OpenTTD #Polska - Polskie forum gry OpenTTD [ARCHIWUM]
KOLEJ Polish PKP Set v2.0 - Wersja do druku

+- OpenTTD #Polska - Polskie forum gry OpenTTD [ARCHIWUM] (https://forum.openttd.pl)
+-- Dział: OpenTTD (https://forum.openttd.pl/forumdisplay.php?fid=1)
+--- Dział: Dodatki (https://forum.openttd.pl/forumdisplay.php?fid=27)
+--- Wątek: KOLEJ Polish PKP Set v2.0 (/showthread.php?tid=953)

RE: Polish PKP Set v2.0 - saunter - 16-10-2012

(16-10-2012, 19:53)niemiec napisał(a): Chodzi mi o gramatykę. Zdania zaczynamy z dużej litery. Czasami trzeba wcisnąć prawy alt i postawić kilka przecinków.

ojeju.. z małej pisze bo tak wygodnie, a gramatyka to .... gramatyka Wink nieraz specjalnie pisze nie gramatycznie no bo lepiej wygląda ;P a co do znaków polskich to staram się ich używać lecz, grałem w gry mmorpg (metiny i inne takie tibie Big Grin) więc po prostu piszę szybko ale nie dokładnie Wink

RE: Polish PKP Set v2.0 - TadeuszD - 17-10-2012

Uff... Skończyłem zabawę z SN61. Smile
Zaprogramowałem nawet takie duperele, jak światełka, które świecą się tylko na przodzie (białe) i tyle składu (czerwone). Tak jak pisałem już wcześniej, skład można zestawić z max. 3 wagonów SN61 i 3 wagonów doczepnych Bh (43A/101A - "ryflak"). Kolejnym bajerem jest to, że niektóre wagony Bh, wstawione do składu z SN61, przybierają kolory typowe dla doczep (identyczne jak SN61), a niektóre pozostają oryginalnie oliwkowe, jak na tym zdjęciu: http://www.psmkms.krakow.pl/galeria/paro2007/foto4.jpg Oczywiście "ryflaki" mogą być także wykorzystywane jako normalne wagony osobowe i podpinane do zwykłych lokomotyw.

[Obrazek: 526SN61_demo.png]

RE: Polish PKP Set v2.0 - Sojita - 17-10-2012

To jest genialne! Jak klimatycznie to wygląda!
Ostatnio mam nieco czasu więc chętnie pomógłbym z rysowaniem spritów, ale prosiłbym o danie mi wpierw odpowiedniego template z wyjaśnieniami co jak duże powinno być, chyba że wystarczy się wzorować na tym co jest Smile

RE: Polish PKP Set v2.0 - saunter - 17-10-2012

e6act i pendolino Big Grin ja się męczę z tym husarzem Tongue a j jeszcze gryffin czyli lok konkurencyjny do maratona PESY

(17-10-2012, 01:15)Sojita napisał(a): Ostatnio mam nieco czasu więc chętnie pomógłbym z rysowaniem spritów...

Mam jeszcze parę rzeczy niedokończonych, jak choćby kontenery do platformy Sgs. Rolleyes
Trzebaby dorysować różne wersje kolorystyczne, z napisami, logami firm, itd. Opcjonalnie może być jeden duży kontener (40-stopowy) lub dwa mniejsze. Zakładam użycie kolorów "specjalnych", które bedą zastępowane innym, losowo wybranym kolorem.
Jakbyś chciał, to mogę Ci podrzucić ten temat.... Wink

Tak w ogóle, to trzeba rozwinąc temat wagonów towarowych, bo jest ich teraz raptem kilka na krzyż, a to trochę mało. Z najbardziej charakterystycznych, to brakuje choćby Fals-a i Uacs-a ("gruszki").

RE: Polish PKP Set v2.0 - saunter - 17-10-2012

[Obrazek: eu44v7.png]

Kolejne podejście Big Grin
Tym razem za pomocą GIMPA Rolleyes jest to na pewno paleta DOS 256 kolorów Big Grin
Coś się zwaliło z repozytorium, tylko mi tak się stało?

Wystąpił błąd przy próbie dostępu do repozytorium: Cannot allocate memory - 'hg' '-R' '/home/hg/pkpset' '--encoding' 'utf-8' '--config' 'extensions.redminehelper=/home/dev/redmine.stable/lib/redmine/scm/adapters/mercurial/redminehelper.py' '--config' 'diff.git=false' 'rhmanifest' '-r' 'tip' 'gfx'

(17-10-2012, 14:58)saunter napisał(a): Kolejne podejście Big Grin

Wiesz, co? Jeśli tak samo odrabiasz lekcja, jak rysujesz tego Husarza, to współczuję twoim nauczycielom. Sad Czy widziałeś swój rysunek w powiększeniu ???

