OpenTTD #Polska - Polskie forum gry OpenTTD [ARCHIWUM]
KOLEJ Polish PKP Set v2.0 - Wersja do druku

+- OpenTTD #Polska - Polskie forum gry OpenTTD [ARCHIWUM] (https://forum.openttd.pl)
+-- Dział: OpenTTD (https://forum.openttd.pl/forumdisplay.php?fid=1)
+--- Dział: Dodatki (https://forum.openttd.pl/forumdisplay.php?fid=27)
+--- Wątek: KOLEJ Polish PKP Set v2.0 (/showthread.php?tid=953)

RE: Polish PKP Set v2.0 - TadeuszD - 26-09-2012

Pod adresem http://www.modelarstwott.pl/files/ottd/pkp-2.0.2.grf jest do pobrania kolejna wersja PKP Setu.
Jest totalnie przebudowany, więc o żadnej kompatybilności nie ma mowy... Zmieniłem też "towar" lokomotyw na Pocztę. Powinno być lepiej.
Przy okazji doszła platforma Sgs, wożąca jak na razie tylko jeden kontener w kolorze gracza, ale w przyszłości dojdą też inne kombinacje. Wink

Co do Pendolino, to uwierzę, jak je zobaczę na polskich torach. Big Grin Do tego czasu nie będę zaprzątał sobie głowy. Jest więcej typowo polskich maszyn do zaimplementowania w Secie...

RE: Polish PKP Set v2.0 - saunter - 26-09-2012

na chromie pisać sie nie da... wyskakuje undefined zamiast tekstu...
a co z elfami? chyba że sąD temat przeglądam dopiero od niedawna a co do pendolino- ic zapłaciło już z naszych kieszeni alstomowi więc pozostaje czekać a za 5 lat wybrać się w podróż do Warszawy Smile
@EDIT: jednak te elfy są Big Grin

RE: Polish PKP Set v2.0 - wib_wk - 26-09-2012

(26-09-2012, 18:55)TadeuszD napisał(a): ......Przy okazji doszła platforma Sgs, wożąca jak na razie tylko jeden kontener w kolorze gracza, ale w przyszłości dojdą też inne kombinacje. Wink

Nie pokręci Ci się co jeszcze trzeba uzupełnić w zrobionych już pojazdach? Wink

RE: Polish PKP Set v2.0 - Pawilonek - 26-09-2012

(26-09-2012, 20:00)saunter napisał(a): na chromie pisać sie nie da... wyskakuje undefined zamiast tekstu...

Da się, u mnie na Chrome wszystko działa jak trzeba.

RE: Polish PKP Set v2.0 - Walter Novotny - 26-09-2012

(26-09-2012, 18:55)TadeuszD napisał(a): Pod adresem http://www.modelarstwott.pl/files/ottd/pkp-2.0.2.grf jest do pobrania kolejna wersja PKP Setu.
Jak to właściwie pobrać, żeby odpalić w OpenTTD?

RE: Polish PKP Set v2.0 - Polo_Crafter - 27-09-2012

Cytat:Czy w tym secie są tylko pociągi PKP czy planowane są też jeżdżące po prostu w Polsce? Czy powstał by set uzupełniający o składy prywatnych przewoźników?

Przypomnę, że jako takiego PKP już nie ma. Nawet Przewozy Regionalne już się nie przyznają do tej "marki". Przewoźnikami, którzy mają w nazwie PKP to IC i Cargo (chyba tylko oni?). Set ten więc jak najbardziej jest po prostu odwzorowaniem maszyn spotykanych w Polsce. Przecież choćby Gagariny nie były produkowane u nas.

Mam parę pomysłów. Prócz tego, że pierwszym będzie przetestowanie nowej wersji, to chciałbym się zapytać, czy set ten będzie rozróżniał szybkości załadunku pasażerów? Jest to świetny patent użyty choćby w 2CC secie. Tam pociągi dużych szybkości mają zredukowane tempo przeładunku (np. TGV). Wprowadza to klimatyczny balans do gry, gdyż zupełnie nie opłaca się używać tych maszyn w ruchu lokalnym (zwożenie pasażerów do większej stacji). Nie mówię tutaj o tym, że będziemy mieli Pendolinio, czy maszyny pokroju TGV w Polsce, ale:

Fajnie, jakby Kibel (EN 57), czy szynobusy miały większą szybkość przeładunku, niż zwykłe wagony (bo w realu mają takie możliwości), sprawiłoby to, że byłyby bardziej atrakcyjne na małe dystanse.

Może EN 57 dać opcje przebudowy do EN 71? Albo jak z EP07A - nowe wersje do przebudowy wychodziłyby z czasem?

Można by wprowadzić SA 123 jako wagon, w rozumieniu TTD, ale taki, który sam by się ogrzewał, jednak zajmował dość dużo miejsca (chyba 24,5m) i z wolnym przeładunkiem (jedne drzwi). To, czy byłby kompatybilny tylko z serią SA 10X, to już inna sprawa (do rozważenia).

