OpenTTD #Polska - Polskie forum gry OpenTTD [ARCHIWUM]
KOLEJ Polish PKP Set v2.0 - Wersja do druku

+- OpenTTD #Polska - Polskie forum gry OpenTTD [ARCHIWUM] (https://forum.openttd.pl)
+-- Dział: OpenTTD (https://forum.openttd.pl/forumdisplay.php?fid=1)
+--- Dział: Dodatki (https://forum.openttd.pl/forumdisplay.php?fid=27)
+--- Wątek: KOLEJ Polish PKP Set v2.0 (/showthread.php?tid=953)

RE: Polish PKP Set v2.0 - PawelKolejarz - 13-10-2017

Dziękuje za info.
Ogólnie z NU tracks korzystam i jest spoko.
A można by wąskotorówki wprowadzić ?
Trzeba by nowe tory dać (większa rozdzielczość grafik konieczna)
Jeździły by po nich słabe lokomotywy ciągnąca 2 max 4 wagoniki.
Były by tanie w utrzymaniu ale miałyby dosyć małą siłe pociągową i prędkość.
Pozdrawiam ! Niemożliwy paweu xD

RE: Polish PKP Set v2.0 - pAter - 13-10-2017

(13-10-2017, 07:11)PawelKolejarz napisał(a): Dziękuje za info.
Ogólnie z NU tracks korzystam i jest spoko.
A można by wąskotorówki wprowadzić ?
Trzeba by nowe tory dać (większa rozdzielczość grafik konieczna)
Jeździły by po nich słabe lokomotywy ciągnąca 2 max 4 wagoniki.
Były by tanie w utrzymaniu ale miałyby dosyć małą siłe pociągową i prędkość.
Pozdrawiam ! Niemożliwy paweu xD

Istnieje osobny dodatek, nazywa się 600mm Narrow Gauge Railways i możesz go pobrać z menu gry (zerknij na wątek na ten temat u nas na forum). Wprowadza też dodatkowy typ torów. Na pewno Ci przypadnie do gustu Smile

RE: Polish PKP Set v2.0 - Walter Novotny - 14-10-2017

36WEa podkarpackie
[Obrazek: 73036WEa_podkarpackie.png]
37WE podkarpackie
[Obrazek: 91137WE.png]

RE: Polish PKP Set v2.0 - seriously - 15-10-2017

Frapuje mnie troche niemoznosc jazdy ukrotnionej Elfami. Po pewnym czasie az sie prosi o zestawienie trzech zamiast dwoch jednostek, a w rzeczywistosci nie byłoby ku temu przeciwskazan. Tak ma byc czy gra nie pozwala na stworzenie mozliwosci polaczenia trzech jednostek? Byłoby tez wspaniale, gdyby była mozliwosc przy powstajacych 37we i obecnych juz EZT konfiguracji liczby czlonow (zalozmy od 2-5) ze zmiennymi kosztami eksploatacji. Jesli potrzebna jest do tego krecia robota, to chetnie sie podejme, tylko trzeba mi wyjasnic co i jak.

RE: Polish PKP Set v2.0 - 101ksl - 15-10-2017

Ograniczenie dotyczące jazdy ukrotnionej Elfów to ograniczenie w secie, poza tym sam Elf niezbyt do niego pasuje wizualnie (posiada malowanie CC).

Dokończyłem w końcu EN57AP, który w bardzo łatwy sposób można przemalowywać na inne EN57Ax. Tym samym przypominam propozycję, która kiedyś gdzieś się już pojawiła: stworzenie nowego pojazdu w menu zakupu (nazwa: "EN57A", Vmax=120 km/h, moc=1000 kW). Jako ikona w purchase menu już w 2006 roku powinien się pojawić SPOT w bordowym malowaniu PR, którego musielibyśmy sztucznie upgrade'ować do wersji asynchronicznej. Następnie na przestrzeni kolejnych lat w opcjach przebudowy będą się pojawiać kolejne malowania (KM, SKM, KŚ, łódzkie PR, KW, pomorskie PR itd.), które nie będą jednak zmieniać parametrów pojazdu (jak w zwykłym EN57). Klasyczny kibel powinien taki sposób zniknąć z menu zakupu około roku 2008-2010. Co sądzicie o takim pomyśle?

