OpenTTD #Polska - Polskie forum gry OpenTTD [ARCHIWUM]
POJAZDY Polish Road Set - Wersja do druku

+- OpenTTD #Polska - Polskie forum gry OpenTTD [ARCHIWUM] (https://forum.openttd.pl)
+-- Dział: OpenTTD (https://forum.openttd.pl/forumdisplay.php?fid=1)
+--- Dział: Dodatki (https://forum.openttd.pl/forumdisplay.php?fid=27)
+--- Wątek: POJAZDY Polish Road Set (/showthread.php?tid=976)

Strony: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20

RE: Polish Road Set - DzikiJeż - 04-09-2015

(04-09-2015, 01:02)McZapkie napisał(a): Na uniwersalnej pace można przewieźć wszystko, nawet ciecze (w beczkach), ale zazwyczaj w ograniczonej ilości.
W cysternie nie przewieziemy drewna - tzn przewieziemy, ale 0 ton.
Jeśli więc teraz przez pomyłkę damy rozkaz czekania na ładunek który dla danego typu nie pasuje, to po prostu ciężarówka nic nie załaduje i pojedzie dalej bez blokowania stacji.

Wiesz co nie wiem czy to dobry pomysł. Ja widząc, że ciężarówka zbyt długo stoi na stacji i nie ładuje domyślałem się, że coś jest nie tak. A przy tym każdy zobaczy iż ciężarówka jeździ to znaczy, że nie zapomniał przestawić.

RE: Polish Road Set - McZapkie - 08-09-2015

(04-09-2015, 09:23)DzikiJeż napisał(a): Wiesz co nie wiem czy to dobry pomysł. Ja widząc, że ciężarówka zbyt długo stoi na stacji i nie ładuje domyślałem się, że coś jest nie tak. A przy tym każdy zobaczy iż ciężarówka jeździ to znaczy, że nie zapomniał przestawić.
Ja się kieruję zasadą mniejszego zła. Jeżdżąca na pusto ciężarówka (która można 'odłowić' na podstawie rocznego przychodu lub wyglądu) to na ogół znacznie mniejsze straty niż blokująca innym przystanek (którą trudno znaleźć pod stertą innych czekających za nią).

Niedługo wersja 2.1 na Bananach, jak ktoś ma jakieś grafiki do dodania (była ostatnio mowa o autobusach?) to zapraszam.

RE: Polish Road Set - McZapkie - 21-09-2015

Wersja 2.1 dostępna online, z nowych pojazdów Mercedes T1/Vario zapełniający dziurę między Nysą i Sprinterem oraz Iveco Daily VI jako następca Pasagona, licencyjny Star TGL jako następca Star2000 oraz nowy rodzaj pojazdu - MAN TGA z przyczepą do przewozu kontenerów - możliwy autorefit do poczty lub drobnicy (towary itp).

RE: Polish Road Set - MPK Lublin - 25-09-2015

[Obrazek: 523AutosanM12LF.png]

Mój pierwszy rysunek do OpenTTD. Żeby do niego dojść modyfikowałem rysunki Mc Zapkiego Smile Zresztą gdyby mnie nie zachęcił to bym nawet chcąc nic nie zrobił Big Grin
Autosan M12LF.

Proszę powiedzcie jak oceniacie Smile

RE: Polish Road Set - Rysh - 26-09-2015

(25-09-2015, 21:41)MPK Lublin napisał(a): Proszę powiedzcie jak oceniacie Smile
Wygląda jak, autobus Big Grin

RE: Polish Road Set - McZapkie - 26-09-2015

W rzutach pionowych zapomniałeś klimatyzatorów. Może zrobić klimatyzatory białe?
W secie przydałby się 10-metrowy AMZ do mało obciążonych przewozów, oraz Solaris elektryczny jako nastepca SU12

RE: Polish Road Set - czerwony69 - 26-09-2015

A do małych przewozów np. Autosan H6 a później Jelcz Vero albo Libero nie nadałyby się ?

