OpenTTD #Polska - Polskie forum gry OpenTTD [ARCHIWUM]
Stacje kolejowe pośrednie (koncepcje budowy) - Wersja do druku

+- OpenTTD #Polska - Polskie forum gry OpenTTD [ARCHIWUM] (https://forum.openttd.pl)
+-- Dział: OpenTTD (https://forum.openttd.pl/forumdisplay.php?fid=1)
+--- Dział: Dyskusje ogólne (https://forum.openttd.pl/forumdisplay.php?fid=4)
+--- Wątek: Stacje kolejowe pośrednie (koncepcje budowy) (/showthread.php?tid=1747)

Strony: 1 2

RE: Stacje kolejowe pośrednie (koncepcje budowy) - KJ(KeyJey)[PL] - 16-01-2016

Jednak przysiadłem i dałem rade stacja okrężna testy Wink nazwa stacji ...:::TESTING:::...

Nie wrzucałem screenów, bardzo duży rozmiar zdjęć Tongue ale to działa Smile brakuje deptów bo raczej bardziej pasuje do ustawień bez zepsuć, ale można ją przerobić Smile

W przykładzie stacja jest przy farmie, ale wyobraźcie Sobie hutę stali, tartak i fabrykę, które stacja łapie w Swoim zasięgu Smile Mam nadzieję, że kiedyś uda mi się w multi to stworzyć i wykorzystać Tongue

Oczywiście można powiększyć ilość peronów, ale 6x i tak działa ładnie Wink

Save do pobrania poniżej Wink

RE: Stacje kolejowe pośrednie (koncepcje budowy) - Sander - 16-01-2016

Pomijajac ogromne koszty budowy (oczywiscie w poczatkowej fazie gry) to nie widze praktycznego zastosowania dla tego rozwiazania na mapach typu POLSKA gdzie masz breakdownsy, kolejna rzecza jest to ze te pociagi jezdza w kolko bez zadnego konkretnego celu, w przypadku fabryki itp majac ogromna produkcje w pewnym momencie sie moze zakleszczyc zaladunek z rozladunkiem (nie bedzie produkcji bo nie bedzie rozladunkow bo wszystkie pociagi wywoazace np goodsy beda staly na stacji)

p.s. pozatym znalezc taki kawalek terenu to tez jest wyczyn

RE: Stacje kolejowe pośrednie (koncepcje budowy) - LaChupacabra - 16-01-2016

No jakoś też nie wydaje mi się, aby to rozwiązanie mogło być bardziej wydajne. Już przy niewielkim ruchu tworzyły się małe zatory - pociągi, które chciały wyjechać ze stacji nie mogły tego zrobić, ponieważ nieustannie miały zagrodzoną drogę przez składy wjeżdżające na nią. Gdyby na takiej stacji miał się jeszcze odbywać załadunek, bez wymuszonych warsztatów "magazynujących" oczekujące pociągi towarowe by się nie obeszło.
Ale! Gdyby nie eksperymenty, dalej siedzielibyśmy w jaskiniach i modlili do rozżarzonych węgielkówWink

Wrzucam sejwa ze stacją "TARG NIEWOLNIKÓW". Nieco jeszcze poprawiłem przepustowość linii prowadzących do niej - obecnie obsługuje ok. 36 000 pasażerów miesięcznieSmile

.sav   Targ Niewolników Sp. z p.o., 12 lip 2047.sav (Rozmiar: 1.11 MB / Pobrań: 160)

RE: Stacje kolejowe pośrednie (koncepcje budowy) - truman78 - 16-01-2016

LaChupacabra moglbys podeslac screeny nq priva albo umieścic widok z bliska CMK od Katowic do Warszawa

RE: Stacje kolejowe pośrednie (koncepcje budowy) - KJ(KeyJey)[PL] - 16-01-2016

Słuchajcie jestem realistą to tylko koncept budowy Wink Można go przecież zmieniać. Moim zdaniem przydałoby się może więcej peronów, małych modyfikacji na razie wrzuciłem takie coś jak wrzuciłem Big Grin Wiem Sander, ze raczej marna szansa aby to zastosować w praktyce, ale mimo to fajnie wygląda Wink

