![]() |
|
KOLEJ V4 CEE Train Set - Wersja do druku +- OpenTTD #Polska - Polskie forum gry OpenTTD [ARCHIWUM] (https://forum.openttd.pl) +-- Dział: OpenTTD (https://forum.openttd.pl/forumdisplay.php?fid=1) +--- Dział: Dodatki (https://forum.openttd.pl/forumdisplay.php?fid=27) +--- Wątek: KOLEJ V4 CEE Train Set (/showthread.php?tid=2221) Strony:
1
2
|
RE: V4 CEE Train Set - Mewa - 01-01-2021 Najnowsza wersja prezentuje się nieźle. Doszło dużo nowych loków, widzę jednak jeszcze dużo pojazdów do dodania i ten post to będzie taka lista lokomotyw (+ kilka EZT). Mam pomysł na tabor 15 kV, który w tym momencie za bardzo odstaje od reszty. Na wstępie widzę jedną lokomotywę do wywalenia ale o tym poniżej.25 kV:
3 kV: mimo że loków 3 kV jest w secie najwięcej wciąż znajdzie się kilka pojazdów które można dodać
15 kV: tu jest chyba najwięcej do zrobienia. Na wstępie znalazłem 2 błędy: OBB 4041 jest zrobiona jako EZT tymczasem był to wagon motorowy (przydałby się taki swoją drogą), i jej data wprowadzenia jest do poprawy na 1928. Natomiast OBB 4030 ma v max 130 km/h a w rzeczywistości miała 100 km/h.
Widzę, że jest planowane dodanie OBB 1110. Jest ona jednak niemal identyczna z OBB 1010, różnią się tylko prędkością. Moim zdaniem OBB 1010 powinna zostać usunięta, jest zdecydowanie zbyt mocna. Myślę też że nie ma co zastępować jej OBB 1110. Lokomotywa z mocą 4000 kW w 1955 roku to jest overkill. OBB 1141 byłaby idealna na jej miejsce. Później oczywiście pojawiałaby się mocniejsza i szybsza OBB 1042. W ten sposób tabor 15 kV byłby bardziej zbalansowany. Logiczne jest też że parametry loków powinny mniej więcej rosnąć wraz z upływem czasu. Multisystem:
Parowozy:
RE: V4 CEE Train Set - McZapkie - 03-01-2021 Z parowozów przydała by się G8.2 czyli Tr6, średniej klasy lok międzywojnia, ponoć kursował też w Rumunii ale nie umiem znaleźć serii. RE: V4 CEE Train Set - saunter - 08-01-2021 Z moich przemyśleń to zdecydowanie rzuca się brak wielosystemowego KDP. Imo ICE3 powinien zostać zastąpiony przez ICE3M, albo niech ICE3 zostanie a jako wielosystemowy wjedzie Velaro D. Problemem jest też brak sensownych mocnych loków po roku 2000, szczególnie na 25kV, gdzie chyba najlepszy jest Vectron, który jest drogi bo wielosystemowy, i słabszy od 060 EA. No i na koniec, brakuje toru pośredniego między 120km/h a 320km/h dla 25kV. Ja bym obniżył cenę tego na 120km/h, zmniejszył prędkość do 100km/h, i dodał nowy tor na 160km/h. Jednocześnie cena toru na 320km/h jest o wiele za niska, imo również do zwiększenia. RE: V4 CEE Train Set - McZapkie - 12-01-2021 Nowa wersja na bananach: 3 nowe parowozy szerokotorowe i 2 elektrowozy normalnotorowe uzupełniają trochę luki. Ponadto różne rodzaje trakcji różnią się szybkością spadku niezawodności: parowozy spada standardowo, spalinowozom wolniej a elektrowozom najwolniej. RE: V4 CEE Train Set - yard - 22-02-2021 McZapkie napisał(a):Zrobiłem nowe semafory świetlne dla toru szerokiego, również w wersji zoom x2. W przyszłości planuje zrobić dedykowane również dla normalnego. te grafiki x2 są naprawdę fajne , lepsze niż pixelowy łazik Perseverance
RE: V4 CEE Train Set - McZapkie - 12-04-2021 Nowa wersja 7771 dostępna na bananach, jest troche nowych jednostek: Impuls, Link2, Hydra, KISS 25kV, City Elephant. RE: V4 CEE Train Set - Mewa - 24-04-2021 (12-01-2021, 22:08)McZapkie napisał(a): Ponadto różne rodzaje trakcji różnią się szybkością spadku niezawodności: parowozy spada standardowo, spalinowozom wolniej a elektrowozom najwolniej. To jest bardzo zła zmiana, co wyraźnie pokazała rozgrywka na standardowej wersji OpenTTD. Używanie parowozów jest nieopłacalne - gra wymusza ich wymianę na elektrowozy jak