![]() |
|
KOLEJ Polish PKP Set v2.0 - Wersja do druku +- OpenTTD #Polska - Polskie forum gry OpenTTD [ARCHIWUM] (https://forum.openttd.pl) +-- Dział: OpenTTD (https://forum.openttd.pl/forumdisplay.php?fid=1) +--- Dział: Dodatki (https://forum.openttd.pl/forumdisplay.php?fid=27) +--- Wątek: KOLEJ Polish PKP Set v2.0 (/showthread.php?tid=953) Strony:
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
32
33
34
35
36
37
38
39
40
41
42
43
44
45
46
47
48
49
50
51
52
53
54
55
56
57
58
59
60
61
62
63
64
65
66
67
68
69
70
71
72
73
74
75
76
77
78
79
80
81
82
83
84
85
86
87
88
89
90
91
92
93
94
95
96
97
98
99
100
101
102
103
104
105
106
107
108
109
110
111
112
113
114
115
116
117
118
119
120
121
|
RE: Polish PKP Set v2.0 - LaChupacabra - 07-11-2017 (06-11-2017, 12:49)TadeuszD napisał(a):(06-11-2017, 00:48)LaChupacabra napisał(a): Cena zależna od długości?A co w tym złego? No może i masz rację. Jakoś te wyniki tych zmian mnie negatywnie nastawiły, ale faktycznie to lepsza względna od liczby członów, którą ja dałem. (06-11-2017, 12:49)TadeuszD napisał(a): ...ludzie będa wyłączali limity prędkości wagonów i używali tanie składy złożone z Husarza i zielonych boczniaków pomykających 230km/h. (06-11-2017, 00:48)LaChupacabra napisał(a): przecież nikt* nie wozi węgla z tak szaleńczymi prędkościami. *A ja w grze offline dodaję Logic Traina i rozpędzam składy z węglem do 60 000km/h Jak ktoś lubi bawić się w marsjańskich klimatach, to mu niższymi kosztami wagonów zabawy nie popsujesz. Do kupowania nowych i droższych wagonów można też zachęcić, np. wyższym komfortem. InterCity i EuroCity powinny mieć wyższy (choćby nieznacznie), a nie mają. (06-11-2017, 14:23)McZapkie napisał(a): Odnośnie dyskusji na temat elektrowozów/spalinowozów: są grfy typu basecosts gdzie można zmieniać koszty poszczególnych trakcji, więc PKPsetu do tego nie mieszajmy. Jak kogoś boli dominacja trakcji elektrycznej, to warto włączyć opcję utrzymanie infrastruktury a także grf typu nutrack. Wtedy okazuje się, że jest sens stosować spalinowozy, przynajmniej jako pomocnicze pociągi. I "G" to daje. W takim układzie, aby na takich krótkich liniach pomocniczych opłacało się używać spalinowozów, koszt trakcji musiałby być naprawdę bardzo wysoki, czego nie ma sensu stosować dla krótkiej gry na serwerze. Zwyczajnie im krótsza linia, tym różnice w kosztach mniejsze i kombinowanie z mieszaniem torowisk staje się zbędną stratą czasu. No i paradoksalnie bardzo wysoki koszt trakcji sprawiłby, że znów na rozległych magistralach ze względu na progresywne koszty infrastruktury bardziej opłacało się używać spalinowozów, bo jej koszt byłby wyższy niż korzyść z używania mocniejszych elektrowozów. (06-11-2017, 14:23)McZapkie napisał(a): Co do kosztów eksploatacji, to również można pomyśleć o iloczynie mocy i prędkości, albo masy i prędkości co prawie na jedno wychodzi (masa determinuje siłę pociągową). Masa jako współczynnik dla kosztów w miejsce mocy? Słabo to widzę W takim wypadku np. ET22 (120t / 4079KM) byłby droższy w utrzymaniu niż dwukrotnie mocniejszy Vectron (87t / 8702KM). Chyba, że dotyczyłby on masy całego składu(?), wtedy byłoby to rzeczywiście bardzo sensowne.Jeśli nie dałoby się odnieść parametru masy do całego składu, można