![]() |
|
KOLEJ Polish PKP Set v1.5a - Wersja do druku +- OpenTTD #Polska - Polskie forum gry OpenTTD [ARCHIWUM] (https://forum.openttd.pl) +-- Dział: OpenTTD (https://forum.openttd.pl/forumdisplay.php?fid=1) +--- Dział: Dodatki (https://forum.openttd.pl/forumdisplay.php?fid=27) +--- Wątek: KOLEJ Polish PKP Set v1.5a (/showthread.php?tid=424) |
RE: Polish PKP Set v1.5a - TadeuszD - 14-11-2011 Tak sobie myślę... Przez długi weekend rozgryzłem parę kolejnych tajników programowania GRF-ów. Powoli zaczynam więc dojrzewać do zabrania się za pisanie kolejnej wersji PKP Set-a... ![]() Potrzebowałbym jednak Waszego wsparcia merytorycznego, czyli co i kiedy jest potrzebne w grze, za ile, i jakie musiałoby to mieć parametry, żeby GRF był przydatny (szczególnie na multi, bo tam mam najmniejsze doświadczenie). Jacyś chętni do pomocy? RE: Polish PKP Set v1.5a - Rysh - 14-11-2011 Ja domniemam, iż ten GRF jest wręcz cały do przepisania - chociaż mogę się mylić
RE: Polish PKP Set v1.5a - TadeuszD - 14-11-2011 Stary PKP Set jest zbyt przestarzały, aby go "reanimować". ![]() Pochodzi on jeszcze z czasów, kiedy OTTD obsługiwało tylko 256 różnych ID pojazdów, w związku z czym nowe lokomotywy i wagony musiały nadpisywać "na sztywno" te istniejące. Obecnie, gdy nie ma już takiego ograniczenia, kontynuacja tej archaicznej metody będzie tylko powodować potencjalne problemy z kompatybilnością z innymi GRF-ami. Natomiast przeniesienie ID-ków do nowej, nadawanej dynamicznie "przestrzeni adresowej", i tak spowoduje całkowitą utratę kompatybilności ze starym PKP Set-em. Tak więc najsensowniejszym rozwiązaniem jest zostawienie w spokoju starego set-a i zajęcie się projektowaniem nowego. Ze starego Set-a można wykorzystać niektóre z grafik, choć one też wymagają "odświeżenia" - np. dostosowania do zunifikowanych szablonów, poprawienia perspektywy lub kolorystyki. RE: Polish PKP Set v1.5a - Rysh - 14-11-2011 Szykuję małą niespodziankę, jeśli chodzi i set. Mam nadzieję że pomocną. Niebawem szczegóły. RE: Polish PKP Set v1.5a - TadeuszD - 14-11-2011 A tak ogólnie możesz zdradzić, co to będzie? RE: Polish PKP Set v1.5a - Rysh - 14-11-2011 Narzędzie które pozwoli podzielić prace w projekcie, na koderów, grafików, pasjonatów. Pasjonat: dodaje informacje o lokomotywach Grafik: dodaje oryginalne zdjęcie lokomotywy i/lub grafikę lokomotywy w palecie OTTD Koder: koduje informacje z lokomotywy + grafikę Dzięki czemu, każdy będzie mógł skoncentrować się na własnej robocie. Jak wiadomo w naszym gronie są pasjonaci polskich kolei (Ty i niemiec np.). Jeśli wszystko pójdzie zgodnie z planem, każdy będzie mógł dodać cząstkę od siebie i wesprzeć projekt nie mając pojęcia o kodowaniu czy grafice. Jak tylko zrealizuję większą cześć tego co zamierzam, od razu udostępnię dla wszystkich (postaram się jeszcze dzisiaj). Cierpliwości ![]() PS. Mam nadzieję, że to rozwiązanie sprawdzi się tak dobrze jak wg moich założeń
RE: Polish PKP Set v1.5a - TadeuszD - 14-11-2011 (14-11-2011, 17:18)Rysh napisał(a): Pasjonat: dodaje informacje o lokomotywach Brzmi optymistycznie. Tylko pamiętaj, że wymienione wyżej kroki muszą być wykonywane dokładnie w takiej kolejności jak podałeś wyżej. Czyli najpierw określenie listy lokomotyw i wagonów oraz opisanie co i jak będzie działać, oraz co wozić. Potem opracowanie stosownych grafik. A na koniec zakodowanie wszystkiego w jednym GRF-ie. Ewentualnie w I kroku można ustalić, że pewne lokomotywy/wagony zostaną opracowane później. Wtedy koder musi umieścić w kodzie "zaślepki", rezerwujące dla nich ID. Jeśli GRF miałby sie rozwijać w sposób ciągły, trzeba by pomyśleć nad sposobem zarządzania poszczególnymi wydaniami. RE: Polish PKP Set v1.5a - niemiec - 14-11-2011 Grafiki trzeba zrobić zupełnie na nowo, bo obecne korzystają z innych klimatów, przez co działa tylko na klimacie umiarkowanym. Rolę zdjęć zrzuciłbym na pasjonatów. Lepiej wiemy jakie zdjęcia wybrać
RE: Polish PKP Set v1.5a - TadeuszD - 14-11-2011 Z tymi klimatami, to szczerze mówiąc, nie wiem czemu obecny PKP Set działa źle... Teoretycznie nie korzysta on z żadnych innych grafik poza własnymi, więc błąd musi tkwić gdzie indziej. Na szczęście te GRF-y napisane przeze mnie działają we wszystkich zadeklarowanych klimatach, więc tego należy się trzymać.A co do tych zdjęć, to tu nieco ostudzę zapały. ![]() Zdjęcia są oczywiście przydatne, ale trzeba się wykazać niezłym wyczuciem, żeby na ich podstawie narysować zestaw 8 widoków, i to w perspektywie. Przyznam się, że sprite'y do Pt31 tworzyłem w sumie kilka dni, zanim tych kilkadziesiąt pixeli zaczęło wyglądać jak lokomotywa, ze wszystkimi wypukłościami, szczegółami konstrukcji, itp.
RE: Polish PKP Set v1.5a - niemiec - 14-11-2011 Myślę, że zdjęcia takiej perspektywy wystarczą. Dobrze widać przód i bok. Jeżeli będzie potrzebne, mogę postarać się o zdjęcia na tekstury: 3 zdjęcia na jeden bok + przód prostopadle. RE: Polish PKP Set v1.5a - TadeuszD - 14-11-2011 Oczywiście, że wystarczą. A nawet powiedziałbym, że takie zdjęcia są wręcz zbyt dokładne... ![]() Większość szczegółów i tak niestety zginie po pomniejszeniu do rozmiaru 32x12 px. Dlatego dokładne wpasowanie rysunku w siatkę pixeli i uwypuklenie zamazanych szczegółów trzeba już wykonać ręcznie. RE: Polish PKP Set v1.5a - Rysh - 15-11-2011 Zamykam. Kontynuacja w wątku: http://openttd-polska.pl/showthread.php?tid=952. |