![]() |
|
POJAZDY Polish Road Set - Wersja do druku +- OpenTTD #Polska - Polskie forum gry OpenTTD [ARCHIWUM] (https://forum.openttd.pl) +-- Dział: OpenTTD (https://forum.openttd.pl/forumdisplay.php?fid=1) +--- Dział: Dodatki (https://forum.openttd.pl/forumdisplay.php?fid=27) +--- Wątek: POJAZDY Polish Road Set (/showthread.php?tid=976) |
RE: Polish Road Set - TadeuszD - 23-01-2015 (23-01-2015, 13:47)McZapkie napisał(a): Można je zrefitować do GEAR, wtedy będą jeździć bez naczepy nic nie wożąc. To jest ZDECYDOWANIE ZŁY POMYSŁ. Takie wynalazki jak 'GEAR' to trup z szafy, który będzie śmierdział i prędzej czy później wybuchnie jakąś dżuma lub cholerą! ![]() A tak na poważnie, to ten 'wytrych' został wymyślony po to, aby obejść ułomności starych wersji OTTD i umożliwić niezależny refit lokomotyw, które z założenia nie wożą żadnego towaru. Ale w secie samochodowym takie rozwiązanie nie ma żadnego uzasadnienia, gdyż każdy pojazd z założenia wozi jakiś towar. Wszelkie modyfikacje typu ilość lub rodzaj naczep powinny być dokonywane jako refit pojazdu (zmiana cargo_subtype). Set tramwajów tak właśnie działa i jest OK. Zabezpieczeniem przed kupieniem od razu zbyt drogiego pojazdu może być umieszczenie opcji 'bez naczepy' na pierwszej pozycji listy cargo_subtype. Powinna temu odpowiadać zerowa ładowność pojazdu i najniższe koszty. W start_stop można wyłapywać takie nieprzebudowane pojazdy i ewentualnie ostrzegać gracza. Ale używanie do tego celu 'GEAR' jest trochę jak strzelanie sobie w skroń, żeby pozbyć się bólu głowy... ![]() Cytat:Może da się cargo subtype dać specyficzny dla danego towaru? Lista cargo_subtype jest odświeżana tylko raz, w momencie wejścia do okienka refitu. Więc możliwości uzależnienia tej listy od czegokolwiek są mocno ograniczone. W grę wchodzą jedynie jakieś quasi-statyczne parametry - parametr NewGRF, bieżący rok, wiek pojazdu, itp. RE: Polish Road Set - McZapkie - 23-01-2015 Z cargo_subtype jest ten problem, że jak się auto-zmieni taki który tego nie ma na taki który to ma, to wskoczy na pierwszą pozycję - a jeśli pierwsza pozycja ma zablokowany wyjazd przez start-stop, to w ogóle chyba się nie auto-zmieni. Co do specyficznego subtype, to widziałem takie coś: http://dev.openttdcoop.org/attachments/download/3129/subtypes_3.png ale to chyba jest suffiks dodawany dla towarów dla potrzeb wizualnych. Jak się zdefiniuje 2 subtype to obydwa będą widoczne dla wszystkich towarów (nie znalazłem nic o przełączaniu dostępności towaru zależnie od subtype). A wystarczyłoby, gdyby "towar" NONE był uwzględniany przy reficie, odpadłyby przy okazji też problemy PKP setu z tą pocztą w SM42. RE: Polish Road Set - TadeuszD - 23-01-2015 (23-01-2015, 17:35)McZapkie napisał(a): Z cargo_subtype jest ten problem, że jak się auto-zmieni taki który tego nie ma na taki który to ma, to wskoczy na pierwszą pozycję - a jeśli pierwsza pozycja ma zablokowany wyjazd przez start-stop, to w ogóle chyba się nie auto-zmieni. Co do pierwszej kwestii - tak, co do drugiej - nie dam głowy, ale raczej tak. Dlatego: 1) Listy cargo_subtype