RE: Stacje kolejowe pośrednie (koncepcje budowy) - LaChupacabra - 17-01-2016

(16-01-2016, 16:34)truman78 napisał(a): LaChupacabra moglbys podeslac screeny nq priva albo umieścic widok z bliska CMK od Katowic do Warszawa
Przecież zamieściłem save'a. Pobierz go, umieść w folderze dokumenty/openttd/save i możesz zobaczyć całą sieć. Ale żadnej CMK z Katowic do Warszawy nie znajdziesz. Wszystkie połączenia idą przez jedną stację pośrednią, którą widać na screenie. Nawet połączenie Kraków-Katowice idzie przez niąSmile

Ps. A jak tam Twoja sieć Intercity na mapie Polski?Smile

RE: Stacje kolejowe pośrednie (koncepcje budowy) - truman78 - 17-01-2016

Umiescilem na swoim poscie nowe zdjecia. Zrobiony caly Slask, Wroclaw, Poznań, Kraków, Lublin . Bede robil wkrotce Polaczenia dla Łodzi i Warszawy. Zosteje Gdańsk Olsztyn Białystok ktory jeszcse nie zrobione.
To co zrobione jest z kompletnymi połączeniami Regio i lokalnymi kolejami, InterCity bedzie gdy zrobie wszystkie sieci

RE: Stacje kolejowe pośrednie (koncepcje budowy) - Sander - 18-01-2016

(16-01-2016, 21:50)KJ(KeyJey)[PL] napisał(a): Wiem Sander, ze raczej marna szansa aby to zastosować w praktyce, ale mimo to fajnie wygląda Wink

Wiadomo, z nudow mozna rozne rzeczy porobic dla "efektu"

RE: Stacje kolejowe pośrednie (koncepcje budowy) - KJ(KeyJey)[PL] - 20-01-2016

(18-01-2016, 11:22)Sander napisał(a): Wiadomo, z nudow mozna rozne rzeczy porobic dla "efektu"

Efektu grywalności, ale zawsze na singlu można się pobawić Smiley23

RE: Stacje kolejowe pośrednie (koncepcje budowy) - Sander - 22-01-2016

(20-01-2016, 21:37)KJ(KeyJey)[PL] napisał(a):
(18-01-2016, 11:22)Sander napisał(a): Wiadomo, z nudow mozna rozne rzeczy porobic dla "efektu"

Efektu grywalności, ale zawsze na singlu można się pobawić Smiley23

Na singlu to ja sie w `95 bawilem Big Grin

To ma tylko efekt wizualny, praktycznego zastosowania wcale, bo przepustowosc jest znikoma

RE: Stacje kolejowe pośrednie (koncepcje budowy) - LaChupacabra - 26-01-2016

W czeluściach folderu z save'ami znalazłem jeszcze jedną stację, która może nie w 100%, ale też wpisuje się w temat.

[Obrazek: 758Stacja_WTF_Wyka_aczki_.png]

Widok całej stacji ze szczegółami w wyższej rozdzielczości.

