OpenTTD #Polska - Polskie forum gry OpenTTD [ARCHIWUM]
INNE Projekt polskie budynki - Wersja do druku

+- OpenTTD #Polska - Polskie forum gry OpenTTD [ARCHIWUM] (https://forum.openttd.pl)
+-- Dział: OpenTTD (https://forum.openttd.pl/forumdisplay.php?fid=1)
+--- Dział: Dodatki (https://forum.openttd.pl/forumdisplay.php?fid=27)
+--- Wątek: INNE Projekt polskie budynki (/showthread.php?tid=838)

Strony: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25

RE: Projekt polskie budynki - jakubg1 - 06-06-2015

Mów jaśniej. Te budynki, czyli starówka (to miałem na myśli) czy zabytkowe kamienice? Jeśli to drugie, i tak są to budynki budowane tylko przy generacji mapy, ale dające się wyburzyć.

RE: Projekt polskie budynki - McZapkie - 06-06-2015

(06-06-2015, 14:58)Tomasz333333 napisał(a): Nie dające się wyburzyć? Przecież likwidowałem na mapie polski.
Na mapie Polski jest stary set budynków, ta starówka będzie w nowym secie, który na razie jest w fazie zarodkowej.

RE: Projekt polskie budynki - TadeuszD - 08-06-2015

(05-06-2015, 14:34)Walter Novotny napisał(a): Tadeusz, czy te budynki mogą być w takim stylu?

Jedna taka zdobna kamienica mogłaby być. Musisz tylko poprawić dachy i rozmiary. Ten budynek jest wyraźnie wyższy od szablonu i ma inny kąt spadu dachu.
Coś nie tak jest też z perspektywą frontu - linie "poziome" muszą być pod kątem 2:1. U ciebie jest miejscami inaczej.

RE: Projekt polskie budynki - Walter Novotny - 08-06-2015

(08-06-2015, 10:05)TadeuszD napisał(a):
(05-06-2015, 14:34)Walter Novotny napisał(a): Tadeusz, czy te budynki mogą być w takim stylu?

Jedna taka zdobna kamienica mogłaby być. Musisz tylko poprawić dachy i rozmiary. Ten budynek jest wyraźnie wyższy od szablonu i ma inny kąt spadu dachu.
Coś nie tak jest też z perspektywą frontu - linie "poziome" muszą być pod kątem 2:1. U ciebie jest miejscami inaczej.
[Obrazek: 03_kamienice.jpg] Pierwsza z prawej i druga z lewej.
Budynek nie jest wyższy. Ma tyle samo kondygnacji o podobnej wysokości. Różnicą jest to, że ten po lewej ma bardziej spadziste dachy (tak jak w rzeczywistości) niż w szablonie a strzelistości dodaje mu płaski front. Znalazłem kilka błędów, które poprawiam.

RE: Projekt polskie budynki - McZapkie - 08-06-2015

(08-06-2015, 10:05)TadeuszD napisał(a): Jedna taka zdobna kamienica mogłaby być.
Jedna? A czemu nie miałby zrobić całego alternatywnego setu starówki?
Sam pisałeś, że chcesz porobić klasy budynków i je klasami grupować, to można by to samo zrobić ze starówkami, aby nie były wszystkie miasta identycznie sztampowe.

RE: Projekt polskie budynki - TadeuszD - 08-06-2015

(08-06-2015, 14:44)McZapkie napisał(a): Jedna? A czemu nie miałby zrobić całego alternatywnego setu starówki?
Sam pisałeś, że chcesz porobić klasy budynków i je klasami grupować, to można by to samo zrobić ze starówkami, aby nie były wszystkie miasta identycznie sztampowe.

Hola, hola! Proszę nie nadinterpretować tego, co napisałem. Wink
Od samego początku pisałem, że starówka w PBS ma być generyczna, tj. maksymalnie uniwersalna. A co do klasyfikacji terytorialnej, to faktycznie przymierzam się, ale tylko do charakterystycznych budynków rzeczywistych, jak Marriott, Poltegor, PKiN, itp., żeby nie pojawiały się w jednym mieście. Ale to dopiero wtedy, jak będzie takich budynków odpowiednia ilość...
Wracając do starówki, to wzorcem dla powstałych szablonów były starówki nieco mniejszych miast, takich jak: Kalisz, Radom, Lublin. Tego typu starówka może stanąć zarówno w większym mieście jak i w przysłowiowym Pcimiu Dolny. Poniżej zdjęcia z Kalisza, żeby zobrazować, do czego dążę tworząc starówkę - ciasna zabudowa, spadziste dachy, wszystko w mniej więcej tym samym stylu (uwaga, duże):
http://wlkp24.info/static/upload/img/gal/541/img-1-jpg8b152a.jpg
http://wlkp24.info/static/upload/img/gal/541/img-jpg4fbec6.jpg
(oryginały pochodzą stąd: http://www.skyscrapercity.com/showthread.php?p=99700360 )
Dużo ładnych zdjęć starówek można znaleźć tutaj: http://www.skyscrapercity.com/showthread.php?t=759710&page=11 (Legnica, Płock, Zamość, Gliwice i inne) Zaprezentowane przez Waltera kamienice z Wrocławia wyraźnie odstają od "średniej krajowej". Wink

