OpenTTD #Polska - Polskie forum gry OpenTTD [ARCHIWUM]
KOLEJ Polish PKP Set v2.0 - Wersja do druku

+- OpenTTD #Polska - Polskie forum gry OpenTTD [ARCHIWUM] (https://forum.openttd.pl)
+-- Dział: OpenTTD (https://forum.openttd.pl/forumdisplay.php?fid=1)
+--- Dział: Dodatki (https://forum.openttd.pl/forumdisplay.php?fid=27)
+--- Wątek: KOLEJ Polish PKP Set v2.0 (/showthread.php?tid=953)

RE: Polish PKP Set v2.0 - niemiec - 14-08-2012

To chyba lepiej coś z prawdziwego zdarzenia.

RE: Polish PKP Set v2.0 - TadeuszD - 14-08-2012

Tak de facto, to są dwie osobne sprawy:
Pierwsza to repozytorium plików źródłowych (sprite'y, .pnml) setu. Ta część jest interesująca w zasadzie tylko dla developerów. Tutaj najlepsze jest jakieś pewne repozytorium na Apache Subversion lub podobne. http://dev.openttdcoop.org/ posiada właśnie takie typowe repozytorium dla programistów. Oczywiście takie repozytoria można znaleźc w różnych miejscach w sieci. Ja sam też jestem w stanie postawić takie repo u siebie.
Druga, to "repozytorium wiedzy", zgromadzonej na temat taboru, który jeździ w ramach setu. Na Wiki było znacznie więcej informacji niż w pierwotnym googlowym arkuszu oraz podanych w bardziej przyjaznej formie - dane techniczne, zdjęcia. Była to fajna baza wiedzy dla zwykłego Kowalskiego, który chciał w jednym miejscu znaleźć kompendium wiedzy na temat tego, co używa w grze.

Ja oczywiście moge dalej trzymać wszystko na lokalnym dysku, ale jak go szlag trafi, to po secie pozostanie wspomnienie... Big Grin

RE: Polish PKP Set v2.0 - TadeuszD - 17-08-2012

Z nowego linku jest do pobrania kolejna wersja PKP setu: http://www.modelarstwott.pl/files/ottd/pkp-2.0.2.grf

Tym razem podbiłem numerek, bo zmiany są dość daleko idące. Przede wszystkim cały set jest przerobiony zgodnie ze specyfikacją GRFv8. Od tej pory działa więc tylko z OTTD w wersji co najmniej 1.2.0. Ponadto skorygowałem listy towarów wożonych przez wagony oraz wyczyściłem problemy z poprawnym wyliczaniem ładowności niektórych wagonów.

Dorobiłem też coś jeszcze... Tongue Ale nie powiem, co. Zobaczymy, kto pierwszy to znajdzie? Big Grin

RE: Polish PKP Set v2.0 - saunter - 19-08-2012

Zapominacie o baardzo ważnym pociągu. Dzięki niemu będzie można z miejsca mojego zamieszkania do stolicy naszego pięknego kraju pojechać z prędkością 250 km/h. Domyślacie się o co chodzi? Tak! Drodzy państwo to ETR 610 Pendolino które zakupiło nasze szanowne PKP IC. Problemem jest malowanie bo nie wiem jakie ono będzie.

RE: Polish PKP Set v2.0 - Daniel94 - 19-08-2012

jeżeli przeglądasz informacje z KolejTV to powinienieś wiedzieć że to będzie malowanie typu : Biało-Czerwono-Niebieski.Tak jak pamiętam.

RE: Polish PKP Set v2.0 - wib_wk - 31-08-2012

(17-08-2012, 01:45)TadeuszD napisał(a): Dorobiłem też coś jeszcze... Tongue Ale nie powiem, co. Zobaczymy, kto pierwszy to znajdzie? Big Grin

Hmh, widzę kilka zmian tylko nie wiem czy nie wynikają też z nowej wersji OTTD, a w secie: losowe ustawienia tekstur? Wagony "pośpieszne" krótsze? Nowe malowania "pocztowych"? Krótsze czasy załadunku/rozładunku "pasażerów"? Wink

RE: Polish PKP Set v2.0 - qamil - 02-09-2012

Co z wycofywaniem pojazdów? Mimo ustawienia "Pojazdy nigdy nie będą wycofane" na wyłączone (czyli powinny być wycofywane), ciągle mam dostępną całą paletę pojazdów. Takie jest zamierzenie czy brak dat wycofania? Trochę dziwnie wygląda sytuacja, gdy mamy dostępne 3 rodzaje wagonów pocztowych. Raczej powinno być to podzielone (po wprowadzeniu nowego znika poprzedni), najlepiej zgodnie z rzeczywistymi latami produkcji (ewentualnie naciągnięte do realiów Opena).

