OpenTTD #Polska - Polskie forum gry OpenTTD [ARCHIWUM]
KOLEJ Polish PKP Set v2.0 - Wersja do druku

+- OpenTTD #Polska - Polskie forum gry OpenTTD [ARCHIWUM] (https://forum.openttd.pl)
+-- Dział: OpenTTD (https://forum.openttd.pl/forumdisplay.php?fid=1)
+--- Dział: Dodatki (https://forum.openttd.pl/forumdisplay.php?fid=27)
+--- Wątek: KOLEJ Polish PKP Set v2.0 (/showthread.php?tid=953)

RE: Polish PKP Set v2.0 - Zozo - 26-05-2013

Za moich czasów nie łączono maszyn na sterowanie, zawsze jeździliśmy na radio (raz łączyli Angliki na eszelony i przy próbie im się rozjechały :-D był ubaw, w końcu poszły dwa Byki, bew wielokrotnego)

...ech! ta jazda 3x21 z 2200 na haku na Sierszę, potem na przód dawali Łamańca ze Szczakowej, a nam został popych (bardzo lubiłem te Trzebińskie przestawki, jak nie było pracy na Sierszy - to wyciągaliśmy kamień z Chrzanowa, albo przestwakowe szły na lopka 3370/3373 (taka zbieranina Olsza-TSA i spowrotem, często ze skrajnią)

Gdje mo'ja junost, gdje etoje pajezdy...

Ach! bym zapomniał! tam w Chrzanowie do próby szła ze mną zawsze dyżurna peronowa, bo np.; w Szczakowej na JSA to ja musiałem iść do niej, hihihi

RE: Polish PKP Set v2.0 - saunter - 26-05-2013

Mowa tu tylko o parowozach Tongue Ale wy się znacie, ja gdzieś słyszałem że nawet EP05 nie dało rady w pojedynkę pocisnąć na CMK 160 km/h (swoją drogą, wiecie że Leo Express chce wejść na polskie tory, lecz PLK odmówiło mu bo przepustowość CMK wynosi 24 pary pociągów DZIENNIE a jest wniosków na par 50.? Ciekawi mnie to jak można zrobić coś takiego na linii gdzie jest SBL i można prowadzić pociąg teoretycznie co 3min) więc raczej sterowanie przez 4 osoby jest raczej niewskazane... A zakazanie jazdy lokom pasażerskim ciągnięcia towarów to zły pomysł. Dlaczego? Bo nowy gracz wejdzie na polski serwer, z polskimi pociągami i się zdziwi że nie można podpiąć najszybszej lokomotywy do węglarek Rolleyes Dlatego sterowanie wielokrotne jest wg. mnie genialne w swojej prostocie Big Grin A jeżeli chcieć realizmu, można wprowadzić niekompatybilność między dwoma typami EU07 (303E i 4E o ile się nie mylę) oba były produkowane w różnych czasach i jeden jest bardziej zaawansowany technicznie (ale który to już nie wiem Big Grin ) więc było by to tylko kolejne urozmaicenie Smile

A Rp to chyba ta syrena którą mechanik 'gwiżdże' kiedy mu się pomacha Big Grin Tak, jestem ignorantem. Cool

RE: Polish PKP Set v2.0 - niemiec - 26-05-2013

(26-05-2013, 20:12)niemiec napisał(a): Chociaż widziałem raz zdjęcie EP07 z węglarkami.
Poszukałem. Jednak to była EP08-007, która obecnie wróciła do pomarańczowych barw. Foto: http://www.nadodrze.strefa.pl/galeria_stacji/lokomotywy/elektryczne/eu_ep/slides/23.htm

RE: Polish PKP Set v2.0 - TadeuszD - 27-05-2013

Temat trakcji wielokrotnej był już poruszany. Tak jak pisałem, nie jestem w stanie okodować wszystkich możliwych lub niemożliwych kombinacji lokomotyw - są ich setki. Set jest obecnie zabezpieczony przed budowaniem składów niemożliwych fizycznie do uzyskania, np. z powodu różnych sprzęgów (nie połączymy np. EZT ze zwykłymi wagonami) i to powinno wystarczyć... Puszczenie dwóch Pm-ek z węglem jest przecież teoretycznie możliwe... A że jest to absurdalne z ekonomicznego punktu widzenia, to inna sprawa... Wink

