![]() |
|
Co nowego w OTTD chciałbyś zobaczyć? - Wersja do druku +- OpenTTD #Polska - Polskie forum gry OpenTTD [ARCHIWUM] (https://forum.openttd.pl) +-- Dział: OpenTTD (https://forum.openttd.pl/forumdisplay.php?fid=1) +--- Dział: Dyskusje ogólne (https://forum.openttd.pl/forumdisplay.php?fid=4) +--- Wątek: Co nowego w OTTD chciałbyś zobaczyć? (/showthread.php?tid=347) |
RE: Co nowego w OTTD chciałbyś zobaczyć? - qamil - 02-02-2010 Na komórki wyszło Train Tycoon - to samo, tylko same pociągi I baaardzo uproszczone.
RE: Co nowego w OTTD chciałbyś zobaczyć? - szeryf - 02-02-2010 (02-02-2010, 20:36)shoter napisał(a): według mnie znajdowanie takich tras nieźle obciążyłoby system...popatrz na same boty jak one budują to wtedy sie przekonasz że to rozwiązanie nie ma sensu Nie sądzę, żeby było aż tak źle. W końcu wyznaczenie takiej trasy nie jest istotnie trudniejsze od wyznaczenia trasy dla pociągu od stacji A do stacji B po istniejących torach. A takich tras w każdej grze są wyznaczane dziesiątki, jak nie setki na sekundę A budowanie tras nie zdarza się przecież tak często.A boty budują jak budują, żeby nie zabić gracza swoimi idealnymi trasami PS. o, i jeszcze żeby można było wybrać między np. trasą najszybszą, najkrótsza, najtańszą itd. Jak w nawigacji
RE: Co nowego w OTTD chciałbyś zobaczyć? - Walter Novotny - 02-02-2010 Według mnie to zbytnio by ułatwiło ![]() W końcu to gra strategiczna i wypadałoby by gracz myślał... Rozbudowa w tym kierunku to według mnie zły pomysł. RE: Co nowego w OTTD chciałbyś zobaczyć? - szeryf - 03-02-2010 Myślał tak, ale często budowanie trasy to masa klikania. Może rzeczywiście jakby taki kreator rozwiązywał za człowieka wszystkie łamigłówki, to by było za łatwo. Ale żeby chociaż można było fragmenty trasy idące przez puste, równe tereny wytrzaskać z kreatora, to by było cool
RE: Co nowego w OTTD chciałbyś zobaczyć? - Walter Novotny - 03-02-2010 Może po prostu żeby dało się budować linię dwutorową taką żeby miała semafor w odpowiednim kierunku i dwa tory obok siebie
RE: Co nowego w OTTD chciałbyś zobaczyć? - HolyCrom - 06-05-2010 Ja czekam aż będzie można budować linie kolejowe na zasadzie RC Tycoon. W prawdzie nie pętle i korkociągi, ale po dowolnym łuku i na górki inne niż standardowe 30 stopni (na oko ). dobre było by też wprowadzenie możliwości wyboru dowolnych wagonów dla kolejnych stacji. ze stacji A do B jedzie stal do fabryki, z B do C towary do miasta blisko którego jest fabryka, ot taki przykład.
RE: Co nowego w OTTD chciałbyś zobaczyć? - shoter - 06-05-2010 to by według mnie znisczylo ottd,wlasnie te luki daja mu specyficzny klimat i raczej trudno byloby ta zmiane wprowadzic w silniku gry. RE: Co nowego w OTTD chciałbyś zobaczyć? - Walter Novotny - 06-05-2010 Po co robić dwie identyczne gry? Właśnie ten klimat do którego ludzie wracają nawet po latach ![]() A z tymi wagonami to chodzi o to, że będą się zmieniać? Jest taka opcja i niektóre wagony mogą właśnie wozić wiele rodzai towarów
RE: Co nowego w OTTD chciałbyś zobaczyć? - Mouse - 06-05-2010 Ja jeszcze raz pozwolę sobie zaproponować: Fajnie by było jakby towary, pasażerowie i inne rzeczy miały cel (a'la simutrans)
RE: Co nowego w OTTD chciałbyś zobaczyć? - qamil - 06-05-2010 Towary może niekoniecznie - sami sobie wybierajmy dostawców Ale pasażerowie obowiązkowo, bo to co teraz jest nazywane "pasażerami" w OpenTTD, to z rzeczywistością wiele wspólnego nie ma...