Rozwiązanie również pochodzi z gry online, tym razem z serwera Milka. To w sumie chyba jedyny polski serwer, na którym możliwe było zrobienie czegoś takiegoSmile Stacja była jedną z dwóch na mapie 1024x1024. Obie podobnej wielkości, znajdowały się po przeciwnych jej stronach, gdzie obsługiwały po dwa tartaki, przerabiające łącznie ok.80-90 tys. ton drewna ze wszystkich lasów jakie były na mapie. Clou obu stacji stanowiły ich części przeznaczone do transportu towarów przez Vacuum Train (średnio 25 składów w ciągu miesiąca - jakieś 60% możliwości stacji).
Można powiedzieć, że wszystko by było proste, gdyby nie włączone awarie, czyli konieczność serwisowania. Odbywało się ono pomiędzy rozładunkiem a załadunkiem.
(początkowo warunkowo, gdy niezawodność spadała poniżej 85%, później jednak - przez głupawego pathfindera, który widział najbliższy warsztat na drugim krańcu mapy - za każdym przejazdem). Rozwiązanie takie było o tyle istotne w tym przypadku, gdyż cała akcja serwisowania (wjazd i wyjazd) trwała znacznie dłużej niż podróż na drugi kraniec mapy! Jak wiadomo czas to pieniądz, więc i wydłużenie czasu transportu ponad dwukrotnie byłoby marnym pomysłem. Problem polegał tutaj na możliwie równomiernym rozdzieleniu pociągów między wszystkie dostępne perony, gdyż bez tego w krótkim czasie przeszło połowa składów znalazłaby się zablokowana w warsztatach - przez chwilę jaką pociąg stoi zatrzymany w warsztacie VAC Train pokonuje nawet ponad 50 pól, efekt tego jest taki, że zanim pociąg stojący w warsztacie ruszy, kolejny zacznie do niego wjeżdżać blokując go, a potem kolejny itd. Szczególnie istotne, aby taka stacja mogła dobrze działać jest przemyślane użycie właściwych sygnalizatorów, zarówno na samym wejściu, w środkowej części jak i na wyjściu. Ważne są też odpowiednie odległości między stacjami i ograniczenie prędkości między nimi (tutaj wystarczyło do 300km/h).
Niżej konkretne rozwiązania.

Podstawowym i raczej obowiązkowym rozwiązaniem w przypadku stacji z więcej niż czterema peronami jest użycie przy wjeździe na stację presygnalizatorów zamiast tradycyjnego pathsygnalizatora - ten często ogranicza wybór do czterech najbliższych peronów, przez co reszta stoi zupełnie niewykorzystywana.
Przed rozwidleniem sygnalizator wejścia, przed peronami wyjścia. pomiędzy można dać pośrednie sygnalizatory złożone (widać jeden), które przydają się przy gęstym ruchu.
[Obrazek: 641Stacja_WTF_Wyka_aczki_.png]

W przypadku stacji, gdzie dwa lub więcej pociągów może chcieć w tym samym momencie opuścić stację, niekiedy przydaje się poniższe rozwiązanie. Dzięki takiej konstrukcji pociągi mogą ruszać w możliwie niewielkich odstępach.
[Obrazek: 488Stacja_WTF_Wyka_aczki_.png]

RE: Stacje kolejowe pośrednie (koncepcje budowy) - Milek7 - 27-01-2016

(26-01-2016, 23:32)LaChupacabra napisał(a): W czeluściach folderu z save'ami znalazłem jeszcze jedną stację, która może nie w 100%, ale też wpisuje się w temat.

Rozwiązanie również pochodzi z gry online, tym razem z serwera Milka. To w sumie chyba jedyny polski serwer, na którym możliwe było zrobienie czegoś takiegoSmile Stacja była jedną z dwóch na mapie 1024x1024. Obie podobnej wielkości, znajdowały się po przeciwnych jej stronach, gdzie obsługiwały po dwa tartaki, przerabiające łącznie ok.80-90 tys. ton drewna ze wszystkich lasów jakie były na mapie. Clou obu stacji stanowiły ich części przeznaczone do transportu towarów przez Vacuum Train (średnio 25 składów w ciągu miesiąca - jakieś 60% możliwości stacji).
Można powiedzieć, że wszystko by było proste, gdyby nie włączone awarie, czyli konieczność serwisowania. Odbywało się ono pomiędzy rozładunkiem a załadunkiem.
(początkowo warunkowo, gdy niezawodność spadała poniżej 85%, później jednak - przez głupawego pathfindera, który widział najbliższy warsztat na drugim krańcu mapy - za każdym przejazdem). Rozwiązanie takie było o tyle istotne w tym przypadku, gdyż cała akcja serwisowania (wjazd i wyjazd) trwała znacznie dłużej niż podróż na drugi kraniec mapy! Jak wiadomo czas to pieniądz, więc i wydłużenie czasu transportu ponad dwukrotnie byłoby marnym pomysłem. Problem polegał tutaj na możliwie równomiernym rozdzieleniu pociągów między wszystkie dostępne perony, gdyż bez tego w krótkim czasie przeszło połowa składów znalazłaby się zablokowana w warsztatach - przez chwilę jaką pociąg stoi zatrzymany w warsztacie VAC Train pokonuje nawet ponad 50 pól, efekt tego jest taki, że zanim pociąg stojący w warsztacie ruszy, kolejny zacznie do niego wjeżdżać blokując go, a potem kolejny itd. Szczególnie istotne, aby taka stacja mogła dobrze działać jest przemyślane użycie właściwych sygnalizatorów, zarówno na samym wejściu, w środkowej części jak i na wyjściu. Ważne są też odpowiednie odległości między stacjami i ograniczenie prędkości między nimi (tutaj wystarczyło do 300km/h).
Niżej konkretne rozwiązania.

