![]() |
|
INNE Projekt polskie budynki - Wersja do druku +- OpenTTD #Polska - Polskie forum gry OpenTTD [ARCHIWUM] (https://forum.openttd.pl) +-- Dział: OpenTTD (https://forum.openttd.pl/forumdisplay.php?fid=1) +--- Dział: Dodatki (https://forum.openttd.pl/forumdisplay.php?fid=27) +--- Wątek: INNE Projekt polskie budynki (/showthread.php?tid=838) |
RE: Projekt polskie budynki - jakubg1 - 09-08-2016 Dobra, rozkminiłem: Tutaj ważne są liczby "House zones". Np. miasto 0 mieszkańców może mieć tylko zone 1, blisko centrum. Po rozwinięciu do x mieszkańców można wstawiać zone 2, blisko centrum, a zone 1 można już dalej. Przy ponad y mieszkańców można wstawiać w centrum obiekty należące do zone 3, a obszary do wstawiania dla zone 2 i zone 1 się zwiększają, itd. EDIT: dodaję gifa, otworzyć aby się animował RE: Projekt polskie budynki - Ponk - 09-08-2016 (09-08-2016, 14:11)jakubg1 napisał(a): Dobra, rozkminiłem: własnie sie animuje , rozumiem ze nie ma opcji wylaczyc tego i stawiac gdzie mi sie podoba ??? RE: Projekt polskie budynki - jakubg1 - 09-08-2016 Nie, ale możesz nawstawiać budynki z zone 1, następnie zbudować budynki z zone 5, i zburzyć z zone 1. RE: Projekt polskie budynki - Ponk - 12-08-2016 (09-08-2016, 15:08)jakubg1 napisał(a): Nie, ale możesz nawstawiać budynki z zone 1, następnie zbudować budynki z zone 5, i zburzyć z zone 1. jakies inne podpowiedzi ktos poradzi ?? RE: Projekt polskie budynki - Ponk - 13-08-2016 Sorki ze post pod postem ale pomyslalem czy jest mozliwosc owe budynki np z setu polish bulding ,, skopiować'' by powstał jako nowy grf ale jako obiekty ktore wystepują w zakladce krajobraz - wybór obiektu ? Jest taka mozliwosc ? i czy to jest trudne do zrobienia RE: Projekt polskie budynki - Ćlimak - 22-08-2016 Dołączam się do pytania. Świetne są te polskie budynki!
RE: Projekt polskie budynki - Sojita - 01-11-2016 Wróciłem po dłuuuugiej przerwie by poinformować że jak będę miał coś wolnego czasu to dorysuję kilka budynków by pomóc z rozwojem setu. O ile to będzie miało sens bo nie bardzo tu widać rozwój ![]() Zrobiłem też spreparowany screen bloków z moimi placykami postowanymi wcześniej: [Obrazek: kpuo74tk4ddtvvizg.jpg?size_id=3] Wydaje mi się że z tym blokowiska będą całkiem realne. Jeszcze tylko coś zrobić z biurowcami aby nie stały tak blisko siebie. Coś jak Mariot na 2 pola wydaje się dobrym rozwiązaniem. RE: Projekt polskie budynki - LaChupacabra - 01-11-2016 Sojita, Ty żyjesz! ![]() Pewnie, że będzie miało sens! Place i "nowe" bloki wyglądają bardzo klimatycznie. Mariot na podstawie 2x2 nie byłby zły choć ja tam w sumie przyzwyczaiłem się i mnie to zbytnio nie razi. Nie myślałeś natomiast o tym, aby do setu włączyć (np. opcjonalnie) drogi o innym wyglądzie? Mam przy okazji pytanie, czy ilość budynków, które mogą się pojawić w tym samym czasie jest ograniczona, czyli czy ogólnie krajobraz nie mógłby być bardziej zróżnicowany? RE: Projekt polskie budynki - Sojita - 01-11-2016 Mariot i inne budynki o tym kształcie gdy stoją obok siebie za dobrze nie wyglądają. Tak jakby było pomiędzynimi tylko jakieś 5-10 metrów przestrzeni. Raczej nikt tak ciasno w polsce nie buduje. Stąd mój pomysł by budynki od "ery" PRL odchudzić i dorobić nowe dające więcej przestrzeni