RE: Polish PKP Set v2.0 - Walter Novotny - 16-10-2017

(15-10-2017, 17:25)seriously napisał(a): Frapuje mnie troche niemoznosc jazdy ukrotnionej Elfami. Po pewnym czasie az sie prosi o zestawienie trzech zamiast dwoch jednostek, a w rzeczywistosci nie byłoby ku temu przeciwskazan.  Tak ma byc czy gra nie pozwala na stworzenie mozliwosci polaczenia trzech jednostek? Byłoby tez wspaniale, gdyby była mozliwosc przy powstajacych 37we i obecnych juz EZT konfiguracji liczby czlonow (zalozmy od 2-5) ze zmiennymi kosztami eksploatacji. Jesli potrzebna jest do tego krecia robota, to chetnie sie podejme, tylko trzeba mi wyjasnic co i jak.

Impuls może jeździć z innym Impulsem, Elf z innym Elfem a EN57 z inną EN57 albo EN71 ale nie może z EN57A. Mieszanie ich z sobą jest niemożliwe, bo nie są ze sobą kompatybilne.

Ja bardzo popieram dodanie EN57A i byłbym szczęśliwy, gdybym mógł je wypuścić w trasę.

Trzecia generacja składów piętrowych:
EU47 + Twindexx
[Obrazek: 967traxx_KM.png]
[Obrazek: 110push_pull_KM.png]
PS Wagon sterowniczy jest zrobiony jako zwykły wagon kończący. Czy byłaby możliwość zrobienia aby jechał z przodu np jako lokomotywa bez napędu? Tak, że aby wyjechać potrzebowałby napędu ale mógłby jechać na przedzie składu?

PS2 zauważyłem, że EU07 nigdy nie jeździ w składach towarowych z tym starym czerwono-jasnym malowaniem PKP Cargo, które jest dostępne np dla EP09.

RE: Polish PKP Set v2.0 - 101ksl - 17-10-2017

(16-10-2017, 21:44)Walter Novotny napisał(a): Impuls może jeździć z innym Impulsem, Elf z innym Elfem a EN57 z inną EN57 albo EN71 ale nie może z EN57A. Mieszanie ich z sobą jest niemożliwe, bo nie są ze sobą kompatybilne.

Czy Impuls w rzeczywistości naprawdę daje się sprzęgać z Elfem? Bo fakt, widziałem film, na którym SA139 i jakis szynobus Pesy grzecznie jechały razem, ale o współpracy między EZT nie słyszałem Tongue

(16-10-2017, 21:44)Walter Novotny napisał(a): Ja bardzo popieram dodanie EN57A i byłbym szczęśliwy, gdybym mógł je wypuścić w trasę.

W takim razie postaram się zrobić "pierwsze" malowanie, czyli SPOTa.

(16-10-2017, 21:44)Walter Novotny napisał(a): PS Wagon sterowniczy jest zrobiony jako zwykły wagon kończący. Czy byłaby możliwość zrobienia aby jechał z przodu np jako lokomotywa bez napędu? Tak, że aby wyjechać potrzebowałby napędu ale mógłby jechać na przedzie składu?

Przede wszystkim to muszę Ci powiedzieć, że narzuciłeś niesamowite tempo w rysowaniu, zachowując jednocześnie świetny poziom, ogromne propsy Big Grin Co do Twojej koncepcji, to tak, jest to możliwe, takie rozwiązanie jest obecne w czeskim secie. Po prostu wagon sterowniczy jest pojazdem szynowym o napędzie spalinowym, o mocy = 0 kW, z wyłączonymi efektami wizualnymi (brak spalin)

(16-10-2017, 21:44)Walter Novotny napisał(a): PS2 zauważyłem, że EU07 nigdy nie jeździ w składach towarowych z tym starym czerwono-jasnym malowaniem PKP Cargo, które jest dostępne np dla EP09.
Tak samo biało-czerwono-granatowego schematu nie mają w secie SU46, ST44 I ET22, warto nad tym pomyśleć Wink

RE: Polish PKP Set v2.0 - Walter Novotny - 17-10-2017

Właśnie EZT nie powinny się mieszać między producentami ale jednego różne długości już tak.

Tempa nie narzuciłem dużego tylko dokończyłem część z masy napoczętych już dawno temu rzeczy Tongue

Mam jeszcze trochę projektów w statusie WIP, tylko sprzeciw wobec dodania prywatnych przewoźników pozbawia sensu ich finalizację.

RE: Polish PKP Set v2.0 - McZapkie - 17-10-2017

Pomysł ze wstawianiem wagonu sterowniczego na początek składu jest taki trochę średni - po dojechaniu do stacji końcowej skład się odwróci tak że znowu sterowniczy będzie na początku, a chodzi o to, żeby w jedną stronę był na początku, a w drodze powrotnej na końcu
To się da zrobić, ale chyba najwygodniej byłoby potraktować EU07+piętrusy+sterowniczy jak zespół trakcyjny. I tak nie jeżdżą oddzielnie. Refitem można by ustalać ilość wagonów środkowych.

