![]() |
|
CargoDist - Wersja do druku +- OpenTTD #Polska - Polskie forum gry OpenTTD [ARCHIWUM] (https://forum.openttd.pl) +-- Dział: OpenTTD (https://forum.openttd.pl/forumdisplay.php?fid=1) +--- Dział: Dyskusje ogólne (https://forum.openttd.pl/forumdisplay.php?fid=4) +--- Wątek: CargoDist (/showthread.php?tid=1545) |
RE: CargoDist - Babel - 25-09-2014 Witam, jestem początkującym graczem OpenTDT i mam do was takie pytanie czy te ustawienia CargoDist są poprawne, zależy mi na tym aby rozgrywka była jak najbardziej realistyczna. Jeszcze mam jedno pytanie, czy istnieje taka możliwość aby lokomotywa która jest załadowana skrzyniami z towarem, mogła rozładować na danej stacji tylko połowę towaru, np. Startuje z fabryki, i chciałbym aby 40% towaru zostało wyładowane w Warszawie, pozostałe 40% w Mińsku Mazowieckim, a reszta w Siedlcach. RE: CargoDist - McZapkie - 26-09-2014 Przy tych ustawieniach cargodist jest wyłączony i wszystko działa po staremu, tzn jeśli stacja akceptuje towary, to je WSZYSTKIE wyładuje. Aby włączyć cargodist, należy zamiast manual dać symetric lub asymetric: Najlepiej pocztę, pasażerów i kosztowności (te w klimacie umiarkowanym) dać symetric, a pozostałe asymetric. (z tym ze tryb symetryczny ja sobie osłabiam do 70%). I wtedy owszem, gdy pociąg mija kolejne stacje, to tylko część towaru jest wyładowywana - ale nie masz kontroli nad tym, jaka część - to sprawa konsumentów, ty realizujesz przewozy, z których oni korzystają jak chcą. RE: CargoDist - Babel - 26-09-2014 Dziękuje za odpowiedź. RE: CargoDist - qamil - 26-09-2014 (26-09-2014, 01:31)McZapkie napisał(a): I wtedy owszem, gdy pociąg mija kolejne stacje, to tylko część towaru jest wyładowywana - ale nie masz kontroli nad tym, jaka część - to sprawa konsumentów, ty realizujesz przewozy, z których oni korzystają jak chcą. Problem tylko w tym, że pasażerowie mają dziwne zachcianki... Zrobiłem na szybko testową mapę z dwoma miastami: jedno 200 mieszkańców, drugie 20k mieszkańców, połączyłem linią, i w większym mieście od razu pojawiły się tysiące pasażerów chcących pojechać do małego miasta (niezależnie od tego, czy ustawiłem symetrycznie czy asymetrycznie) - po co oni tam jadą? Wychodzi na to, że nawet jeśli nie chcemy wozić pasażerów "jak bydło" (ile razy to określenie już tu się pojawiło? ), to oni właśnie tak się zachowują. Bez cargodist: generuje się określona liczba pasażerów w mieście, jest pociąg to wszyscy wsiadają, jest przystanek wszyscy wysiadają, chyba że twórca rozkładu zażyczy sobie inaczej. Z cargodist: generuje się określona liczba pasażerów w mieście, cargodist rozkłada ich pomiędzy przystanki do których mogą dotrzeć, nieważne czy ma to jakikolwiek sens.Wolałbym, żeby to było rozwiązane jak w Simutrans, czyli jeśli nie ma połączenia do miejsca w które pasażer chce się dostać, to nie jest on w ogóle generowany - wtedy duże ilości ludzi zaczną jeździć dopiero gdy sieć będzie na prawdę rozbudowana. Bo teraz to faktycznie taki trochę pic na wodę - pasażerowie najpierw są generowani, a później mają losowo przydzielane cele podróży z puli stacji należących do gracza. Najbardziej to widać w przypadku manpowered - jest dobrze prosperująca linia, pociągi pełne, jeśli w jej środku postawimy stację obok kopalni to od razu pojawiają się tam masy pasażerów. Jednak jeśli kopalnia jest gdzieś na uboczu (ewentualnie platforma wiertnicza, tam to najbardziej widać), to pasażerowie już tak chętnie nie jeżdżą... Wolałbym tu system z Simutrans, gdzie każda kopalnia ma wypisaną listę "gdzie mieszkają pracownicy", jest określona ich ilość, i dopiero