OpenTTD #Polska - Polskie forum gry OpenTTD [ARCHIWUM]
KOLEJ Polish PKP Set + additional company - Wersja do druku

+- OpenTTD #Polska - Polskie forum gry OpenTTD [ARCHIWUM] (https://forum.openttd.pl)
+-- Dział: OpenTTD (https://forum.openttd.pl/forumdisplay.php?fid=1)
+--- Dział: Dodatki (https://forum.openttd.pl/forumdisplay.php?fid=27)
+--- Wątek: KOLEJ Polish PKP Set + additional company (/showthread.php?tid=1648)

Strony: 1 2 3 4 5 6 7 8

RE: Polish PKP Set + additional company - jakubg1 - 04-07-2015

Coś jak to?

RE: Polish PKP Set + additional company - Walter Novotny - 04-07-2015

(04-07-2015, 19:56)jakubg1 napisał(a): Oto dwóch kandydatów:
Kandydat nr 1, czy kandydat nr 2 Big Grin?

Hmm jakieś takie niekształtne. Wyglądają jakby miały jakieś wysokie zawieszenie. Ewidentnie odstają pod tym względem o innych pociągów w secie. Okna wyglądają na położone na złej wysokości. Jakby zbyt mało dachu było widać. Rzut jest zbyt płaski. Powinien być bardziej od góry a nie tak mocno od boku.

RE: Polish PKP Set + additional company - jakubg1 - 04-07-2015

Będę jutro to poprawię.

RE: Polish PKP Set + additional company - 101ksl - 04-07-2015

Brązowa siódemka ma być Z czy BEZ napisu i logo "Przewozy Regionalne"?

RE: Polish PKP Set + additional company - matfre96 - 04-07-2015

Lepiej by było bez napisu, napisy ciężko jest odwzorować (przynajmniej dla mnie Big Grin).

RE: Polish PKP Set + additional company - 101ksl - 04-07-2015

OK, mniej roboty Smiley32

EDIT: Widok z boku, purchase menu w załączniku.

RE: Polish PKP Set + additional company - matfre96 - 04-07-2015

Na dobrej drodze jesteś, ale zapomniałeś o światłocieniu. Jak masz żółty pasek to pierwszy piksel od lewej powinien być ciemniejszy od boku.

RE: Polish PKP Set + additional company - Walter Novotny - 05-07-2015

(04-07-2015, 23:31)101ksl napisał(a): Brązowa siódemka ma być Z czy BEZ napisu i logo "Przewozy Regionalne"?

Moim zdaniem powinna mieć napis. Ta EU07-185 na zdjęciu nie ma napisu, bo jest świeżo malowana i nie została jeszcze oklejona. Na niewiele starszych zdjęciach jest już opatrzona logiem PR.
Napis powinien wyglądać tak samo jak na EP07P (tej czerwono-biało-niebieskiej), dostępnej w secie PKP 2.0 tylko w odcieniach szarości, nie zaś kolorowy.

RE: Polish PKP Set + additional company - jakubg1 - 05-07-2015

(04-07-2015, 20:27)Walter Novotny napisał(a):
(04-07-2015, 19:56)jakubg1 napisał(a): Oto dwóch kandydatów:
Kandydat nr 1, czy kandydat nr 2 Big Grin?

Hmm jakieś takie niekształtne. Wyglądają jakby miały jakieś wysokie zawieszenie. Ewidentnie odstają pod tym względem o innych pociągów w secie. Okna wyglądają na położone na złej wysokości. Jakby zbyt mało dachu było widać. Rzut jest zbyt płaski. Powinien być bardziej od góry a nie tak mocno od boku.

Lepiej?

RE: Polish PKP Set + additional company - 101ksl - 05-07-2015

Dobra, wydaje mi się, że taka wersja powinna być w porządku. Poprawiłem światłocień, dodałem napis PR i jeden piksel (EU07-bla bla).

RE: Polish PKP Set + additional company - Walter Novotny - 06-07-2015

Brązowa EU07 wygląda teraz bardzo fajnie.

Ten MR/MRD jakiś taki nie wiem. Coś mu dolega z tymi wózkami, mają złą kolorystykę i wyglądają jakoś biednie (popatrz na wagony i lokomotywy w secie).
Dach jest zbyt pusty. Pod pudłem też jest duża pustka (porównaj odwzorowanie zbiorników, akumulatorów w wagonach). Przód powinien być chyba bardziej płaski. Wypadałoby jakoś odwzorować ryflowanie boków. Wygląd tych okien jest docelowy? Porównaj z dostępnymi wagonami.
Coś jeszcze by się znalazło ale jest późno i mi się nie chce Smiley63

RE: Polish PKP Set + additional company - jakubg1 - 06-07-2015

Będzie sporo pracy, ale się postaram. Moim zdaniem, ten szynobus wygląda teraz dziwnie. Smiley29
Kto by pomyślał, że pikselkowa robota to kupa pracy Big Grin

RE: Polish PKP Set + additional company - TadeuszD - 06-07-2015

(06-07-2015, 00:08)Walter Novotny napisał(a): Coś jeszcze by się znalazło...