RE: Polish Road Set - twojtyp - 29-09-2015

Cytat:Jeśli więc teraz przez pomyłkę damy rozkaz czekania na ładunek który dla danego typu nie pasuje, to po prostu ciężarówka nic nie załaduje i pojedzie dalej bez blokowania stacji.

To jest najlepszy pomysł. Kiedy brak takiej opcji, nie wiadomo co się dzieje bo typ blokuje wjazd. Jednak trzeba uważać, by nie jeździć za dużo na pusto. Smiley43

RE: Polish Road Set - McZapkie - 11-10-2015

Wersja 2.2 jest dostepna na bananach. Poprawione trochę błędów, ponadto autozamiana z furmanek na ciężarówki powinna teraz działać bezproblemowo.

Polecam uaktualnić serwery jeśli wersja 2.0 jest gdzieś używana.

RE: Polish Road Set - McZapkie - 20-10-2015

Na bananach jest nowa wersja 23, ciut ulepszone obliczanie kosztów eksploatacji wczesnych pojazdów.
Zwiększyłem koszt zakupu autobusu Saurer, aby skompensować to, że jest on taki dobry.
Przydałby się jakiś lepszy przedwojenny autobus miejski, najlepiej z przyczepą.
Znalazłem coś takiego: http://zkmgdynia.pl/admin/__pliki__/600px_Saurer-BT4500.jpg
ale nie umiem znaleźć jego parametrów i kiedy wszedł do służby, pomoże ktoś?
Drugie pytanie - czy Ikarus 60 jeździł w Polsce z taka przyczepą:
http://www.motorstown.com/images/ikarus-60-08.jpg ?

RE: Polish Road Set - niemiec - 21-10-2015

(20-10-2015, 08:28)McZapkie napisał(a): Znalazłem coś takiego: http://zkmgdynia.pl/admin/__pliki__/600px_Saurer-BT4500.jpg
Znalazłem coś takiego: https://books.google.pl/books?id=JbeYqc5DBFAC&lpg=PA109&ots=UZDVWC1gzc&dq=saurer%20bt4500&hl=pl&pg=PA109#v=onepage&q=saurer%20bt4500&f=false

RE: Polish Road Set - McZapkie - 17-11-2015

Nowa wersja 24 dostępna online, poprawione trochę bugów, dołożone dźwięki, oraz nowe autobusy:
piętrowy ex-berliński MAN jako turystyczny Hop-on (brakowało takiego do przewozu turystów po mieście) oraz Setra zapychająca dziurę w segmencie dalekobieżnych.

RE: Polish Road Set - Emisja - 25-11-2015

(17-11-2015, 14:00)McZapkie napisał(a): dołożone dźwięki

Och, nareszcie lokomobila ma uroczy dźwięk upuszczanej pary, zamiast chlapania wodą.
Teraz (gdy w końcu uruchomiłeś dźwięk) zamienisz bug "pluskania" w Poltrams na kilka odpowiedniejszych dzwonków tramwajowych pasujących do epoki?

RE: Polish Road Set - McZapkie - 25-11-2015

Zacząłem podmieniać dźwięki w poltrams, ale niestety znalazłem chyba jakiś bug w openttd, ponieważ gdy wgrane są obydwa sety, to dźwięki są ze sobą pozamieniane, konie dzwonią, tramwaje trąbią, auta rżą itp.
Wgrajcie np. polroad i eGRVTS2 (w tej kolejności lub na odwrót) i sprawdźcie dźwięki tramwajów eGRVTS - czy tylko u mnie jest pomieszane?