powinny być możliwie jak najbardziej generyczne. Pojedyncze pozycje mogą być ukrywane w zależności od typu pojazdu. Najważniejsze, żeby te odpowiadające sobie mały ten sam ID stringu, 2) Nie każda auto-zamiana musi być możliwa do wykonania. Przykładowo, pojazdy jednoczłonowe mogą odwiedzać zatoczki, zaś wieloczłonowe wymagają przystanku przelotowego. Tak więc autoreplace z Żuka do TIRa nie musi dać się zrobić koniecznie automatycznie. Ale na to też jest rada - można dodać do każdej listy pozycję 'konfiguracja domyślna'. Wtedy taki 'domyślny' Żuk bez większego problemu przebuduje się na 'domyślnego' TIRa. Auto-zamiana nie powiedzie się wtedy, gdy gracz przeprowadził refit tego Żuka na coś nietypowego, no ale to już wina gracza. Cytat:Jak się zdefiniuje 2 subtype to obydwa będą widoczne dla wszystkich towarów (nie znalazłem nic o przełączaniu dostępności towaru zależnie od subtype). Tak. Cargo_subtype jest wspólne dla wszystkich towarów w danym pojeżdzie. (nieaktualne) Cytat:A wystarczyłoby, gdyby "towar" NONE był uwzględniany... No ale nie jest... A wytrych w postaci 'GEAR' też nie rozwiązuje Ci wielu kwestii związanych z przebudową, szczególnie samochodów. Poczta w SM42 może nie wygląda pięknie, ale przynajmniej nie stanowi miny, która 'wysadzi' dowolny nowy/ulepszony set przemysłowy. Edit Pozostaje jeszcze kwestia pożenienia tej opcji 'konfiguracja domyślna' z opcją 'bez naczepy'. Ale na to też jest rozwiązanie. Przykładowy Żuk powinien mieć opcje cargo subtype jak poniżej: - domyślnie - wariant tylko dla żuka 1 - wariant tylko dla żuka 2 zaś ciągnik siodłowy powinien mieć jak poniżej: - bez naczepy - domyślnie - wariant tylko dla ciągnika 1 - wariant tylko dla ciągnika 2 Nowo zakupiony Żuk będzie otrzymywał wariant 'domyślny'. Może to fizycznie odpowiadać wariantowi 'wariant tylko dla żuka 1'. Nowo zakupiony ciągnik siodłowy będzie zawsze w wariancie 'bez naczepy' i nie wyjedzie z zajezdni (będzie oczekiwał przebudowy). Ale już 'domyślny' Żuk poddany auto-zamianie zostanie przebudowany na ciągnik w wariancie 'domyślnym' (cokolwiek to znaczy, musi być użyteczne, może np. odpowiadać wariantowi 'wariant tylko dla ciągnika 1'), wyjedzie więc bez problemu z zajezdni. Edit 2 Dopiero w domu mogłem obejrzeć załączony przez Ciebie rysunek. Wygląda mi to na FISH. Sugeruje on, że jednak można uzależnić cargo_subtype od cargo_type. Może callback additional_text jest wołany dla każdego cargo osobno? Ciekawa sprawa - trzeba by przetestować. ![]() W każdym razie tego, że callback jest wołany wyłącznie przy otwarciu okna refitu jestem pewny, bo testowałem to przy EN57. RE: Polish Road Set - McZapkie - 30-01-2015 Ilostan pojazdów w obecnej wersji pokazany tu: [Obrazek: polroad056.png] Do celów testowych można newgrf pobrać z http://dev.openttdcoop.org/projects/polroad/files (23-01-2015, 18:40)TadeuszD napisał(a): Dopiero w domu mogłem obejrzeć załączony przez Ciebie rysunek. Wygląda mi to na FISH. Sugeruje on, że jednak można uzależnić cargo_subtype od cargo_type.Tak, zrobiłem taki switch uzależniony od cargo, ale