Podstawowym i raczej obowiązkowym rozwiązaniem w przypadku stacji z więcej niż czterema peronami jest użycie przy wjeździe na stację presygnalizatorów zamiast tradycyjnego pathsygnalizatora - ten często ogranicza wybór do czterech najbliższych peronów, przez co reszta stoi zupełnie niewykorzystywana.
Przed rozwidleniem sygnalizator wejścia, przed peronami wyjścia. pomiędzy można dać pośrednie sygnalizatory złożone (widać jeden), które przydają się przy gęstym ruchu.
W przypadku stacji, gdzie dwa lub więcej pociągów może chcieć w tym samym momencie opuścić stację, niekiedy przydaje się poniższe rozwiązanie. Dzięki takiej konstrukcji pociągi mogą ruszać w możliwie niewielkich odstępach.
Stacja z presygnalizatorami ma ten problem że jak coś jest na torze między wejściowym a wyjściowym, to sygnalizator nie puści następnego pociągu nawet jak chce jechać niekolizyjną ścieżką. Chociaż w przypadku vactraina to nawet nie przeszkadza.
A tak w ogóle to wpadnij kiedyś, trzeba configa zmienić a ja nie mam pomysłu Tongue
PS: A problemu z więcej niż czterema peronami przy PBSie nie zauważyłem.

RE: Stacje kolejowe pośrednie (koncepcje budowy) - LaChupacabra - 27-01-2016

Hej MilekSmile
(27-01-2016, 15:51)Milek7 napisał(a): Stacja z presygnalizatorami ma ten problem że jak coś jest na torze między wejściowym a wyjściowym, to sygnalizator nie puści następnego pociągu nawet jak chce jechać niekolizyjną ścieżką. Chociaż w przypadku vactraina to nawet nie przeszkadza.
A tak w ogóle to wpadnij kiedyś, trzeba configa zmienić a ja nie mam pomysłu Tongue
PS: A problemu z więcej niż czterema peronami przy PBSie nie zauważyłem.
Jeśli dasz sygnalizatory złożone problemu prawie nie będzie - widać taki jeden na rozgałęzieniu (żółta pionowa kreska pod światłem).

Na pewno wpadnę, jak znajdę nieco więcej czasu. Przetestuję wydajność Twojego procesoraBig Grin Ja akurat pomysłów na config mam aż za dużo - coś się wymyśli.