by było pomyśleć nad takim rozwiązaniem w przypadku wagonów. Z tym, że zamiast masy uwzględniany byłby procent załadowania - to pasowłałoby zarówno do wagonów towarowych jak i pasażerskich. (06-11-2017, 14:23)McZapkie napisał(a): ASF w założeniach ma raczej stać a nie jeździć, więc być tani, nie generujący kosztów gdy stoi i może mieć takie funkcje: Wybacz, ale dla mnie to by było zaśmiecanie setu. Poza tym, te powody to dla mnie takie tworzenie problemów gdzie ich nie ma. RE: Polish PKP Set v2.0 - Walter Novotny - 07-11-2017 Ciągnik ASF pojawia się dopiero w 1966 roku a taka TKh1 o koszcie kilkunastu tysięcy dostępna jest od startu i w szopie może pełnić identyczną funkcję. Czy masa determinuje siłę pociągową? ET22 120 ton, moc 3000 kW, siła pociągowa 216 kN E6ACT 119 ton, moc 5000 kW, siła pociągowa 374 kN RE: Polish PKP Set v2.0 - shoter - 07-11-2017 Taki ASF mógłby mieć swój własny set, gdzie jest tylko ASF. RE: Polish PKP Set v2.0 - TadeuszD - 07-11-2017 (07-11-2017, 01:50)LaChupacabra napisał(a): No może i masz rację. Jakoś te wyniki tych zmian mnie negatywnie nastawiły,... To kwestia przyjętych współczynników. Poza tym, wzór służy tylko do wyznaczenia ogólnego trendu, każda lokomotywa może być indywidualnie bonusowana wedle uznania. Odnośnie kosztów eksploatacji, to obecnie w PKP Secie są one oparte na mocy (paliwo) i prędkości (maintenance). Ewentualnie można by uwzględnić większy udział prędkości, żeby dać większe szanse wolniejszym pojazdom. Masy bym w to nie mieszał, bo konstrukcje "pancerne" (vide: parowozy) z reguły dawały się naprawic młotkiem. To nowoczesne lekkie i nafaszerowane elektroniką konstrukcje generują koszty... ![]() Cytat:Czy masa determinuje siłę pociągową? Determinuje bardzo mocno, choć zasadniczo maksymalną, "rozruchową" F pociągową. Odsyłam do obrazka, który popełniłem jakiś czas temu: ![]() Teoretyczna maksymalna siła pociągowa wynika ze współczynnika tarcia stal/stal i masy czynnej lokomotywy (przypadającej na osie napędne). Dla ET22 jest to 42T czyli koło 400 kN. Oczywiście, wpływają na to jeszcze parametry silników, stosunek przekładni, itp. Podana przez Ciebie wartość dla ET22 dotyczy zapewne siły pociągowej dla określonej prędkości "handlowej" (40-60km/h?), gdzie F pociągowa jest już zależna głównie od mocy. RE: Polish PKP Set v2.0 - TadeuszD - 09-11-2017 Dwa dni się męczyłem, ale poprawiłem kwasiarkę Waltera tak, że teraz chyba już widać, że są to zbiorniki: ![]() Naszła mnie też myśl, że tym specjalistycznym wagonom powinno się dać jakiś bonus, bo inaczej są mało przydatne. Taka np. kwasiarka waży więcej, a towaru przewozi mniej niż cysterna ogólnego przeznaczenia. Może chociaż spowolnić "starzenie" ładunku w kwasiarce, że niby ładunek jest lepiej zabezpieczony? To samo dotyczy wagonów na żywiec. Koszt utrzymania tych wagonów jest podwyższony o koszt konwojenta, który dogląda zwierzęta. Powinny więc one docierać do celu w lepszej kondycji niż podróżując w zwykłych wagonach krytych... Przy okazji przejrzałem nowe ładunki FIRS i... chyba coraz mniej lubię FIRS-a. Czy ktoś ogarnia te wszystkie łańcuchy przetwarzania? Wygląda na to, ze jak toś chce teraz lekki i niestresujący przemysł, to pozostaje mu tylko przemysł podstawowy...