to działa tylko dla celów opisowych, a co gorsza w obecnej wersji nic nie widać, bo jest schowane za (+) (screen z FISH był zrobiony dawno temu gdy wszystkie opcje refit były explicite podane a nie zwijane). RE: Polish Road Set - Sojita - 19-02-2015 Testowałem trochę ten set i muszę powiedzieć że jest świetny. Z początku ciężarówki do rozwożenia rzeczy po miastach lub na bardzo krótki dystans z czasem wsparcie dla kolei aż po jej zastąpienie na mniejszych dystansach. Czyli wyszło dość realnie. Napiszę więcej jak potestuję dłużej, ale już mam małą uwagę: Zauważyłem że każdy samochód, nawet mały, nowoczesny Mercedes sprinter strasznie kopcą... O ile z początku prymitywne silniki mają prawo o tyle już w czasach powojennych tego dymu być nie powinno. Wystarczy spojrzeć za okno - za jakimi pojazdami na drodze ciągnie się kupa dymu niczym za lokomotywą ST44? RE: Polish Road Set - Emisja - 20-02-2015 Maciej chyba nie wziął pod uwagę zmiennej STR_CONFIG_SETTING_SMOKE_AMOUNT Jeśli w ustawieniach gry ilość dymu / iskier lokomotywy jest przestawiona na opcję "realistyczną", to wtedy faktycznie pojazdy drogowe z tego setu strasznie kopcą. Ustawiając "standardowe" ilości dymu pojazd zakopci tylko podczas ruszania. Pojedyńczym drobnym dymkiem. RE: Polish Road Set - TadeuszD - 20-02-2015 (20-02-2015, 03:04)Emisja napisał(a): Maciej chyba nie wziął pod uwagę zmiennej STR_CONFIG_SETTING_SMOKE_AMOUNT To jest parametr OTTD, a nie NewGRF. ![]() Ewentualnie można w secie całkowicie wyłączyć efekt dymu (VISUAL_EFFECT_DISABLE) dla nowoczesnych samochodów. RE: Polish Road Set - Emisja - 20-02-2015 Tak. Parametr OTTD, ale dotyczący wyłącznie zachowania GRFów. W przypadku gry wieloosobowej efekt na sztywno ustawiany po stronie serwera. Nadmiar dymu gracz samodzielnie może zredukować (lub wyłączyć) tylko w grze jednoosobowej, ale niestety dotyczy to hurtem wszelkich obiektów jeżdżących, pływających i latających, prawda? (choć polski opis ustawień sugeruje że chodzi wyłącznie o pociągi) A ponieważ grafiki dymu/pary/iskier w ulicznych setach NewGRF są nieobecne i niredukowalne metodą "pixelową", to osłabić spaliny można jedynie dla każdego pojazdu osobno kodując parametry w (EFFECT_SPRITE_DIESEL) albo (EV_DIESEL_SMOKE) ? Lub całkowicie wygasić - tak jak piszesz. RE: Polish Road Set - McZapkie - 21-02-2015 W przyszłości dymki będą wyłączone dla nowoczesnych pojazdów (oprócz TIRów), obecnie są włączone m.in. ze względów diagnostycznych (umożliwia mi to ocenę zużycia mocy silnika i w ten sposób, czy są dobrze dobrane parametry takie jak opory dynamiczne). RE: Polish Road Set - Sojita - 28-02-2015 Jak idą prace nad nową wersją setu? Co zostało jeszcze do zrobienia? RE: Polish Road Set - McZapkie - 01-03-2015 (28-02-2015, 12:50)Sojita napisał(a): Jak idą prace nad nową wersją setu?W zasadzie wszystkie planowane ciężarówki są już zrobione, oprócz pojazdów konnych a także Żubra i Jelcza, do których muszę poprzerabiać naczepy. Ale za to są ciągniki siodłowe Star C21 i C28, jest też przedwojenny Chevrolet TB 157. Oczywiście ładowność tych