RE: Polish PKP Set v2.0 - Walter Novotny - 17-10-2017

(17-10-2017, 16:11)McZapkie napisał(a): Pomysł ze wstawianiem wagonu sterowniczego na początek składu jest taki trochę średni - po dojechaniu do stacji końcowej skład się odwróci tak że znowu sterowniczy będzie na początku, a chodzi o to, żeby w jedną stronę był na początku, a w drodze powrotnej na końcu
To się da zrobić, ale chyba najwygodniej byłoby potraktować EU07+piętrusy+sterowniczy jak zespół trakcyjny. I tak nie jeżdżą oddzielnie. Refitem można by ustalać ilość wagonów środkowych.
Właściwie to piętrowe KM jeżdżą tylko z Traxxem, Gamą i kiedyś z EU07. Taka mechanika z potraktowaniem lokomotywy z wagonami jako zespołu trakcyjnego nie będzie niezrozumiała dla użytkowników?

Czy przydałaby się kolejna generacja cystern? Najnowsza epoka i wagon o długości 9.
http://www.astrarail.com/products/zacns-87-m3/
[Obrazek: 830Traxx_GATX_.png]

RE: Polish PKP Set v2.0 - McZapkie - 17-10-2017

Chyba lepiej dla użytkownika, jak sobie kupi od razu cały set, niż się zastanawiać, co do czego pasuje.

RE: Polish PKP Set v2.0 - TadeuszD - 18-10-2017

OTTD generalnie nie wspiera składów push-pull.
Niektóre sety (np. kolei kanadyjskich) stosują jednak różne triki, aby to zasymulować. Ale triki te są możliwe tylko wtedy, gdy wszystkie pojazdy (lokomotywy, wagony) w składzie mają identyczną długość. W PKP Secie nie dość, że wagony mają różną długość, to jeszcze są zwykle wieloczłonowe o różnych ID. To praktycznie uniemożliwia zaimplementowanie wspomnianych trików. Coś za coś...

RE: Polish PKP Set v2.0 - 101ksl - 18-10-2017

(18-10-2017, 13:28)TadeuszD napisał(a): OTTD generalnie nie wspiera składów push-pull.
Niektóre sety (np. kolei kanadyjskich) stosują jednak różne triki, aby to zasymulować. Ale triki te są możliwe tylko wtedy, gdy wszystkie pojazdy (lokomotywy, wagony) w składzie mają identyczną długość. W PKP Secie nie dość, że wagony mają różną długość, to jeszcze są zwykle wieloczłonowe o różnych ID. To praktycznie uniemożliwia zaimplementowanie wspomnianych trików. Coś za coś...

Oj, co do tej długości to bym się sprzeczał. W SBB Secie lokomotywa Re 460 ma długość 0,5, natomiast wagon piętrowy IC2000 (piętrowy i sterowniczy) 0,7 Wink Przy okazji zarówno wagony, jak i sama lokomotywa mają możliwość przebudowy, czyli zmiany malowania. Bez problemu działa w tym przypadku zamiana sprite'ów po dojechaniu do stacji końcowej i zmianie kierunku jazdy, pociąg jest prawie wzorcowym Push-Pullem - jedynie wagony w środku zmieniają położenie.

RE: Polish PKP Set v2.0 - Walter Novotny - 18-10-2017

A np jak trudne byłoby zaimplementowanie takiego mechanizmu dla ED250? On jest jednolitym składem i przy tym każdy wagon się różni od siebie. Czy działałby przy sprzężeniu dwóch EZT?

RE: Polish PKP Set v2.0 - McZapkie - 18-10-2017

Tadeusz ma rację, zapomniałem o problemie z długimi wagonami.
ED250 ma ten sam problem pod tytułem "wagon dłuższy niż 8 jednostek", wagony składają się z 2 części z czego jedna niewidzialna, więc odbicie lustrzane tego nie wchodzi w grę.

RE: Polish PKP Set v2.0 - TadeuszD - 19-10-2017

Akurat ED250, będący pojazdem jednolitym i w pełni symetrycznym, mógłby zachowywać ten sam układ członów pomimo zmiany kierunku jazdy, podobnie jak Ty2, który wraca tendrem do przodu.
Trochę rzeźby będzie, ale jeszcze bez przekraczania granic absurdu... Wink

RE: Polish PKP Set v2.0 - Walter Novotny - 19-10-2017

EP08
[Obrazek: 708ep08.png]
lokomotywa o prędkości 140km/h jako ekonomiczna alternatywa dla EP05 w składach z wagonem restauracyjnym (ograniczającym Vmax do 140km/h).