jeśli pojawi się połączenie to wtedy pojawiają się na przystankach. Czyli: ludzie siedząc w domach mają już określone miejsce do którego chcą dojechać, jeśli gracz wybuduje jakąś linię która nie prowadzi tam gdzie chcą to nie pojawiają się na przystanku, a dojeżdżają na miejsce samochodem albo zostają w domu. W przykładzie z początku: do miasta w którym jest 200 mieszkańców pojedzie (dajmy na to) najwyżej 200 pasażerów. Dopiero coś takiego można nazwać "realistycznym" ustawieniem, moim zdaniem CD w obecnej formie jest lepszy niż jego brak, ale nadal nie idealny. RE: CargoDist - McZapkie - 26-09-2014 Cargodist nie działa, gdy jest izolowane połączenie A-B. Wtedy działa to dokładnie jak w klasycznym openttd. Cargodist służy jedynie, jak sama nazwa wskazuje, dystrybucji cargo w sieci połączeń. Połączenie punkt-punkt to nie sieć. Czyli to ustawienie symetryczny/asymetryczny ma znaczenie gdy są co najmniej 3 stacje razem połączone. Wtedy, jeśli jedna ze stacji mało produkuje, to mało też dostanie z całej produkowanej puli przy symetrycznym modzie. Jeszcze raz: Cargodist nie ingeruje w produkcję. Ten mod tylko i wyłącznie robi transfery. RE: CargoDist - McZapkie - 03-10-2014 (26-09-2014, 09:02)qamil napisał(a): ludzie siedząc w domach mają już określone miejsce do którego chcą dojechać, jeśli gracz wybuduje jakąś linię która nie prowadzi tam gdzie chcą to nie pojawiają się na przystanku, a dojeżdżają na miejsce samochodem albo zostają w domu.Takie coś istnieje i nazywa się YACD, ale niestety (albo stety) ten patch jest od dłuższego czasu nie rozwijany. (26-09-2014, 09:02)qamil napisał(a): W przykładzie z początku: do miasta w którym jest 200 mieszkańców pojedzie (dajmy na to) najwyżej 200 pasażerów.Jeśli nie mają innej możliwości to pojadą wszyscy, jeśli mają inne opcje, to pojedzie tylko 200 a reszta do innych większych miast. Dlatego jest problem w manpower (trochę to już poprawiłem), bo gdy zakład pracy był w rozgałęzionej sieci połączeń, to był w znacznej mierze ignorowany. W tym przypadku lepiej działa izolowane połączenie: sąsiednie duże miasto - zakład pracy. Zresztą w rzeczywistości takie rzeczy też bywają (Piotrków Trybunalski - Bełchatów - pociąg dla górników którego nie było w oficjalnym rozkładzie jazdy PKP). Jak już pisałem, cargodist jest do robienia transferów i to transferów w obie strony, czego wiele osób ciągle nie rozumie i np. tracą pieniądze wymuszając transfery z tramwajów do pociągów - tramwaje wracają puste zamiast zarabiać na ruchu lokalnym i odwożeniu pasażerów z pociągu do miasta. A teraz przykład zastosowania cargodist, który chyba nie jest możliwy w przypadku klasycznego TTD. Jeśli się mylę, to proszę KJ o podanie alternatywnej metody bez cargodist. Otóż budujemy stację w szczerym polu, stacja nie ma żadnych konkretnych budynków w swoim zasięgu więc nie akceptuje pasażerów. Chcemy dowieźć tam pasażerów z daleka, aby się przesiedli na pociągi i autobusy lokalne i dojechali do pobliskiego miasta, ale też z tych lokalnych środków transportu by się przesiedli do pojazdu dalekobieżnego. Powód budowy stacji Szczere Pole może być wieloraki, np: - brak miejsca w mieście na budowę dużej stacji (tak jak na obrazku poniżej - Warszawa obstawiona infrastrukturą innych graczy łącznie z drogami, klawisz Ctrl wyłączony) - brak zgody władz miasta na postawienie dużego lotniska (limit hałasu). W przypadku cargodist nie stosujemy żadnych wymuszonych transferów, pasażerowie sami się przesiadają z dalekobieżnych na lokalne, a inni na odwrót. KJ, czy da się tak zrobić w klasycznym TTD? [Obrazek: WarsawTransfer.png] |