OpenTTD #Polska - Polskie forum gry OpenTTD [ARCHIWUM]
KOLEJ Polish PKP Set v2.0 - Wersja do druku

+- OpenTTD #Polska - Polskie forum gry OpenTTD [ARCHIWUM] (https://forum.openttd.pl)
+-- Dział: OpenTTD (https://forum.openttd.pl/forumdisplay.php?fid=1)
+--- Dział: Dodatki (https://forum.openttd.pl/forumdisplay.php?fid=27)
+--- Wątek: KOLEJ Polish PKP Set v2.0 (/showthread.php?tid=953)

RE: Polish PKP Set v2.0 - TadeuszD - 10-06-2013

(09-06-2013, 12:02)wib_wk napisał(a): Daj potestować. Smile

OK, ale najpierw muszę doprowadzić set do wersji nadającej się do publicznych testów, czyli 2.0.7 beta. Big Grin W razie czego dam znać.
Od strony programistycznej PKP Set przeszedł bowiem wiele zmian. Nowe funkcje staram się parametryzować:

[Obrazek: 489Params.png]

RE: Polish PKP Set v2.0 - pAter - 10-06-2013

Proponuję:
Cytat:Wyłącz oryginalne pociągi normalnego typu:
oraz
Cytat:Wyłącz oryginalne pociągi typu Maglev i jednoszynowe:

Dzięki, że wziąłeś pod uwagę moje sugestie Wink

RE: Polish PKP Set v2.0 - wib_wk - 10-06-2013

(10-06-2013, 00:11)TadeuszD napisał(a):
(09-06-2013, 12:02)wib_wk napisał(a): Daj potestować. Smile

OK, ale najpierw muszę doprowadzić set do wersji nadającej się do publicznych testów, czyli 2.0.7 beta. Big Grin W razie czego dam znać.
Od strony programistycznej PKP Set przeszedł bowiem wiele zmian. Nowe funkcje staram się parametryzować:

Na prawdę robisz z niego dorosły i przemyślany set, super. Smile

RE: Polish PKP Set v2.0 - Economicus - 10-06-2013

super to zaczyna wyglądać ...... pisze sie na testy

RE: Polish PKP Set v2.0 - pAter - 10-06-2013

(10-06-2013, 10:56)Economicus napisał(a): super to zaczyna wyglądać ...... pisze sie na testy

Wbijaj na serwer:
!![PL]!! OpenTTD Polska PKP Set -> openttd-polska.pl
Jak wyjdzie nowa wersja seta to admini na bank szybko zaktualizują, a już teraz można grać tam na wersji 2.0.6.

az taki dobry to ja nie jestem ..... ale bede pamietal i zajrze tam niespodziewanie

RE: Polish PKP Set v2.0 - stojo - 10-06-2013

A czy w przyszłości dałoby się rozszerzyć set o wąskotorówki?

RE: Polish PKP Set v2.0 - Walter Novotny - 10-06-2013

Jest jeszcze pełno pojazdów normalnotorowych które mogłyby się pojawić a i tak nikt by raczej nie grał wąskotorówkami z racji braku zalet.

RE: Polish PKP Set v2.0 - qamil - 10-06-2013

"Zachowuj stare pociągi w menu zakupu" - czy ta opcja nie będzie się gryzła z dostępną w standardowych ustawieniach "pojazdy nigdy nie będą wycofywane"?

nie powinna jeśli jest to opcja parametryzowana przez uzywane grf

RE: Polish PKP Set v2.0 - TadeuszD - 10-06-2013

(10-06-2013, 18:09)qamil napisał(a): "Zachowuj stare pociągi w menu zakupu" - czy ta opcja nie będzie się gryzła z dostępną w standardowych ustawieniach "pojazdy nigdy nie będą wycofywane"?

Nie gryzie się, co najwyżej częściowo powiela ustawienia globalne. Ale dzięki temu możesz indywidualnie dla PKP setu zablokować to wycofywanie, pozostawiając domyślne ustawienia dla pozostałych setów.

RE: Polish PKP Set v2.0 - wib_wk - 11-06-2013

(10-06-2013, 15:12)Walter Novotny napisał(a): ...... i tak nikt by raczej nie grał wąskotorówkami z racji braku zalet.

Czasem to genialne rozwiązanie gdy fabryki są blisko. [Obrazek: wink.gif]

RE: Polish PKP Set v2.0 - TadeuszD - 11-06-2013

(11-06-2013, 14:32)wib_wk napisał(a): Czasem to genialne rozwiązanie gdy fabryki są blisko. [Obrazek: wink.gif]

Zakładowa SM03 do takich przetoków? Rolleyes

RE: Polish PKP Set v2.0 - saunter - 11-06-2013

No ja bym nie powiedział. Co mają takiego wąskotorówki, czego nie mają pociągi normalnotorowe? Tym bardziej że wąskie tory trzeba zaprogramować,a tory te i tak będą zajmowały po jednej kratce na jeden tor.

