OpenTTD #Polska - Polskie forum gry OpenTTD [ARCHIWUM]
INNE Projekt polskie budynki - Wersja do druku

+- OpenTTD #Polska - Polskie forum gry OpenTTD [ARCHIWUM] (https://forum.openttd.pl)
+-- Dział: OpenTTD (https://forum.openttd.pl/forumdisplay.php?fid=1)
+--- Dział: Dodatki (https://forum.openttd.pl/forumdisplay.php?fid=27)
+--- Wątek: INNE Projekt polskie budynki (/showthread.php?tid=838)

Strony: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25

RE: Projekt polskie budynki - Sojita - 13-06-2015

Te ratusze to świetny pomysł. Więc mam sugestię. Zamiast kombinować z różnymi rodzajami starówek co jest ciężkie do zrobienia po prostu dodać "unikalne" ratusze oraz inne tego typu budynki. Pałacyki, katedry, zabytkowe kościoły które będą pojawiać się przy starówce nadając miastu unikalności.

RE: Projekt polskie budynki - TadeuszD - 14-06-2015

Operacja się udała, ale pacjent chyba umarł...
Narysowałem w weekend dwa ratusze (z Sandomierza i Leszna), które mi dobrze pasowały wymiarami do kratki 2x2, imitującej rynek. Niestety, przyjęta skala spowodowała, że są wyraźnie mniejsze od pozostałych budynków setu, szczególnie w zestawieniu z tymi prostopadłościennymi kamienicami zaczerpniętymi z oryginalnego setu Sojity (dolny obrazek).
I teraz mam dylemat - czy rysować te ratusze na nowo, tyle że ~1,5x większe, czy też przeedytować te oryginalne bloki, żeby pasowały do ratuszy? Wink

[Obrazek: 275Ratusz3.png]
[Obrazek: 736Ratusz4.png]

RE: Projekt polskie budynki - Walter Novotny - 15-06-2015

(14-06-2015, 23:45)TadeuszD napisał(a): ...

Ratusze są zbyt małe. Czy istnieje możliwość kodowania budynków miejskich np 3x2? Wtedy oławski ratusz by się normalnie zmieścił i te mniejsze, kwadratowe by lepiej wchodziły.
Ratusz jednak powinien górować nad otaczającymi go kamienicami.

[Obrazek: 3674277.jpg]

RE: Projekt polskie budynki - jakubg1 - 15-06-2015

Nie wspomniałeś o domkach w lewym górnym rogu pierwszego obrazka. Pierwszy raz takie coś widzę Smile

RE: Projekt polskie budynki - Kacper9 - 15-06-2015

Bardziej by mi pasowały do polskich fabryk jako gospodarstwa rolne, aniżeli do miasta.

RE: Projekt polskie budynki - TadeuszD - 15-06-2015

(15-06-2015, 00:07)Walter Novotny napisał(a): Ratusze są zbyt małe. Czy istnieje możliwość kodowania budynków miejskich np 3x2?

Nie. Największy budynek w OTTD może mieć 2x2 kratki. Więc jeśli chcesz ratusz z Oławy w OTTD, to nie ma wyjścia, jak wcisnąć go w ten wymiar... Sad
Co do samej skali, to zwróć uwagę, że 2xEaos PKP zajmują dokładnie 1 kratkę. Czyli 1 kratka (32px) odpowiada ~28m w rzeczywistości. OK, chyba moje założenie, że 32px=32m było błędne. Niemniej przyjmując nawet skalę 32px=24m, wychodzi, że obecne budynki w secie (te od Sojity) mają okna co 4,5m (6px), a wysokość piętra wynosząca średnio 7px odpowiada ponad 5m (!) w rzeczywistości. To są mega molochy. Nic dziwnego, ze ratusze wydają się być przy nich za małe...