Obecnie walczę z innymi sprawami. Udało mi się już powyliczać parametry odpowiedzialne za wycofywanie starych modeli lokomotyw. Od roku 1968 powoli zaczną więc znikać starsze typy parowozów, a w latach 1985-1989 to już będzie istna "rzeź niewiniątek" wśród kopciuchów. Oberwie się także starszym elektrykom - EP01 i EP02. Z dieseli zniknie natomiast SN61.
Udało mi sie też zrobić pewną ciekawą rzecz. Otóż Ty2, jako jedyny parowóz mogący jeździć tendrem do przodu bez ograniczenia prędkości, uzyskał teraz taką możliwość w grze. Nawet jeśli pociąg zostanie "cudo-magicznie" odwrócony przód-tył na stacji lub na końcu szlaku, to parowóz zostanie w swym pierwotnym ustawieniu i w powrotną drogę pojedzie tyłem:

[Obrazek: 122Ty2_reverse.png]

RE: Polish PKP Set v2.0 - Zozo - 27-05-2013

Na CMK są dwa toey, czterostawna SBL, Vmx=160 (160 ze wzgl. na el. sieć tr., 250 dla torów, taka ciekawostka), drogi hamowania od 1800 do 2600 [m] ergo przepustowość ograniczona możliwościami trakcyjnymi pociągów przy rozruchu.

12 par/dobę to formalna przepustowość LHS, miała być zwiększona do 24 przez zagęszczenie mijanek o ile dobrze pamiętam. Ciekawych odsyłam do Ciemnego http://www.lhs.pl

Tadziu ;-) zapmniałeś o półsprzęgach, a widok Stonki z Tyku Tyku zwłaszcza w zimie to Polska proza kolejowa... hihihi

BTW: wiecie jak tłumaczono "CMK" w latach '70 ?
........
Cyrk Ministra Komunikacji :-D

Aha! taki szczegół - na wagonach powinny wisieć blachy! zawsze i tak będzie widać tylko tył ostatniego - to bez cudów w grafikach

RE: Polish PKP Set v2.0 - wib_wk - 27-05-2013

(27-05-2013, 00:21)TadeuszD napisał(a): Udało mi sie też zrobić pewną ciekawą rzecz. Otóż Ty2, jako jedyny parowóz mogący jeździć tendrem do przodu bez ograniczenia prędkości, uzyskał teraz taką możliwość w grze. Nawet jeśli pociąg zostanie "cudo-magicznie" odwrócony przód-tył na stacji lub na końcu szlaku, to parowóz zostanie w swym pierwotnym ustawieniu i w powrotną drogę pojedzie tyłem:

Wow, z czymś takim w żadnym secie się nie spotkałem, świetne.
Panowie "setowcy" jak widac zawsze coś oryginalnego można wymyśleć co wyróżni pracę pośród innych, naśladujcie. Wink

RE: Polish PKP Set v2.0 - Walter Novotny - 27-05-2013

Pociągi jadące z lokomotywą tyłem lub z tyłu składu występują w niemieckich push-pullach jako dodatek do DB setX jak i w zestawie DACH. Tkt48 też powinna jechać tyłem.

Gdzieś też spotkałem tak zrobione wszystkie lokomotywy. Elektrowozy się nie obracały jak zawracały, tak że taka EP09 miała okna zawsze z tej samej strony względem trasy.

RE: Polish PKP Set v2.0 - TadeuszD - 27-05-2013

(27-05-2013, 09:23)Zozo napisał(a): ...na wagonach powinny wisieć blachy! zawsze i tak będzie widać tylko tył ostatniego

Masz na myśli oznaczenia końca pociągu? Coś takiego jest już w wagonach pośpiesznych i trochę słabo to wygląda - czerwone światełka w środku składu widać na zakrętach i wzniesieniach.
Żeby zrobić to perfekcyjnie to musiałbym narysować każdy wagon w dwóch wersjach - z oznaczeniami końca pociągu i bez nich, a potem to okodować... Wink Ale to zabawa na długie zimowe wieczory, jak już podstawowy set będzie gotowy...