najwcześniej się da, czyli już w latach 30. Różnica w psuciu się parowozów i elektrowozów jest olbrzymia. Nie powinno być różnicy w spadku niezawodności między różnymi typami trakcji. Jestem za tym aby wszystkim spadała ona tak samo jak elektrowozom, ponieważ te awarie w OTTD są zbyt częste i irytujące. Niektóre parowozy (głównie mam tu na myśli te najsłabsze i najwolniejsze) powinny mieć wręcz bardziej korzystny parametr reliability_decay niż standardowa lokomotywa. Z racji swojej prędkości bardziej cierpią na spadek niezawodności - rzadziej mają możliwość zaglądania do depotów. W konsekwencji często trzeba stawiać im depoty na trasie aby się nie psuły. Parametr reliability_decay powinno się też podrasować pojazdom takim jak SM01 i OBB 1161. One są bardzo wolne i niszowe więc powinny rzadziej się psuć, może byłby sens z nich korzystać. RE: V4 CEE Train Set - McZapkie - 24-04-2021 Ale parowozom spada standardowo (oprócz tendrzaków). Po prostu gra na dużej pustej mapie daje w kość jak są awarie standardowe, zamiast tych w JGR. Ewentualnie można by zrobić tak, że tendrzaki mają standardowy spadek, z tendrem wolniejszy: parowozy tendrzaki 20 parowozy z tendrem 15 Wagony motorowe 12 Spalinowozy 10 Elektrowozy 5 (multisystemowe 8) Ponadto wczesne elektrowozy (które były trochę badziewne, z wiązarami itp) powinny mieć spadek jak parowozy. No i koszty utrzymania torów z siecią mogą być wyższe niż niezelektryfikowanych. RE: V4 CEE Train Set - Mewa - 24-04-2021 Ta zmiana sprawia, że elektrowozy więcej zarabiają. Statystycznie mniej się psują, a więc szybciej docierają do celu. Spalinowozy są generalnie słabsze i droższe w utrzymaniu. Elektrowozy mają więcej plusów - nie potrzeba dodatkowego faworyzowania elektrowozów. Pogorszenie tego parametru dla wczesnych eloków byłoby jakimś kompromisem, ale później gdzieś w latach 50 lub 60 i tak pojawi się niepotrzebny impuls do wymiany młodych jeszcze parowozów na diesele lub eloki. RE: V4 CEE Train Set - Lw25 - 25-04-2021 (24-04-2021, 14:37)Mewa napisał(a): Ta zmiana sprawia, że elektrowozy więcej zarabiają. Statystycznie mniej się psują, a więc szybciej docierają do celu. Spalinowozy są generalnie słabsze i droższe w utrzymaniu. Elektrowozy mają więcej plusów - nie potrzeba dodatkowego faworyzowania elektrowozów.W sumie IRL też tak było. RE: V4 CEE Train Set - McZapkie - 25-04-2021 Zrobiłem tak: parowozy z tendrem 15..12 tendrzaki 20..17 spalinowozy 14..10 elektrowozy 8 (multisystemowe 11), ponadto wszystkie przedwojenne pojazdy elektryczne maja decay 13 (podobnie szybciej się psuja pierwsze parowozy z połowy XIXw, kto gral od 1800 to wie jak duży impakt ma pojawienie się jakichkolwiek parowozów ![]() Zwiększyłem też koszty infrastructure maintenance dla trakcji elektrycznej (w sumie w loku chyba nie ma licznika zużycia prądu, za prąd płaci właściciel infry?) Dodałem też wczesne wagony pass/mail szerokotorowe, od 1870, aby parowóz D miał co ciągnąć. RE: V4 CEE Train Set - McZapkie - 06-11-2021 Wkrótce sygnały PKP: Gdyby ktoś chciałby zrobić osobny grf z torami, słupami trakcji i sygnałami PKP na potrzeby np. PKP-setu, to nie mam nic przeciwko jeśli chciałby wykorzystać grafiki i kod z V4 CEE. RE: V4 CEE Train Set - Przemek - 11-09-2022 Znalazłem pewien bug. Wcześniej użyłem opcji "Pojazdy nigdy nie są wycofywane" i zmieniłem na chwilę rok rozgrywki, np. z 1999 na 2022 i spowrotem na 1999, by mieć więcej dostępnych pojazdów. Wszystko działało dobrze i mogłem dzięki temu uruchomić więcej pociągów na hybrydowych Newagach. Ale zauważyłem, że jeśli w trakcie rozgrywki osiągniemy rok 2000, to te pojazdy znikają z listy dostępnych. Nie pomaga już wtedy nawet zmiana daty, jak powyżej
|