Spróbuję "przeskalować" moje ratusze do skali 32px=24m. Niemniej, żeby dobrze one wyglądały, trzeba by też odpowiednio pomniejszyć (obniżyć, zagęścić okna) niektóre istniejące już budynki. No i niestety, przy tej skali ratusze z takich miast jak Oława, Wrocław, Gdańsk już nie wejdą w kratkę 2x2 bez cięć i skrótów...

(15-06-2015, 10:54)TadeuszD napisał(a): Co do samej skali, to zwróć uwagę, że 2xEaos PKP zajmują dokładnie 1 kratkę. Czyli 1 kratka (32px) odpowiada ~28m w rzeczywistości. OK, chyba moje założenie, że 32px=32m było błędne. Niemniej przyjmując nawet skalę 32px=24m, wychodzi, że obecne budynki w secie (te od Sojity) mają okna co 4,5m (6px), a wysokość piętra wynosząca średnio 7px odpowiada ponad 5m (!) w rzeczywistości. To są mega molochy. Nic dziwnego, ze ratusze wydają się być przy nich za małe...

Spróbuję "przeskalować" moje ratusze do skali 32px=24m. Niemniej, żeby dobrze one wyglądały, trzeba by też odpowiednio pomniejszyć (obniżyć, zagęścić okna) niektóre istniejące już budynki. No i niestety, przy tej skali ratusze z takich miast jak Oława, Wrocław, Gdańsk już nie wejdą w kratkę 2x2 bez cięć i skrótów...
W wyliczeniach wyskokości chyba błędnie przyjąłeś, że jeden piksel w bok odpowiada jednemu pikselowi w górę. Wydaje mi się, że w OpenTTD wymiary w górę nie są równoważne wymiarom w bok tym bardziej, że w bok są skosy.
A nie istnieje możliwość wymuszania położenia jakiegoś budynku obok innego budynku? W ten sposób można by robić budynki większe niż 2x2. Podobny mechanizm jest w niektórych stacjach. Tak, że jeśli dostawi się jakiś element do istniejącego to ten istniejący się zmienia. Można by tak robić, że jeśli stoi mniejszy ratusz to przy nim dostawia się budynek zmieniający grafikę obu na inny ratusz. I tak te budynki są niezniszczalne, więc nie istnieje ryzyko błędów przy zniszczeniu jednego pola.

RE: Projekt polskie budynki - TadeuszD - 15-06-2015

(15-06-2015, 12:43)Walter Novotny napisał(a): W wyliczeniach wyskokości chyba błędnie przyjąłeś, że jeden piksel w bok odpowiada jednemu pikselowi w górę.

OTTD korzysta z rzutu niemal izometrycznego ( http://pl.wikipedia.org/wiki/Rzut_izometryczny ). Różnica wymiarów poziomych i pionowych, wynikająca z liczenia po prostej zamiast po skosie, a także z zaokrąglenia ilości pixeli, jest niewielka i przy zgrubnych obliczeniach można ją zaniedbać. Tak formalnie, to wynosi ona 32:35,7. Czyli sześcian w OTTD o boku 32px powinien mieć teoretycznie wysokość 36px.

Odnośnie złożenia jednego budynku z dwóch, to teoretycznie jest to możliwe, ale w praktyce prawdopodobieństwo, że OTTD ustawi losowo dwa takie budynki dokładnie koło siebie, w dodatku na tej samej wysokości, jest bardzo małe. GRF nie ma możliwości kontrolowania kolejności stawiania budynków ani wymuszania miejsca ich postawienia (tzn. można zablokować budowę w danym miejscu, ale nie da się wskazać innego miejsca).

RE: Projekt polskie budynki - McZapkie - 15-06-2015

Wydaje mi się, że można te ratusze narysować większe, a także wyższe (te ich piętra są na ogół większe niż normalne mieszkalne piętro):
https://encrypted-tbn3.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcRedqcw2xVjdp1KIg7BFlVjbZwykfSmnzpuhHp5oa3cepJiEM1Q
Ta wielkość może być kosztem placu, bo jeszcze wchodzi droga naokoło.