RE: Polish Road Set - Emisja - 25-11-2015

(25-11-2015, 11:51)McZapkie napisał(a): Zacząłem podmieniać dźwięki w poltrams, ale niestety znalazłem chyba jakiś bug w openttd, ponieważ gdy wgrane są obydwa sety, to dźwięki są ze sobą pozamieniane, konie dzwonią, tramwaje trąbią, auta rżą itp.
Wgrajcie np. polroad i eGRVTS2 (w tej kolejności lub na odwrót) i sprawdźcie dźwięki tramwajów eGRVTS - czy tylko u mnie jest pomieszane?

Tak, pisałeś o tym kilka dni temu na tt-forums.net, niestety bez odzewu. Może u innych jest OK?
U mnie na początku nic się nie mieszało, obojętnie w jakiej kolejności były wgrane.
Natomiast zaczęły znikać dźwięki gdy eGRVTS2 został wgrany jako ostatni.
Wrzucisz to, co zacząłeś do Train/tmp/tt/poltrams ?

RE: Polish Road Set - FrontierPharmacist - 26-11-2015

Mam drobną sugestię dotyczącą formatowania opisów. Uważam, że byłyby bardziej czytelne i eleganckie gdyby informacje istotne dla mechaniki gry (komfort, szybkość załadunku, zmienne koszty utrzymania, autorefit) oddzielić od informacji o charakterze ciekawostek (typ silnika, niskopogłodowość, klimatyzacja...), tak aby istotne parametry były widoczne na pierwszy rzut oka i nie wymagały wczytywania się. Przykład:

Komfort: niski
Czas załadunku: krótki *
Zmienny koszt utrzymania w zależności od...

Autobus miejski
X miejsca siedzące, Y miejsca stojące
Silnik XXXXX
Niskopodłogowy, klimatyzowany

* Pewnie wyjdę na gramatycznego nazistę ale użyte w obecnej wersji sformułowanie "szybkość za/wyładunku" trochę razi. Lepsze byłoby "Czas załadunku: krótki/średni/długi" lub "Szybkość załadunku: duża/średnia/mała" (logiczne, że na wyładunek też to wpływa). Unikałbym też pisania najwyższego stopnia dużymi literami, wystarczą dla każdego stopnia różne kolory, jak w opisach pomp z dodatku z rurociągami.

RE: Polish Road Set - McZapkie - 27-11-2015

Zasadniczo rodzaj i pojemność silnika, ilość miejsc siedzących/stojących, klimatyzacja itp mają w tym secie wpływ na mechanikę gry (koszty utrzymania, przychód itp)., dlatego są wymienione.

Czas załadunku był w którejś z poprzednich wersji, ale po pierwsze daje to niewłaściwe informacje w przypadku daylenght patch, po drugie były to trochę mylące i niewiele mówiące informacje (autobusy miejskie miały długi czas wyładunku mimo dużej szybkości wyładunku, bo mają dużą pojemność, albo też miejskie i dalekobieżne miały podobny czas). Szybkość załadunku lepiej definiuje zastosowanie autobusu.

RE: Polish Road Set - pAter - 27-11-2015

O, to skoro już ktoś poruszył ten temat, to również coś napiszę i poprę kolegę wyżej. Dla mnie większość tych informacji dla pojazdów jest po prostu niepotrzebna, jest natłok informacji i najważniejsze parametry dla gracza trzeba uważnie doczytywać, co czasem jest po prostu irytujące.

Podam przykład:

[Obrazek: KU0eiCu.png]

1. Nie mam pojęcia co oznaczają ikonki pojazdów, ani ich kolory. Czemu są tu 2 ciężarówki? (Bo są dwuczłonowe? Ile będę musiał pojazdów przejrzeć, żeby drogą dedukcji dojść do tego?) Czemu jedna jest zielona (?), a druga czerwona? Przy autobusach są czarne ikonki autobusów, a przy ciągnikach nie ma żadnej.
2. Co to znaczy "specjalistyczna"? Czy to jest w ogóle istotne?
3. Co to znaczy "20-stopowe"? Czy to też jest istotne?
4. Dlaczego powtarzana jest tu informacja o ładowności?
5. Czy jest sens w nazwie pojazdu wpisywać jej cechę, skoro i tak w opisie jest ona wymieniona?
6. Dlaczego cała ta dodatkowa informacja jest napisana zdaniem, a nie tak jak oryginalne parametry?

