OpenTTD #Polska - Polskie forum gry OpenTTD [ARCHIWUM]
KOLEJ Polish PKP Set v2.0 - Wersja do druku

+- OpenTTD #Polska - Polskie forum gry OpenTTD [ARCHIWUM] (https://forum.openttd.pl)
+-- Dział: OpenTTD (https://forum.openttd.pl/forumdisplay.php?fid=1)
+--- Dział: Dodatki (https://forum.openttd.pl/forumdisplay.php?fid=27)
+--- Wątek: KOLEJ Polish PKP Set v2.0 (/showthread.php?tid=953)

RE: Polish PKP Set v2.0 - Walter Novotny - 15-09-2012

Tyle mówi wujek Google
wagon do kukurydzy 1
wagon do kukurydzy 2
wagon do kukurydzy 3

Czy wagony pasażerskie będą też zmieniały kolory zależnie od lat?

RE: Polish PKP Set v2.0 - TadeuszD - 15-09-2012

Wagony pasażerskie zmieniają kolor w zalezności od daty produkcji. Te wyprodukowane po 1992r są kremowo-zielone lub kremowo-czerwone.
Co do kukurydzy, to docelowo będzie ona jeździć w wagonach krytych (np. Gags) lub specjalnych (Tads, Uacs, itp.)

Wracając do SM42/SP42/SU42 i ogrzewania, to po burzliwej dyskusji na angielskim forum, pozostałem przy ustawieniu pasażerów jako "ładunku" lokomotyw. Aktualnie okna zakupu, przebudowy i informacji wyglądają następująco:

[Obrazek: 539SU42_ogrzewanie.png]

RE: Polish PKP Set v2.0 - Czajnikowiec - 16-09-2012

Cytat:to wiąże się to z wyżej opisanym problemem.
To może w taki sam sposób zrobić z ST43/44 bo w sumie jako dwie oddzielne lokomotywy nic nie wniosą nowego a tak to przynajmniej jedno miejsce będzie wolne.

RE: Polish PKP Set v2.0 - Walter Novotny - 16-09-2012

To w ten sposób można zrobić EU07/EP07 i w różnych malowaniach zielone, niebieskie i budynie. Pojawią się push-pulle? Fajnie zrobione są w secie DACH.

RE: Polish PKP Set v2.0 - TadeuszD - 20-09-2012

(16-09-2012, 21:16)Walter Novotny napisał(a): To w ten sposób można zrobić EU07/EP07 i w różnych malowaniach zielone, niebieskie i budynie. Pojawią się push-pulle? Fajnie zrobione są w secie DACH.

Możliwości przebudowy lokomotyw są spore. Tak zrobiłem SM/SP/SU42 i tak zapewne zrobię jeszcze SP/SU45 oraz tą EU/EP/EU07A. Pewnym problemem jest tylko to, że możliwośc przebudowy na poszczególne modele powinna pojawiać się w różnych latach. Próbowałem zrobić to dla SU42, ale ilość kodu, który trzeba było napisać, żeby to osiągnąć, była niewarta świeczki. Poza tym, taka przebudowa, oprócz zmiany wyglądu, ma wpływ na niewiele parametrów lokomotywy; ot, tylko takie podstawowe jak prędkośc, moc, koszt utrzymania...

Co do push-pulli, to na razie nie planuję ich implementacji. Na PKP to pieśń przyszłości. Nawet KM nie jeżdżą w tym systemie, chociaż ich wagony piętrowe mają kabinę sterowniczą...
Prędzej zrobię takie bajery, jak np. Ty2 jeżdżący w jedną stronę normalnie, a w drugą - tendrem naprzód. Teoretycznie w obu kierunkach mógł rozwijać 80km/h.