RE: Polish PKP Set v2.0 - TadeuszD - 02-09-2012

(02-09-2012, 19:01)qamil napisał(a): Co z wycofywaniem pojazdów? [...] Takie jest zamierzenie czy brak dat wycofania?

Docelowo tabor będzie ulegał wycofywaniu. Na razie jednak łatwiej mi się testuje, gdy wszystkie wagony i lokomotywy mam zawsze dostępne. Wink
Parowozy zaczną znikać (najpierw intensywniej psuć się) w latach 1970-90, spalinowe zaczną znikać gdzieś po 2000r., zaś elektrowozy zostaną już do końca. Co do wagonów, to te będą lekko na zakładkę. Będą okresy, kiedy jednocześnie będzie dostępny np. zarówno stary (gorszy) jak i nowszy (lepszy, szybszy) pocztowy.

P.S.
Na razie nikt nie znalazł dodatkowego ficzeru. Oczywiście nie chodzi tu o tuning paramentów Tongue

RE: Polish PKP Set v2.0 - wib_wk - 02-09-2012

(02-09-2012, 20:30)TadeuszD napisał(a): Na razie nikt nie znalazł dodatkowego ficzeru. Oczywiście nie chodzi tu o tuning paramentów Tongue

Big Grin Widać dodałeś coś, co jest taką oczywistością w działaniu, że się jej nie zauważa. Wink

RE: Polish PKP Set v2.0 - Sojita - 02-09-2012

Spalinówki będą znikać? Trochę średni pomysł moim zdaniem bo będzie wymóg elektryfikowania klimatycznych linii pomiędzy odludziami :p
Moim zdaniem w Polsce spalinówki nie znikną nigdy a choćby dlatego że niektóre linie po prostu nie mogą być zelektryfikowane, albo ich elektryfikacja nie ma sensu. Więc jakieś najnowsze lokomotywy spalinowe i szynobusy/SZT zostawiłbym do końca gry.

RE: Polish PKP Set v2.0 - TadeuszD - 02-09-2012

(02-09-2012, 21:11)Sojita napisał(a): Spalinówki będą znikać? Trochę średni pomysł moim zdaniem bo będzie wymóg elektryfikowania klimatycznych linii pomiędzy odludziami :p

To temat na długa dyskusję. Na torach PKP róznie się dzieje - z jednej strony tnie się "gagariny" i "rumuny" na żyletki, a z drugiej strony prywaciarze sprowadzają zdezelowane egzemplarze tych lokomotyw zza granicy i je remontują... Podobnie niektóre "stonki" dostają teraz nowe życie, przy czym z oryginalnej "stonki" zostaje w zasadzie tylko rama podwozia i wózki...Rolleyes
Na potrzeby OTTD mozna zostawić parę najbardziej typowych lokomotyw do samego końca, ale trzeba pamiętać, że w międzyczasie pojawia się kolej jednoszynowa, a potem magnetyczna...

RE: Polish PKP Set v2.0 - Walter Novotny - 03-09-2012

Jedno szynowa i magnetyczna? Po co je w ogóle wprowadzać? Teraz też pojawiają się nowe lokomotywy a należy pamiętać, że mamy 2012 rok. Maraton
Czy będą wprowadzone EU07A?

RE: Polish PKP Set v2.0 - TadeuszD - 03-09-2012

(03-09-2012, 11:21)Walter Novotny napisał(a): Teraz też pojawiają się nowe lokomotywy a należy pamiętać, że mamy 2012 rok. Maraton Czy będą wprowadzone EU07A?