RE: Polish PKP Set v2.0 - McZapkie - 09-11-2017 Co do wolniejszego starzenia się to dobry pomysł. Ale wagony specjalistyczne mają jeszcze jeden bonus - umożliwiają selektywne branie towarów. Osobiście używam JGR patch pack gdzie można sobie definiować co brać a co nie, ale w zwykłym openttd i złożonej ekonomii wagony uniwersalne potrafią być koszmarem. Przydało by się więcej wagonów specjalistycznych, bez autorefitu, np. 3-garnkowy 206 Se do przewozu zboża itp., albo Simms z przesuwnymi ścianami przebudowywalny w depo na towary lub stal. Główny FIRS czyli Extreme, który wszyscy używają, zasadniczo się nie zmienia, obecnie mieszane jest z Steeltown. Cytat:te powody to dla mnie takie tworzenie problemów gdzie ich nie ma.Lachupacabra, to że nie widzisz potrzeby stosowania czegoś, to nie znaczy że inni tej potrzeby nie mają, nie lubię rysować pikseli więc nie rysowałbym tego ASF jako sztuka dla sztuki. Tworzenie specjalnego grf dla ASF to zaśmiecanie bananów. RE: Polish PKP Set v2.0 - TadeuszD - 09-11-2017 Mała seria pytań do....: - Czy FIRS-owa fasolka (BEAN) ma jeździć w Tadns-ie? Z kodu PKP Setu wynika, że jeździ, ale nie ma własnej palety. - Co to dokładnie jest PIg Iron (IRON) w FIRS-ie? Jeśli to, co się domyślam, to czy nie powinno jeździć w Eamos-ie? Będa potrzebne grafiki... - Czy FIRS-owy Metal (METL) to przypadkiem nie to samo co STEL i czy też nie powinno trafić do Eamos-a? - Analogicznie nikiel (NICK) i rury (PIPE) - cokolwiek to jest, powinno chyba jeździć w Eamos-ie i/lub na platformach? Będą potrzebne grafiki... - Szkielety pojazdów (VBOD) też raczej powinny jeździć na platformach zamiast w krytych, jak wynika z klasy tego ładunku?
RE: Polish PKP Set v2.0 - Walter Novotny - 09-11-2017 Akurat Simms jest w bardzo wczesnym stadium rysowania więc nawet nie mówiłem, że już go zacząłem robić. Hmm myślałem, że zostanie zlikwidowana "cysterna ogólnego przeznaczenia" i chemikalia będą przewożone wyłącznie w tych dwóch nowych typach wagonów do chemikaliów a ropa i paliwo w tych, które już istnieją. RE: Polish PKP Set v2.0 - TadeuszD - 09-11-2017 Technicznie rzecz ujmując, "cysterna ogólnego przeznaczenia" powinna pozostać w secie, choćby po to, żeby poprawnie obsłużyć nowe towary, dodane w przyszłości przez różne dodatki przemysłowe. Tak, jak obecnie robią to węglarki i wagony kryte ogólnego przeznaczenia. Ewentualne nadużywanie refitu wagonów uniwersalnych można ograniczyć wprowadzając opłaty za refit. Dotyczy to nie tylko cystern - przewóz żywności w wagonie po bydle też nie wygląda fajnie...
RE: Polish PKP Set v2.0 - TadeuszD - 10-11-2017 Zrobiłem już komplet wagonów do przewozu chemikaliów. Jako wagon pośredni dorysowałem cysternę 5R do przewozu kwasu siarkowego. W zastawie są więc (dane w OTTD): - wagon kwasiarka Rnh (16 m3, 65 km/h), - cysterna na chemikalia Rnh 5R (22 m3, 80 km/h) - cysterna na chemikalia Uahs 408R (34 m3, 100 km/h) ![]() Wracając do ciągnika ASF, to ma on pewien potencjał. W ramach testów przerobiłem np. wszystkie parowozy, żeby podpięte pod ASF-a stawały się kompletnie "martwe" - zero mocy, zero kosztów i zero efektów dymu. Dzięki temu można sobie bezkosztowo chomikować nieużywane lokomotywy w depocie, a gdy zaczynają przeszkadzać to wysłać je do "rezerwy długoterminowej" na tory odstawcze: ![]() PS. Wciąż są aktualne moje pytania 3 posty wyżej. Kończy mi się L4 , więc jak teraz tego nie wyjaśnię, to potem pewnie przez najbliższe 3 miechy znowu nie będę miał czasu, żeby cokolwiek dłubnąć przy secie...
