![]() |
|
INNE Projekt polskie budynki - Wersja do druku +- OpenTTD #Polska - Polskie forum gry OpenTTD [ARCHIWUM] (https://forum.openttd.pl) +-- Dział: OpenTTD (https://forum.openttd.pl/forumdisplay.php?fid=1) +--- Dział: Dodatki (https://forum.openttd.pl/forumdisplay.php?fid=27) +--- Wątek: INNE Projekt polskie budynki (/showthread.php?tid=838) |
RE: Projekt polskie budynki - McZapkie - 08-05-2015 Czy ta nowa nml'owa wersja jest gdzieś online do pobrania? Bo stara wersja ma ograniczenia klimatyczne i czasowe. Tak przeglądając wątek n.t. PKiN i innych budynków które powinny być pojedyncze, to jest w nml możliwość sprawdzenia ilości danego typu budynku w danym mieście lub na całej mapie (same_house_count_* - i uzależnienie od tego czy powstanie czy nie). Starówka - Tocznet - 21-05-2015 Chłopaki z tą starówką to jakoś blado wychodzi ... ginie ona w niektórych miastach zupełnie ... ledwie się jej dopatrzyć !!! Sugeruję więc aby zrobić ją na min 3x3 kratki !!! w największych miastach wojewódzkich jak Poznań , Kraków, Wrocław , Warszawa nawet na 4x4 !!!. Przecież to są naprawdę okazałe reprezentacyjne fragmenty miast !!! więc powinny od razu się rzucać w oczy. Zgłaszam się na ochotnika do pomocy przy stworzeniu graficznego modelu dla tych dużych 4 miast ![]() Sojita co ty na to ? RE: Projekt polskie budynki - McZapkie - 22-05-2015 Przede wszystkim nie da się zrobić budynku większego niż 2x2. Ale można nakłaniać różne budynki, aby się grupowały. Tocznet, piszesz o tym starym secie który jest na serwerze czy tym nowym przerobionym przez Tadeusza? W tym nowym jest takie coś jak starówka i czeka od roku na pomalowanie: http://dev.openttdcoop.org/projects/polish-houses/repository Są to budynki tworzone tylko przy generacji mapy i nie dające się wyburzyć. Skompilowałem sobie to na próbę i efekt jest różny w zależności od układu dróg - najlepiej wygląda w układzie "ulepszonym": [Obrazek: old-better.png] natomiast im gęstsze drogi tym starówka bardziej rozkawałkowana i mniejsza: [Obrazek: old-3x3.png] http://149.156.194.203/~mczapkie/Train/tmp/tt/ss/plb/old-2x2.png http://149.156.194.203/~mczapkie/Train/tmp/tt/ss/plb/old-original.png Cieszę się, że chcesz ruszyć ten set, bo stary po pierwsze nie działa w klimacie zimowym, po drugie startuje od 1920, po trzecie nie ma fundamentów. Z tego co widziałem, oprócz pomalowania modeli domów starówki, część budynków Soijty czeka na przerobienie na wersję zimową. Najlepiej jakby Tadeusz się wypowiedział, jakie ma plany co do tego setu. RE: Projekt polskie budynki - Tocznet - 22-05-2015 (22-05-2015, 09:43)McZapkie napisał(a): Tocznet, piszesz o tym starym secie który jest na serwerze czy tym nowym przerobionym przez Tadeusza? No niestety, wygląda na to, że o tym co jest obecnie na serwerze :/ Przyznam, że przeglądałem ten wątek pobieżnie i widziałem tam wpisy od ponad roku o tej starówce, to już myślałem, że wynikiem całej tej dyskusji i całej dotychczasowej pracy w tym temacie jest to co jest obecnie widoczne ma Mapie Polski ... no i powiedzmy że trochę mnie to rozczarowało bo ledwie te obecne "starówki" dojrzałem w miastach, stąd post Nie wiedziałem, że Tadeusz zrobił coś więcej ale ... "utknęło" to na etapie projektowym(22-05-2015, 09:43)McZapkie napisał(a): Przede wszystkim nie da się zrobić budynku większego niż 2x2. Ale można nakłaniać różne budynki, aby się grupowały. A nie można by jednak wykorzystać mojego projektu aby starówkę zrobić jako obiekt "przedsiebiorstwo" bo wtedy na mapie spokojnie by dało się zrobić, aby jego grafika zajmowała 4x4 pola ?, no i jak sugerowałem "takie coś" przyjmowałoby żywnośc i towary ... (myślę, że Zapke ostatnim rzutem na taśmę może dałby radę ten nowy obiekt wprowadzić do swojego projektu manpower przed jego zamknieciem jak pisze w innym poście )Druga opcja jest taka, że jeśli istnieje jakaś możliwość grupowania budynków to może da się zgrupować razem cztery obiekty o wymiarach 2x2 by powstała z tego jakaś sensowna starówka ? Obiecuję że po weekendzie przedstawię projekty takiej właśnie kombinacji jakbym to widział i np ze zmiennym jednym kwadratem dzięki czemu starówki by się różniły w innych miastach ... np ratuszem czy katedrą . RE: Projekt polskie budynki - McZapkie - 22-05-2015 Przed ustawieniem danego typu budynku można zmusić openttd do sprawdzenia zawartości sąsiadujących kafli (np. warunkować postawienie tym że przed frontem domu jest ulica albo sąsiedni dom jest tego samego typu), więc zasadniczo można pogrupować budynki 1x1, 1x2 albo 2x2 w większe 'klastry', ale nie będzie to działać w miastach o siatce kwadratowej. RE: Projekt polskie budynki - TadeuszD - 25-05-2015 (22-05-2015, 09:43)McZapkie napisał(a): W tym nowym jest takie coś jak starówka i czeka od roku na pomalowanie: Obecnie mam już wersję starówki pomalowaną przez Sojitę. Oczywiście do setu można dodać inne wersje kolorystyczne starówki lub różniące się detalami architektury. Jednak wszystkie one muszą być zgodne z poniższymi sześcioma szablonami, z których jest "sklejana" starówka: https://dev.openttdcoop.org/projects/polish-houses/repository/entry/gfx/house-historic.png Tocznet napisał(a):A nie można by jednak wykorzystać mojego projektu aby starówkę zrobić jako obiekt "przedsiebiorstwo" bo wtedy na mapie spokojnie by dało się zrobić, aby jego grafika zajmowała 4x4 pola? Starówki nie da się zrobić jako przedsiębiorstwo. OTTD nie stawia przedsiębiorstw w mieście. Największy miejski budynek ma rozmiary 2x2 pola, ale prawdopodobieństwo, że OTTD postawi losowo cztery takie budynki dokładnie obok siebie jest praktycznie zerowe. Dodatkowo będą temu przeszkadzać drogi. Dlatego nie ma najmniejszego sensu projektować obiektów o wymiarach 4x4. Można za to tworzyć pojedyncze elementy (1x1 lub 1x2), jako muzea, katedry, ratusze, które po odpowiednim oprogramowaniu mogą wchodzić w skład generowanej losowo starówki. RE: Projekt polskie budynki - McZapkie - 25-05-2015 Obrazek "Sieradz" obrazuje, jak wygląda starówka wygenerowana z tych szablonów - moim zdaniem całkiem nieźle, można by ewentualnie pomyśleć nad uzależnieniem pojawiania się katedry od zawartości kafla przed nią, aby nie był to budynek, bo brzydko zasłania wejście. Przedsiębiorstwa w mieście mogą być stawiane, ale w zamian za budynki, a te nie mogą być większe niż 2x2, więc to nic nie da. Tak więc Tocznet jak pomalujesz te szablony w starówkę pod kierunkiem Tadeusza, to będzie całkiem ładna i elastycznie się dopasowująca do układu ulic starówka. RE: Projekt polskie budynki - TadeuszD - 26-05-2015 (25-05-2015, 14:58)McZapkie napisał(a): ...można by ewentualnie pomyśleć nad uzależnieniem pojawiania się katedry od zawartości kafla przed nią, aby nie był to budynek, bo brzydko zasłania wejście. To akurat jest trudniejsze do zrobienia, bo budynek przed katedrą może być dostawiony później. Ewentualnie można skrócić nieco katedrę i zrobić placyk przed wejściem w ramach zajmowanej przez nią kratki. RE: Projekt polskie budynki - DzikiJeż - 26-05-2015 (26-05-2015, 09:26)TadeuszD napisał(a): To akurat jest trudniejsze do zrobienia, bo budynek przed katedrą może być dostawiony później. Ewentualnie można skrócić nieco katedrę i zrobić placyk przed wejściem w ramach zajmowanej przez nią kratki. To dobry pomysł z tym placykiem dać np jakieś ławeczki i drzewko co by cień na ławeczki rzucało