RE: Projekt polskie budynki - Walter Novotny - 08-06-2015

Ale skoro rynek powstaje przy generacji miasta to można dać zależność od jego wielkości tak aby te większe miały zabudowę jak Wrocław, Poznań, Gdańsk, Szczecin...
Mogę też narysować parę niższych kamienic o podobnej stylistyce.

RE: Projekt polskie budynki - TadeuszD - 09-06-2015

(08-06-2015, 22:55)Walter Novotny napisał(a): Ale skoro rynek powstaje przy generacji miasta to można dać zależność od jego wielkości tak aby te większe miały zabudowę jak Wrocław, Poznań, Gdańsk, Szczecin...

Niestety, obecny proces generowania starówki nie może korzystać z danych zmiennych typu ilość mieszkańców, wielkość strefy miasta, itp. "Generator" starówki nie jest procesem jednorazowym - każda zmiana tych parametrów powodowałaby "auto-magiczne" przebudowanie się starówki. Jedyną stałą daną, z której możnaby skorzystać to flaga Is_city (0/1). Korzysta z niej już katedra. Oznacza to jednak, że w całym secie mogłyby istnieć max. 2 typy starówek.
Inna sprawa, że mechanizm OTTD nie jest w stanie wygenerować taką duża starówkę jak we Wrocławiu czy Gdańsku, z wielkim Rynkiem, itp. Układ miasta będzie za każdym razem ten sam, tylko wypełniony wyższymi kamienicami. Stąd moje wątpliwości, czy warto iść w stronę zróżnicowanych starówek.

Kolejna sprawa to budynki ratuszy miejskich. Te budynki są bardzo charakterystyczne i wypadałoby je dodać do setu nawet bardziej niż inny typ kamienic starówki. Oryginalne Ratusze z Zamościa, Sandomierza, a nawet Wrocławia - to by było to! Na razie nie wiem jeszcze, jak je zrobić - czy na kratce 2x2, czy 1x1 z wymogiem otoczenia drogą. Muszę najpierw sporo potestować na mock-up'ach.

RE: Projekt polskie budynki - McZapkie - 09-06-2015

(09-06-2015, 11:18)TadeuszD napisał(a):
(08-06-2015, 22:55)Walter Novotny napisał(a): Ale skoro rynek powstaje przy generacji miasta to można dać zależność od jego wielkości tak aby te większe miały zabudowę jak Wrocław, Poznań, Gdańsk, Szczecin...
Niestety, obecny proces generowania starówki nie może korzystać z danych zmiennych typu ilość mieszkańców, wielkość strefy miasta, itp.
Ale dlaczego? Przecież jest coś takiego jak location check.
Co prawda sprawdzanie ilości mieszkańców chyba jest bez sensu bo starówka jest stawiana w trakcie tworzenia miasta,
ale można np. sprawdzać zmienną PARENT is_city i decydować czy ma być starówka "bogatsza" czy "uboższa" (jeśli będą dwie klasy starówek) zależnie czy miasto czy metropolia.
Albo lepiej, uboższą starówkę budować bez sprawdzania, a bogatszą tylko gdy is_city. Oczywiście powinny się wzajemnie wykluczać.

(09-06-2015, 11:28)McZapkie napisał(a): ...można np. sprawdzać zmienną PARENT is_city i decydować czy ma być starówka "bogatsza" czy "uboższa"...

Przeciez właśnie to napisałem. Wink
A co do construction_check, to takie coś wymagałoby stworzenia kilku starówek o różnym ID, które by ze sobą wzajemnie "konkurowały". Ale efekt końcowy może nie być zbyt ciekawy.

RE: Projekt polskie budynki - Walter Novotny - 09-06-2015

(09-06-2015, 11:18)TadeuszD napisał(a): Kolejna sprawa to budynki ratuszy miejskich. Te budynki są bardzo charakterystyczne i wypadałoby je dodać do setu nawet bardziej niż inny typ kamienic starówki. Oryginalne Ratusze z Zamościa, Sandomierza, a nawet Wrocławia - to by było to! Na razie nie wiem jeszcze, jak je zrobić - czy na kratce 2x2, czy 1x1 z wymogiem otoczenia drogą. Muszę najpierw sporo potestować na mock-up'ach.
W sumie to najlepiej chyba można by robić ratusz 2x2 tak aby miał dookoła deptak.
Mogę na początek narysować taki ratusz, który idealnie by się komponował stylistycznie z kamienicami. Tylko pytanie, którą jego stronę przedstawić.

