OpenTTD #Polska - Polskie forum gry OpenTTD [ARCHIWUM]
POJAZDY Polish Road Set - Wersja do druku

+- OpenTTD #Polska - Polskie forum gry OpenTTD [ARCHIWUM] (https://forum.openttd.pl)
+-- Dział: OpenTTD (https://forum.openttd.pl/forumdisplay.php?fid=1)
+--- Dział: Dodatki (https://forum.openttd.pl/forumdisplay.php?fid=27)
+--- Wątek: POJAZDY Polish Road Set (/showthread.php?tid=976)

Strony: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20

RE: Polish Road Set - McZapkie - 11-12-2014

Jeśli chodzi o autobusy, to generalnie przydało by sie mieć finalnie oprócz krótkich i przegubowych autobusów miejskich również tak jak piszesz, dwa rodzaje autobusów dalekobieżnych - jeden w wersji lux a jeden taki bardziej lokalny.
Ponadto będą też uniwersalne (poczta, kosztowności lub pasażerowie) busy - mało pojemne ale szybkie.
Takie busy mogą być przydatne m.in. aby podtrzymać ranking stacji przez czekanie na pełny załadunek (jak to busy) przy jednoczesnym uniknięciu długotrwałego blokowania przystanku (istotne zwłaszcza przy włączonym cargodist)
Właśnie przerobiłem Nyskę, a właściwie ją narysowałem od nowa, bo mi się proporcje nie zgadzały,
na gorze 3 nowe, na dole 2 stare:
[Obrazek: nysaoldnew.png]

Przy okazji ogłaszam przetarg na narysowanie Mercedesa T1 oraz Sprinter.

RE: Polish Road Set - Sojita - 11-12-2014

Ta nowa Nysa to to co chciałem narysować od początku ale zawsze mi coś nie pasowało więc pozostałem przy dziwnie długiej wersji... A przy okazji Nys, żuków i innych Lublinów zastanawiam się czy nie byłoby mądrze dać im możliwość rozwożenia również towarów/żywności w podobnych celach w których Nysa może wozić pasażerów. Bo przecież ile widziało się Żuków z paką/skrzynią wiozących np. warzywa na targ lub Lublina z chłodnią zaopatrującego lokalny sklep.

RE: Polish Road Set - McZapkie - 12-12-2014

(11-12-2014, 20:00)Sojita napisał(a): Ta nowa Nysa to to co chciałem narysować od początku ale zawsze mi coś nie pasowało więc pozostałem przy dziwnie długiej wersji...
Znalazłem zdjęcie modelu 1:43 z odpowiedniej perspektywy i dzieki temu to narysowałem jako tako.

(11-12-2014, 20:00)Sojita napisał(a): A przy okazji Nys, żuków i innych Lublinów zastanawiam się czy nie byłoby mądrze dać im możliwość rozwożenia również towarów/żywności w podobnych celach w których Nysa może wozić pasażerów. Bo przecież ile widziało się Żuków z paką/skrzynią wiozących np. warzywa na targ lub Lublina z chłodnią zaopatrującego lokalny sklep.
Właśnie to robię:
[Obrazek: ZukA03.png]
bo dokładnie takie same miałem przemyślenia - aby zrobić dostawczaki do przesyłek ekspresowych (towary, MNSP itp, żywność)
do dystrybucji tych dóbr - o małej pojemności ale w miarę szybkie.
Takie dostawczaki to (oprócz drobnicy ekspresowej także poczta i kosztowności)
to byłby Żuk, Lublin i Pasagon, a wcześniej Ursus A, Fiat 621L i Lublin 51,
natomiast Nysa, Mercedes T1 i Sprinter (a wcześniej steinkellerka, Ford-TT, Fiat 621R i Opel Blitz 1.5) byłyby jeszcze szybsze, ale transportowały by mniejsze ilości poczty i kosztowności, a ponadto, jako opcję, pasażerów.