RE: Projekt polskie budynki - McZapkie - 26-05-2015 (26-05-2015, 09:26)TadeuszD napisał(a): To akurat jest trudniejsze do zrobienia, bo budynek przed katedrą może być dostawiony później. Ewentualnie można skrócić nieco katedrę i zrobić placyk przed wejściem w ramach zajmowanej przez nią kratki.E, szkoda skracać - ale można uzależnić od tego, czy na kratce jest droga, wtedy nic się nie dostawi. RE: Projekt polskie budynki - TadeuszD - 26-05-2015 (26-05-2015, 11:29)McZapkie napisał(a): E, szkoda skracać - ale można uzależnić od tego, czy na kratce jest droga, wtedy nic się nie dostawi. Wymóg drogi utrudniłby budowanie katedry. Już sam budynek 1x2 jest ciężko wstawić w centrum, a co dopiero przy drodze... Poza tym sprawdziłem i katedra ma już mały placyk przed wejściem, więc chyba nie ma co za dużo kombinować. Można dorysować drugi wariant katedry - nieco krótszy. A'propos starówki, porobiłem trochę przykładowych zrzutów z aktualnej wersji developerskiej. Starówka wymaga jeszcze detali architektonicznych, kominów, itp., ale wygląda już na pewno dużo lepiej niż gołe szablony: ![]() ![]() ![]() ![]() ![]()
RE: Projekt polskie budynki - TadeuszD - 01-06-2015 Takie tam, z testów... ![]() Dopieszczam powoli starówkę. Z prawej strony wyrosło moje najnowsze dzieło - przedwojenny drapacz chmur - biurowiec TU "Prudential":
RE: Projekt polskie budynki - Walter Novotny - 01-06-2015 Czy pojawią się jakieś kamienice o bogato zdobionych frontonach jak te i dachach połaciach skierowanych na boki? Można by wsadzić na jedno pole dwie wąskie kamienice stojące obok siebie. Warszawska starówka wygląda jednak znaczne biedniej niż wrocławski rynek. RE: Projekt polskie budynki - TadeuszD - 02-06-2015 (01-06-2015, 23:33)Walter Novotny napisał(a): Można by wsadzić na jedno pole dwie wąskie kamienice stojące obok siebie. Warszawska starówka wygląda jednak znaczne biedniej niż wrocławski rynek. Wrocławski rynek jest akurat wyjątkowo okazały. Natomiast starówki mniejszych, typowo polskich miast są wyraźnie mniej okazałe. I to raczej na nich się wzorowałem, żeby starówka była jak najbardziej uniwersalna. Starówka wymaga jeszcze innych wersji kolorystycznych, więc jak chcesz, to możesz pobawić się np. z budynkiem narożnym o kształcie '<' (drugi od lewej w https://dev.openttdcoop.org/projects/polish-houses/repository/entry/gfx/house-historic.png ) lub tymi '\\' i '//' (po prawej) i nadać im bardziej zdobny wygląd. RE: Projekt polskie budynki - FrontierPharmacist - 02-06-2015 Piękna robota! Gratulacje i powodzenia w dalszych pracach. RE: Projekt polskie budynki - Walter Novotny - 05-06-2015 Tadeusz, czy te budynki mogą być w takim stylu? To bym dorysował jeszcze // i \\.
RE: Projekt polskie budynki - DzikiJeż - 05-06-2015 Ale by to fajnie wyglądało
RE: Projekt polskie budynki - Nadświetlny - 06-06-2015 A mam takie pytanie: Bo te budynki nie mają okresu, kiedy mają powstawać (np. 1996 - 2020). Mógłby ktoś te daty wstawić w konfiguracji budynków? RE: Projekt polskie budynki - jakubg1 - 06-06-2015 (22-05-2015, 09:43)McZapkie napisał(a): Są to budynki tworzone tylko przy generacji mapy i nie dające się wyburzyć. RE: Projekt polskie budynki - Nadświetlny - 06-06-2015 (06-06-2015, 14:28)jakubg1 napisał(a):(22-05-2015, 09:43)McZapkie napisał(a): Są to budynki tworzone tylko przy generacji mapy i nie dające się wyburzyć. Nie dające się wyburzyć? Przecież likwidowałem na mapie polski. |