![]() |
|
INNE Manpowered ogfx-industries - Wersja do druku +- OpenTTD #Polska - Polskie forum gry OpenTTD [ARCHIWUM] (https://forum.openttd.pl) +-- Dział: OpenTTD (https://forum.openttd.pl/forumdisplay.php?fid=1) +--- Dział: Dodatki (https://forum.openttd.pl/forumdisplay.php?fid=27) +--- Wątek: INNE Manpowered ogfx-industries (/showthread.php?tid=1616) |
RE: Manpowered ogfx-industries - FrontierPharmacist - 27-02-2015 Podczas ostatniej gry udało mi się wymaksować farmę i przetwórni nie przytkałem - w ogóle produkcja była jakaś niska, chociaż rating stacji utrzymywał się na "bardzo dobrze" Huty może i są poza Śląskiem ale to nic nie zmienia - spróbuj tę stal potem gdzieś zawieźć A z resztą węgiel i tak trzeba ze Śląska przywieść więc to jeszcze trudniejsze niż wozić stal z hut na Śląsku. Starałem się obserwować serwer od czasu wprowadzenia stali jako katalizatora i jeszcze ani razu nie widziałem, żeby ktoś ją dostarczał do środkowej części mapy (zarówno do przetwórni jak i fabryk).Mam nadzieję, że się nie obrażasz czytając powyższe ale mnie jest po prostu trochę żal mapy Stworzyłeś super planszę, dużą, realistyczną i dającą (teoretycznie) wiele możliwości, po czym zawęziłeś pole sensownej gry do 1/10 (1/100?). A był moment, że miejsc na start było sporo i wszędzie (no, prawie) dało się zrobić niezły biznes.(może to nie jest dobry wątek na te dyskusje, gdyż nie dotyczą tylko dodatku manpower ale także serwera eksperymentalnego) RE: Manpowered ogfx-industries - McZapkie - 27-02-2015 Wiele razy grałem spławiając Odrą węgiel i rudę i to w obydwie strony, plus jeszcze inne towary. Da się i nieźle się na tym zarabia. Kiszenie się tylko na Śląsku to błąd. Zdaję sobie oczywiście sprawę z ograniczeń możliwych scenariuszy, tak jak pisałem trzeba rozszerzyć albo spowolnić czas, ponadto zamiast manpower opartego na opengfx dyskutowanego w tym wątku, lepsza byłaby modyfikacja manpower FIRS - ale to juz temat przyszłościowy na inny wątek. Na razie chce przetestować istniejące mechanizmy, i je wyjustować. PS. wracając do tematu wątku, wersja 1.9 manpower dostępna na bananach. RE: Manpowered ogfx-industries - Rysh - 22-03-2015 Dodałem do Twojej mapy ten dodatek i niestety, przedsiębiorstwo nie akceptuje pasażerów. RE: Manpowered ogfx-industries - McZapkie - 22-03-2015 Tylko źródła surowców (primary industries) takie jak np. kopalnie, lasy, potrzebują załogę (pasażerów). Przedsiębiorstwa przetwórcze nie potrzebują (powiedzmy, że są zautomatyzowane, a tak naprawdę to z powodu ograniczeń w openttd) RE: Manpowered ogfx-industries - Rysh - 22-03-2015 (22-03-2015, 20:03)McZapkie napisał(a): Tylko źródła surowców (primary industries) takie jak np. kopalnie, lasy, potrzebują załogę (pasażerów). RE: Manpowered ogfx-industries - McZapkie - 22-03-2015 To jest zupełnie nowa mapa czy podmienione newgrf? RE: Manpowered ogfx-industries - Rysh - 22-03-2015 (22-03-2015, 22:25)McZapkie napisał(a): To jest zupełnie nowa mapa czy podmienione newgrf?Twoja mapa polski. RE: Manpowered ogfx-industries - McZapkie - 22-03-2015 Ale ona ma już ten dodatek. Ponadto nie nalezy zmieniać newgrfów w istniejącej grze, szczególnie tych przemysłowych, ponieważ może to spowodować błędy (np. takie jak na powyższym rysunku). To czerwone okienko z ostrzeżeniem jest nie od parady. Dlatego też stworzyłem narzędzia do szybkiej generacji nowej mapy w edytorze scenariuszy (wczytuje się miasta, przemysł itp. z pliku), szczegóły w innym wątku, tylko go muszę zaktualizować. RE: Manpowered ogfx-industries - PAZIKONIK - 23-03-2015 Musze pochwalić McZapkie dla mnie ten newgrf,jest czymś nowym i nawet fajnym. Wogóle mcZapkie chodzi ci o realizm tego dodatku? Czy o ciekawszą rozgrywkę. RE: Manpowered ogfx-industries - jakubg1 - 03-04-2015 Mam pomysł na opcję "włącz ogłoszenia w gazecie o zasadzeniu drzew obok obozu drwali". Co o tym sądzicie? RE: Manpowered ogfx-industries - McZapkie - 04-04-2015 Pazikonik, chodzi raczej o ciekawszą rozgrywkę, realizm to tak przy okazji. Jakubg1, nie bardzo rozumiem o co chodzi z tym ogłoszeniem, ale chyba bez ingerencji w kod niedasię. W nowej wersji dwie zmiany: 1. łagodniejsze wyczerpywanie się kopalń - gdy jest około 10% zasobów, kopalnia przestaje przyjmować załogę jeśli poziom załogi przekracza 2x minimalny - więc spada produkcja. Dopiero gdy zostaje 1%, załoga jest redukowana do zera i produkcja spada prawie do zera, po zużyciu wszystkiego kopalnia znika. Jest więc czas na poszukiwanie innych źródeł. 