Przydałby się tez animowany rysunek konia, najlepiej w 3 trybach pracy (stęp/kłus/galop).
Pojazdy konne z eGRVTS są irytujące, bo nie wjeżdżają do zatoczek.
Furmanki i dorożki można by zrobić sztywne, a tylko dłuższe wielokonne pojazdy zrobić "przegubowe".

RE: Polish Road Set - Sojita - 12-12-2014

No to już chyba będzie wszystko o czym marzyłem. Jak skończę rysować naczepy to spróbuję narysować furmankę (i traktory - te też może się przydadzą). Co do żuka w wersji towarowej - trzeba to doszlifować bo wyglądało to tak - http://pu.i.wp.pl/k,MTMzMDA1MzYsNTMyMDE5,f,DSC02154zuk_zplandeka.jpg a nie jak "ucięta" tylna część.

RE: Polish Road Set - McZapkie - 12-12-2014

Jeśli chodzi o Żuka to wzorowałem się na A03:
https://pasjonatprl.wordpress.com/tag/zuk-a03/
a ten z drewnianą skrzynią jest chyba jakiś nowszy.

Traktory się przydadzą zwłaszcza na początku, bo mogą wolno ale dużo ciągnąć,
taka lokomobila HCP potrafiła 60 ton targać.

RE: Polish Road Set - McZapkie - 23-12-2014

Coraz bliżej Święta...

[Obrazek: redtir.png]

...pora pakować prezenty...

RE: Polish Road Set - Petr CZ - 24-12-2014

Jak vždy na nás zapomínate jinak Jelcz je založen opět na licenci CZ jako ursus na zetoru. Jelcz na Škodě RT 706
S výrobou autobusů Škoda 706 RTO se skončilo ve Vysokém Mýtě v 70. letech (od roku 1964 do roku 1968 se souběžně vyráběly ve V. Mýtě i autobusy nové řady ŠM 11, až v roce 1970 řadu RTO zcela nahradila výroba autobusů řady ŠL 11), ale ještě mnoho let poté se jejich podvozky a motory dodávaly např. do Polska pro stavbu autobusů Jelcz 242 a 041. V Polsku licenční výroba skončila v roce 1977.

RE: Polish Road Set - McZapkie - 24-12-2014

Petr, wiemy że "ogórki" to polska "Karosa". W nastepnej wersji będzie krótkie info na dole okna zakupu, jaki silnik, licencja itp. danego pojazdu.

Na razie obiecana wersja alpha 0.4:
https://dev.openttdcoop.org/projects/polroad/files
na razie tylko ciężarówki i to nie wszystkie planowane.
Autobusy chwilowo jeszcze trzeba brać z poprzedniego zestawu Soijty (link do mediafire 2 strony wcześniej).

Kilka odpowiedzi uprzedzających pytania:
1. palety są inne niż standardowe a kolor 2cc jest zafiksowany, z kilku powodów:
a) towary masowe są rekolorowane, więc nie dało się korzystać ze standardowych palet 2cc
b) użyłem kolorów bardziej :realistycznych", ale nad tym będę jeszcze pracować
c) dodatki, detale itp (np. plandeki) są z użyciem koloru 2cc, gdyby był taki sam jak 1cc to by ich nie było widać
2. ciężarówki (oprócz dostawczaków) wożą wszystko, ale muszą po kupieniu zostać zrefitowane do właściwego towaru (mają 0 PASS na dzień dobry). Dzięki temu nie da się zapomnieć o reficie.

RE: Polish Road Set - gustlik - 24-12-2014

Petr, historia motoryzacji w Polsce w wielu wypadkach oparta jest na licencjach zagranicznych (w wypadku Jelcza na wspomnianej przez Ciebie umowie licencyjnej z czechosłowacką firmą KAROSA z 1958 roku). Jeśli ktoś interesuje się motoryzacją, to nie jest dla niego niczym nowym, że autobus Jelcz 043, czy autobus miejski Jelcz 272 nie jest polską konstrukcją, a jedynie produktem na licencji, który został opracowany w Czechosłowacji, a w Polsce tylko go montowano, składano, a z czasem modernizowano.