RE: Co nowego w OTTD chciałbyś zobaczyć? - Alkomat - 06-05-2010 A ja bym chciał zobaczyć skały, taka warstwa terenu ukryta pod zwykłą warstwą ziemi, której nie da się w żaden sposób zmieniać. Dodał bym do tego jeszcze głęboką wodę, której nie dało by się zasypać. Obie te rzeczy sprawiały by że mapa nie była by tak pocięta przez wyrównywanie terenu. Wizualnie gra też byłaby dużo przyjemniejsza, takie skalne szczyty górskie wystające z warstwy ziemi. Poziom trudności też by troszkę się zwiększył. Można założyć że przez skały mogły by przechodzić też tunele. RE: Co nowego w OTTD chciałbyś zobaczyć? - Walter Novotny - 07-05-2010 Aby osiągnąć podobny efekt zniszczalności można umieszczać na szczycie nadajnik. Tylko takie coś mało utrudnia przy wysokości 0-15, bo zawsze można wyrównać do góry
RE: Co nowego w OTTD chciałbyś zobaczyć? - Czajnikowiec - 18-09-2010 Ja bym chciał, żeby pojawiła się opcja pokazywania zysków na każdej stacji, ile przewiozła towaru i ile zarobiła bądź nie. Znów pochwaliłem się swoją dys-inteligencją, miejąc nadzieję, że wątek który stworzyłem jeszcze nie istnieje. Wybaczcie RE: Co nowego w OTTD chciałbyś zobaczyć? - Daniel94 - 19-09-2010 Wedlug mnie chialbym widzień nowe dodatki ;] RE: Co nowego w OTTD chciałbyś zobaczyć? - KOZACKI BOHUN - 19-09-2010 Zrobinie porządku ze statkami znaczy się żeby przez siebie nie przenikały tylko jakoś się mijały gdzie jest szerzej i jeszcze żeby były większe te tankowce np 3x2 a nie tak mizernie wyglądają przy pociągach czy autkach. RE: Co nowego w OTTD chciałbyś zobaczyć? - Walter Novotny - 19-09-2010 Z tym pierwszym się zgodzę, ale zmiana wielkości statków raczej nie wchodzi w grę bo musieli by zmieniać grafiki podstawowe i te co ludzie już porobili. RE: Co nowego w OTTD chciałbyś zobaczyć? - Rysh - 20-09-2010 (19-09-2010, 20:10)Walter Novotny napisał(a): bo musieli by zmieniać grafiki podstawowe i te co ludzie już porobili.Dla grafików to raczej nie jest dużym problemem. RE: Co nowego w OTTD chciałbyś zobaczyć? - Pyton - 20-09-2010 To już lepiej wprowadzić nowy tankowiec
RE: Co nowego w OTTD chciałbyś zobaczyć? - BlazakoV - 20-09-2010 Zaawansowane semafory działające jak światła drogowe. Tzn stawiasz semafor, ustawiasz zmianę np na 20 sekund, klikasz "start" (żeby umożliwić synchronizację). Ewentualnie jeszcze jakiś opcjonalny wyzwalacz który można umieścić gdzieś na torze. Znacznie ułatwiłoby to budowę sensownych dojazdów do głównej nitki z niestandardowo dużą ilością pociągów. 10 pociągów z nitki A, światło czerwone na A, potem 10 pociągów z nitki B. A nie raz jeden raz drugi - co skutkuje jednym wielkim postojem. I drugi pomysł, jakiś sposób na zmniejszanie szybkości pociągów kiedy przed nimi robi się korek, a nie hamowanie niemal w punkcie i powolne rozpędzanie się od zera. Tylko nie mam pomysłu jak to zrobić. RE: Co nowego w OTTD chciałbyś zobaczyć? - grzybek69 - 20-09-2010 chcial bym zobaczyc drogi takie po przekontnej choc wiem ze to nie mozliwe |