OpenTTD #Polska - Polskie forum gry OpenTTD [ARCHIWUM]
KOLEJ Polish PKP Set v2.0 - Wersja do druku

+- OpenTTD #Polska - Polskie forum gry OpenTTD [ARCHIWUM] (https://forum.openttd.pl)
+-- Dział: OpenTTD (https://forum.openttd.pl/forumdisplay.php?fid=1)
+--- Dział: Dodatki (https://forum.openttd.pl/forumdisplay.php?fid=27)
+--- Wątek: KOLEJ Polish PKP Set v2.0 (/showthread.php?tid=953)

RE: Polish PKP Set v2.0 - TadeuszD - 18-09-2013

Obiecany update, wersja 2.0.8 RC1:
https://dev.openttdcoop.org/projects/pkpset/files

Zmiany są niewielkie, wręcz kosmetyczne. Zostały poprawione błędy. Set został dopieszczony graficznie, pojawiły się kolejne grafiki ZOOM_2X. Z nowych rzeczy doszła tylko platforma Res.

Poniżej: Przykładowe sprite'y dla ZOOM-X2 (ruch wiązarów w Ty2 jest animowany Wink ):
[Obrazek: 271Ty2_ZOOM_X2.png]

RE: Polish PKP Set v2.0 - pablo7602 - 19-09-2013

Pierwszy raz się spotykam z mocą grzewczą w TTD. Lekki szok

RE: Polish PKP Set v2.0 - pablo7602 - 19-09-2013

Mam drobny problem OTTD nie widzi mi PKP Set 2.0 w spisie grafik i nie mogę go przez to użyć w grze.

Już znalazłem problem. Miałem za starego OTTD. Ściągnąłem już 1,3 ale mam problem z dodawaniem GRF do aktywnej listy

RE: Polish PKP Set v2.0 - TadeuszD - 20-09-2013

(19-09-2013, 16:22)pablo7602 napisał(a): Ściągnąłem już 1,3 ale mam problem z dodawaniem GRF do aktywnej listy

A na czym ten problem polega? Widzisz w ogóle GRF-a na liście dostępnych dodatków? Jeśli nie, to znaczy, że nie pobrałeś go z serwera lub skopiowałeś do złego katalogu.
Jeśli pobierasz dodatek ręcznie, z linku podanego powyżej, to trzeba go skopiować na dysk do katalogu (ścieżka właściwa dla Windows7, w innych systemach może być trochę inaczej):
C:\Users\[nazwa_usera]\Documents\OpenTTD\content_download\newgrf

RE: Polish PKP Set v2.0 - pablo7602 - 21-09-2013

Widoczne są 2 okienka Nieaktywne GRF i Aktywne. W nieaktywnych widzę 2,0. Przenoszę do aktywnych, daje zastosuj zmiany. Potem próbuje użyć do danego scenariusza i tu jest kłopot. Bo OTTD przeskanuje listę aktywnych i nic się tam nie pojawia

RE: Polish PKP Set v2.0 - pAter - 21-09-2013

(21-09-2013, 11:40)pablo7602 napisał(a): Widoczne są 2 okienka Nieaktywne GRF i Aktywne. W nieaktywnych widzę 2,0. Przenoszę do aktywnych, daje zastosuj zmiany. Potem próbuje użyć do danego scenariusza i tu jest kłopot. Bo OTTD przeskanuje listę aktywnych i nic się tam nie pojawia

Bo scenariusze mają własne zestawy NewGRF, niezależne od Twoich ustawień. Raz już pisałem jak edytować dodatki w scenariuszu: http://openttd-polska.pl/Temat-Polska-Piranha-PKP-set-Polish-Roads?pid=12370#pid12370

RE: Polish PKP Set v2.0 - pablo7602 - 22-09-2013

Ok. Dzięki.
Pomogło Smile.

Tylko np FIRS nie jest kompatybilny z NewCargo Smile. Muszę zacząć nową grę z FIRS Smile

RE: Polish PKP Set v2.0 - TadeuszD - 23-09-2013

Pytanko... W którym mniej więcej roku zaczęto malować Gbs-y w kolory PKP Cargo (http://www.kolej.webatu.com/details.php?image_id=143)?
I drugie pytanko - czy dodać to alternatywne malowanie Gbs-ów do PKP Setu? Smiley33

RE: Polish PKP Set v2.0 - lukasypl - 24-09-2013

Pierwsza odpowiedź - na większą skalę około 2009 roku. O ile dobrze pamiętam, nowe barwy (i ogólnie całą nową politykę jakości) PKP Cargo zaczęło lansować w 2008 roku.