jak pokazane wyżej place dla blokowisk. Drogi mógłbym narysować, myślałem nawet by w tym przypadku przerobić np. chodnik z latarniami na samochody zaparkowane wzdłuż ulicy. Ale nie wiem czy koderzy byliby w stanie zrobić z tego set. A ilość budynków przy kodowaniu w NML chyba nie jest ograniczona a nawet jeśli to i tak pozwala na sporą różnorodność. A tutaj świeżo narysowany budynek mieszkalny w stylu socrealizmu bazowany na starej, Tyskiej zabudowie, dostępny w różnych wersjach kolorystycznych. Oraz komendy milicji/policji zmieniające się wraz z czasami: [Obrazek: 4o9p4tixkjqx6r9zg.jpg?size_id=4] RE: Projekt polskie budynki - LaChupacabra - 02-11-2016 (01-11-2016, 22:22)Sojita napisał(a): Mariot i inne budynki o tym kształcie gdy stoją obok siebie za dobrze nie wyglądają. Tak jakby było pomiędzynimi tylko jakieś 5-10 metrów przestrzeni. Raczej nikt tak ciasno w polsce nie buduje. Wiesz, tak jak patrzę po moim mieście, to im bliżej obecnej daty, tym jednak te budynki faktycznie buduje się coraz ciaśniej. Kiedyś, za PRL-u jeszcze uwzględniano coś takiego jak przestrzeń między budynkami aby ludzie mieli czym oddychać, teraz wali się jeden budynek obok drugiego, okno w okno, a ludzie - o dziwo - i tak to biorą. Jeszcze nie tak dawno była np. głośna afera z "Żaglowcem" w Waszawie (Złota 44), który powstał tuż pod oknami chyba 7-mio piętrowego bloku. U mnie w mieście z resztą też postawili biurowiec 10-cio piętrowy tuż obok innego, tej samej wysokości bloku. No nie było to może 5-10 metrów, tylko 15-20, ale wcale nie wygląda to dużo inaczej niż w ottd Nie mówię "nie" Mariotowi 2x2, tak tylko sobie piszę apropo.(01-11-2016, 22:22)Sojita napisał(a): Stąd mój pomysł by budynki od "ery" PRL odchudzić i dorobić nowe dające więcej przestrzeni jak pokazane wyżej place dla blokowisk. Tylko mam taką prośbę, abyś nie przypisywał tym parkom i placom zerowej, albo symbolicznej populacji. Chodzi o to, że często gra stawia park obok parku przez co w niektórych miastach jest nieproporcjonalnie mało mieszkańców. Miasto niby się rozwija, a mieszkańców niekiedy wręcz ubywa. A co do realizmu... w parkach mieszkają bezdomni, oni też jeżdżą koleją i autobusami. Przecież ciężko tego nie zauważyć Poza tym, co byś zrobił gdyby miasto zburzyło park przed którym mieszkasz? Nie wkurzyłbyś się i nie chciał wyprowadzić?Co do dróg, jakiś już czas temu bawiłem się trochę w przeróbki istniejących setów. Można by było stworzyć coś całkiem nowego, ale też przerobienie i zaadaptowanie do Polskich Budynków któregoś / którychś z setów nie było by złe. Moim zdaniem najlepiej by wyglądało połączenie przycienionej nieco faktury asfaltu z CS Roads z rzadziej rozstawionymi i cieńszymi słupkami w terenach niezabudowanych ze skrzyżowaniami i chodnikami jak w UK Roads. Oczywiście można by je było zrobić jako oddzielny set, ale dobrze by było zwrócić uwagę na wygląd chodników, aby ich faktura była podobna. Pomysł z latarniami całkiem ciekawy. Wydaje mi się, że musiałbyś zrobić po kilka wersji dla każdej z czterech możliwych stron, które losowałyby się. I chyba tylko tutaj jest pytanie jeśli chodzi o kodowanie - czy te elementy mogą się losować i uwzględniać datę. Ja natomiast myślałem nad czymś takim, aby drzewa zmieniały swój wygląd wraz z porami roku. Są dodatki z obiektami, które to uwzględniają, więc to też powinno być możliwe. Niżej trzy próbki z przerobionym CS Roads (mam gdzieś jeszcze inne, ale za chiny nie mogę ich znaleźć)