RE: Polish PKP Set v2.0 - TadeuszD - 20-09-2012

Z adresu http://www.modelarstwott.pl/files/ottd/pkp-2.0.2.grf można ściągnąć nowy NewGRF ze wszystkimi opisanymi do tej pory rozszerzeniami.
Niejako przy okazji, oprócz wspomnianego wagonu grzewczego, do PKP Setu dołączyły także wagony:
- chłodnia Ibhs (202Lc)
- kryty Gbs (208Kf)

RE: Polish PKP Set v2.0 - niemiec - 21-09-2012

Z jakich dokładnie lokomotyw potrzebujesz moce grzewcze? Zawsze możesz ustawić ładunek w lokomotywach na 1 pasażera. Będzie to wirtualny pomocnik maszynisty (albo MK) Tongue

RE: Polish PKP Set v2.0 - TadeuszD - 22-09-2012

Przydałyby mi się dane spalinowych i starszych elektryków. Głównie do celów porównawczych, gdyż ostateczne moce i tak muszę odpowiednio zaniżyć/zawyżyć, aby ogrzewanie było realnym problemem... Wink

Co do "ładunków" lokomotyw, to mogą one jeszcze wozić np. pocztę. Rolleyes Jest to równie "bezpieczny" towar co pasażerowie, bo występujący we wszystkich klimatach oraz wszystkich znanych setach przemysłowych. Z pewnych względów poczta jest nawet lepsza od pasażerów, bo wtedy nie mieszają się refity lokomotyw i wagonów osobowych.

RE: Polish PKP Set v2.0 - wib_wk - 22-09-2012

Poczta będzie lepsza i nawet bardziej "realna".

RE: Polish PKP Set v2.0 - Walter Novotny - 22-09-2012

Ciekawa byłaby EP23 jako wariant ET22. Jako lokomotywa prototypowa miałaby większe koszty eksploatacji niż inne elektrowozy i większą awaryjność. Tak samo nowe EN57 z silnikami asynchronicznymi. Albo czwarty wariant SM42 Newag 6Dg.

RE: Polish PKP Set v2.0 - niemiec - 22-09-2012

Tadeusz, powiedz mi, co już masz, a czego nie. Uzupełni się w arkuszu.

RE: Polish PKP Set v2.0 - Polo_Crafter - 22-09-2012

Witam. Chciałbym pomóc, przy tym projekcie jak mogę, a że na kolei znam się raczej średnio i programowaniu jeszcze gorzej, to mogę chociaż potestować... i chciałem się "pochwalić" jednym błędem. Przedstawiam co się dzieje: Nie mogę przebudować "Stonki" na SU (w żadnym klimacie) - przedstawiam screena z feedbackiem. Dla uzupełnienia dodam, że gram na (genialnej, moim zdaniem) wersji Cargodist (dostępną tutaj: http://bundles.openttdcoop.org/cargodist/releases/ w wersji "g4cae4a7a-cd". Na screenie widać także jaki zestaw NewGRF mam załadowany.

http://desmond.imageshack.us/Himg23/scaled.php?server=23&filename=error1go.jpg&res=landing

P.S.

Czy PKP set v2 będzie "zastępował" domyślny tabor, jak to miało miejsce w v1? Osobiście nie lubię domyślnych pociągów, ale to jest tylko moje zdanie.

RE: Polish PKP Set v2.0 - wib_wk - 23-09-2012

(22-09-2012, 23:55)Polo_Crafter napisał(a): ...Dla uzupełnienia dodam, że gram na (genialnej, moim zdaniem) wersji Cargodist (dostępną tutaj: http://bundles.openttdcoop.org/cargodist/releases/ w wersji "g4cae4a7a-cd". Na screenie widać także jaki zestaw NewGRF mam załadowany.

http://desmond.imageshack.us/Himg23/scaled.php?server=23&filename=error1go.jpg&res=landing

P.S.

Czy PKP set v2 będzie "zastępował" domyślny tabor, jak to miało miejsce w v1? Osobiście nie lubię domyślnych pociągów, ale to jest tylko moje zdanie.

To może napisz też o błędzie do twórców genialnego dodatku Wink , jeśli się gra na kilku "betach" na raz to nie ma co oczekiwać że wszystko będzie w 100% kompatybilne czy stabilne.

