![]() |
|
KOLEJ Polish PKP Set v2.0 - Wersja do druku +- OpenTTD #Polska - Polskie forum gry OpenTTD [ARCHIWUM] (https://forum.openttd.pl) +-- Dział: OpenTTD (https://forum.openttd.pl/forumdisplay.php?fid=1) +--- Dział: Dodatki (https://forum.openttd.pl/forumdisplay.php?fid=27) +--- Wątek: KOLEJ Polish PKP Set v2.0 (/showthread.php?tid=953) Strony:
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
32
33
34
35
36
37
38
39
40
41
42
43
44
45
46
47
48
49
50
51
52
53
54
55
56
57
58
59
60
61
62
63
64
65
66
67
68
69
70
71
72
73
74
75
76
77
78
79
80
81
82
83
84
85
86
87
88
89
90
91
92
93
94
95
96
97
98
99
100
101
102
103
104
105
106
107
108
109
110
111
112
113
114
115
116
117
118
119
120
121
|
RE: Polish PKP Set v2.0 - qamil - 29-11-2013 Przed wprowadzeniem Czapajewa trzeba by wykombinować jakiś kompromis co do parametrów dwuczłonowych loków. http://pl.wikipedia.org/wiki/Lokomotywa_wieloczłonowa Wszystkie trzy pojawiły się w jednym okresie (po 2 lata przerwy), a już teraz tak na prawdę nie widzę sensu używania ET40 gdy od razu dostępna jest ET41. ![]() Jak dojdzie do tego jeszcze trzeci przedstawiciel, poprzednie dwa loki też przestaną mieć praktyczne znaczenie. Proponowałbym trochę zmodyfikować parametry, żeby te loki czymś się różniły. Jako baza niech będzie ET41 ze swoimi obecnymi parametrami - bardzo popularny lok, więc niech zostanie najbardziej uniwersalny. Przejdźmy do bombowca: cała seria poleciała już na żyletki, więc nie rozumiem dlaczego ma taką dużą niezawodność. Proponowałbym ją zmniejszyć, obniżając też koszt zakupu i utrzymania - niech to będzie najtańsza z dostępnych opcji. Z ruskiem sprawa jest prosta, konstrukcja niezawodna, najsilniejsza, może też być droższy od ET41 (choć nieznacznie). Dzięki temu będziemy mieli taką rozpiskę: - bombowiec - tani, ekonomiczny, ładować go tam gdzie nie wyrabia już ET22 ale linia jest mało dochodowa - jamnik - najbardziej uniwersalny, jako jedyny osiąga 125, więc można nim ciągnąć składy "pośpieszne" (te z wagonami towarowymi które nie mają limitu na 101) - rusek - największa moc, najdroższy ale najbardziej efektywny. Przez to ruch towarowy będzie wyglądał w praktyce tak: ET41 do szybkich wagonów, ET42 tam gdzie wagony mają limit prędkości, a ET40 tam gdzie chcemy najniższym kosztem zbudować trasę towarową. Nie ma sensu dodawać lokomotyw z bardzo zbliżonymi parametrami, bo nie będzie się z nich korzystać (vide SU/M/P42 - nie bardzo widzę sens żeby były aż 3 wersje tego loka, tak podobne do siebie). RE: Polish PKP Set v2.0 - TadeuszD - 01-12-2013 (29-11-2013, 16:39)lukasypl napisał(a): Nie no, przecież zamoknie Mówimy o klimacie pustynnym, a tam raczej deszcze nie padają. ![]() qamil napisał(a):Przejdźmy do bombowca: cała seria poleciała już na żyletki, więc nie rozumiem dlaczego ma taką dużą niezawodność. To jest akurat parametr wyznaczany losowo przez grę, zależnie od okresu dostępności danego modelu lokomotywy. Jedyne, co może zrobić GRF, to wydłużyć lub skrócić czas między serwisami, potrzebny aby utrzymać sprawność konkretnej lokomotywy na sensownym poziomie. Co do różnic między ET40, 41 i 42, to są one niewielkie, podobnie jak niewielkie są one w rzeczywistości. Są to po prostu lokomotywy tej samej klasy. Podobne do siebie są także pary ST43/44 oraz SU45/46, które również pojawiają się w niewielkim odstępie czasu od siebie. Mogę nieznacznie zmienić parametry ET40 (np. obniżyć koszty utrzymania i sprawność), ale i tak stosowanie ET40, 41 i 42 będzie głównie kwestią gustu każdego z graczy i upodobań do konkretnego modelu... RE: Polish PKP Set v2.0 - qamil - 07-12-2013 Właśnie dobrze by było to rozgraniczyć, żeby nie różniły się one tylko wyglądem, no ale jeśli nie ma aż takich możliwości to trudno Przy okazji, mam kilka uwag do wagonów pasażerskich: czy będą wprowadzone nowsze malowania Bipy, ewentualnie dodany Bohun? Dziwnie wyglądają oliwkowe bipy w latach 2000, kiedy już jeżdżą zielone Bdnu (przy okazji, trochę dziwnie wygląda ten wagon, sam nie wiem dlaczego - za duży ten pasek na dole?). Ogólnie to bardzo przyjemny motyw ze zmianą malowań lokomotyw w kolejnych latach, tak samo fajnie by wyglądało, gdyby w późniejszych latach wprowadzone były inne malowania lokomotyw (niebieskie PKP Cargo, EP09 też mogłaby mieć zmieniony kolor, tak samo kible - fajne by było czerwone malowanie PR zamiast klasycznego, żółtego). Ewentualnie, żeby nie było monotonii, starsze malowanie nadal miałoby kilka procent szansy na pojawienie się.