(09-06-2015, 18:42)Walter Novotny napisał(a): ...można by robić ratusz 2x2 tak aby miał dookoła deptak.
Mogę na początek narysować taki ratusz, który idealnie by się komponował stylistycznie z kamienicami. Tylko pytanie, którą jego stronę przedstawić.

Ratusz to ten duży żółty budynek widoczny na pierwszym zdjęciu. Więc powinien być widoczny raczej od tej strony.
Rysowanie zacznij od rozrysowania tego czarnego 'podłoża', na którym stoi budynek. Spróbuję tak samo rozrysować ratusz z Kalisza, to wtedy uzgodnimy proporcje...

RE: Projekt polskie budynki - McZapkie - 10-06-2015

(09-06-2015, 12:45)TadeuszD napisał(a): Przeciez właśnie to napisałem. Wink
Masz rację, chyba czytałem co kilka wierszy albo inny post przy odpowiadaniu Smile
(09-06-2015, 12:45)TadeuszD napisał(a): A co do construction_check, to takie coś wymagałoby stworzenia kilku starówek o różnym ID, które by ze sobą wzajemnie "konkurowały". Ale efekt końcowy może nie być zbyt ciekawy.
Dokładnie o czymś takim myślałem (różne ID albo inna klasa, np. CLASS_HISTORIC, CLASS_HISTORIC1 itp. i używać nearest_house_matching_criterion przy construction_check.
Dodatkowo niektóre nowe budynki nie-starówkowe też mogłyby sprawdzać ten warunek i np. pozwalać im powstawać lub odwrotnie, blokować je, zależnie od typu starówki.

Efekt końcowy moim zdaniem byłby właśnie o tyle ciekawy, że miasta miałyby trochę indywidualny wygląd, co ma swój aspekt praktyczny (łatwiej się odnaleźć na mapie Smile

RE: Projekt polskie budynki - jakubg1 - 10-06-2015

Ja byłbym za zrobieniem takich starówek i budynków, przynajmniej można zobaczyć jak to będzie wyglądało Smile

RE: Projekt polskie budynki - TadeuszD - 10-06-2015

Wczoraj posiedziałem dłuższa chwilę przy mapach Googla i doszedłem do wniosku, że dla średniej wielkości budynków w OTTD można przyjąć taką skalę poziomą, że kratka terenu w grze (32x32px) odpowiada obszarowi 32x32 m2 w rzeczywistości.
Wtedy wielki ratusz z Oławy, który ma w realu ok. 58m długości, mieściłby się na prawie 2 kratkach, zaś wspomniany przeze mnie ratusz z Kalisza (41x39m) zajmowałby nieco ponad kratkę.
Dla dużych budynków typu Marriott trzebaby przyjąć inną skalę. Właściwe wydaje się przyjęcie, że kratka 32x32px odpowiada obszarowi 40x40m.

(10-06-2015, 10:50)McZapkie napisał(a): Dokładnie o czymś takim myślałem (różne ID albo inna klasa, np. CLASS_HISTORIC, CLASS_HISTORIC1 itp. i używać nearest_house_matching_criterion przy construction_check.
Dodatkowo niektóre nowe budynki nie-starówkowe też mogłyby sprawdzać ten warunek i np. pozwalać im powstawać lub odwrotnie, blokować je, zależnie od typu starówki.

Pisząc o "nieciekawym wyglądzie" miałem na myśli to, że jakikolwiek mechanizm blokad spowoduje znaczne zmniejszenie prawdopodobieństwa wybudowania ładnej, gęstej starówki. Paradoksalnie, im więcej "upiększających" reguł i blokad tym gorszy będzie efekt końcowy.
Obecnie budynek o ID "starówka" buduje się zawsze. Zastąpienie go 3-ma różnymi starówkami, gdzie każda z nich z powodu blokad będzie miała 3x mniejsze średnie prawdopodobieństwo wybudowania, da odpowiednio niższe prawdopodobienśtwo:

Przykład dla 1 starówki:
Załóżmy, że mamy 4 zwykłe budynki + 1 budynek starówki, więc prawdopodobienśtwo wybudowania starówki = 1/(4+1) = 1/5 = 0.2

Przykład dla 3 starówek:
Załóżmy, że mamy 4 zwykłe budynki + 3 budynki starówki,
Prawdopodobieństwo jednej starówki = 1/(4+3) = 1/7
Starówek mamy 3, więc prawdopodobieństwo jakiejkolwiek starówki = 3/7
Każdy budynek starówki ma blokadę, która z prawdopodobieństwem 1/3 (zależy, który wybudował się jako pierwszy) dopuszcza jego budowę. Prawdopodobieństwo poprawnego wybudowania starówki wynosi więc:
(3/7)*(1/3) = (3*1)/(7*3) = 3/21 = 1/7 = 0.143

Jak widać 0.143 < 0.2, co jest wynikiem o ok. 30% gorszym od osiągniętego przy 1 starówce, choć to oczywiście tylko przykład i do tego na prostych liczbach...