Ex Odra II
wagon bagażowy
[Obrazek: 874209c.png]
wagony 1 i 2 klasy
[Obrazek: 380111a_112a.png]

wagon gastronomiczny
[Obrazek: 178bautzen60.png]

wagony ekspresowe w celu szybkiej wizualnej identyfikacji kategorii składu pospieszny/ekspres

przy okazji poprawione błędy graficzne:
[Obrazek: 794bautzen60.png]

RE: Polish PKP Set v2.0 - LaChupacabra - 20-10-2017

(18-10-2017, 19:35)McZapkie napisał(a): "wagon dłuższy niż 8 jednostek", wagony składają się z 2 części z czego jedna niewidzialna,

Aha... no to chyba już rozumiem dlaczego set PKP wyraźnie mocniej obciąża grę niż pozostałe sety.
Pytanie, czy warto tak wszystko komplikować, dążyć do "realizmu" kosztem grywalności.

@Walter: Wszystko piękne, Pendolino cudne stworzyłeś, ale... po co ta Odra? I EP08? O ile się doczytałem dobrze, wagon ten mieści 24-40 pasażerów. Przecież to w warunkach gry do niczego się nie nada. Z tym EP to też trochę średnio. Gdyby ceny i koszty lokomotyw były bardziej zróżnicowane może to i miałoby sens. Ale jeśli ta lokomotywa będzie kosztowała tylko 30tys. zł mniej od EP05 i koszty miała niższe o ledwie 2-3tys. bo taniej się już nie da, to kto to kupi? Kolejny pociąg tylko dla idei? Owszem fajnie by było mieć większy wybór, ale niech to ma jakieś ręce i nogi.

RE: Polish PKP Set v2.0 - Walter Novotny - 20-10-2017

(20-10-2017, 00:54)LaChupacabra napisał(a): @Walter: Wszystko piękne, Pendolino cudne stworzyłeś, ale... po co ta Odra? I EP08? O ile się doczytałem dobrze, wagon ten mieści 24-40 pasażerów. Przecież to w warunkach gry do niczego się nie nada. Z tym EP to też trochę średnio. Gdyby ceny i koszty lokomotyw były bardziej zróżnicowane może to i miałoby sens. Ale jeśli ta lokomotywa będzie kosztowała tylko 30tys. zł mniej od EP05 i koszty miała niższe o ledwie 2-3tys. bo taniej się już nie da, to kto to kupi? Kolejny pociąg tylko dla idei? Owszem fajnie by było mieć większy wybór, ale niech to ma jakieś ręce i nogi.

Przyglądając się ujęciom z wnętrza widać, że w 2 klasie są standardowe 8 osobowe przedziały. Wagon z nawiewem, których wtedy było bardzo mało wskazuje na nagranie wykonane w składzie omawianym w materiale.
https://youtu.be/UyTK6_vhY9M?t=3m22s

EP08 może znacznie mocniej się różnić od EP05 zachowując istotną odmienność od EU07 niż np lokomotywy spalinowe ST43 i ST44 albo SP45 i SU45.
Czy jest teraz sens przyczepiać EP05 do składu z warsem? Zyskujemy względem EU07 15km/h a płacimy za wzrost prędkości o 35km/h. W takim zestawieniu koszt jest nieproporcjonalny do zysków.
Warto przypomnieć, że EP08 jest produkcji polskiej a EP05 to wyprodukowana w Czechach EU05 ze zmienioną przekładnią.

RE: Polish PKP Set v2.0 - TadeuszD - 20-10-2017

(20-10-2017, 08:26)Walter Novotny napisał(a): EP08 może znacznie mocniej się różnić od EP05 zachowując istotną odmienność od EU07...

Możesz to jakoś pokazać na konkretnych liczbach? W OTTD nie poszalejesz i nie odtworzysz prawdziwej, dynamicznej charakterystyki lokomotywy. Przy uproszczonych algorytmach OTTD zależność Fpoc.=f(v) dla EU07 i EP05 jest praktycznie taka sama (żółta i czerwona krzywa na wykresie):

[Obrazek: 727Wykres_F_v.png]

EP08 będzie więc po prostu EU07 z nieznacznie podniesioną prędkością. Pomijam na razie fakt, że powstało zaledwie 15 egzemplarzy EP08, bardziej w ramach eksperymentu (część była na łożyskach ślizgowych) niż regularnej przebudowy.