RE: Polish PKP Set v2.0 - saunter - 18-10-2012

Ciekawe porównanie Big Grin Ale teraz i uczniowie i nauczyciele maja to z grubsza gdzieś...

@Topic

Faktycznie, nie zauważyłem tego, to przez zmianę palety.... pytanie czy jest dobra?

A i jeszcze jedno. Skąd Ci taki pomysł do głowy przyszedł? Tongue

RE: Polish PKP Set v2.0 - TadeuszD - 18-10-2012

Rysuj 'Husarza'. Nie filozofuj...
Bo jak na razie to twój wynik to 0:8... Big Grin

RE: Polish PKP Set v2.0 - saunter - 19-10-2012

dobra, zaczynamy zabawę od nowa Big Grin

[Obrazek: eu44v8.png]

co teraz źle? Tongue

RE: Polish PKP Set v2.0 - TadeuszD - 19-10-2012

(19-10-2012, 07:47)saunter napisał(a): co teraz źle? Tongue

A teraz znowu obrazek jest w RGB... *facepalm* Sad
Poza tym, światłocień jest nieteges. Przyjrzyj się obecnym lokomotywom i zrób tak, żeby Husarz do nich pasował. Jeśli będzie z "innej bajki", to będzie po prostu brzydko wyglądał.

(19-10-2012, 12:47)TadeuszD napisał(a):
(19-10-2012, 07:47)saunter napisał(a): co teraz źle? Tongue

A teraz znowu obrazek jest w RGB... *facepalm* Sad
Poza tym, światłocień jest nieteges. Przyjrzyj się obecnym lokomotywom i zrób tak, żeby Husarz do nich pasował. Jeśli będzie z "innej bajki", to będzie po prostu brzydko wyglądał.

czyli że wcześniej był ok? Big Grin
teraz musiałem na chwilę do painta wrócić bo w gimpie nie mogłem zrobić "kopiuj-wklej"
a ze światłocieniem to co źle?
bo światłocień tylko na szybach i na dachu jest Big Grin

z tym światłocieniem masz racje, jest on za bardzo widzoczny bo w innych lokach tak fajnie sie układa że go widać i nie widać Big Grin

a i jeszcze jedno pytanie:

czy można zastosować grafike 16bpp? czy takie coś w ogóle istnieje? Big Grin

[Obrazek: eu44v9.png]

i co tym razem do poprawy?
zmieniłem światłocień na bardziej "prymitywny" Rolleyes

RE: Polish PKP Set v2.0 - Sojita - 19-10-2012

Widząc te ciągnące się próby mam propozycję - Może ja dokończę tego husarza? Bo wiem jak ma być światłocień i wiem jak zrobić odpowiednią paletę Wink

możesz Rolleyes z tym że jeśli nauczę się sam to zrobić to potem nie będzie problemu Big Grin
a i paleta jest ok , tylko światłocień został..

Wow! Będzie konkurs piękności! Big Grin
Wybiorę więc najseks..., znaczy, najładniejszą... EU44. Cool

(19-10-2012, 14:43)TadeuszD napisał(a): Wow! Będzie konkurs piękności! Big Grin
Wybiorę więc najseks..., znaczy, najładniejszą... EU44. Cool

aleś się napalił Big Grin nie mam nic przeciwko aby Sojita zrobił tą husarie..... on ma większe doświadczenie a ja po prostu ćwicze :d ja lubię ezt bardziej i jeżeli w tym roku skończe husarza to się za nie zabiore Big Grin
Tadeusz co z najnowszą wersją husarza?

Wieczorem, teraz mam naradę z dyrektorami... Sad

no, no Sojita dawaj Big Grin będziesz się opierać na moim Taurusem czy robisz od nowa?

RE: Polish PKP Set v2.0 - Sojita - 19-10-2012

(19-10-2012, 15:52)saunter napisał(a): no, no Sojita dawaj Big Grin będziesz się opierać na moim Taurusem czy robisz od nowa?

Na twoim, bo zły nie jest. Poprawię go nieco, zrobię cieniowanie i tyle, aby pasował do tego co już jest. Na razie tworzę kontenery powoli...

RE: Polish PKP Set v2.0 - TadeuszD - 20-10-2012

Wrzuciłem na http://dev.openttdcoop.org nową wersję setu do pobrania, zawierająca SN61, wagony 43A i Uacs oraz dużo różnych poprawek.