RE: Polish Road Set - McZapkie - 18-01-2015

Ciężarówki są prawie skończone, Sojita dorabia ciągniki, ja potrzebuję jeszcze przerobić 2-osiowe naczepy aby były ciągniki siodłowe Żubr i Jelcz oraz dorysować Mercedesy T1 i Sprinter.
Jakby ktoś chciał pomóc, to brakuje jeszcze Opla Blitza 1.5t, GMC-CCKW z plandeką i bez, Lublina 51 oraz Pragi V3S w wersji dłużycowej.

PS. GMC nieaktualny, już zrobione.

RE: Polish Road Set - Malix - 20-01-2015

Ale konie z furmankami nie galopują, także animacja galopu jest niepotrzebna Smile

RE: Polish Road Set - McZapkie - 20-01-2015

(20-01-2015, 19:41)Malix napisał(a): Ale konie z furmankami nie galopują, także animacja galopu jest niepotrzebna Smile
Owszem, z furmankami nawet nie kłusowały.
Ale z dyliżansami i innymi "kurierami" galopowały, z dorożkami kłusowały.

PS. wykaz gotowych i planowanych pojazdów tutaj:
https://docs.google.com/spreadsheets/d/1vm-ZbabqpF1wlDnAUlkPcQEdopxEVl0zxI7dAkWIk-c/edit?usp=sharing

Potrzebuję masę własną Saurer/Zawrat BLDPL 4 oraz Chevrolet Bielany EFD183, zna ktoś?

RE: Polish Road Set - Daniel94 - 21-01-2015

A co z "Bajaderami" , "GMC CCKW-353" , "Magirus" i "Opel Blit" one jeździły też jako Pojazdy do przewozów Pasażerów.Jeździły w Gdyni ale nie wiem jak w większościach miast

RE: Polish Road Set - FrontierPharmacist - 21-01-2015

Piękna robota, Panowie, oby tak dalej Smile Zgłoszę jednak pewien problem, który zauważyłem na experimentalu: jeśli załadowany tir stanie (np wskutek awarii) na wzniesieniu to ma potem duuuuuży problem z podjechaniem pod górę. Jeśli w ten sposób ustawi się w kolejce wiele ciężarówek to mamy szlak zakorkowany permanentnie - każda następna zaczyna wspinaczkę od minimalnej prędkości, w międzyczasie te, które już przejechały zdążą wrócić i ponownie stanąć w kolejce. Nie wiem, czy jest to kwestia ustawień serwera (nachylenie stoków), czy parametrów pojazdów ale trzeba to wziąć pod uwagę bo potrafi skutecznie obrzydzić grę. Sytuacja taka jest też trudna do późniejszego "rozwikłania", a jeśli zdarzy się pod nieobecność gracza to może poważnie zaszkodzić finansom firmy. Pojedynczy, rozpędzony tir nie ma z podjechaniem pod górę problemu.

RE: Polish Road Set - McZapkie - 22-01-2015

(21-01-2015, 02:11)Daniel94 napisał(a): A co z "Bajaderami" , "GMC CCKW-353" , "Magirus" i "Opel Blit" one jeździły też jako Pojazdy do przewozów Pasażerów.Jeździły w Gdyni ale nie wiem jak w większościach miast
Opel Blitz 1.5t jest na liście wymieniony jako uniwersalny (do drobnicy, poczty i pasażerów), jak ktoś narysuje to będzie.

O bajaderze już się wypowiadałem, że trochę duża pojemność (aczkolwiek prędkość tylko 30..40 km/h co równoważy trochę).
Rozważam umieszczenie ciągnika Hanomag SS-100 zarówno z naczepą pasażerską jak i przyczepami towarowymi, tylko nie wiem czy takowie (towarowe) w ogóle jeździły u nas po wojnie?
Nie znalazłem żadnych zdjęć ani nawet wzmianek.