To ja uzupełnię. Wink
Co mają prezentować te ciemnoniebieskie pasy wzdłuż dachu? Jeśli to kolor ze ścian wychodzący na dach, to powinny być raczej jaśniejsze niż ciemniejsze. Wg mnie tego dalszego nie powinno być widać, nie zachodzi aż tak bardzo. Poza tym, ten szynobus jest relatywnie niski w porównaniu z innymi pojazdami, więc ten pasek mógłby być 1px niżej.
Z ogólnych uwag, wydaje mi się, że Twoje rysunki są generalnie za jasne. Zrób printscreena z gry i wklej do niego swój projekt. Na mój gust będzie wyglądał bardzo blado...

Cytat:Kto by pomyślał, że pikselkowa robota to kupa pracy

Zawsze pisałem, że wbrew pozorom - im mniej pixelków do dyspozycji, tym trudniejsze zadanie. Wink

BTW - zastanawiam się, czy brązowa siódemka nie powinna trafić jednak do setu PKP? Wszak to PR.
Ten napis "Przewozy Regionalne" można zrobić w kilku odcieniach szarości, żeby nie był taki geometryczny...

RE: Polish PKP Set + additional company - jakubg1 - 06-07-2015

(06-07-2015, 13:31)TadeuszD napisał(a):
(06-07-2015, 00:08)Walter Novotny napisał(a): Coś jeszcze by się znalazło...

To ja uzupełnię. Wink
Co mają prezentować te ciemnoniebieskie pasy wzdłuż dachu? Jeśli to kolor ze ścian wychodzący na dach, to powinny być raczej jaśniejsze niż ciemniejsze. Wg mnie tego dalszego nie powinno być widać, nie zachodzi aż tak bardzo. Poza tym, ten szynobus jest relatywnie niski w porównaniu z innymi pojazdami, więc ten pasek mógłby być 1px niżej.
Z ogólnych uwag, wydaje mi się, że Twoje rysunki są generalnie za jasne. Zrób printscreena z gry i wklej do niego swój projekt. Na mój gust będzie wyglądał bardzo blado...

Cytat:Kto by pomyślał, że pikselkowa robota to kupa pracy

Zawsze pisałem, że wbrew pozorom - im mniej pixelków do dyspozycji, tym trudniejsze zadanie. Wink

BTW - zastanawiam się, czy brązowa siódemka nie powinna trafić jednak do setu PKP? Wszak to PR.
Ten napis "Przewozy Regionalne" można zrobić w kilku odcieniach szarości, żeby nie był taki geometryczny...

Poprawka niebieskich pasków wzdłuż dachu.

Zrzut z gry. Moim zdaniem, wygląda bardzo ładnie.

RE: Polish PKP Set + additional company - 101ksl - 07-07-2015

(06-07-2015, 13:31)TadeuszD napisał(a): BTW - zastanawiam się, czy brązowa siódemka nie powinna trafić jednak do setu PKP? Wszak to PR.

@TadeuszD, skoro pociągi PR miałyby być w secie podstawowym, to musiałyby chyba trafić tam również pociągi w malowaniach PKP Cargo oraz SKM Trójmiasto, bo zarządcą obydwu tych spółek jest PKP. A poza tym PKP nie jest przecież w żadnym stopniu udziałowcem Przewozów Regionalnych.

Co do napisu: poprawiłem, masz rację - wygląda lepiej. Do tego robię repaint Bdhpumn na malowanie PR (czyli tylko biały pas z logo PR zamiast żółtego). Do skończenia w siódemce rzuty boczne i przód oraz otwarte drzwi i pośrednie boczne w Bdhpumn. Co sądzicie? Przyda się?

RE: Polish PKP Set + additional company - jakubg1 - 07-07-2015

Oczywiście. Jak jesteś chętny, możesz zrobić nawet 161/162/163A Smile
Jeśli chodzi o przód EU07, wystarczy zrobić kopiuj/wklej i zmienić światła.

Aha - i bardzo ważna część - dopisz się jako autor repaintu!

@jakubg1 Jak tylko skończę repaint EU07 i Bdhpumn, zabiorę się za wagony REGIOekspres, bo też było by je fajnie zobaczyć w secie: pasowałyby kolorystycznie do czerwono-niebieskiej siódemki Smiley55

A jak mam się dopisać jako autor? Nabazgrać kilka pikseli obok "© TadeuszD, Walter N."?

RE: Polish PKP Set + additional company - Walter Novotny - 07-07-2015

(07-07-2015, 14:32)101ksl napisał(a): @jakubg1 Jak tylko skończę repaint EU07 i Bdhpumn, zabiorę się za wagony REGIOekspres, bo też było by je fajnie zobaczyć w secie: pasowałyby kolorystycznie do czerwono-niebieskiej siódemki Smiley55

A jak mam się dopisać jako autor? Nabazgrać kilka pikseli obok "© TadeuszD, Walter N."?

Miejsca jest dużo Tongue
Hmm czy te wagony PRów będą jako przebudowa już dostępnych czy lepiej je zrobić jako osobne wagony?

Wydaje mi się, że np. 161/162/163A powinny być dostępne jako oddzielne wagony, bo żaden inny przewoźnik z nich chyba nie korzysta. Ale co do piętrusa... hm, tu sprawa wymaga przedyskutowania. Bo siódemka na 100% będzie dostępna jako przebudowa, prawda?

RE: Polish PKP Set + additional company - 101ksl - 09-07-2015

No nie wiem, jak Wam, ale mi się to strasznie podoba Smiley58 I chociaż to na razie tylko, ekhem, nazwijmy to fotomontaż, to niedługo to wszystko skończę i będzie pięknie.