OpenTTD #Polska - Polskie forum gry OpenTTD [ARCHIWUM]
INNE Projekt polskie budynki - Wersja do druku

+- OpenTTD #Polska - Polskie forum gry OpenTTD [ARCHIWUM] (https://forum.openttd.pl)
+-- Dział: OpenTTD (https://forum.openttd.pl/forumdisplay.php?fid=1)
+--- Dział: Dodatki (https://forum.openttd.pl/forumdisplay.php?fid=27)
+--- Wątek: INNE Projekt polskie budynki (/showthread.php?tid=838)

Strony: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25

RE: Projekt polskie budynki - Sojita - 05-02-2015

(04-02-2015, 15:31)McZapkie napisał(a): Bardzo mi się podoba pomysł z pocztą w centrum.
Ponadto dobrze byłoby ograniczyć ilość pasażerów. Obecnie większość używa aut, zresztą w pierwszym RRT było to zasymulowane.
Obecnie pasażerowie "przygniatają" towary zarówno zarobkiem jak i zajętością linii.
Jest taki callback cargo_production, chyba do tego można wykorzystać w przypadku budynków z dużą ilością mieszkańców.

Ograniczenie z czasem ilości pasażerów też byłoby dobrym pomysłem - symulowanie że z czasem coraz więcej ludzi ma własny samochód.
Bo jak wyżej - pasażerowie są zbyt łatwym źródłem dochodu - wystarczy połączyć koleją 2 duże miasta, zbudować w nich linie tramwajowe/autobusowe i już mamy stały, niemały zysk do końca gry (a im później tym większy bo miasta rosną)

RE: Projekt polskie budynki - Rysh - 05-02-2015

Czy jest możliwość limitowania danych budynków na miasto? Aby np. dać 1 szkoła na 1k mieszkańców, czy straż pożarna 1 na 5k etc? Odległość jedna od drugiej minimalna? Blokada na usunięcie?

RE: Projekt polskie budynki - TadeuszD - 05-02-2015

Tak, można nałożyć limity ilościowe. Da się też kontrolować odległość między obiektami. W obecnej wersji rozwojowej w mieście może być tylko jednak katedra i jeden Mariott. Jednak podstawowym czynnikiem regulującym ilość i rozmieszczenie budynków w mieście jest prawdopodobieństwo i strefa, w której budynek może się znaleźć.

Zabawa z cargo_production dla zwykłych budynków jest o tyle niezalecana, że zastępuje oryginalny mechanizm OTTD wraz z jego czynnikami dodatkowymi, jak choćby recesją. Jest to fajne narzędzie do tworzenia specjalistycznych budynków, które np. zaczynają produkować coś, gdy dostaną coś innego.

RE: Projekt polskie budynki - Rysh - 05-02-2015

Zatem jeśli myślimy nad jakimiś zmianami, ja zaproponuję swoje:
  • ograniczyć ilość budynków w mieście (ilość w zależności od populacji);
  • ustawić minimalną odległość pomiędzy jednym a drugim budynkiem tego samego typu;
  • zwiększyć produkcję pasażerów w domach, jeśli nie są z zasięgu budynków miasta;
  • zablokować niszczenie budynków (szkoła, szpital - czyli wszystko czego miasto nie pozwoli wyburzyć za żadną kasę) przez graczy;
  • zablokować przebudowywanie przez miasto budynków;
Powyższe propozycje dotyczą budynków "specjalnych" tj. szpitale, szkoły, straże pożarne, kościoły (możliwe, że o czymś zapomniałem).

RE: Projekt polskie budynki - pAter - 05-02-2015

Jakiś czas temu narysowałem sobie stary stadion z bieżnią, ale nie miałem pomysłu jak narysować trybuny. Dodam tylko, że nigdy nie rysowałem pixelartów, nie znam się zbytnio na tym, więc proszę o wyrozumiałość Wink

[Obrazek: tWdV4Et.png]

Może byłby ktoś chętny dopieścić go i jeśli się nada, to można będzie dołączyć do setu. W razie czego mam to w XCF (GIMP).