Cytat:Pociągi jadące z lokomotywą tyłem lub z tyłu składu występują w niemieckich push-pullach jako dodatek do DB setX jak i w zestawie DACH. Tkt48 też powinna jechać tyłem.

Jeśli Wam się takie bajery podobają, to mogę przerobić tak TKt48 i podobne lokomotywy. Z push-pullami jest znacznie więcej zabawy, ale one na szczęście nie jeżdżą na PKP...Rolleyes

To idźmy w marzenia...

...marzy mi się opcja w rozkładzie: "zmiana kierunku jazdy", po której maszyna robi prawidłowy oblot po sąsiednim torze w stacji...

Dla pasjonatów (bo z punktu widzenia rozgrywki jest to nieracjonalne): tory wyciągowe po obu stronach stacji, oznaczone "punktami orientacyjnymi".

_______
_______\
_stacja__\_______depo
_________\____/_po_______(Wz)
__________\__/_____________________1
___________X______________________2
__________/

RE: Polish PKP Set v2.0 - lukasypl - 27-05-2013

Ja tam sądzę, że końcówki na wagonach pasażerskich nie są takie złe ;) Do do warkoczy, bo przedpiścy wspominali - nie ma już takowych na lokomotywach, przynajmniej w IC. Zresztą przy takim zróżnicowaniu modeli szansa, że w trakcji podwójnej trafią się dwie stare siódemki albo dwie nowe, jest mała.

Na PKP zawsze była mała, z tego co opowiadali moi nestorzy - nigdy tego nie używano, a elektrycy z warsztatów (Ci starsi) dostawali drgawek na sam pomysł "z góry" by toto łączyć. Tam jest jakiś problem z hmm... niech będzie "zestrojeniem" dwóch połączonych tak maszyn. To nie wtyczka "plug&play" - zero elektroniki, wszystko regulowane na przekaźnikach wielkości niedużej głowy. jak wspominałem wcześniej - za moich czasów raz jeden naczelniki się uparły: brygada siedziała 2 dni na tych Anglikach i za każdym razem im się rozjeźdżały, aż w końcu dali spokój. Pamiętajcie, że to konstrukcja z lat '50, czy nawet starsza. Jeśli chodzi o "nasze" Angliki (od nr 300) - to taka historia, że General Electric wygasił licencję i zarządał kasacji maszyn, które przekroczyły 20 lat eksploatacji. Polacy zmienili wygląd pulpitu (zmienili hebelki z mosiężnych na plstykowe, mosiężne koło nastawnika na kierownicę od Stara), zamienili maszyny (oryginalne sprężarki były cichusieńkie, wolnobieżne z poziomym tłokiem), wymienili co się da w szafie (inne przekaźniki, tym razem lepsze od oryginalnych), zmienili układy połączeń w obwodach pomocniczych NN...

...i oświadczyli herbaciarzom, że to już nie licencyjny Anglik, tylko "zupełnie nowa polska konstrukcja, oparta na ich Angliku".

Aha! nie wiem dlaczego (pewnie chodziło o czynnik kreatywny) przeniesiono produkcję z Pafawagu do Cegielskiego.

Na potrzeby rozgrywki w TTD nie ma znaczenia, czy maszyny są połączone na sterowanie, czy nie (nie osadza się maszyn), tak samo muszą współpracować dwa Agliki z warkoczami jak i Gagarin z Ty2 połączone "na trąbki" - nikt nie kupuje 2. maszyny, żeby sobie z nią pojeździć na haku.

