OpenTTD #Polska - Polskie forum gry OpenTTD [ARCHIWUM]
KOLEJ Polish PKP Set v2.0 - Wersja do druku

+- OpenTTD #Polska - Polskie forum gry OpenTTD [ARCHIWUM] (https://forum.openttd.pl)
+-- Dział: OpenTTD (https://forum.openttd.pl/forumdisplay.php?fid=1)
+--- Dział: Dodatki (https://forum.openttd.pl/forumdisplay.php?fid=27)
+--- Wątek: KOLEJ Polish PKP Set v2.0 (/showthread.php?tid=953)

RE: Polish PKP Set v2.0 - TadeuszD - 05-11-2012

Mam głupie pytanie; poszukuję poprawnej nazwy angielskiej dla wagonu samowyładowczego Fals/Falns.
"Hopper" i "dumpcar" to zupełnie inne typy wagonów, zaś "talbot" to nazwa żargonowa, nieużywana oficjalnie (pochodzi od nazwy fabryki, która zapoczątkowała produkcję wagonów z uchylnymi ścianami).
Może "self-unloading wagon 'talbot' (Fals)" ?

RE: Polish PKP Set v2.0 - Walter Novotny - 05-11-2012

Najlepiej zobaczyć jak są nazywane na angielskich stronach.
http://en.wikipedia.org/wiki/Open_wagon Wikipedia opisuje co to za wagon.

http://www.romvag.ro/fals2_en.html
http://www.nh-trans.com/fals-z/

RE: Polish PKP Set v2.0 - tomek - 05-11-2012

Ja bym to określił self discharge wagon, ale na 100% pewny nie jestem. Chociaż udało mi się znaleźć coś takiego
http://www.hornbyinternational.com/en/arnold/1686-3-unit-set-of-self-discharging-wagons-type-fals175-models-with-3-different-currently-used-owner-logos-.html pozdrawiam

RE: Polish PKP Set v2.0 - TadeuszD - 06-11-2012

Widać google serwuje każdemu inne wyniki - "personalizacja" się kłania... Sad
Zdecydowałem się na "self-discharging wagon...". Określenie "saddle-bottomed wagon" (wagon z siodłowym spodem) jest już chyba zbyt specjalistyczne... Wink

Na http://dev.openttdcoop.org/projects/pkpset/files wrzuciłem kolejną wersję PKP Setu 2.0. Lista zmian obejmuje:
- EU44 "Husarz" (projekt Sojity z moimi poprawkami),
- wagony samowyładowcze Fals i Falns (5x szybszy załadunek/wyładunek, po dwie wersje kolorystyczne),
- wspomniany wcześniej set kontenerów do platformy Sgs,
- drobne korekty parametrów taboru (ceny, pojemność, itp).

RE: Polish PKP Set v2.0 - niemiec - 06-11-2012

Byłoby fajnie, gdyby ktoś zrobił screeny z każdym pojazdem w Secie. Potrzebuje(my) je do Wiki. Lokomotywy mogą być luzem lub ze składem, a wagony jako jednolity skład. Rozmiar dowolny, najlepiej oryginalny z Opena (CTRL + S). Ja sobie powycinam co potrzebuje.

RE: Polish PKP Set v2.0 - KJ(KeyJey)[PL] - 07-11-2012

I jak tam idzie z nowym PKP setem? Wink nie chce przegapić premiery Big Grin

RE: Polish PKP Set v2.0 - Polo_Crafter - 07-11-2012

W jakiej pozycji mają być ukazane te pojazdy? Mam chwilę, mógłbym część porobić Smile

RE: Polish PKP Set v2.0 - niemiec - 07-11-2012

Najlepiej w / lub \.

RE: Polish PKP Set v2.0 - TadeuszD - 14-11-2012

Co myślicie o kolejnym utrudnieniu w PKP Secie, którym byłaby kontrola zgodności systemów hamulcowych w wagonach towarowych?
Dla mniej zorientowanych - dawno temu (tak do lat 60-tych ub.w.) sporo wagonów nie miało hamulców zespolonych, tylko w co którymś wagonie musiał siedzieć hamulcowy i na sygnał z lokomotywy zaciągał korbą hamulec... Liczba wagonów z hamulcem musiała być na tyle duża, aby była w stanie wyhamować te pozostałe, bez hamulca.
W PKP Secie łatwo to zaimplementować, zliczając wagony z budką hamulcową oraz bez niej. Jeśli tych bez budki będzie za mało, pociąg nie ruszy z depotu... Ta logika działałby oczywiście w każdym klimacie, w przeciwieństwie do ogrzewania, które działa tylko w arktycznym.
Co o tym sądzicie?

RE: Polish PKP Set v2.0 - wib_wk - 14-11-2012

Czyli "hamulcowy" nie byłby rozmieszczany automatycznie - co drugi, tylko musielibyśmy dbać o sensowne rozmieszczenie ich w składzie, czy też ich miejsce w składzie mogłoby być dla poprawnego działania bezsensownie dowolne?

(14-11-2012, 14:30)wib_wk napisał(a): Czyli "hamulcowy" nie byłby rozmieszczany automatycznie - co drugi, tylko musielibyśmy dbać o sensowne rozmieszczenie ich w składzie...?

Coś w tym stylu. W menu byłyby dotępne dwa rodzaje wagonów - np. osobno Wddo i Wddoh (z budką). Gracz będzie je musiał sam rozmieścić w składzie, z tym że kolejność nie będzie istotna; liczyć się będzie jedynie ilość.