RE: Projekt polskie budynki - Walter Novotny - 05-02-2015

(05-02-2015, 22:31)pAter napisał(a): Jakiś czas temu narysowałem sobie stary stadion z bieżnią, ale nie miałem pomysłu jak narysować trybuny. Dodam tylko, że nigdy nie rysowałem pixelartów, nie znam się zbytnio na tym, więc proszę o wyrozumiałość Wink

[Obrazek: tWdV4Et.png]

Może byłby ktoś chętny dopieścić go i jeśli się nada, to można będzie dołączyć do setu. W razie czego mam to w XCF (GIMP).
Chciałbyś coś jak Stadion Olimpijski we Wrocławiu czy Stadion Dziesięciolecia w Warszawie?

Co sądzicie o urzędach pocztowych produkujących pocztę i lokowanych na zasadach banków?

RE: Projekt polskie budynki - McZapkie - 06-02-2015

Przede wszystkim w obecnym secie jest bug, nie da się wygenerowac miasta przed 1920.
Z innych spraw, pomniki losowane są czasem 2-3 obok siebie, co wygląda nieładnie.

Cytat:Zabawa z cargo_production dla zwykłych budynków jest o tyle niezalecana, że zastępuje oryginalny mechanizm OTTD wraz z jego czynnikami dodatkowymi, jak choćby recesją. Jest to fajne narzędzie do tworzenia specjalistycznych budynków, które np. zaczynają produkować coś, gdy dostaną coś innego.

Skoro mówimy o ograniczeniu produkcji, to chyba sprawy recesji nie są aż tak istotne, zresztą mozna generować ilość pasażerów zależnie od ilości dostarczonych pasażerów - wtedy w przypadku recesji mniej dojedzie to mniej się wyprodukuje.

Również obiekty takie jak Targowisko (czemu tylko 1/8 goods?), Zabytkowe Kamienice, Hipermarket, Rynek, Blok ze sklepami - mogłyby zwiększać produkcję pasażerów i poczty po dostarczeniu towarów.

Cytat:zablokować niszczenie budynków (szkoła, szpital - czyli wszystko czego miasto nie pozwoli wyburzyć za żadną kasę) przez graczy;
Bardzo zły pomysł moim zdaniem.
Od tego sa takie mechanizmy jak koszt wyburzenia i ważniejsze - poziom niezadowolenia.
Można ustawić wysoki poziom spadku zadowolenia po wyburzeniu aby utrudnić usuwanie takich obiektów, ale nie blokować kompletnie.
I tak wystarczająco upierdliwe jest to, że stadion i szkoła nie maja fundamentów (nie da się obok nich podkopywać).

Nieusuwalne budynki to owszem, może być starówka,
pod jednym warunkiem - że nie może być budowana w trakcie gry (jedynie w edytorze/podczas generacji).
Byłoby irytujące, gdyby w połowie budowy na wyczyszczonym z trudem placu, nagle wskoczyła szkoła bez opcji usunięcia.

RE: Projekt polskie budynki - pAter - 06-02-2015

(05-02-2015, 23:54)Walter Novotny napisał(a): Chciałbyś coś jak Stadion Olimpijski we Wrocławiu czy Stadion Dziesięciolecia w Warszawie?

Nie chciałbym żadnego charakterystycznego stadionu, wręcz przeciwnie - stadion jakich kiedyś było pełno w Polskich miastach. Standardowe stadiony z bieżnią i trybunami z kilkoma sektorami.

[Obrazek: W6KhSJss.jpg] [Obrazek: 2QIKNASs.jpg] [Obrazek: wUWh1Bcs.jpg]

RE: Projekt polskie budynki - TadeuszD - 06-02-2015

(06-02-2015, 00:47)McZapkie napisał(a): Przede wszystkim w obecnym secie jest bug, nie da się wygenerowac miasta przed 1920.

Panowie, mylicie dwa sety: oryginalny set Sojity (obecny na serwerach) oraz moją developerską przeróbkę pod NML, dokończoną w ok. 50%.