Ad. 6. Wyobraźcie sobie, co by było gdyby wszystkie parametry byłyby napisane pełnym zdaniem:
Cytat:Ciężarówka o masie 16 ton, osiągająca prędkość maksymalną 90 km/h, o mocy 720 KM i maksymalnej sile pociągowej 95 kN, kosztuje 84.162 zł. Roczny koszt utrzymania to 21.510 zł. Maksymalny załadunek to 160 skrzyń towarów; można przebudować na pocztę (160 paczek poczty). Maksymalna niezawodność 90%. Zaprojektowany został w 2000 roku, a jego żywotność wynosi 20 lat.
Mało tego - w tych zdaniach nie ma również konsekwencji dla różnych pojazdów jeśli chodzi o kolejność wymienionych parametrów.

Np. w PKP secie jest krótko:
- Lokomotywa do ciężkich pociągów towarowych
- Uniwersalna lokomotywa do pociągów osobowych i towarowych
Inny kolor mają najistotniejsze cechy i od razu, po pierwszym spojrzeniu, wiadomo do czego służy dana lokomotywa.

Doceniam wkład, który jest tu włożony - na pewno dla pasjonatów te wszystkie szczegółowe parametry dodają smaku. Ale nie łudźmy się - dla przeciętnego gracza są to informacje, które tylko przeszkadzają. Ba, początkujący gracze mogą nawet mieć złudne wrażenie, że są one potrzebne! To jest tylko gra, nawet nie symulator - miejcie odrobinę litości dla "ignorantów" Wink

RE: Polish Road Set - Sander - 27-11-2015

@pAter

Zgodze sie z Toba, wiekszosc tych danych jest poprostu bezsensu, mi sie najbardziej podobają "standardowe" opisy pojazdow/lokomotyw, cena, utrzymanie itp

Apropo 2 i 3 punktu to w grze nie ma to znaczenia, ale 20`stek sie uzywa glownie do przewozow ciezkich rzeczy, przez co do przewozu 2-ch jest potrzebna "specjalistyczna" - konstrukcyjnie ma glownie poprostu lepiej ciezar rozlozony Smile to tak mniej wiecej od strony technicznej..

Od siebie dodam ze informacja o silniku i jego pojemnosci tez jest niepotrzebna..

RE: Polish Road Set - McZapkie - 27-11-2015

Podwójne ikonki oznaczają, jak się słusznie domyślacie, przegubowość, tak samo jest przy autobusach.
Kolor pierwszej ikonki - szczerze powiedziawszy to już nie pamiętam o co mi chodziło - może macie jakieś pomysły?
Może kolor zależny od tego czy jest autorefit czy nie?

'Specjalistyczna' oznacza, że jest dostosowana do danego rodzaju towaru, w tym przypadku kontenerów.
Ale faktem jest, że to słowo występuje w różnych kontekstach, np. Volvo ciągnie specjalistyczne naczepy, czyli
dany rodzaj nadwozia jest dedykowany do danego rodzaju towaru, brak autorefitu - trzeba przebudować pojazd w depo.
Zgadzam się, że jest lekki bałagan i spróbuję go opanować, a także przeformatować tekst na bardziej czytelny.
Przy okazji widzę że wkradł się błąd - ma być 320 paczek poczty a nie 160 (bo ładowność jest 80t).

Ładowność - ile ton towaru się mieści - a nie ile sztuk towaru. W polroad mieści się zazwyczaj zawsze tyle samo ton.
Dlatego potrzebna dodatkowa informacja.

Typ silnika to bajer, pojemność jest uwzględniana we wzorze na koszty.