RE: Polish PKP Set v2.0 - McZapkie - 10-11-2017 Cytat:- Czy FIRS-owa fasolka (BEAN) ma jeździć w Tadns-ie? Z kodu PKP Setu wynika, że jeździ, ale nie ma własnej palety. BEAN można potraktować tak jak GRAI, MAIZ itp ziarna. Paletę można dać już jakąś istniejącą (ziarna itp). W polroad porobiłem jakieś nowe palety do koksu itp, możesz je użyć jak jeszcze nie masz. Pig iron to surowe żelazo, albo żeliwo nawęglone, jako surowiec do produkcji stali albo do odlewania w Foundry. Grafikę można dać taką jak stal, ale zrobiłem już sobie podobną bardziej zardzewiałą, mogę podesłać. Podobnie nikiel można uzyć grafiki stali. Do PIPE trzeba by nowych grafik, ale na razie bym się wstrzymał, bo nie wiem czy nie będą usunięte. Co do VBOD to masz rację, tylko platformy. METL to absolutne przegięcie, po jakie licho to wprowadził, wcześniej było STEL tylko się nazywało metal, nie wiem komu to przeszkadzało, teraz muszę nowe switche w polroadzie robić. Napisałem już na forumtt, co o tym myślę, jeśli myślisz to samo to mnie wesprzyj :-) Co do cystern - proponuję aby woziły RFPR, DYE_ oraz wszystko to co ma klasę CC_LIQUID & CC_HAZARDOUS (w FIRS widzę nowy towar ACID który ma taką klasę, to załatwi przyszłościowe rzeczy). Mam mieszane uczucia odnośnie cystern szarych - myślałem o wożeniu wszystkiego tego, co nie podpada pod ropę, paliwa i powyższe. Ale zrobienie uniwersalnych z płatnym refitem to może nie jest zły pomysł, ale wtedy cysterny specjalistyczne (ropa/paliwa oraz rfpr/chem) niech mają bezpłatny autorefit stacyjny. RE: Polish PKP Set v2.0 - TadeuszD - 10-11-2017 (10-11-2017, 13:47)McZapkie napisał(a): BEAN można potraktować tak jak GRAI, MAIZ itp ziarna. Paletę można dać już jakąś istniejącą (ziarna itp). Już opracowałem własne palety. Możesz zweryfikować, czy zbytnio nie odbiegają od Twoich. Fasolce ewentualnie moge podstawić taka samą paletę jak dla FRUT, będzie żółto-zielona: ![]() Cytat:Pig iron to surowe żelazo, albo żeliwo nawęglone, [...] zrobiłem już sobie podobną bardziej zardzewiałą, mogę podesłać. To poproszę. ![]() Cytat:METL to absolutne przegięcie, po jakie licho to wprowadził, wcześniej było STEL tylko się nazywało metal, nie wiem komu to przeszkadzało, [...] jeśli myślisz to samo to mnie wesprzyj Zgadzam się, że to zły pomysł. Poszukam wątku. ![]() Cytat:Co do cystern - proponuję aby woziły RFPR, DYE_ oraz wszystko to co ma klasę CC_LIQUID & CC_HAZARDOUS [...] niech mają bezpłatny autorefit stacyjny. Z tymi klasami to tak nie działa. Jak ustawisz dwa bity, to masz sumę logiczną (OR) a nie iloraz zbiorów ładunków w wagonie. Dlatego w wielu przypadkach trzeba okreslać listę ładunek po ładunku. Nowe cysterny wożą RFPR i DYES, mają też oczywiście autorefit stacyjny. RE: Polish PKP Set v2.0 - TadeuszD - 12-11-2017 "Od niechcenia" zrobiłem malowanie IC dla 609A, kiedy jest w składzie z innymi wagonami IC i EC. Tylko okna są za jasne, więc trzeba będzie poprawić. Z innych rzeczy, to wydaje mi się, że grafiki w oknie zakupu są już mocno old-school'owe... Mało kto gra teraz w rozdzielczości 800x600, nie ma już więc takiej presji, aby wszystko minimalizować. Inne sety pokazują w oknie zakupu dodatkowe informacje. W PKP Secie tez można by pomyśleć o jakimś systemie oznaczeń, np. podobnych do tych, które są w infografikach do setu. RE: Polish PKP Set v2.0 - Walter Novotny - 12-11-2017 (12-11-2017, 02:12)TadeuszD napisał(a): "Od niechcenia" zrobiłem malowanie IC dla 609A, kiedy jest w składzie z innymi wagonami IC i EC. Tylko okna są za jasne, więc trzeba będzie poprawić. 