Z tymi pasażerami to jest tak, że ich ilość generowana przez OTTD z jednego budynku zależy w przybliżeniu od kwadratu ilości mieszkańców tego budynku. Czyli taki biurowiec 150 pracowników w tym samym czasie generuje statystycznie 100-krotnie więcej pasażerów niż budynek jednorodzinny z 15 mieszkańcami. Jeśli na to nałoży się jeszcze rozrost miasta, to łatwo uzyskać nawet kilkuset-krotny przyrost pasażerów na stacjach.
Aby zminimalizować ten efekt, wystarczy odpowiednio zbalansować ilość mieszkańców zadeklarowanych dla budynków w kolejnych erach. Ilość mieszkańców nie może rosnąć liniowo wraz z wielkością budynku, a w pewnym okresie czasu może nawet spadać ("mrówkowce" wypierane przez eleganckie apartamentowce).
Kwestie pomników można rozwiązać stosując blokadę ustawienia dwóch obok siebie, ale pewnie wystarczyłoby odpowiednio zmniejszyć im prawdopodobieństwo budowy.

Cytat:Blok ze sklepami - mogłyby zwiększać produkcję pasażerów i poczty po dostarczeniu towarów.

Bloki ze sklepami akceptują towary. Wg mnie same z siebie nie powinny już nic produkować. Wystarczy, że dowóz towarów sprzyja rozwojowi miasta i budowie nowych budynków.
Mi osobiście spodobał się pomysł z budynkiem Poczty Polskiej, który generowałby pocztę po otrzymaniu poczty (albo również towarów?). Tyle, że podobne budynki są już w ECS i TTRS, więc nie wiem, czy warto je powielać.

Cytat:Nieusuwalne budynki to owszem, może być starówka,
pod jednym warunkiem - że nie może być budowana w trakcie gry (jedynie w edytorze/podczas generacji).
Byłoby irytujące, gdyby w połowie budowy na wyczyszczonym z trudem placu, nagle wskoczyła szkoła bez opcji usunięcia.

Starówka, przynajmniej w mojej wersji, buduje się wyłącznie podczas generowania mapy i jest nietykalna. Wszystkie inne budynki w założeniach można zburzyć, oczywiście odpowiednio wysokim kosztem.
Blokada podkopywania budynków w poprzednim secie też mnie irytowała, więc w nowym staram się ograniczyć tą uciążliwość do minimum. Wink

RE: Projekt polskie budynki - DzikiJeż - 06-02-2015

(06-02-2015, 11:15)TadeuszD napisał(a): [quote='McZapkie' pid='16834' dateline='1423176451']
[b]
Mi osobiście spodobał się pomysł z budynkiem Poczty Polskiej, który generowałby pocztę po otrzymaniu poczty (albo również towarów?). Tyle, że podobne budynki są już w ECS i TTRS, więc nie wiem, czy warto je powielać.

Cytat:Nieusuwalne budynki to owszem, może być starówka,

Starówka, przynajmniej w mojej wersji, buduje się wyłącznie podczas generowania mapy i jest nietykalna. Wszystkie inne budynki w założeniach można zburzyć, oczywiście odpowiednio wysokim kosztem.
Blokada podkopywania budynków w poprzednim secie też mnie irytowała, więc w nowym staram się ograniczyć tą uciążliwość do minimum. Wink

Co do poczty. Owszem w którymś secie jest budynek poczty ale tylko jeden budynek o różnych kolorach. Więc fajnie by było jakiś "nasz" budynek poczty zobaczyć. No i tą sortownię poczty haha Big Grin

Co do budynków specjalnych (szkoły, straże, szpitale itp) to fajnie też by było je zobaczyć. Również w którymś secie jest ale szczerze powiedziawszy to komisariat jest chyba tylko i wyłącznie w GRF'ie z japońskimi budynkami.

RE: Projekt polskie budynki - Sojita - 06-02-2015

Spokojnie, w nowej wersji setu będą szpitale, milicje i policje, tak co by widzieć wszystko to co można zobaczyć w polskich miastach. Ale do tego jeszcze długa droga.
W moim obecnym secie (tym cóż, prowizorycznym) jest już szkoła i remizy OSP.