RE: Polish PKP Set v2.0 - Polo_Crafter - 23-09-2012

Hmm... Idąc tym tropem uruchomiłem pobraną ze strony openttd.org wersję 1.2.2, usunąłem wszystkie NewGRF-y z listy (poza PKP set'em) i... błąd nie zniknął.

RE: Polish PKP Set v2.0 - TadeuszD - 23-09-2012

(23-09-2012, 00:51)Polo_Crafter napisał(a): ...usunąłem wszystkie NewGRF-y z listy (poza PKP set'em) i... błąd nie zniknął.

Dzięki za zgłoszenie. Tak, jak pisałem już wcześniej, nie jestem w stanie testować na wszystkich wersjach OTTD i NewGRF naraz. Sad
SU42 pojawia się dopiero w 1999r. Stąd mam więc pytania do Ciebie - w którym roku próbowałeś przebudować SM42? Kiedy wyskakuje to okienko - zaraz po otwarciu okna przebudowy, czy dopiero po kliknięciu "Przebudowa pociągu"?

Przy OTTD 1.2.0 wszystko działa poprawnie. Wygląda na to, że chłopaki grzebnęły coś w OTTD... Rolleyes

RE: Polish PKP Set v2.0 - Polo_Crafter - 23-09-2012

(23-09-2012, 12:11)TadeuszD napisał(a): w którym roku próbowałeś przebudować SM42?

Grę uruchamiałem za każdym razem w roku 2000, ale i po ustawieniu dalszych dat - błąd ten sam.

(23-09-2012, 12:11)TadeuszD napisał(a): Kiedy wyskakuje to okienko - zaraz po otwarciu okna przebudowy, czy dopiero po kliknięciu "Przebudowa pociągu"?

Zaraz po otwarciu okna przebudowy. Mogę przebudowywać swobodnie na SM i SP, jak na screenie. Podczepione wagony nie zmieniają nic.

Zaraz spróbuję na wersji 1.2.0, być może to bug występujący tylko u mnie...

Niestety, na 1.2.0 też wyskakuje ten błąd. Pogrzebię w plikach wspólnych (moje dokumenty), albo najlepiej wszystkie je usunę i dam znać jeszcze raz.

Żadna z powyższych operacji nie przyniosła pozytywnego rezultatu. Może spróbuj mi przesłać Twój plik NewGRF bezpośrednio na maila (najlepiej ten najnowszy) na polocrafter[małpa]gmail-dot-com, może zapodziała się tam linijka kodu, czy jakiś pojedynczy znak Rolleyes

RE: Polish PKP Set v2.0 - TadeuszD - 23-09-2012

(23-09-2012, 14:10)Polo_Crafter napisał(a): Zaraz po otwarciu okna przebudowy.

OK, to mi wyjaśnia pewne rzeczy. Kasowanie plików niewiele tu pomoże, to problem samego GRF-a.
W wolnej chwili spróbuję sam uzyskać ten błąd, a potem go rozwiązać. Wink

RE: Polish PKP Set v2.0 - TadeuszD - 25-09-2012

Błąd wyskakujący przy reficie SU42 już rozwiązany.
Na razie jednak nie publikuję nowej wersji GRF, gdyż modyfikuję jeszcze sposób zarządzania ładunkami. Po "przesiadce" z formatu GRF7 na GRF8 przestały się bowiem poprawnie wyliczać pojemności wagonów wożących towary o różnych jednostkach (skrzynie, sztuki, tony)...

RE: Polish PKP Set v2.0 - saunter - 26-09-2012

coś na chromie nie da sie pisać....
Tadeusz błagam Cię zrób pendolino! Ciekawie by wyglądał

RE: Polish PKP Set v2.0 - Walter Novotny - 26-09-2012

Trampolino? Lepiej Newag Impuls. Czy w tym secie są tylko pociągi PKP czy planowane są też jeżdżące po prostu w Polsce? Czy powstał by set uzupełniający o składy prywatnych przewoźników?