OpenTTD #Polska - Polskie forum gry OpenTTD [ARCHIWUM]
INNE FIRS - Wersja do druku

+- OpenTTD #Polska - Polskie forum gry OpenTTD [ARCHIWUM] (https://forum.openttd.pl)
+-- Dział: OpenTTD (https://forum.openttd.pl/forumdisplay.php?fid=1)
+--- Dział: Dodatki (https://forum.openttd.pl/forumdisplay.php?fid=27)
+--- Wątek: INNE FIRS (/showthread.php?tid=433)

Strony: 1 2 3 4 5 6

RE: FIRS - wib_wk - 06-01-2012

(02-01-2012, 20:36)qamil napisał(a):
(02-01-2012, 01:01)wib_wk napisał(a): będą w wersji 0.7

Hę? Przecież wersja 0.7 wyszła ostatniego dnia roku 2011 Smile

A zainstalowała się poprawnie pod OTTD.1.2 i działa? Bo niestety u mnie nie, działają tylko "r", ostatnia to r.2700.

RE: FIRS - qamil - 06-01-2012

Działa bez żadnych problemów, przedsiębiorstwa się generują, wszystko jest OK. Nie wiem czemu tobie nie działa, próbowałeś uruchomić ją samą, bez żadnych grafik pojazdów?

RE: FIRS - wib_wk - 09-01-2012

Wersja r.2701 ma pięknie dokończone spolonizowanie. Mały drobiazg a cieszy. Wink

RE: FIRS - wib_wk - 12-05-2012

W ciągu ostatniego miesiąca nanieśli ponad sto zmian, głównie związanych z ostateczną wersją 1.2 OTTD i nowymi elementami grafik przedsiębiorstw, ostatnia wersja to r.2850

RE: FIRS - wib_wk - 06-06-2012

Ostatnia wersja to r.2855, pojawia się coraz więcej animacji w grafikach np. obracają się piece w cementowni.

RE: FIRS - wib_wk - 02-08-2012

Po dłuższej przerwie zrobiło się r.2860.

RE: FIRS - paulonio - 28-08-2012

Dzięki FIRS znowu poczułem chęć gry w OpenTTD. To naprawdę bardzo dobry dodatek. Jest trochę skomplikowany więc trzeba bardziej wysilić mózgownicę. Jaką polecacie strategię na FIRS ? Co na początku przewozić? Może jakieś poradniki na ten temat znacie? Ja zaczynałem od dostarczania surowców wtórnych, bo to otwiera kolejne możliwości.

RE: FIRS - Fablok - 29-08-2012

@paulonio
Co do FIRS to mam garść informacji na początek:

Zależy od rodzaju rozgrywki, jeśli goal to będzie troszkę inaczej.
Zasadniczo jak najszybciej musisz rozpocząć produkcję FS(sprzęt rolniczy) i ES(maszyny), powodem tego jest zwiększanie za ich pomocą wydobycia w przedsiębiorstwach poziomu 1 (lasy, kopalnie itd).

Jednak aby produkować FS i ES musisz zacząć od np. drewna, rudy żelaza i ropy, których następnie możesz wydobywać więcej po dostarczeniu FS/ES. Zasada jest taka, iż aby zwiększyć wydobycie powinieneś dostarczyć trochę tych zasobów przynajmniej raz na miesiąc wtedy produkcja prędzej czy później wzrośnie.

Przykładowo:
Tworzymy dwie linie:
1. Las(drewno)+kopalnia rudy(ruda żelaza) -> Piec Hutniczy(Metal)
2. Pole Naftowe(ropa) -> Rafineria(Paliwo)

teraz to co uzyskaliśmy ślemy dalej:
3. Rafineria(paliwo)+Piec Hutniczy(Metal) -> Fabryka Maszyn(Maszyny + Sprzęt rolniczy)
porada: dostarczenie obu tych składników w odstępie poniżej 30 dni także daje lepszy rezultat niż jakbyś jechał na jednej składowej.

mamy już FS/ES co dalej:
4.Fabryka Maszyn(sprzęt rolniczy) -> las (rozwój produkcji w lesie)
5.Fabryka Maszyn(maszyny) -> kopalnia rudy (wzrost wydobycia rudy) i Pole Naftowe (wzrost wydobycia ropy)

co nam daje więcej maszyn/sprzętu rolniczego i dopiero w tym momencie możemy pomyśleć o jakimś zarobku... Big Grin

najlepiej płatne towary w FIRS to właśnie:
Towary,
Żywność,
Alkohol,
Mat.budowlane,
Opakowania
chyba w takiej kolejności.

Co wozić, na czym się skupić? To już zależy tylko od Ciebie.
Zacznij od analizy co potrzeba do produkcji konkretnych towarów, co może już masz (którą ze składowych), a przy takich liniach jak podałem w rafinerii masz "przy okazji" również chemikalia..

W FIRS jest sporo możliwości, dlatego każda rozgrywka będzie lub powinna być troszkę inna, nie jest to pchanie węgla na drugi koniec mapy i tak do znudzenia.

Jeśli chcesz dowiedzieć się coś więcej albo zapytać o coś konkretnego to pisz na pm.

Późno już więc może troszkę bez ładu i składu, ale mam nadzieję że udało mi się przedstawić moją koncepcję do gry na FIRSie.