RE: Polish PKP Set v2.0 - niemiec - 14-11-2012

Może najpierw zrobić to w opcji wł/wył? Nie wszyscy będą rozumieć o co chodzi, nawet jeśli będzie napisane w komunikacie.

Dodanie parametru jest oczywiście możliwe. Można zrobić takiego globalnego switch'a, który wyłączy jednocześnie wszystkie feature'y, także weryfikację ogrzewania pociągów osobowych.
Obawiam się jednak, że początkujący i tak nie będą wiedzieli, gdzie i jak to wyłączyć...

RE: Polish PKP Set v2.0 - wib_wk - 14-11-2012

(14-11-2012, 14:40)TadeuszD napisał(a):
(14-11-2012, 14:30)wib_wk napisał(a): Czyli "hamulcowy" nie byłby rozmieszczany automatycznie - co drugi, tylko musielibyśmy dbać o sensowne rozmieszczenie ich w składzie...?

Coś w tym stylu. W menu byłyby dotępne dwa rodzaje wagonów - np. osobno Wddo i Wddoh (z budką). Gracz będzie je musiał sam rozmieścić w składzie, z tym że kolejność nie będzie istotna; liczyć się będzie jedynie ilość.

Mnie się pomysł podoba, pewnie gorzej będzie z tymi grającymi na czas lub online. Ale od tego będzie parametr jak piszesz.

RE: Polish PKP Set v2.0 - qamil - 14-11-2012

To może po prostu niech te ficzery będą domyślnie wyłączone? Na pewno są to ciekawe dodatki, ale czy nie będzie to nazbyt przekombinowane? W Openie chodzi przecież o transport towarów, od zawsze najważniejsze było rozbudowa systemu (głównie kolei), takie rewolucje to trochę dobieganie od tematu. Zwłaszcza jeśli chodzi o pasażerkę, która jest w Openie traktowana jako towary. Na singlu, jeśli już ogarniamy jak działa gra, to można coś takiego dodać. Ale dla nowych graczy, którzy może się zainteresują ze względu na polski element to będzie spore utrudnienie, podobnie na multi - strata czasu na dowalanie nowych rodzajów wagonów zamiast kombinowanie jak więcej zarobić. Także standardowo powinno być wyłączone Smile

RE: Polish PKP Set v2.0 - TadeuszD - 19-11-2012

@qamil: Jeśli te ficzery będą domyślnie wyłączone, to nikt ich nie będzie włączał, bo nawet nie będzie wiedział, że istnieją... Dlatego zostawię je aktywne. A jak ktoś będzie chciał prosto i bez główkowania, to teraz ma alternatywę w postaci "odświeżonego" PKP setu Sojity. Wink

Przez weekend dodałem tylko parę grafik dla ZOOM x2. Po różnych próbach zdecydowałem się nie wchodzić w 32bpp. To, co widać poniżej, to dalej 8bpp, lecz w wyższej rozdzielczości:
[Obrazek: 455ZOOM2X.png]

RE: Polish PKP Set v2.0 - wib_wk - 19-11-2012

Wow, świetnie wyglądają.
Też mi się wydaje ze dopóki OTTD nie będzie w pełni 32bpp nie ma co się pchać przed orkiestrę.

RE: Polish PKP Set v2.0 - Sojita - 19-11-2012

(19-11-2012, 12:07)TadeuszD napisał(a): @qamil: Jeśli te ficzery będą domyślnie wyłączone, to nikt ich nie będzie włączał, bo nawet nie będzie wiedział, że istnieją... Dlatego zostawię je aktywne. A jak ktoś będzie chciał prosto i bez główkowania, to teraz ma alternatywę w postaci "odświeżonego" PKP setu Sojity. Wink

Zgadzam się bajery domyślnie powinny być włączone. A jak ktoś chce prosto - też z tego powodu zrobiłem mój set w pełni samodzielny Smile

A co do 32bpp powtórzę się. Uważam to za zbędne, dla mnie gry tego typu wręcz muszą mieć piksele, czy to większe czy mniejsze ale muszą to być piksele.

RE: Polish PKP Set v2.0 - TadeuszD - 19-11-2012

Spoko... Wink Pomimo moich pierwszych zachwytów nad możliwościami wykorzystania 32bpp w OTTD, nadal jest znacznie więcej powodów, żeby pozostać przy 8bpp:
- przy obecnym poziomie optymalizacji kodu OTTD, rendering sceny w 32bpp trwa ponoć ok. 1000 (!) razy dłużej niż w przypadku 8bpp. Dla mnie ten argument jest niemal dyskwalifikujący...
- mechanizm podmieniania kolorów w sprite'ach (intensywnie wykorzystywany w PKP Set 2.0) jest w 32bpp mocno skomplikowany...
- obecnie dostępne grafiki 32bpp, tworzone pod Blender'em (np. zBase), wyglądają strasznie sztucznie i "plastikowo". Dlatego w internecie istnieje bardzo liczne lobby miłośników 8bpp, którzy korzystają wyłącznie z grafik 8bpp.

Co nie zmienia faktu, że opcja ZOOM-u na dużych monitorach jest przydatna i warto ją obsługiwać w secie, czego dowodem są pokazane właśnie wagony. Wink

RE: Polish PKP Set v2.0 - wib_wk - 19-11-2012

(19-11-2012, 12:07)TadeuszD napisał(a): [Obrazek: 455ZOOM2X.png]

Ale wiesz, dopiero w tym powiększeniu widać że "dalsza" burta węglarki jest za wysoka o piksel lub dwa, podobnie w tym rzucie wygląda podłoga "krytych", przez co wagon wydaje się za szeroki.