Swoją drogą, te wielkie kamienice to można zrobić pojawiające się przy większej populacji.
Albo ograniczyć je do TOWNZONE_OUTER_SUBURB i TOWNZONE_INNER_SUBURB.

RE: Projekt polskie budynki - jakubg1 - 15-06-2015

(15-06-2015, 14:05)TadeuszD napisał(a): GRF nie ma możliwości kontrolowania kolejności stawiania budynków ani wymuszania miejsca ich postawienia (tzn. można zablokować budowę w danym miejscu, ale nie da się wskazać innego miejsca).
To jak jest zrobiony generator starówki? Nie można by wykorzystać tego samego mechanizmu dla ratuszy?

RE: Projekt polskie budynki - DzikiJeż - 15-06-2015

A czy jak bym przysłał zdjęcia ratusza z Przasnysza to zaprojektowalibyście do Opena? Smile Wiem, że może nie jest tak okazały jak w/w ale cóż Big Grin

(15-06-2015, 22:53)DzikiJeż napisał(a): A czy jak bym przysłał zdjęcia ratusza z Przasnysza to zaprojektowalibyście do Opena? Smile Wiem, że może nie jest tak okazały jak w/w ale cóż Big Grin
Są już podobne chatki na przedmieściach. Tongue Każdy rysuje co chce aby było. Jeśli będzie się nadawać do czegokolwiek to wtedy się pomyśli o dodaniu danego budynku.

RE: Projekt polskie budynki - TadeuszD - 16-06-2015

OK. Przerysowałem ratusz z Leszna. Jest teraz w skali 32px=24m i przyznaję, że wygląda lepiej. Jeżeli jeszcze wydaje się być za mały w porównaniu z jakimś budynkiem, to znaczy, że ten budynek jest do poprawy, a nie ratusz.

[Obrazek: 394Ratusz_popr1.png]

Dalsze powiększanie ratuszy nie ma sensu, bo zaczną być większe od takich kolosów jak "Marriott" lub "Poltegor", które w PBS są budynkami wielkości 1x1 kratki… Z tego powodu nie będę już powiększał ratusza z Kalisza, pozostanie w nieco mniejszej skali (około 32px=32m). Co najwyżej podwyższę go, żeby wystawał ponad dachy kamieniczek. Nie chcę też zajmować ratuszem całego placu, żeby było jednak widać, że to rynek. Droga nie zawsze robi się wokoło rynku, szczególnie przy układzie lepsze drogi. Ewentualny ratusz z Oławy też powinien być w podobnej skali, żeby zmieścił się na dwóch kratkach i nie okazał się 3x większy od Marriotta… Wink

A wracając do za dużych budynków, chyba najbardziej razi mnie ten czerwony hotel-blok (stoi na lewo od ratusza). Buduje się w latach 1930-64, ale nijak nie pasuje do epoki. Może ktoś podrzuci dobry zamiennik z Polski? Od razu uprzedzam, że "Grand Hotel" z Sopotu jest za duży... Wink

@McZapkie: Te duże kamienice są potrzebne w centrum, kiedy nie ma starówki. Starówka i rynek generuje się bowiem tylko w miastach położonych w dolinach. Aczkolwiek można wprowadzić odpowiedni warunek w construction_check.

@jakubg1: Starówka to losowo rozrzucone budynki 1x1. Stąd tak zróżnicowane jej kształty. Ale do budowy regularnego prostokątnego rynku ten mechanizm się nie nadaje.

RE: Projekt polskie budynki - Sojita - 16-06-2015

Powiększone ratusze moim zdaniem są idealne, zostało też nieco placyka robiącego za rynek.
Moim zdaniem to w zupełności wystarcza jeśli o ratusze chodzi.
Mój nieszczęsny hotel to cóż, prowizorka (przerobiony na styl "kamienicowy" Hotel Tychy) jakich wiele w tym secie.
Przy wspominaniu o gospodarstwach ze stodołami przypominam moją sugestię by takie nie znikały z czasem a nie powstawały w miastach większych niż ileś-tam mieszkańców aby jak to w polsce były też wsie.