Pozdrawiam
FAblok

RE: FIRS - qamil - 02-09-2012

Próbuję zainstalować od nowa Opena wraz z Firsem, chciałbym się więc spytać o wersję - którą lepiej wybrać, czy postawić na 0.7.5 czy wybrać najnowszą z nightly? Z tego co widzę po datach, 0.7.5 wyszedł wtedy gdy r2833. W związku z tym pytanie do lepiej zorientowanych (miałem zastój jeśli chodzi o informacje) - co zostało zmienione od maja w FIRS, i czy warto ryzykować niestabilnością sejwa dla tych zmian? Ponownie pojawia się pytanie - jakiego seta pojazdów używać z firsem? Standardowy z modyfikacją, PKP beta czy jakiś inny?

RE: FIRS - wib_wk - 11-11-2012

Wydanie z 10.11.12 to już 3199, ma spore braki w spolszczeniu, nie ma ochoty ktoś się pobawić w translation?

RE: FIRS - Malix - 13-11-2012

Ja bym potłumaczył tylko nie wiem jak to zrobić D:

RE: FIRS - TadeuszD - 14-11-2012

Tu jest raport z tłumaczenia:
http://bundles.openttdcoop.org/firs/push/LATEST/translations/
A tutaj masz bieżącą wersję angielską:
https://dev.openttdcoop.org/projects/firs/repository/changes/lang/english.lng

Oczywiście tłumacząc trzeba zachować wszystkie symbole formatowania oraz należy starać się zachować podobną długość zdań. W przypadku języka polskiego należałoby rozwinąć tłumaczenie o odmiany przez przypadki, żeby potem nie było potworków typu "10 sztuki skrzynka piwo"... Wink

RE: FIRS - wib_wk - 14-11-2012

Wersja z 12.11.12 to r 3207, zawiera m. in:

"*New Features*
- Reworked supplies mechanic: deliver supplies regularly for temporary production boost
- Construction sprites for some industries
- Snow and fences for Biorefinery
- Snow and fences for Glass Works
- Snow for windmill version of Grain Mill
- Fences for Smithy Forge
- Snow for Recycling Depot
- Snow and fences for Textile Mill
- Snow, fences and smoke for Sugar Refinery
- Snow, fences and smoke for Stockyard
- Snow and smoke for Lumber Yard
- Smoke and animated winding wheels for Bauxite Mine

*Changes*
- Adjusted various primary industry probabilities and clustering behaviours
- Remove parameters that offered primary industry production change / closing as options
- Removed intro date from Furniture Factory for better game balance
- Removed intro date from Paper Mill to improve gameplay balance
- Removed intro date from Stockyard to prevent broken chains
- Removed intro date from Dairy to prevent broken industry chains
- Removed intro date from Sugar Refinery to avoid breaking Sugarcane / Sugar Beet chain for early start dates
- Removed intro date from Textile Mill to avoid breaking cargo chains
- Fishing Harbours no longer required to locate near town - increases probability of being built
- Use 1825 as intro date for Dredging Site for better game balance
- Use 1830 as intro date for Oil Wells and Oil Refinery to improve game balance
- Use 1824 as intro date for Cement Plant to improve game balance
- [Makefile] use nml translation report script by Alberth

*Fixes*
- Recycling Depot production code was incorrect
- Palette wrong for Quarry
- Hotels were too cheap to build
- Removed STR_EXTRA_FERTILIZER_PLANT from all translations that still used {WEIGHT_SHORT}
- Missing 'chemicals' in Fertiliser Plant extra text string (alberth)
- [Makefile] Adopt NML version check to NML's new version output."

Ostatnie pełne spolszczenie było do wersji 0.7.2, obecna to już 0.8.x, spolszczona na 70 kilka procent.

RE: FIRS - TadeuszD - 15-11-2012

To co? Pokusi się ktoś o tłumaczenie. W razie czego mogę trochę pomóc z dostosowaniem do NML.

RE: FIRS - Malix - 16-11-2012

Ja się pokuszam, już przetłumaczyłem połowę Tongue

RE: FIRS - wib_wk - 16-11-2012

(16-11-2012, 17:51)Malix napisał(a): Ja się pokuszam, już przetłumaczyłem połowę Tongue

Chyba nie dołożyłeś sobie pracy? Do przetłumaczenia, czyli dokończenia tego co zrobił wcześniej doskonale zresztą @Dragomir było 20-cia kilka procent.

RE: FIRS - Malix - 17-11-2012

Mam przetłumaczone już całe, zamieniłem tam też opakowania na materiały fabryczne(czy jakoś tak)
Tylko nie wiem co z tym plikiem zrobić D:

RE: FIRS - TadeuszD - 17-11-2012

(17-11-2012, 00:33)Malix napisał(a): ...zamieniłem tam też opakowania na materiały fabryczne...

Po co????
Tak, jak napisał wib_wk - trzeba było tylko dotłumaczyć to, czego brakowało, a nie wymyslać od początku. Sad

RE: FIRS - wib_wk - 17-11-2012

(17-11-2012, 12:36)TadeuszD napisał(a):
(17-11-2012, 00:33)Malix napisał(a): ...zamieniłem tam też opakowania na materiały fabryczne...

Po co????
Tak, jak napisał wib_wk - trzeba było tylko dotłumaczyć to, czego brakowało, a nie wymyslać od początku. Sad

Tłumaczenia muszą być jak najkrótsze, "opakowania" było przemyślane i adekwantne. Tutaj jest spis co trzeba uzupełnić w tłumaczeniu: http://bundles.openttdcoop.org/firs/nightlies/r3207/translations/polish.html#missing

RE: FIRS - wib_wk - 17-11-2012

Dzisiejsza wersja to r3216, kompatybilność spolszczenia spadła do 69,2% .