1. Nie rozumiem tego "od niechcenia" skoro takie wagony jeżdżą "za oknem" to dlaczego miałyby nie jeździć na monitorze? Zmieniłem kolor okien na takie jak w IC (wcześniej nie zauważyłem, że wagony IC i TLK mają inny kolor okien). ![]() 2. Czy zostały poprawione grafiki wagonu restauracyjnego? Aktualnie w rzutach ukośnych są błędne położenia okien. (poprawiony wygląd dałem, gdy pisałem o Odrze II) RE: Polish PKP Set v2.0 - TadeuszD - 12-11-2017 (12-11-2017, 12:43)Walter Novotny napisał(a): Nie rozumiem tego "od niechcenia"..."Od niechcenia", gdyż znalazłem go przypadkiem na n-tej stronie tego wątku. Restauracyjnego nie kojarzę... ![]() Edit: Przejrzałem sprite'y restauracyjnych i faktycznie Bautzen miał jeden rzut niepoprawiony. Jest już OK. RE: Polish PKP Set v2.0 - TadeuszD - 12-11-2017 No to jeszcze ostatnim rzutem pytania dot. wagonów osobowych. Odkopałem sprite'y od 101ksl - 140A i 141A oraz 162A i 163A. O ile z grafikami 14xA nie ma większego problemu (zrobię je jako alternatywne malowanie 11xA w składach z wagonami IC/EC), to nie mam pomysłu, co zrobić z rysunkami 16xA. ![]() Jako inne losowe malowania dla 11xA się nie nadają, bo te wagony się znacznie różnią od siebie, przebudowa obejmowała m.in. zmianę liczy miejsc. A z drugiej strony, robienie 16xA jako odrębnego wagonu w OTTD mija się z celem. Po pierwsze, tych wagonów zbudowano zaledwie po 5-6 sztuk. Po drugie, jaki jest sens wprowadzania do gry wagonu 2 kl. o mniejszej liczbie miejsc niż wcześniejszy 111A? RE: Polish PKP Set v2.0 - 101ksl - 12-11-2017 (12-11-2017, 20:32)TadeuszD napisał(a): nie mam pomysłu, co zrobić z rysunkami 16xA.Czyli nie wchodzi w grę opcja, w której w przypadku podłączenia A/Bdnu do EU07, przebudowanej na PR lub po prostu składu z Bohunem/Bonanzą, wagon zmienia tylko malowanie, bez zmiany parametrów? Pomyśl, jak ładnie by wyglądała EP07-200x z Bohunami InterRegio i igrekami w Marlboro Szybciej niż 120 nie pojadą, bo przecież 07 ma Vmax=125, a Bohuny 120, a w przypadku podłączenia do EP09 lub innej szybkiej lokomotywy najzwyczajniej w świecie nie losowałoby się to malowanie.Oczywiście barwy zmieniałyby tylko klasa 2 oraz 1/2, bo nie powstały (chyba) Marlboro całe w 1 klasie. RE: Polish PKP Set v2.0 - TadeuszD - 12-11-2017 (12-11-2017, 20:44)101ksl napisał(a): Czyli nie wchodzi w grę opcja, w której [...] wagon zmienia tylko malowanie, bez zmiany parametrów?Takie rozwiązanie bardzo mi się nie podoba... Burzy realizm(*). ![]() Ewentualni można potraktować 16xA jako następcę ryflaka i bonanzy. Jako wagon z opcją przewozu rowerów mogłyby w OTTD oprócz pasażerów wozić także pocztę. Jakoś musiałbym przeboleć te 5 szt... * - co by nie pisać o PKP Secie, to jest on znacznie bliższy realizmowi niż np. set, gdzie zamiast lokomotyw są... ślimaki!
RE: Polish PKP Set v2.0 - Walter Novotny - 12-11-2017 78 miejsc a 80 to praktycznie żadna różnica tym bardziej, że w Regio są osoby stojące. Ubycie tych dwóch osób nie jest spowodowane miejscami dla osób niepełnosprawnych? Wydaje mi się, że można po prostu zmienić malowanie. W ED250 nie widać wyróżnionego wagonu 1 klasy więc może jednak zostanie wprowadzone malowanie ED72 pasujące do piętrusów? ![]() Udało mi się znaleźć zdjęcie dowodzące, że w takim malowaniu był ED72 z wagonem 1 klasy RE: Polish PKP Set v2.0 - TadeuszD - 12-11-2017 (12-11-2017, 21:24)Walter Novotny napisał(a): 78 miejsc a 80 to praktycznie żadna różnica tym bardziej, że w Regio są osoby stojące.Niby różnica żadna, ale nikt nie będzie kupował wagonu na 78 osób, jak może na 80. Pozostałe wagony tej rodziny mają jeszcze mniej - 50 i 69 miejsc. Jeśli założymy dodatkowe miejsca stojące, to już na pewno nie będą to wagony dalekobieżne, tylko podmiejskie z obniżonym komfortem. Ale w tej klasie wagonów jest już w tym okresie Bdhpumn (132 osób), który zdeklasuje każdy wagon, jaki byśmy dodali...ED250 nie ma paska nad drzwiami 1 klasy,... bo go nie narysowałeś. Ale to żaden problem dorysować.Ile ED72 otrzymało takie malowanie? |