pierwszych 3 jest niewielka w porównaniu ze współczesnymi, ale większa niż pojedyncze Stary. Są też traktory rolnicze, a także dwa typy lokomobili parowej produkcji HCP, pierwsza pojawia się już w 1860. Są to drogie w zakupie i utrzymaniu pojazdy, ale targają do 40 ton. Lista pojazdów tutaj: a grf do ściągnięcia w sekcji pliki na dev.openttdcoop.org (28-02-2015, 12:50)Sojita napisał(a): Co zostało jeszcze do zrobienia?W zasadzie większe dziury są wypełnione, ale pomyślałem sobie że warto by rozszerzyć set w przyszłość i np. dodać takie pojazdy jak planowany przez Solarisa 3-członowy autobus elektryczny http://ocdn.eu/images/pulscms/MWU7MDQsMCxjLDNjMCwyMWM7MDYsMzE0LDFiYzswYywxNDBiMWNmZTdmMGFjNTJlZGMwMTBkNzA5NzhlODRiZSwxLDEsNiww/a1eeaf970351a4cacf754d6577e7d83c.jpg albo bezobsługowa ciężarówka Mercedesa http://40ton.net/wp-content/uploads/2014/09/mercedes_autopilot_2025_prototyp_21.jpg RE: Polish Road Set - Sojita - 31-03-2015 Dawno nie widziałem aby coś tu się działo więc ponownie pozwolę sobie zapytać. Jaki jest stan prac nad tym setem? Czego jeszcze brakuje? RE: Polish Road Set - McZapkie - 01-04-2015 Postęp utknął trochę na pojazdach konnych, ale w końcu koń jest ![]() Na razie są 3 pojazdy: furmanka, furgon i do drewna, w menu widoczne także pojazdy z egrvts2: Dlaczego w ogóle pojazdy konne, skoro są w egrvts2? Otóż pomijając względy estetyczne (są brzydkie i przeskalowane) oraz zbyt szybki brak dostępności, wszystkie konne pojazdy egrvts są przegubowe - a to mi się niezbyt podoba. Otóż przez to, że przegubowe nie mogą korzystać z zatoczek, a nieprzegubowe mogą, pozwala na "sortowanie" pojazdów - robiąc zatoczkę przed przelotowym, nieprzegubowy zajmie zatoczkę (i może bezpiecznie tam czekać nie blokując przelotu), a przegubowy zatrzyma się dalej na przelotowym. Brak nieprzegubowych w secie egrvts2 rozwala ten koncept. Dlatego krótkie pojazdy takie jak furmanka i dorożka planuję zrobić nieprzegubowe. Do zrobienia została dorożka, omnibus i dyliżans, z ciężarówek Praga dłużycowa (właśnie rysuję), Żubr i Jelcz naczepowe (muszę dorobić brakujące naczepy) oraz seria ciężarówek wywrotek, proponuję Skoda 706RTS, Kamaz, Mercedes Actros1 6x6 i Actros3 8x8 (Kamaz i kabiny pozostałych są już narysowane, Kamaza trzeba poprawić - fioletowy ładunek, do Actrosa można wykorzystać skrzynię z naczep 2-osiowych). Brakuje bowiem ciężarówek do węgla itp o w miarę dużej pojemności ale nieprzegubowych i z autorefitem. Jeśli są chętni do pomocy, to byłbym wdzięczny za te wywrotki. Z ważnych rzeczy, które muszę zrobić w kodzie, to zastąpienie pseudo-towaru GEAR czymś innym (o czym Tadeusz wspominał), bo gryzie się to np. ze skryptami. Autobusy mam wszystkie przygotowane i poprawione rysunki (w repozytorium w katalogu develgfx), ale by nie zaciemniać kodu, wrzucę je jak uporządkuje kod dla ciężarówek. RE: Polish Road Set - gustlik - 07-04-2015 Dodatek jest bardzo dobry, modele są dokładne, staranne i co ważne, dają możliwość transportu wielu towarów. Gra z użyciem tego dodatku będzie ciekawsza. Co do działania mam pytanie, czy