Przykład SM42 natchnął mnie do innego pomysłu... może by tak pojazdy typu SA 106, SA 132(133, 134...), SA 138 miałyby możliwość przebudowy, która zmieniałaby malowanie na barwy poszczególnych województw, albo po prostu miały schemat kolorów gracza?

To są moje pomysły, wiadomo, że wszystko wymaga dyskusji, bo to, co dla mnie jest fajne, dla innych może być bez najmniejszego sensu. Co o tym sądzicie? Tadeuszu, czy to jest możliwe do wykonania?

RE: Polish PKP Set v2.0 - Walter Novotny - 27-09-2012

Mówiąc PKP miałem na myśli polskich przewoźników, którzy do niedawna byli razem.
Wiem, że PR już nie jest w PKP. Chodziło mi głównie o innych przewoźników takich jak: PCC Rail, DB Schenker, Freightliner, Lotos, Rail Polska, Pol-Miedź Trans, East West Railways i inne które mi koło domu jeżdżą.

RE: Polish PKP Set v2.0 - saunter - 27-09-2012

(26-09-2012, 21:33)Pawilonek napisał(a):
(26-09-2012, 20:00)saunter napisał(a): na chromie pisać sie nie da... wyskakuje undefined zamiast tekstu...

Da się, u mnie na Chrome wszystko działa jak trzeba.

miałem takie dziwne rozszerzenie ale jest ok Wink
aco z KŚ? niebieskie elfy i żółte flirty są ładniejsze od tych z kolei mazowieckich

To można też dodać EN57 i szynobusy kolei dolnośląskich.Big Grin

RE: Polish PKP Set v2.0 - TadeuszD - 27-09-2012

Postaram się odpowiedzieć po kolei:

@wib_wk
Na razie (jeszcze) panuję nad tym wszystkim. Jak przestanę, to znak, że trzeba zakończyć projekt. Wink

@Walter Novotny
Trzeba pobrać plik .grf z podanego linku (czasem trzeba zastosowac opcję "Zapisz link jako..."), następnie skopiować go do katalogu, gdzie OTTD trzyma pobrane dodatki. W zależności od wersji może to być C:\Documents\OpenTTD\content_download\data lub podobny.

@Polo_Crafter:
W moim mniemaniu PKP Set oznacza wszystko, co jeździ po torach PKP. W przeszłości był to tylko tabor PKP, potem spółki PKP, a teraz dołączyli do tego przewoźnicy prywatni.
Większość opcji tuningu czy przebudowy na inną kolorystykę jest możliwych. Ograniczyłbym jednak pule pomysłów tylko do taboru najbardziej charakterystycznego lub masowo wystepującego. EN57 oczywiście będzie. EN71 będzie raczej jako nowy pojazd, bo przebudowa o jeden segment byłaby nieco trudna do zaimplementowania (choć możliwa), no i nie byłoby różnicy w kosztach zakupu/przebudowy. SA123 bym sobie całkiem odpuścił, tego jest ponoć tylko 5 sztuk w Polsce. Pozostały tabor trzeba by tak dobrać, żeby się jakoś wizualnie od siebie róznił. Granie pojazdami, które wyglądają w skali OTTD niemal identycznie jest nieco utrudnione, vide: SM42 i SP42, które różnią się jedynie drugim tłumikiem wielkości 2 pixeli... Sad

Inną sprawą jest to, że w OTTD w przeciwieństwie do rzeczywistości, przewóz pasażerów w późniejszych latach staje się niezwykle dochodowy, bardziej opłacalny niż przewóz innych towarów. Tak więc puszczanie małych i oszczędnych szynobusów trochę mija się z celem. Może jak Cargodist wejdzie do wersji podstawowej OTTD, to coś się zmieni.

Dzięki za pomoc. Zauważyłem, że w holenderskim secie jest przebudowa lokomotyw i mają 0 pasażerów. Ogólnie jest on bardzo fajnie zrobiony. Można by z niego wyciągnąć wiele wniosków przy robieniu PKP Set. Przydałyby się też Bmnopux.

RE: Polish PKP Set v2.0 - TadeuszD - 27-09-2012

W PKP Secie lokomotywy tez już mają 0 pojemności. Wink Nie ukrywam, że korzystam z dobrych wzorców, m.in. Dutch trains.
"Bohun"-y też będą...

RE: Polish PKP Set v2.0 - Polo_Crafter - 28-09-2012

(27-09-2012, 09:46)TadeuszD napisał(a): @Polo_Crafter:
SA123 bym sobie całkiem odpuścił, tego jest ponoć tylko 5 sztuk w Polsce. Pozostały tabor trzeba by tak dobrać, żeby się jakoś wizualnie od siebie róznił. Granie pojazdami, które wyglądają w skali OTTD niemal identycznie jest nieco utrudnione, vide: SM42 i SP42, które różnią się jedynie drugim tłumikiem wielkości 2 pixeli... Sad

Inną sprawą jest to, że w OTTD w przeciwieństwie do rzeczywistości, przewóz pasażerów w późniejszych latach staje się niezwykle dochodowy, bardziej opłacalny niż przewóz innych towarów. Tak więc puszczanie małych i oszczędnych szynobusów trochę mija się z celem. Może jak Cargodist wejdzie do wersji podstawowej OTTD, to coś się zmieni.