RE: Projekt polskie budynki - pAter - 03-11-2016 Pierwszy mój rysunek (prosty stadion z bieżnią i jedną trybuną) nie spotkał się zbytnio z zainteresowaniem, więc zabrałem się za coś bardziej ambitnego. Jest to neogotycka Katedra Opieki Najświętszej Maryi Panny w Radomiu. [Obrazek: XCwoEtYm.jpg] [Obrazek: O4iNcZj.png] Zaznaczam, że jest to mój drugi pixelart w historii, więc nie bijcie Wszelkie sugestie są mile widziane.Pytanie jeszcze do TadeuszaD - czy jest sens, aby ta katedra była na 2x2? Raz, że katedry chyba zazwyczaj nie znajdują się w ścisłym sąsiedztwie z innymi budynkami, a dwa, że mógłbym nieco poszerzyć transept. PS. W przyszłości chciałbym narysować kilka współczesnych 4-piętrowych bloków mieszkalnych, których pełno się buduje w ostatnim czasie w moim mieście. RE: Projekt polskie budynki - pAter - 03-11-2016 Lecimy dalej.
RE: Projekt polskie budynki - LaChupacabra - 04-11-2016 (03-11-2016, 22:31)pAter napisał(a): ...nie wiem, czy dobrze rysuję Dobrze, bardzo dobrze Musiałem się przyjrzeć, bo w pierwszej chwili wydawało mi się, że narysowałeś je w zoomie![]() Co do pomysłu, aby katedra była na polu 2x2, wydaje mi się jak najbardziej słuszny. Zazwyczaj wokół takich obiektów znajdują się place więc nie byłoby to żadnym odstępstwem od realiów. (03-11-2016, 22:31)pAter napisał(a): ...wiem, kolor jest dosyć pospolity na tle setu, ale w planach mam kilka innych wieżowców w zupełnie innej kolorystyce. To, że pospolity wcale nie oznacza, że zły. Mi na przykład bardzo się podoba taka kolorystyka - połączenie piaskowych, popielatych odcieni kamiennych elewacji z błękitem - czernią tafli szkła. Moim zdaniem takie połączenia wyglądają ponadczasowo i pasują do współczesnej architektury jak i chyba tej w niedalekiej, a może i dalszej przyszłości. Niżej kilka przykładów co można by było jeszcze dodać do setu. Złota 44 w Warszawie Lilium Tower w Warszawie (projeki Zahy Hadid) Poza klasycznymi kościołami i katedrami, przydałoby się też kilka o bardziej współczesnej i nowoczesnej architekrurze, których wcale nie brakuje w polskim krajobrazie miast ![]() Kościół św. Krzyża w Szczecinie Kościół św. Krzyża w Zakopanem RE: Projekt polskie budynki - pAter - 04-11-2016 @LaChupacabra: rysuję na bazie istniejących budynków, żeby trzymać się pewnych standardów (np. takie same rozmiary podstaw budynków, deseń szarych dachów podobny do tego mojego czerwonego, a katedrę budowałem na bazie roboczego szkieletu z nowej wersji setu). Nie chcę zabierać się za drapacze chmur - TadeuszD pisał o tym, że brakuje kolorowych budynków w centrach miast (w PRLu inne niż szare). Chodzi o złamanie monotonii. 