emitowanych przez auta spalin nie jest zbyt dużo? [Obrazek: 38006690667806665487_thumb.jpg] Poza tym znalazłem niewielki kłopot dot. modelu Dafa 95X – część przodu auta znika. [Obrazek: 09740472956985360247_thumb.jpg] RE: Polish Road Set - McZapkie - 08-04-2015 Dzięki za wnikliwe przyjrzenie się, faktycznie DAF był ucięty, poprawione. Poprawiłem też ciężar traktorów (parametry fizyczne w switchach nml są niestety w jednostkach 'programistycznych' a nie SI i się ciągle na to łapię) oraz zwiększyłem wszystkim traktorom i lokomobilom ilość wersji długości przyczep do trzech. Poprawiona wersja na bananach. Co do spalin, to niestety jest to problem openttd, który prawidłowo generuje je tylko dla pociągów (z uwzględnieniem mocy chwilowej), a w przypadku samochodów jest tylko prymitywny algorytm zależny od prędkości. Będę lobbował za poprawką w tym względzie. RE: Polish Road Set - McZapkie - 17-05-2015 Uff, część towarowa setu w zasadzie zrobiona, nie licząc 3 wywrotek, które są w dalszych planach. Doszły Ford TT, Żubr oraz Jelcz 317, wypełniając dziury, i teraz lista wszystkich jest na tyle długa, ze się nie mieści na ekranie (oczywiście tak jest tylko jak się włączy opcję "zachowaj stare pojazdy w menu"): Przerobiłem cały kod odpowiedzialny za refit, pozbywając się pseudo-towaru "GEAR" - był z tym problem np. ze skryptami, którym się nie zgadzała ilość towarów z klimatem. Teraz mogę się wreszcie wziąć za autobusy. RE: Polish Road Set - MPK Lublin - 24-05-2015 Wykryłem buga w opisie Sprintera: http://img.pl/pbkh.png Od kiedy 12=20?
RE: Polish Road Set - McZapkie - 25-05-2015 Dzięki za raport, zarówno poczta jak i pasażerowie byli źle wyświetleni dla minibusów. Zacząłem wreszcie kodować autobusy, na razie miejskie. Wzorem ikarus set będą informacje o szybkości załadunku oraz szybkości zmniejszania opłaty za długi przewóz. Z tym że wzorem setu z tramwajami, wyświetlam nie samą szybkość załadunku tylko całkowity czas - bardziej przydatne do planowania rozkładów jazdy. RE: Polish Road Set - McZapkie - 05-06-2015 Uff, nareszcie: [Obrazek: polroad030615.png] Autobusy są podzielone na 4 grupy: miejskie, miejskie przegubowe, lokalne i dalekobieżne. W tej ostatniej grupie jest pewna dziura między Jelczem a Van Hoolem, jakby ktos narysował np. Bovę Futurę to byłoby jak znalazł: http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/c/c3/Eurolines_bus_Mannheim_100_3704.jpg http://i1167.photobucket.com/albums/q632/DarCBR125R/Modele%20autobusow/BovaFuturaFHD12-PKSKamiennaGoacutera.jpg Poszczególne grupy różnią się komfortem (uwzględniana jest też liczba miejsc siedzących do stojących) i szybkością wymiany podróżnych (liczy się ilość drzwi i niskopodłogowość). Z innych ciekawostek: modele autobusów kupione po 1990 nie dymią, chyba że reliability jest poniżej 70% (taki wskaźnik potencjalnej awaryjności). Set v.1.8 jest na "bananach", a wkrótce na nowej mapie Polski. Wreszcie będzie można używać dowlne klimaty i przemysł. RE: Polish Road Set - MPK Lublin - 13-06-2015 Dlaczego autobus nazwany jako Jelcz 120M wygląda tak jak M11? |