RE: Projekt polskie budynki - McZapkie - 16-06-2015

(16-06-2015, 10:44)TadeuszD napisał(a): A wracając do za dużych budynków, chyba najbardziej razi mnie ten czerwony hotel-blok (stoi na lewo od ratusza). Buduje się w latach 1930-64, ale nijak nie pasuje do epoki. Może ktoś podrzuci dobry zamiennik z Polski?
Chodzi o coś takiego:
http://www.mamaison.com/pl/images/LER_Facade_with_horses.jpg
albo
http://www.klikmapa.pl/zdjecie-z-lokalizacji/widok-w-strone-hotelu-europejskiego.1652.jpg
?
Przy okazji mam prośbę o wsparcie ECS - aby hotele przyjmowały/generowały turystów, tak jak to jest w TTRS
(z tego co sprawdzałem, jest to bezpieczne, zadeklarowane dla houses towary nie pojawiają się, gdy nie ma ich w przemyśle).

Co do dużych kamienic house-town-red1.png to chodziło mi o to, aby pojawiały się w większych miastach nie w samym centrum - tam powinny być oprócz starówki raczej mniejsze domy 2-3 piętrowe ze skosem, i takie są w secie.

Czy wieżowiec LIM nie powinien być o wiele większy i razem z "podstawką" narysowany na kaflach 2x2? Przecież on jest prawie taki jak PKiN.
Istniejący rysunek można by przerobić na coś, co w oryginale jest mniejsze, łódzki Orion itp.

(16-06-2015, 16:26)Sojita napisał(a): Przy wspominaniu o gospodarstwach ze stodołami przypominam moją sugestię by takie nie znikały z czasem a nie powstawały w miastach większych niż ileś-tam mieszkańców aby jak to w polsce były też wsie.
Z małymi miastami/wsiami generalnie jest taki problem, że czasem się wyludniają i już nic nie można zrobić, bo nie akceptują pasażerów.
Przydałby się dworek na kratce 2x2, np.
[Obrazek: teatralny-hyde-park-02-2012-07-12-530x434.jpg?9d7bd4]
robiony przy powstawaniu miasta na zasadzie starówki (czyli nieznikający), ale tylko w miasteczkach nie stolicach i tylko gdy ilość domów jest mniejsza niż np. 5.
Dworek taki miałby akceptację pasażerów 8/8.
Przy okazji takie małe miasteczko byłoby też trochę chronione przed sabotażem (złośliwym całkowitym wyburzeniem).

RE: Projekt polskie budynki - TadeuszD - 16-06-2015

(16-06-2015, 16:57)McZapkie napisał(a): Chodzi o coś takiego:
http://www.mamaison.com/pl/images/LER_Facade_with_horses.jpg
albo
http://www.klikmapa.pl/zdjecie-z-lokalizacji/widok-w-strone-hotelu-europejskiego.1652.jpg ?

Na podstawie drugiego zdjęcia da się narysować jakiś małomiasteczkowy hotel. Ewentualnie można go podwyższyć o jedno piętro.

Cytat:Przy okazji mam prośbę o wsparcie ECS - aby hotele przyjmowały/generowały turystów, tak jak to jest w TTRS

Z tym nie ma problemu. Kiedyś eksperymentalnie włączałem przyjmowanie turystów przez katedrę i działało. Generowania nie testowałem.

Cytat:Czy wieżowiec LIM nie powinien być o wiele większy i razem z "podstawką" narysowany na kaflach 2x2?