1. Pierwszy mój pomysł jest taki, aby ocieplane w obecnych czasach wieżowce przemalować na różne kolory - popularne są kolory pastelowe, ale zdarzają się i tandetne kontrastowe (obecnie w secie są ecre + np. niebieski, zielony lub brązowy; moim zdaniem brakuje czerwieni i pomarańczu). PRLu nie pamiętam, więc nie przychodzi mi zbytnio nic do głowy poza szarymi, brudnymi, nudnymi wielkopłytowcami ![]() ![]() 2. Coraz częściej widzę budynki malowane w bieli w połączeniu z drewnem lub jakimś jednolitym kolorem. ![]() 3. Myślałem też o szkołach i uczelniach - widziałem kilka uczelni w kolorach bladej zieleni. ![]() 4. Małe domki jednorodzinne również mogą mieć inny kolor niż szary, biały czy ecru z czarnym dachem Brąz, zieleń, pomarańcz itp.![]() 5. Biedronka, Aldi, Lidl - które mają charakterystyczne budynki. ![]() 6. Moim zdaniem, brakuje niskich, czteropiętrowych bloków mieszkalnych 2x1 lub nawet 2x2 w kształcie "L" z placem zabaw. Budowane były na obrzeżach miast, więc wielkość nie powinna być problemem. ![]() 7. Rynek - moim zdaniem brakuje różnorodności kamienic takich typowych dla rynków. ![]() Pomysłów pewnie kilka by się jeszcze znalazło. Ogólnie przydałby się jakiś "oficjalny" plan działania, lista "to do", bo w sumie to co tu piszę, to lekka samowolka
RE: Projekt polskie budynki - LaChupacabra - 04-11-2016 (04-11-2016, 15:47)pAter napisał(a): Nie chcę zabierać się za drapacze chmur - TadeuszD pisał o tym, że brakuje kolorowych budynków w centrach miast (w PRLu inne niż szare). Chodzi o złamanie monotonii. No właśnie ta "monotonia" przynajmniej pod względem kolorystycznym mnie wcale nie razi. Jest właśnie ok, ale to moje zdanie. Jedynie przydałaby się większa różnorodność kształtów tych budynków. Chociaż fajnie gdyby miasta podobnej wielkości jako całość wyraźniej różniły się między sobą, to jednak kwestia nie tylko odpowiedniej różnorodności budynków, ich kolorów, ale również odpowiedniego zakodowania całego dodatku. Najprościej można by było tutaj chyba tak zrobić, że w miastach oznaczonych jako metropolie mogłyby powstawać drapacze chmur a w pozostałych nie albo powstawałyby znacznie rzadziej. (04-11-2016, 15:47)pAter napisał(a): Pomysłów pewnie kilka by się jeszcze znalazło. Ogólnie przydałby się jakiś "oficjalny" plan działania, lista "to do", bo w sumie to co tu piszę, to lekka samowolka Ze wszystkimi pomysłami się zgadzam Sporo tego... ale jak co mogę dorzucić jeszcze kilkadziesiąt innych Co do kwestii organizacyjnych, można by było (mógłbym) założyć oddzielny temat np. "Polish Buildings set - nowe budynki (/rozwój setu)", gdzie można by było publikować prace, zaś w pierwszym poście umieszczane by były te gotowe - byłoby widać co już jest, a co jeszcze trzeba/ przydałoby się zrobić. RE: Projekt polskie budynki - pAter - 04-11-2016 (04-11-2016, 19:10)LaChupacabra napisał(a): Ze wszystkimi pomysłami się zgadzam No to... do dzieła! Ja planuję niedzielnymi popołudniami rysować 1-2 budynki. Zobaczymy jak to mi wyjdzie w praktyce ![]() (04-11-2016, 19:10)LaChupacabra napisał(a): Co do kwestii organizacyjnych, można by było (mógłbym) założyć oddzielny temat np. "Polish Buildings set - nowe budynki (/rozwój setu)", gdzie można by było publikować prace, zaś w pierwszym poście umieszczane by były te gotowe - byłoby widać co już jest, a co jeszcze trzeba/ przydałoby się zrobić. Nie jest to zbyt dobry pomysł - i tak, i tak będzie bałagan (forum MyBB... haters gonna hate ). Najlepiej, gdyby wszystko odbywało się tutaj: http://dev.openttdcoop.org/projects/polish-houses (tak jak Polroad), a na forum wrzucane by były screeny jedynie w formie informacyjnej i dla samej dyskusji.