RE: Polish PKP Set v2.0 - TadeuszD - 29-05-2013

W ramach łatania "dziur" w PKP Secie zacząłem wczoraj tworzyć wagon wapniarkę, która umożliwi przewóz cementu i materiałów budowlanych w okresie zanim pojawią się "gruszki", czyli wagon Uacs.
I tu natknąłem się na problem gliny w FIRSie i ECS. Teraz w secie wozi się ją w węglarkach, a raczej nie powinno, bo wymaga ochrony prze deszczem. Podobny problem dotyczy potasu i siarki w ECS. O ile potas i siarkę można ewentualnie wozić "gruszkami", to z gliną jest problem - to nie jest towar sypki... Może macie jakieś pomysły, w czym ją wozić? Może potrzebny jest jeszcze jakiś wagon z otwieranym dachem (Tads)?

RE: Polish PKP Set v2.0 - lukasypl - 29-05-2013

Wagon serii Tads typu 430S nadaje się głównie do przewozu rozmaitych sypkich materiałów chemicznych np. saletry amonowej albo mocznika a także produktów zbożowych (choćby makuchy). Glina... może wagon serii Tamns typu 401WJ? Można go łatwo przerobić ze zwykłej węglarki, ma też zasuwany oponą dach.

RE: Polish PKP Set v2.0 - Zozo - 29-05-2013

Talboty z przesuwnym dachem (zboże i pyliste), alternatywnie węglarka typu normalnego z plandeką. Woziliśmy też pyły w krótkich talbotach (z Rudawy do "betoniarni" w Sierszy, tranzytem przez Krzeszowice [rozrządzane ze zdawki z SM42, na przestawkową ET21]), też zabezpieczonych plandekami.

Aha! jak pamiętam tych długich talbtów z zasuwnym dachem (zboże) nie było w zasobach PKP, widywałem je tylko w barwach DB, na prokocimskich przestawkach (z PRC na Olszę ET i dalej "na dół" prywatną SM03 do młyna).

RE: Polish PKP Set v2.0 - pAter - 29-05-2013

Mała dygresja, gram właśnie na serwerze z polskim setem i mam problem ze zamianą wagonów. Poniżej screen:
[Obrazek: FU1ZUsgl.png]
Po lewej stronie są moje pociągi pasażerskie, a po prawej okno zamiany pociągów.
Może marudzę, ale nie mogę zamienić starego malowania (?) pociągów - pocztowego "Pdn" i pasażerskiego "A/Bdnu" - na to nowe. Czy udałoby się to zmienić z poziomu setu, czy to już problem klienta gry?

RE: Polish PKP Set v2.0 - niemiec - 29-05-2013

Zamiana pojazdów działa tylko na inne pojazdy. Tego samego wagonu na ten sam nie zamienisz. Tak samo jest w NARS z wagonem Camboose.

RE: Polish PKP Set v2.0 - saunter - 29-05-2013

[Obrazek: screenshotvck.png]

Tym ss zachęcam do wznowienia dyskusji o sterowaniu wielokrotnym.

RE: Polish PKP Set v2.0 - TadeuszD - 29-05-2013

(29-05-2013, 13:51)pAter napisał(a): ...nie mogę zamienić starego malowania (?) pociągów - pocztowego "Pdn" i pasażerskiego "A/Bdnu" - na to nowe.

Tak jak napisał Niemiec - to jest ten sam wagon. Jego malowanie zależy wyłącznie od daty budowy, więc pojawia się tylko na nowych wagonach.
BTW. Widzę EP09 z węglarkami... Oj, w następnej wersji setu podciągnę cenę w górę, żeby trzeba było zastanowić się 3x, zanim zrobi się coś takiego... Big Grin
A z tą gliną, to plandeka na Eaos-a to całkiem niezły pomysł...

RE: Polish PKP Set v2.0 - pAter - 29-05-2013

(29-05-2013, 16:14)TadeuszD napisał(a): BTW. Widzę EP09 z węglarkami... Oj, w następnej wersji setu podciągnę cenę w górę, żeby trzeba było zastanowić się 3x, zanim zrobi się coś takiego... Big Grin
Hmm coś nie tak? Smile Nie znam się, a cena mnie nie odstraszy, gdy mam 1,5 miliarda na koncie... Więc może jakieś ograniczenia wbudowane, skoro EP09 nie może węglarek ciągnąć?