2. Możliwość dostarczania drewna zarówno do fabryk, papierni i do tartaków, ale w takiej sytuacji tartaki mają ograniczoną pojemność i szybkość przetwarzania. RE: Manpowered ogfx-industries - qamil - 04-04-2015 Tartak akceptuje tylko pasażerów, nie chce przyjąć drewna, mimo że nie było do niego wcześniej dostarczane: https://openttd-polska.pl/uploads/other/643Bez_tytu_u.png RE: Manpowered ogfx-industries - jakubg1 - 04-04-2015 Korzystasz z przestarzałej wersji OTTD. Zapoznaj się z najnowszą: http://openttd.org/ RE: Manpowered ogfx-industries - McZapkie - 04-04-2015 (04-04-2015, 16:13)qamil napisał(a): Tartak akceptuje tylko pasażerów, nie chce przyjąć drewna, mimo że nie było do niego wcześniej dostarczane: https://openttd-polska.pl/uploads/other/643Bez_tytu_u.pngTartaki maja ograniczony magazyn, ale z obrazka wynika, że magazyn jest pusty, chyba jakiś bug że się nie resetuje. RE: Manpowered ogfx-industries - McZapkie - 10-04-2015 Wersja 2.2 na bananach, poprawione bugi, jest też ciekawostka: jeśli w magazynie huty jest węgiel lub była produkowana stal w tym lub zeszłym miesiącu, wnętrze wielkich pieców ma animacje płomieni (jak w standardzie), w przeciwnym wypadku jest wygaszone. Ponadto gdy ilość produkowanej w danym miesiącu stali przewyższa 10 ton, kominy dymią. Poniżej obrazek to ilustrujący, po lewej huta działająca pełna parą (dym jest w chwili produkcji stali, a informacja tekstowa jest po miesiącu, stąd jeszcze zero): [Obrazek: file.php?id=184619] (testowane na opengfx, niestety na zBase to może nie działać) RE: Manpowered ogfx-industries - KJ(KeyJey)[PL] - 23-04-2015 A jednak po wnikliwszym przebadaniu dodatku okazuję się, że ma on kilka wad:
Mimo to dodatek bardzo mi się podoba aczkolwiek przy skorygowaniu paru rzeczy byłby idealny, a tak jest on mało grywalny. RE: Manpowered ogfx-industries - McZapkie - 23-04-2015 Dzięki za uwagi. Zasoby kopalni są b. duże, starczają na 50 do 150 lat zależy jak się wylosuje, ale fakt, przydała by się informacja o pozostałej ilości, jest to możliwe do zrobienia ale dość trudne. Tylko kopalnie są wyczerpywalne, pozostałe nie. W sumie nie widzę problemu, w standardowym openttd przemysł mimo ze obsługiwany też znika czasem i to bez powodu (bo mu się tak wylosuje). Ja nie miałem nigdy problemu z kopalniami, transferowałem w miejsce wyczerpanej zasoby z innych i nic nie musiałem usuwać. Sprawą do przedyskutowania jest, jak się ma zachowywać kopalnia wyczerpana. Obecnie blisko wyczerpania zmniejsza ona załogę więc spada produkcja, dzięki czemu wystarcza tej resztki na dłużej. Innym podejściem jest maksymalna wydajność i natychmiastowe zniknięcie, gdy spadnie do zera. Oba podejścia mają swoje wady i zalety - pierwsze pozwala na jaką taką wegetację, zanim się nie znajdzie innego źródła, druga pozwala na wybudowanie w miejscu znikniętej, nowej. Jest też możliwość ustawienia nieskończonych zasobów kopalń. Co do drewna, to przy ustawieniu 2-3 różnych odbiorców ich wydajność nie jest nieskończona - ale za to jest ich więcej. Można ustawić tylko jednego odbiorcę np. tartak, i wtedy będzie działało standardowo. W nowej wersji będą ulepszone te limity (ponadto zwiększona wydajność konsumpcji, jeśli się odbiera produkty). RE: Manpowered ogfx-industries - Rysh - 25-04-2015 Czy jest możliwość dodania w ilu % zasobniki są zapełnione? Aktualnie, dostarczasz drewno do tartaku i po kilkunastu kursach okazuje się, że zasobniki są pełne - nie wiadomo kiedy się zapełniają. RE: Manpowered ogfx-industries - Kacper9 - 25-04-2015 (23-04-2015, 17:27)McZapkie napisał(a): ...ponadto zwiększona wydajność konsumpcji, jeśli się odbiera produkty...Da się tak zrobić/będzie tak , że gracz A dostarcza Towary (np gracz na singlu), a gracz B(np komputer na singlu) odbiera towary i zwiększa sie wydajność? RE: Manpowered ogfx-industries - Rysh - 25-04-2015 (25-04-2015, 14:45)Kacper9 napisał(a):A jak jest teraz?(23-04-2015, 17:27)McZapkie napisał(a): ...ponadto zwiększona wydajność konsumpcji, jeśli się odbiera produkty...Da się tak zrobić/będzie tak , że gracz A dostarcza Towary (np gracz na singlu), a gracz B(np komputer na singlu) odbiera towary i zwiększa sie wydajność? |