RE: Projekt polskie budynki - pAter - 06-11-2016 Dzisiaj na szybko - jedna kamienica z końca XIX w. (na zdjęciu pierwsza od lewej strony).
RE: Projekt polskie budynki - Sojita - 07-11-2016 świetne te grafiki! Ale rysując coś polecałbym jeszcze dorysowanie kratki/kratek z podłożem na których budynek będzie stał. A jeśli to budynek który ma powstać w czasie gry a nie być wygenerowany wraz z mapą jak starówki/rynki to powinien mieć też 3 (dobrze pamiętam że 3?) fazy budowania. Wtedy będzie wystarczyło go zakodować. Co do placyków, placów zabaw itd przy blokowiskach i innych obiektach mających dodać przestrzeń nie myślałem by je zrobić jako inny budynek a alternatywny wygląd bloku tak że bloki danego typu będące obok siebie przyjmowały by wygląd ładnego blokowiska na podobnej zasadzie na której starówka łączy się w ładną całość a szerokie bloki w jeden długi. Ale prócz problemu z ciasnotą jak zauważono wcześniej brakuje budynków w stylu socrealistycznym budowanych w latach 50, tak że od razu z dawnych kamienic wyrastają PRLowskie wielkopłytywce. A co do domów w "erze współczesnej" można przecież zrobić że kolor ich dachu/ścian nie jest sztywno ustawiony a wybierany losowo tak jak ma to miejsce przy "typowym biurowcu PRL Można to też zastosować by urozmaicić kolory dachów kamienic itp.
RE: Projekt polskie budynki - pAter - 07-11-2016 (07-11-2016, 12:28)Sojita napisał(a): świetne te grafiki! Ale rysując coś polecałbym jeszcze dorysowanie kratki/kratek z podłożem na których budynek będzie stał. Dzięki! Na początku nie chciałem bawić się w te dodatkowe rzeczy, bo nie wiedziałem jak mi będzie szło z samym rysowaniem. Ale następnym razem zamiast nowych rysunków wstawię już uzupełnione grafiki gotowe do zakodowania. (07-11-2016, 12:28)Sojita napisał(a): A co do domów w "erze współczesnej" można przecież zrobić że kolor ich dachu/ścian nie jest sztywno ustawiony a wybierany losowo tak jak ma to miejsce przy "typowym biurowcu PRL A to nie są po prostu 3 różne grafiki? Nie znam się, nie wiem jakie są możliwości, a w repozytorium ich "jeszcze" nie ma i ich nie podejrzę. Ogólnie, taki wariant byłby przydatny nie tylko przy tych budynkach mieszkalnych, ale np. przy tej mojej katedrze, która mogłaby też mieć białe ściany lub czarny dach (tak na marginesie, powinienem kopuły dzwonnic pomalować na zielono, skoro dach jest zielony). RE: Projekt polskie budynki - TadeuszD - 07-11-2016 (03-11-2016, 03:22)pAter napisał(a): Pierwszy mój rysunek... Jest to neogotycka Katedra Opieki Najświętszej Maryi Panny w Radomiu.Jest ZAJEBISTA. Na 100% pojawi się w secie. Tylko wydaje się trochę za mała w porównaniu z innymi budynkami. Nie krępuj się - możesz ją podwyższyć, aby górowała nad okolicznymi domami. Aby tylko nie była wyższa od Marriota... ![]() Budynek-wieżowiec jest na odmianę troszkę za wysoki, szczególnie w porównaniu z narysowaną przez Ciebie katedrą. Ja bym po prostu zrezygnował z 2 pięter... Natomiast dachy kamienic staromiejskich w secie są celowo tylko czerwone, aby na pierwszy rzut oka dało się wyróżnić budynki, których nie wolno burzyć. Poza tym, to ładnie wygląda, jak wszystkie kamieniczki wokół rynku (zwykle z tej samej epoki) mają dachy w tym samym stylu. @Sojita: Zanim mnie całkiem "wyłączyło" z obiegu zacząłem projektować budynki, które pasowałyby do ery PKiN. Powstały takie rysunki: |