RE: Polish PKP Set v2.0 - TadeuszD - 07-12-2013 (07-12-2013, 15:51)qamil napisał(a): ...czy będą wprowadzone nowsze malowania Bipy, ewentualnie dodany Bohun? Tak, takie są plany. Dla bohuna jest już nawet zarezerwowany id. (07-12-2013, 15:51)qamil napisał(a): ...fajnie by wyglądało, gdyby w późniejszych latach wprowadzone były inne malowania lokomotyw... Technicznie możliwe, tyle że najpierw jest jeszcze kilka modeli taboru do zrealizowania. Takie zabawy kolorkami, to na razie traktuję z niższym priorytetem.
RE: Polish PKP Set v2.0 - Damgam - 07-12-2013 A ja to jestem ciekaw czy jest jakiś set o podobnym zaawansowaniu kodu co nasz pkp
RE: Polish PKP Set v2.0 - lukasypl - 08-12-2013 (07-12-2013, 15:51)qamil napisał(a): Dziwnie wyglądają oliwkowe bipy w latach 2000, kiedy już jeżdżą zielone BdnuAle wszystko jest zgodne z prawdą historyczną, wszak oliwkowe Bipy występowały masowo jeszcze do 2004 roku, kiedy to owe malowanie zaczęło ustępować ostatniemu znanemu nam schematowi niebiesko-żółtemu. Później, z inicjatywy/porozumienia TPWP i PR Poznań malowanie oliwkowe wróciło na krótko (2-3 lata) na kilka zespołów, z których na dzień dzisiejszy żaden nie jest już w ruchu. Z innych, awangardowych wersji malowań, znacznie wcześniej, bo w okolicach 1993 roku, pojawiło się malowanie w wersji "jajecznica": http://arekmiz.friko.pl/A2%20081.jpg Pionierem tych barw były nieistniejące już ZNTK Pruszków, które tak malowały zespoły Bhp po przeprowadzanych tam naprawach głównych. "Jajecznice" można było spotkać do 2003, równolegle z zespołami oliwkowymi. RE: Polish PKP Set v2.0 - TadeuszD - 08-12-2013 (08-12-2013, 10:34)lukasypl napisał(a): Z innych, awangardowych wersji malowań, znacznie wcześniej, bo w okolicach 1993 roku, pojawiło się malowanie w wersji "jajecznica"... No właśnie taka "jajecznica" mi się marzy... Jeździłem taką z Wrocławia do Świdnicy przez Sobótkę. Dawne czasy...
RE: Polish PKP Set v2.0 - Polo_Crafter - 08-12-2013 Skoro o Bhp mowa... Czy jest szansa na współistnienie 2, 3 i 4 członowych zestawów? Istniały one przecież, a w grze dałoby to możliwość budowania składów o określonej długości składających się tylko z Bipów, bo teraz trzeba dokładać Bdnu albo coś innego, co zupełnie rozregulowuje szybkość ładunku/rozładunku składu, albo zostawiać te 1,5-2 kratki wolne, aby nie przekroczyć długości peronów. RE: Polish PKP Set v2.0 - TadeuszD - 08-12-2013 (08-12-2013, 12:56)Polo_Crafter napisał(a): Czy jest szansa na współistnienie 2, 3 i 4 członowych zestawów? Obecne 2 i 3-członowe Bhp to efekt gospodarskich przeróbek, polegających na zestawianiu nowych zespołów z ocalałych i sprawnych członów innych zespołów. W PKP Secie od biedy można by to spróbować zrobić jako przebudowa zespołu 4-członowego na krótsze, ale programistycznie będzie to trochę trudne...