RE: Stacje kolejowe pośrednie (koncepcje budowy) - KJ(KeyJey)[PL] - 27-01-2016

(27-01-2016, 17:02)LaChupacabra napisał(a): .
Co mi się podoba to sprytne rozdzielenie działania semafor przy stacjach. Jak będę miał trochę czasu z chęcią zgłębię ich działanie Wink

(18-01-2016, 11:22)Sander napisał(a):
(16-01-2016, 21:50)KJ(KeyJey)[PL] napisał(a): Wiem Sander, ze raczej marna szansa aby to zastosować w praktyce, ale mimo to fajnie wygląda Wink

Wiadomo, z nudow mozna rozne rzeczy porobic dla "efektu"

Cóż postaram się udowodnić w singlu, że ten wariant jest nie tylko dla efektu Tongue Rzecz jasna wrzucę save'a Smiley16

RE: Stacje kolejowe pośrednie (koncepcje budowy) - truman78 - 31-01-2016

Witam mam pytanie o stację pośrednią np. Poznań gdzie w mieście jest tylko jedna dworzec i z każdej strony są po cztery wchodzące linie mające po dwa tory w każdym kierunku jak to skutecznie połączyć aby się nie korkowalo i płynnie ddziałało. Wiadomo stacja taka będzie obsługiwala nawet 200 pociągów wyjeżdżających z kazdej strony i kierunku.
Pociągi wiadomo będą jeździć w każdych możliwych kierunkach przez stację i dostępne tory. Np wjazd że skrajnego lewego z góry i wyjazd na skrajnym prawym na dole itd.

RE: Stacje kolejowe pośrednie (koncepcje budowy) - LaChupacabra - 31-01-2016

(31-01-2016, 20:32)truman78 napisał(a): Witam mam pytanie o stację pośrednią np. Poznań gdzie w mieście jest tylko jedna dworzec i z każdej strony są po cztery wchodzące linie mające po dwa tory w każdym kierunku jak to skutecznie połączyć aby się nie korkowalo i płynnie ddziałało. Wiadomo stacja taka będzie obsługiwala nawet 200 pociągów wyjeżdżających z kazdej strony i kierunku.
Pociągi wiadomo będą jeździć w każdych możliwych kierunkach przez stację i dostępne tory. Np wjazd że skrajnego lewego z góry i wyjazd na skrajnym prawym na dole itd.
Nie wiemSmile Najlepiej staraj się nie krzyżować dróg wjazdowych z wyjazdowymi. Realistycznie wyglądającej i wydajnej stacji z dużym ruchem pociągów bez mostów i tuneli nie zrobisz. Najlepiej wrzuć save'a, bo bez rozeznania się w tym jakie masz połączenia ciężko jest coś konkretnego napisać.

RE: Stacje kolejowe pośrednie (koncepcje budowy) - truman78 - 31-01-2016

Witam jak rozwiązać problem w tej stacji aby się pociągi nie korkowały :Sad z każdej strony wchodzi po 8 par torów Smile i do tego stacja ma do obsługi 194 pociągi Smile
Pociągi wjeżdżają i wyjeżdżają z jednej strony ale także przejeżdżają na drugą i stąd korki SadSad

RE: Stacje kolejowe pośrednie (koncepcje budowy) - gravelpit - 01-05-2016

Witam,wogole nierozumiem waszych koncepcji budowy kilkunastu peronowych stacji z milionami torow dojazdowych do nich,naprawde to pojscie na latwizne tak budowalem jescze jak nie bylo openttd,sprubojcie zoptymalizowac swoje wezly a starcza wam dwa perony i z dwie bocznice,druga sprawa to nikt prwie nie stosuje waypointow ,pograjcie sobie na malych mapkach to moze wyrobicie sobie optymalizacje polaczen z wydajnoscia,pozdrawiam

RE: Stacje kolejowe pośrednie (koncepcje budowy) - shoter - 01-05-2016

@gravelpit

Ile pociągów jeździ po twojej linii?

RE: Stacje kolejowe pośrednie (koncepcje budowy) - gravelpit - 01-05-2016

moze setka ,rozumiem ze generalnie chodzi o pomnazanie dochodow ale powiedz jaki jest sens budowy 20to peronowej stacji na 10 do 15 pol dlugosci przy miejscowosci wielkosci nawet 40 ,50tys ludnosci jak jeden sklad przy najpojemniejszych wagonach (ja gram na 8 pol) ma ok 1tys pasazerow, Jesli chodzi o twoje pytanie to jest ich gora 4 .pozdr