RE: Polish PKP Set v2.0 - DzikiJeż - 26-09-2013

Panie TadeuszD a inne wagony i lokomotywy też Pan tak będzie dopieszczał graficznie? Smile

RE: Polish PKP Set v2.0 - TadeuszD - 26-09-2013

Tak. Ale jak pisałem - to robota na wiele miesięcy.

RE: Polish PKP Set v2.0 - TadeuszD - 30-09-2013

Wrzuciłem dzisiaj do "Dodatków Online" skończoną wersję Polish PKP Set 2.0.8.
Oprócz wspomnianych wcześniej zmian, doszły jeszcze tłumaczenia na język rosyjski i niemiecki oraz dodatkowe grafiki dla chłodni Ibhs (202lc).

Częstujcie się... Wink

RE: Polish PKP Set v2.0 - niemiec - 02-10-2013

Tadeusz, jaką ustawiłeś prędkość wymiany pasażerów w wagonach? Zauważyłem, że w Bipach przesiadają się szybciej niż w zwykłych (nie sprawdzane w wersji 2.0.8).

RE: Polish PKP Set v2.0 - TadeuszD - 03-10-2013

(02-10-2013, 22:44)niemiec napisał(a): Tadeusz, jaką ustawiłeś prędkość wymiany pasażerów w wagonach? Zauważyłem, że w Bipach przesiadają się szybciej niż w zwykłych...

Dla zwykłych wagonów loading_speed jest ustawiony standardowo na 5.
Bipa ma ustawione 10. Podobnie mają też EN57, EN71 oraz Elf, czyli wszystkie pojazdy przeznaczone do obsługi masowego ruchu podmiejskiego.
Za to wagony IC mają zmniejszoną prędkość wymiany pasażerów do 4...

Pytania podobnej natury:
Zacząłem robić wagon sypialny WLABd "Goerlitz", lecz mam wątpliwości co do jego ładowności. Formalnie jest to 30 osób (3 łóżka w 10 przedziałach), ale taka pojemność praktycznie dyskwalifikuje ten wagon w OTTD.
Może sztucznie podciągnąć ją do np. 45 osób?

I druga sprawa - zauważyłem na serwerach, że nikt nie przebudowuje wagonów ABdnu do wersji 1klasy. Skądinąd jest to całkiem zrozumiałe, skoro 1 klasa ma tylko 56 miejsc zamast 80... Może jednak wymyślić jakieś ograniczenie, które uzasadni nieco stosowanie "jedynek", np. "dwójki" miałyby tylko 140km/h?

RE: Polish PKP Set v2.0 - showman - 03-10-2013

Ja prawde mowiaz zawsze buduje pociagi dlugosci 8 - 10 kratek i daje wagony tylko 2 klasy z wiadomego powodu... wieksza pojemnosc, a moze zrobic takie ograniczenie ze nie mozna polaczyc wiecej niz X wagonow tak zeby wymusic troche ze jak ktos chce dluzszy to musi byc z wagonami 1 klasy pociag, o ile da sie tak zrobic bo to ten sam wagon tylko przebudowany przeciez...

RE: Polish PKP Set v2.0 - DzikiJeż - 03-10-2013

Ja tam jak gram to używam i wagonów klasy pierwszej i drugiejBig Grin Żeby tak realistyczniej było Big Grin

RE: Polish PKP Set v2.0 - lordvjadropl - 03-10-2013

Sypialny- ja bym zwiększył do 40, albo np obniżył koszty eksploatacji/czas ładowania etc, tak żeby mimo mniejszej ładowności był w pewnych warunkach konkurencyjny

Wagony I i II klasy- może taka opcja że pierwsza klasa ładuje się 25% krócej niż druga?

RE: Polish PKP Set v2.0 - DzikiJeż - 03-10-2013

(03-10-2013, 20:43)lordvjadropl napisał(a): Sypialny- ja bym zwiększył do 40, albo np obniżył koszty eksploatacji/czas ładowania etc, tak żeby mimo mniejszej ładowności był w pewnych warunkach konkurencyjny

Wagony I i II klasy- może taka opcja że pierwsza klasa ładuje się 25% krócej niż druga?

Ja jestem za i z jednym i z drugimSmile Z pewnością szybsze ładowanie było by na plus na wagonów pierwszej klasy Smile

OK. Zwiększę pojemność sypialnego. Innymi parametrami ciężko uzyskać zadowalający efekt.

Kwestia zwiększenia konkurencyjności "jedynki" jest wciąż otwarta...
Niestety, żeby zrobić różne prędkości ładowania dla klasy 1 i 2 lub wymusić użycie klasy 1 w zbyt długich pociągach, musiałbym rozdzielić wagony 1 i 2 klasy jako odrębne pojazdy.