Jest nawet gorzej. Zachowując jakąkolwiek skalę, kompleks LIM (potocznie znany jako "Marriott" Wink ) powinien zajmować aż 8 kratek! Budynek w podstawie ma 160m długości! Minimum przyzwoitości to przerysowanie go na rozmiar 2x1. Z za dużymi budynkami nie ma co szaleć, bo wbrew pozorom w miastach OTTD nie ma za dużo miejsca. Ponadto OTTD ma ograniczenia dot. wysokości budynków. TTRS co prawda je ignoruje, ale owocuje to błędami wyświetlania.

Natomiast co do niewyburzalnych budynków w małych miejscowościach (wsiach), to nie jestem przekonany do tego pomysłu. Jesli ktoś rozwinie je w miasto, to potem zostanie taki "artefakt" w postaci zagrody między wieżowcami...

RE: Projekt polskie budynki - DzikiJeż - 17-06-2015

(16-06-2015, 23:43)TadeuszD napisał(a): Natomiast co do niewyburzalnych budynków w małych miejscowościach (wsiach), to nie jestem przekonany do tego pomysłu. Jesli ktoś rozwinie je w miasto, to potem zostanie taki "artefakt" w postaci zagrody między wieżowcami...

Moim zdaniem fajnie by to wyglądałoSmile W końcu traktowane było by to jako zabytekSmile

RE: Projekt polskie budynki - McZapkie - 17-06-2015

Jeszcze ciekawy do zmieszczenia na 1x1 jest hotel Alhambra z Lądka Zdroju:
http://chamielec.com.pl/projekty/hotele

Co do dworku, to ten co pokazałem akurat jest między blokami, ale można też dać minimal lifetime 100 lat i duże niezadowolenie zburzenia, to by działało podobnie a byłaby szansa się tego pozbyć.
To samo można by zrobić z kościołami (aby przyjmowały 8/8 i długo trwały).

RE: Projekt polskie budynki - TadeuszD - 17-06-2015

Wiele dawnych reprezentacyjnych hoteli miało charakterystyczny, wykończony na okrągło narożnik wraz z wieżą lub innym elementem dekoracyjnym:
https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/3/3b/Hotel_Bristol_w_Warszawie.jpg
https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/c/ca/Lublin%2C_Hotel_Europa_-_fotopolska.eu_%28112127%29.jpg
Jeśli się uda, to fajnie byłoby stworzyć jakiś mix w tym stylu. Kształtem i wielkością mógłby być dopasowany do kamienic śródmiejskich i stawać tylko przy skrzyżowaniu dróg.

Cytat:Co do dworku, to [...] można też dać minimal lifetime 100 lat i duże niezadowolenie zburzenia, to by działało podobnie a byłaby szansa się tego pozbyć.
To samo można by zrobić z kościołami (aby przyjmowały 8/8 i długo trwały).

OK. Jakieś dworki (1x2 lub 2x1) mogły by pojawiać się w mniejszych miejscowościach (is_city = 0) w trakcie generowania mapy. Kościołom też można podbić przyjmowanie pasażerów do 8. Ale nie czuję, dlaczego budynki mają zabezpieczać przed degradacją miasta, skoro OTTD dopuszcza taką możliwość. W końcu w rzeczywistości małe miasta lub wsie też wyludniają się.

RE: Projekt polskie budynki - FrontierPharmacist - 19-06-2015

(17-06-2015, 13:51)TadeuszD napisał(a): Ale nie czuję, dlaczego budynki mają zabezpieczać przed degradacją miasta, skoro OTTD dopuszcza taką możliwość. W końcu w rzeczywistości małe miasta lub wsie też wyludniają się.
To jest raczej bug a nie feature. Często po "pobudzeniu" małej wioski następuje przetasowanie budynków, zastąpienie większych mniejszymi (albo pomnikami czy fontannami) i miasteczko przestaje całkowicie przyjmować pasażerów i jest nie do uratowania. Dzieje się tak też, gdy któryś z budynków zostanie zastąpiony jakimś budynkiem specjalnym np. sklepem z dodatku Manpower (pamiętam na experimentalu miasto składające się z samego sklepu - nie wyglądało to zbyt realistycznie).