Gram na cargodist i jestem bardziej niż zadowolony, bo nie lubię wozić pasażerów jak bydła. Może dlatego mam trochę inne spojrzenie na maszyny w TTD...

Co do SA 123, to po przemyśleniu sprawy stwierdzam, że to niepotrzebne. Są ważniejsze sprawy. (poza tematem: wczoraj jechałem w środku będąc sam na cały wagon! Wnętrze klasę wyżej od 106!)

Co do SP42 - może zrób je w malowaniu PR (bordowo-szare). Będzie się odróżniać. Podobnie może "turbo kible" EN 57 po modyfikacji przemalować... Wiem, że w rzeczywistości tak nie zawsze tak jest, bo choćby trójmiejska SKM ma standardowe malowanie, a i w PR jeżdżą żółto-niebieskie.

Co do szynobusów (nie mówię tutaj o SN-ach) - czy dobrą opcją byłoby, jakby były 3 typy - SA101 - jednoczłonowe, SA131 - dwu i SA138 - trzy?

RE: Polish PKP Set v2.0 - Walter Novotny - 28-09-2012

W Googlach jest kilka rodzai malowania dla SM42. Można by je pododawać bez zmiany parametrów. Albo w tych nowszych byłaby mniejsza awaryjość. Tak jak dzieje się to w Dutch Trainset.Big Grin

RE: Polish PKP Set v2.0 - TadeuszD - 28-09-2012

Na razie wolę się skupić na dodawaniu całkowicie nowego taboru. Kolorystyką starych będę się zajmował później. Tych kilka, które już zmieniają kolor i parametry potraktowałem głównie jak 'poligon doświadczalny'.

Ale nie mówię "Nie" i być może kiedyś stonki i kible bedą jeździły we wszystkich kolorach tęczy. Wink Ciekawe, kto wtedy to wszystko ogarnie... Big Grin

RE: Polish PKP Set v2.0 - Polo_Crafter - 28-09-2012

Czy planujesz, aby nowe, przebudowane wersje miały inne parametry?

Rację masz, Tadeuszu, lepiej żeby teraz było czym jeździć Smile kolorki to kwestia estetyki Smile Dziś i jutro będę testował nową wersję, jeśli mogę w czymś jeszcze Ci pomóc (albo jest coś, co konkretnie chciałbyś przetestować) to pisz! Strasznie mnie "jara" ten set Big Grin

RE: Polish PKP Set v2.0 - niemiec - 28-09-2012

Co i czym miałoby się niby różnić?

RE: Polish PKP Set v2.0 - TadeuszD - 28-09-2012

(28-09-2012, 17:53)niemiec napisał(a): Co i czym miałoby się niby różnić?

Poszczególne odmiany uzyskiwane w wyniku przebudowy mogą się różnić np. mocą, prędkością max., ilością miejsc, itp. Ma to jednak sens jedynie w przypadku taboru, który w rzeczywistości też był modernizowany lub przebudowywany. Dlatego zacząłem od SM/SP/SU42, gdyż te lokomotywy była rzeczywiście przebudowywane raz w jedną, raz w druga stronę. Innym przykładem może być EU05/EP05, w której zmieniono jedynie przekładnię.
Gdy zaczynałem pisać PKP Seta, to "przebudowywalność" taboru była niezbędnym trikiem, umożliwiającym przeskoczenie ograniczenia max. ilości 128 pojazdów. Teraz jednak PKP Set jest już całkowicie dostosowany do specyfikacji GRFv8, gdzie pojazdów może być ponad 16 000. Tak więc refitowanie pojazdów służy od tej pory jedynie dodaniu uroku zabawie i nie jest już techniczną koniecznością.

A tu coś na pobudzenie apetytu: Big Grin
[Obrazek: 801en57_demo.png]

RE: Polish PKP Set v2.0 - TadeuszD - 30-09-2012

Mam pytanko - jaką pojemność przyjąć dla EN57 i EN71 ??
Wartości wynikające z ilości miejsc siedzących są niewielkie (188 i 264 osób). Zaś wartości maksymalne (~600 i ~800 osób przy zagęszczeniu 5os./m2) są porażająco wysokie...
Może przyjąć, że statystycznie w każdym przedsionku stoi dodatkowe 10 osób, co da pojemności odpowiednio 248 i 344 pasażerów?

RE: Polish PKP Set v2.0 - niemiec - 30-09-2012

Przecież nie odwzorujesz stosunku przekładni Wink

Sam to liczyłeś? Przecież jeden człon nie pomieści dodatkowych 200 osób. Skoro stojący pomieszczą się tylko w przejściach i przedsionkach. Może po 10 osób w przedsionkach i przejściach, co daje +50 osób stojących w jednym członie.