RE: Polish PKP Set v2.0 - TadeuszD - 12-06-2013

Disiaj wrzuciłem na https://dev.openttdcoop.org/projects/pkpset/files kolejną (jeszcze nieoficjalną) wersję PKP Setu do testów. Procedura jest ta sama - trzeba pobrać plik GRF i ręcznie wrzucić do katalogu, gdzie OTTD trzyma pobrane z sieci dodatki.

Tak, jak pisałem - zmiany sa spore, choć na zawnątrz nie widać ich za bardzo... Stare wagony musiałem rozdzielić na dwa osobne pojazdy - z budką hamulcową i bez. To samo będzie chyba musiało dotyczyć SM42/SP42/SU42. Taka wariantowość lokomotywy (zaszłość z OTTD 1.1.x) trochę mi bruździ przy prawidłowym obliczaniu parametrów ogrzewania...
Na nowo rozpisałem też wszystkie ceny. Teraz są bardziej zróznicowane. Przy ich wyliczaniu bazowałem m.in. na mocy i prędkości max. lokomotyw.

RE: Polish PKP Set v2.0 - pAter - 12-06-2013

Hmm @TadeuszD, a mógłbyś wytłumaczyć ile powinno być wagonów z hamulcem? Czy na jeden wagon bez hamulca powinien przypadać min. jeden z hamulcem czy są jakieś inne proporcje? Czy jest to zależne od długości tych wagonów czy masy?
I czy da się to jakoś przeliczać? Zrobiłbym sobie kalkulator w excelu Big Grin

(12-06-2013, 13:18)pAter napisał(a): Hmm @TadeuszD, a mógłbyś wytłumaczyć ile powinno być wagonów z hamulcem?

Na razie przelicznik jest prosty - na jeden wagon bez hamulca muszą przypadać 2 wagony z hamulcem. Przy czym lokomotywa, w zależności od swojej kategorii (ciężka/lekka), już sama z siebie może wyhamować 2-3 wagony.
Ale jak mnie natchnie, to przeliczę te współczynniki, żeby zdolność hamowania była zależna od rzeczywistej masy wagonu/lokomotywy. Wink

No i jeszcze czeka mnie przerobienie tego ficzeru tak, żeby dotyczył jedynie graczy 'ludzkich' - żadne AI sobie z tym nie poradzi... Big Grin

RE: Polish PKP Set v2.0 - pAter - 12-06-2013

(12-06-2013, 13:31)TadeuszD napisał(a):
(12-06-2013, 13:18)pAter napisał(a): Hmm @TadeuszD, a mógłbyś wytłumaczyć ile powinno być wagonów z hamulcem?

Na razie przelicznik jest prosty - na jeden wagon bez hamulca muszą przypadać 2 wagony z hamulcem. Przy czym lokomotywa, w zależności od swojej kategorii (ciężka/lekka), już sama z siebie może wyhamować 2-3 wagony.
Ale jak mnie natchnie, to przeliczę te współczynniki, żeby zdolność hamowania była zależna od rzeczywistej masy wagonu/lokomotywy. Wink

Ciekawe czy nie będzie komplikacji przy wymianie wagonów - jeśli wymieniam na dłuższe, to jakieś są usuwane. Jeśli będzie chciał usunąć te z hamulcami to może być problem, dobrze myślę?

Edycja:
Błędne me myślenie - tylko te najstarsze wagony nie mają hamulców? Smile Zatem mało kto będzie wymieniał wagony nowe, z hamulcami, na te bez hamulców Wink

(12-06-2013, 13:31)TadeuszD napisał(a): No i jeszcze czeka mnie przerobienie tego ficzeru tak, żeby dotyczył jedynie graczy 'ludzkich' - żadne AI sobie z tym nie poradzi... Big Grin

To AI niech wybiera tylko z hamulcami Smile

(12-06-2013, 13:53)pAter napisał(a): Jeśli będzie chciał usunąć te z hamulcami to może być problem, dobrze myślę?

Teoretycznie tak. Jeśli w ramach autoodnowy każesz wymienić wagony z hamulcem na takie bez hamulca, to po tej operacji OTTD krzyknie ci komunikatem, a pociąg nie wyjedzie z depotu.

No ale kto wymienia wagony lepsze na gorsze? Tongue Praktycznie wszystkie nowe wagony, pojawiające się w trakcie gry, mają już hamulec zespolony.

EDIT:
Choć z drugiej strony - nie można wykluczyć błędu gracza...

RE: Polish PKP Set v2.0 - stojo - 12-06-2013

A kiedy będzie można liczyć na nowe loki (np ET21 SM 30 SM03)