Zrobienie EU07A jest dość proste. W NewGRF wystarczy zaprogramować warunek, że EU07 wyprodukowana np. po 2010r. ma się nazywać EU07A i ma mieć lepsze parametry. Ewentualnie można dodać opcję przebudowy po 2010r. na lepszy model.
Gorzej z Maratonem - nie widzę szans, żeby tak zaprogramować tę lokomotywę, aby na torach zelektryfikowanych miała inne parametry niż na niezelektryfikowanych. Z punktu widzenia OTTD byłby to niestety zawsze dieselek...

Co do kolei 1-szynowej i magnetycznej, to te wprowadzają się same w odpowiednim roku, gdyż PKP set ich nie usuwa ani nie modyfikuje.

RE: Polish PKP Set v2.0 - TadeuszD - 03-09-2012

Mała poprawka. Lokomotywę hybrydową, taką jak Maraton, też da się zaprogramować w postaci NewGRF.
Problemem jest tylko "uczulenie" jej na wszystkie możliwe typy trakcji, jakie mogą pojawić się w różnych innych setach ( http://newgrf-specs.tt-wiki.net/wiki/RailtypeLabels ). Dużo pracy, ale da się...

RE: Polish PKP Set v2.0 - wib_wk - 04-09-2012

(03-09-2012, 15:58)TadeuszD napisał(a): Maraton, też da się zaprogramować w postaci NewGRF........Dużo pracy, ale da się...

Próbuj Maestro, próbuj. Byłby to niezły wyróżnik dla setu, tego jeszcze nie było.

RE: Polish PKP Set v2.0 - TadeuszD - 05-09-2012

(02-09-2012, 21:09)wib_wk napisał(a): Widać dodałeś coś, co jest taką oczywistością w działaniu, że się jej nie zauważa. Wink

Właściwie powinenem się z tego cieszyć, że nie rzuca się to w oczy... Rolleyes
No dobra, uchylę rąbka tajemnicy - zacząłem tworzyć alternatywne grafiki dla powiększeń ZOOM_LEVEL_IN_2X. Okazało się, że wcale nie muszą to być grafiki 32bpp renderowane pod Blender'em. Tongue Tak więc PKP Set 2.0 będzie nadal zgodny z duchem 8 bitów, ale na powiększeniach 2X i 4X pojazdy będą wyraźnie lepiej odwzorowane, nie będzie widać takiej strasznej "pixelozy".

Jak na razie jedynym pojazdem posiadającym grafiki dla ZOOM 2X jest węglarka Eaos 408W. Z czasem będą przybywać inne...

A co do innych rzeczy, to Maraton sobie na razie odpuszczę - jeszcze nie wiadomo, czy w ogóle będzie jeździł po polskich torach...
Myślę za to o wprowadzeniu do PKP setu blokady, aby w klimacie arktycznym nie było możliwości podpięcia wagonów osobowych do loków nie posiadających systemu ogrzewania. Takie małe utrudnienie... Wink

RE: Polish PKP Set v2.0 - Walter Novotny - 05-09-2012

To będą musiały być też wagony grzewcze.

RE: Polish PKP Set v2.0 - niemiec - 05-09-2012

Nie zapominaj, że niektóre lokomotywy miały ogrzewanie parowe Wink

RE: Polish PKP Set v2.0 - TadeuszD - 05-09-2012

Hmm... ten wagon grzewczy to całkiem niezły pomysł. Wink
Co do rodzaju ogrzewania (el./par.), to wolałbym nie przesadzać i zrobić tylko prostą blokadę przed podpinaniem wagonów osobowych do lokomotyw towarowych, no chyba że w składzie jest wspomniany wagon grzewczy. W dawniejszych czasach wagony miały różne systemy ogrzewania, więc praktycznie każda kombinacja była możliwa... Tylko wagony IC trzeba by potraktować bardziej rygorystycznie (ogrzewanie wyłącznie 3 kV), głupio by wyglądały z kociołkiem w roli "grzałki"...
Muszę jeszcze przemyśleć temat... Rolleyes

RE: Polish PKP Set v2.0 - niemiec - 06-09-2012

Sęk w tym, że u nas towarowe mają sprzęg do ogrzewania. Jedynie ST44 nie ma - taki wyjątek mi przychodzi do głowy. Obecnie podczas modernizacji się je usuwa.