RE: Polish PKP Set v2.0 - Polo_Crafter - 09-12-2013 Myślałem może o nieco późniejszym ich wprowadzeniu jako osobny wagon. Wiem, że jest to pewnie na końcu listy priorytetów
RE: Polish PKP Set v2.0 - lukasypl - 09-12-2013 (08-12-2013, 13:40)TadeuszD napisał(a): Obecne 2 i 3-członowe Bhp to efekt gospodarskich przeróbek, polegających na zestawianiu nowych zespołów z ocalałych i sprawnych członów innych zespołów. W PKP Secie od biedy można by to spróbować zrobić jako przebudowa zespołu 4-członowego na krótsze, ale programistycznie będzie to trochę trudne...1. Jajecznice występowały w całym kraju, z czasem jednak malowanie zanikło. Dziś nie ma ani jednego zespołu w tym malowaniu, choćby gdzieś w krzakach... 2. Ja się wprawdzie nie znam, ale tak na chłopski rozum może program przewiduje stworzenie jako "bazy" zespołu dwuczłonowego i uzupełnienie go środkowymi członami w ilości od jednego do dwóch? Tyle, że pewnie to by się wiązało z kolejną zmianą ID na liście pojazdów. O ile kojarzę, to w jakimś niemieckim secie było coś takiego, że ICE można było stworzyć w podobny sposób, tyle, że tam wymagano chyba minimum 3 wagony między jednostkami napędowymi. RE: Polish PKP Set v2.0 - TadeuszD - 09-12-2013 (09-12-2013, 14:12)lukasypl napisał(a): ...może program przewiduje stworzenie jako "bazy" zespołu dwuczłonowego i uzupełnienie go środkowymi członami w ilości od jednego do dwóch? Tyle, że pewnie to by się wiązało z kolejną zmianą ID na liście pojazdów. Nowe ID to jedno, a po drugie - skoro w secie przyjąłem już regułę, że kupuje się tylko kompletne pojazdy, a nie ich człony, to nie będę teraz tego zmieniał... RE: Polish PKP Set v2.0 - Polo_Crafter - 12-12-2013 Nie potrzeba kombinować. Jeśli już mają być, to jako osobne wagony i tyle
RE: Polish PKP Set v2.0 - qamil - 25-12-2013 Szybka propozycja, dałoby radę wprowadzić taki dynks jak w eGRVTS, czyli możliwość włączenia osobno każdego typu pociągów? Nie przepadam za parowozami, więc byłbym wdzięczny za możliwość ich wyłączenia (więcej miejsca na liście), poza tym chodzi mi po głowie turniej taki jak ostatni, tylko z użyciem spalinowozów, a do tego parowozy musiałyby być wyłączone Inna sprawa, że przydałaby się gdzieś jakaś porządna dokumentacja dla graczy - obecnie jest tylko readme po angielsku gdzie można wyczytać o hamulcach i ogrzewaniu, a fajnie by było mieć listę wszystkich loków wraz z cechami, opisami, latami występowania itd. Pytanie tylko, w jakiej formie to miałoby być zrobione?
RE: Polish PKP Set v2.0 - Malix - 25-12-2013 Dokumentacja - może jakiś plik PDF ze zdjęciami itp. Podobne do tego: http://www.pkp-cargo.pl/pl/clients/1308/7/Katalog-wagonow.html RE: Polish PKP Set v2.0 - Economicus - 26-12-2013 A ja powroce do pendolino kiedy sie go spodziewac w secie ???? Tadeusz albo Pater wy dobrze rysujeci i macie o tym jakiekolwiek pojecie moze to sie wam przyda http://eicpremium.intercity.pl/pl/sklady-zespolowe-opis-techniczny pelny rysunek techniczny z wymiarami i innymi bajerami RE: Polish PKP Set v2.0 - Petr CZ - 27-12-2013 A ja powroce do pendolino kiedy sie go spodziewac w secie ???? Tadeusz albo Pater wy dobrze rysujeci i macie o tym jakiekolwiek pojecie moze to sie wam przyda http://eicpremium.intercity.pl/pl/sklady...techniczny pelny rysunek techniczny z wymiarami i innymi bajerami ------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- Píšou tam, že tam bude nápojový bar???? V Polsku ve vlaku není možné pít pivo a jiné alkoholické nápoje. Že by se mi chtělo ve vlaku pít v létě limo v zimě čaj /herbata/ Popřípadě univerzální nápoj káva a voda a mléko jezdit Pendolínem v polsku musí být super u nás bez alkoholu by vlakem nikdo nejel. U nás je heslo piješ nejezdi autem. Musíš jet jinak než autem. U nás je jen problém s Kouřením /palenie tytonow/ve vlakách. RE: Polish PKP Set v2.0 - niemiec - 27-12-2013 Petr, ale co picie alkoholu ma do PKP Setu? RE: Polish PKP Set v2.0 - Petr CZ - 27-12-2013 niemiec to pití alkoholu nemá nic společného s PKP setem. Jen by mě zajímalo v realu co tam v baru budou prodávat u vás v Polsku. RE: Polish PKP Set v2.0 - Economicus - 28-12-2013 niemiec na trzezwo nie da rady jechac ....... sytuacja w PR jest tragiczna na trase z Lodzi do Jeleniej Gory puscili dwa kible ........ to jakas paranoja i sie nie dziwie Petrowi ze pyta o alkohol |