Co do możliwości wyburzania, to jestem za tym, aby generowana tylko wraz z mapą starówka była nie do ruszenia. A cała reszta tak. By tak jak pisano powyżej nie było że naszą ważną inwestycję storpeduje nagle pojawiający się szpital czy szkoła. Oczywiście wyburzenie takiego obiektu powinno znacznie pogorszyć stosunek miasta do naszej firmy i być bardzo kosztowne.
A urzędy pocztowe czy nawet sortownię może zrobić jako rzadko występujący, zwykły budynek o dłuższej żywotności który by generował więcej poczty.

A powyżej pokazanego stadionu/boiska z bieżnią można by użyć jako podstawowego boiska. Prócz tego byłby jeszcze porządny stadion pojawiający się tylko w dużych miastach.

RE: Projekt polskie budynki - DzikiJeż - 06-02-2015

A co do starówki. Czy jest możliwość jej jakoś bardziej rozbudować by nieco większa niż dwie kamienice i katedra?

RE: Projekt polskie budynki - Sojita - 06-02-2015

(06-02-2015, 15:17)DzikiJeż napisał(a): A co do starówki. Czy jest możliwość jej jakoś bardziej rozbudować by nieco większa niż dwie kamienice i katedra?

W obecnej wersji setu im większe miasto tym większa starówka - dlatego często są to 2 zabytkowe kamienice i/lub rynek bo generuje się w ścisłym centrum - a z początku gry nie ma miasta które miałoby duże centrum.
W nowej wersji, z czego widziałem w wersji testowej, starówka jest wystarczająco duża aby dobrze wyglądać. Choć nie jestem pewien czy jej pojawienie nie jest ograniczone tylko do 1-2 miast.

RE: Projekt polskie budynki - wib_wk - 10-02-2015

(06-02-2015, 20:12)Sojita napisał(a):
(06-02-2015, 15:17)DzikiJeż napisał(a): A co do starówki. Czy jest możliwość jej jakoś bardziej rozbudować by nieco większa niż dwie kamienice i katedra?

Choć nie jestem pewien czy jej pojawienie nie jest ograniczone tylko do 1-2 miast.

I chyba jest to naturalne, starówka jako centrum może dotyczyć tylko miasteczek. W miastach "city" tworzy się zawsze obok - to tak z życia wzięte.

RE: Projekt polskie budynki - Rysh - 13-02-2015

Czy set zastępuje budynki czy dodaje do istniejących? Dlaczego pytam, otóż w oryginalnym pakiecie jest fontanna - która potrafi stać koło siebie nawet po 10 w mieście. Czy można ograniczyć jej występowanie?

RE: Projekt polskie budynki - TadeuszD - 14-02-2015

(13-02-2015, 18:01)Rysh napisał(a): Czy set zastępuje budynki czy dodaje do istniejących?

Set Sojity chyba tylko zastępował. W nowym masz do wyboru, czy chcesz tylko polskie budynki, czy wymieszane z oryginalnymi OTTD. Co do fontanny, to możliwe, że ma ustawione zbyt wysokie prawdopodobieństwo budowy.

RE: Projekt polskie budynki - wib_wk - 21-02-2015

A zmusicie aby set nie miał dolnej granicy daty? Polskie budowle nie zaczęły nagle powstawać po 1918 (czy 20 jak teraz). Smiley33

RE: Projekt polskie budynki - Sojita - 21-02-2015

(21-02-2015, 13:09)wib_wk napisał(a): A zmusicie aby set nie miał dolnej granicy daty? Polskie budowle nie zaczęły nagle powstawać po 1918 (czy 20 jak teraz). Smiley33

Nowa wersja setu nie ma takich ograniczeń.
Obecna ma, bo GRFMaker w którym jest stworzony nie pozwala na stworzenie niczego co by się pojawiało przed 1920.

RE: Projekt polskie budynki - wib_wk - 21-02-2015

A tak nieśmiało spytam, jest gdzieś do pobrania nowsza wersja niż ta wstępna, ponad roczna?

RE: Projekt polskie budynki - DzikiJeż - 10-03-2015

Chyba wszyscy ciufciami pojechali bo cisza jak makiem zasiał Big Grin