Obecna starówka buduje się już z największym dopuszczalnym prawdopodobieństwem. Można niby żonglować prawdopodobieństwami innych budynków, aby skorygować wynik, ale to wpłynie na całość setu i jego interakcję z innymi setami, więc raczej nie tędy droga...

RE: Projekt polskie budynki - McZapkie - 10-06-2015

Ale to są prawdopodobieństwa względne dla danego setu, nie wiem dokładnie jak są mieszane domy z różnych setów,
ale zauważyłem w moich 'węglowych' budynkach (mam oprócz tego inny set), że jest ich mniej więcej tyle samo w mieście, niezależnie czy dam 0.1 czy 15.
Tu jest inny problem - ta starówka to jeden i ten sam budynek, dlatego jest mała szansa jego wylosować.
Im więcej budynków będzie w secie, tym gorzej.
Nie lepiej zrobić po prostu 6 różnych budynków, ewentualnie ze switchami uzależniającymi ich położenie (np. od ulicy), jeśli to konieczne?

RE: Projekt polskie budynki - TadeuszD - 11-06-2015

(10-06-2015, 22:07)McZapkie napisał(a): Ale to są prawdopodobieństwa względne dla danego setu, nie wiem dokładnie jak są mieszane domy z różnych setów,
ale zauważyłem w moich 'węglowych' budynkach (mam oprócz tego inny set), że jest ich mniej więcej tyle samo w mieście, niezależnie czy dam 0.1 czy 15.

Hmm... Dzięki za info. Jestem przekonany, że kiedyś prawdopodobieństwo było globalne i można było w ten sposób "moderować" częstość pojawiania się budynków z różnych setów. Widocznie twórcy OTTD zmienili to w którejś wersji... Podobnie jak "zlokalizowane" zostały koszty bazowe.

McZapkie napisał(a):Nie lepiej zrobić po prostu 6 różnych budynków, ewentualnie ze switchami uzależniającymi ich położenie (np. od ulicy), jeśli to konieczne?

Cały trik ze starówką polega na tym, że jej wygląd jest uzależniony jedynie od finalnego, wzajemnego położenia budynków starówki, a nie od kolejności stawiania ich w procesie generowania miasta.
Składanie starówki z 6 osobnych budynków ze switchami kontrolującymi położenie nie zapewni niestety takiego efektu. Wiem, bo próbowałem - to było moje pierwsze podejście... Wink
Jeśli to prawda, że prawdopodobieństwo jest lokalne, to utrzymanie odpowiedniej szansy zbudowania starówki jako 1 budynku nie bedzie stanowiło większego problemu.

RE: Projekt polskie budynki - TadeuszD - 13-06-2015

Mała próbka z ratuszem z Kalisza, tym z wcześniejszych linków: Smile

[Obrazek: 750Ratusz1.png]
[Obrazek: 180Ratusz2.png]

RE: Projekt polskie budynki - Walter Novotny - 13-06-2015

(13-06-2015, 17:36)TadeuszD napisał(a): Mała próbka z ratuszem z Kalisza, tym z wcześniejszych linków: Smile

Hmm jak zmieścić o 7 okien więcej niż w Kaliszu mając do dyspozycji zaledwie 10 kratek więcej? Za nic nie chce mi się zmieścić front oławskiego ratusza na 2 kratkach. Samo 15 okien jeśli miałyby 2 kratki daje już 30 kratek.

RE: Projekt polskie budynki - TadeuszD - 13-06-2015

(13-06-2015, 20:04)Walter Novotny napisał(a): Hmm jak zmieścić o 7 okien więcej niż w Kaliszu mając do dyspozycji zaledwie 10 kratek więcej?

Zmniejszyć ilość okien. W kaliskim też jest ich mniej. Wink
Środkowy portal twojego ratusza musi mieć 3 okna, bo inaczej będzie źle wyglądał, ale po bokach może być już mniej, a tą przyległą zieloną kamieniczkę skróciłbym nawet do 1 okna...
Ratusz w Oławie ma ok. 60m, czyli w umownej skali 60px. Środkowy portal da się zrobić na min. 17px. Mała kamieniczka wymaga min. 7px. Obliczając (60-17-7)/2=18 to na skrzydła ratusza zostaje akurat tyle, że wejdą 4 okna. Środkowy portal liczyłem jako 3 okna po 3px i 2px przerwy na ścianę czyli 2+3+2+3+2+3+2=17.