GMC CCKW był fundamentem powojennej komunikacji, woził zarówno towary jak i pasażerów i tak jest też w tym secie:
http://149.156.194.203/~mczapkie/Train/tmp/tt/ss/GMC-universaltruck.png

Dzięki opcji autorefit taka ciężarówka może z danej stacji zabrać albo pasażerów, albo towary (np. pocztę), zależy czego jest więcej.
Przydatna opcja na początek gry, lepsze są zarobki gdy jest mniej pustych przebiegów.
Jednakże wszystkie przystanki musza być wtedy "podwójne", czyli zarówno dla pasażerów jak i towarów.
Traktuję to raczej jako ciekawostkę, tym bardziej że nie ma następców do czegoś takiego.

Nowa wersja jest tu:
http://dev.openttdcoop.org/projects/polroad/files

Problem z górką znam, wynika on z tego, że ładowność defaultowo jest dwukrotnie większa niż w rzeczywistości, a moc taka jak naprawdę - widać fizyka jest dobrze zrobiona w grze.
W secie można regulować ładowność (a także koszty),
ponadto obecnie są 3 grupy ciągników siodłowych:
z normalnymi naczepami, średnia moc i ładowność;
z normalnymi naczepami, większa moc i trochę mniejsza ładowność;
ze specjalnymi naczepami, maksymalna (dla danego modelu) moc i duża ładowność;
więc powinno dać się dobrać zależnie od tego czy trasa gładka czy górzysta.

RE: Polish Road Set - Daniel94 - 22-01-2015

hanomagi jeździły z doczepkami od "Bajadery"

RE: Polish Road Set - Daniel94 - 22-01-2015

Zapke chodzi o to że u nas przed i po wojnie kursowały perełki komunikacyjne mówie o komunikacji Gdyńskiej

RE: Polish Road Set - FrontierPharmacist - 22-01-2015

(22-01-2015, 00:22)McZapkie napisał(a): Problem z górką znam
To dobrze, widzę z resztą, że w nowej wersji siła pociągowa tirów znacznie się zwiększyła i problem już nie występuje. Martwię się jeszcze o Volvo FH12 - 15kN to dużo mniej niż inne ciągniki siodłowe a ładowność większa. Czy będzie to zmieniane? Podobał mi się patent, który wymuszał refit przez to, że bez niego nie dało się dodać stacji do rozkładu ale widzę, że w nowej wersji tego nie ma. Czy stwarzało to jakieś problemy?

RE: Polish Road Set - Petr CZ - 22-01-2015

Daniel94 Opel blitz vozil opravdu lidi 1939-1945 vojáky z wermachtu.

RE: Polish Road Set - McZapkie - 23-01-2015

Wszystkie Volvo mają błąd, będzie poprawione.
Patent z refitem używał pasażerów i zerowej ładowności, ale stwierdziłem, że generuje to pewne problemy i niedogodności.
Obecnie używam specjalnego typu ładunku GEAR, zwykłe ciężarówki uniwersalne nie wyjadą z warsztatów jeśli się im nie dokupi odpowiedniego nadwozia.
Ciężarówkom z naczepami musiałem dać niezerowy ładunek bo wyskakiwały jakieś ostrzeżenia.
Można je zrefitować do GEAR, wtedy będą jeździć bez naczepy nic nie wożąc.
Niestety dodatkowy ładunek GEAR może powodować konflikty z setami przemysłowymi.
Używa on slotu nieużywanego przez FIRS, ale już ten sam slot używa ECS (inny slot jest wolny).
Teoretycznie można by sprawdzać jakie są załadowane dodatki i zmieniać ten slot, ale jak w przyszłości
będzie nowa wersja z zajętymi wszystkimi 32 slotami to i tak pozamiatane.
Będę jeszcze z problemem walczyć na inny sposób.
Może da się cargo subtype dać specyficzny dla danego towaru?