OpenTTD #Polska - Polskie forum gry OpenTTD [ARCHIWUM]
KOLEJ Polish PKP Set v2.0 - Wersja do druku

+- OpenTTD #Polska - Polskie forum gry OpenTTD [ARCHIWUM] (https://forum.openttd.pl)
+-- Dział: OpenTTD (https://forum.openttd.pl/forumdisplay.php?fid=1)
+--- Dział: Dodatki (https://forum.openttd.pl/forumdisplay.php?fid=27)
+--- Wątek: KOLEJ Polish PKP Set v2.0 (/showthread.php?tid=953)

RE: Polish PKP Set v2.0 - McZapkie - 26-03-2014

(25-03-2014, 20:08)TadeuszD napisał(a): Domyślnie w OTTD loading_speed wynosi 5.
Owszem, ale domyślne wagoniki mają 40 pasażerów, podczas gdy abhxz ma ich 80 - więc rozładowuje się 2x dłużej.

Cytat:Eksperymentalnie zrobiłem więc trzeci stan pośredni - gdy pociąg jedzie całkiem pusty, to zużywa "połowę" swej mocy, tzn. koszty użytkowania przyjmują wartość pośrednią.
To da się jakoś sprawdzić całkowitą masę składu z poziomu newgrf?

RE: Polish PKP Set v2.0 - TadeuszD - 26-03-2014

(26-03-2014, 11:49)McZapkie napisał(a): ...ale domyślne wagoniki mają 40 pasażerów, podczas gdy abhxz ma ich 80 - więc rozładowuje się 2x dłużej.

No i dobrze. Abhxz ma 2x więcej miejsc, przynosi 2x większy dochód, więc dla równowagi rozładowuje się 2x dłużej.
Poza tym zauważ, że ta najbardziej niekorzystna sytuacja (pełen rozładunek/załadunek) zachodzi najczęściej na stacjach końcowych. W rzeczywistości mamy tam zwykle do czynienia ze zmianą lokomotywy, przeglądem składu przez rewidenta lub przynajmniej sprzątnięciem przedziałów przed kolejnym odjazdem. Dłuższy rozładunek/załadunek symuluje te czynności związane z obrządzeniem składu.
Na stacjach pośrednich, przy włączonym CargoDist, wymiana pasażerów jest tylko częściowa.

A jak ktoś chce szybką wymianę pasażerów, to niech używa kibli, które, jak powszechnie wiadomo, nigdy nie są sprzątane... Big Grin

(26-03-2014, 11:49)McZapkie napisał(a): ...To da się jakoś sprawdzić całkowitą masę składu z poziomu newgrf?

Nie... 30 Ale można użyć bitmask_consist_info w celu wykrycia szczególnych stanów składu.

RE: Polish PKP Set v2.0 - McZapkie - 26-03-2014

(26-03-2014, 13:22)TadeuszD napisał(a):
(26-03-2014, 11:49)McZapkie napisał(a): ...ale domyślne wagoniki mają 40 pasażerów, podczas gdy abhxz ma ich 80 - więc rozładowuje się 2x dłużej.
No i dobrze. Abhxz ma 2x więcej miejsc, przynosi 2x większy dochód, więc dla równowagi rozładowuje się 2x dłużej.
Ale jest 2x dłuższy!
Tej samej długości skład złożony z standardowych wagonów przewozi tyle samo pasażerów ale przynosi większe zyski niż analogiczny skład PKP - bo ten traci czas i pieniądze długo się ładując.
Sama idea zróżnicowania szybkości ładowania jest jak najbardziej OK,
tylko jak pisałem, źle jest punkt odniesienia dobrany.

RE: Polish PKP Set v2.0 - TadeuszD - 26-03-2014

(26-03-2014, 14:53)McZapkie napisał(a): Ale jest 2x dłuższy!

Ee, przesadzasz. Jest dłuższy o zaledwie 37%. Więc nawet zakładając tę samą przepustowość na mb wagonu, dalekobieżny PKP powinien mieć loading_speed nie większy jak 7. Co jednak nie ma związku z ilością drzwi na mb. Sad

(26-03-2014, 14:53)McZapkie napisał(a): Tej samej długości skład złożony z standardowych wagonów przewozi tyle samo pasażerów ale przynosi większe zyski niż analogiczny skład PKP - bo ten traci czas i pieniądze długo się ładując.

Coś mi tu nie pasuje. Przykładowo, na 5 kratkach stacji mieści się 7 wagonów PKP lub 10 wagonów standardowych - lokomotyw nie liczę. Wagony te przewożą odpowiednio 560 (PKP) lub 400 (standard). Cos mi trudno uwierzyć, że strata spowodowana ładowaniem dłuższym o 8 tick'ów jest w stanie zniwelować zysk z przewiezienia o 40% więcej pasażerów. Smiley24
A może należałoby podnieść nieznacznie cargo_age_period dla dalekobieżnych wagonów 2klasy aby na dłuższych trasach nadrabiały te stratę wynikająca z dłuższego ładowania? Choć wg mnie one już i tak nadrabiają mając Vmax rzędu 140km/h.

RE: Polish PKP Set v2.0 - TadeuszD - 28-03-2014

na https://dev.openttdcoop.org/projects/pkpset/files wrzuciłem eksperymentalną wersję PKP Setu: pkp-set-2.0.9-RC2a.grf
Oprócz dwóch małych bugów zmodyfikowałem w niej ceny. Ceny zakupu wagonów są wyższe o ok. 60% niż do tej pory. Chyba teraz lepiej korespondują z cenami lokomotyw. Poza tym wcześniej trochę to dziwnie wyglądało, gdy mały autobus kosztował 20 tyś. a znacznie większy od niego wagon zaledwie kilka tyś. Podwyższyłem też o ok. 60-70% koszty utrzymania lokomotyw.
Eksperymentalny chrakter setu bierze się z tego, że dla składu Tp4 + Wddo/Wddoh działa mechanizm obniżania kosztów utrzymania lokomotywy, gdy pociąg stoi lub gdy jedzie pusty.

RE: Polish PKP Set v2.0 - TadeuszD - 31-03-2014

Przez weekend opracowałem kolejną wersję - pkp-set-2.0.9-RC2b.grf
Zaimplementowałem zmienny running_cost we wszyskich lokomotywach i wagonach, dopracowałem też niektóre wartości kosztów.
P.S. W czasie testów grałem PKP Setem z obydwoma współczynnikami kosztów ustawionymi na 8x i... dało się grać! Wink

RE: Polish PKP Set v2.0 - Damgam - 31-03-2014

Małe pytanko. Czy dałoby rade (w przyszłości) dorobić do pociągów efekty dźwiękowe tak jak np. w... to chyba było UKRS set?

(31-03-2014, 14:00)Damgam napisał(a): Czy dałoby rade (w przyszłości) dorobić do pociągów efekty dźwiękowe...?

Tak, jest to możliwe. Obecnie PKP Set wykorzystuje domyślny zestaw dźwięków, ale można użyć swoje własne. Jest tylko sporo obostrzeń dotyczących dźwięków - sample muszą być 8-bitowe i nie dłuższe niż 64kB. No i lista momentów, kiedy mogą być one odtworzone jest ściśle określona - http://newgrf-specs.tt-wiki.net/wiki/NML:Vehicles#Sound_events

RE: Polish PKP Set v2.0 - Damgam - 31-03-2014

(31-03-2014, 16:57)TadeuszD napisał(a):
(31-03-2014, 14:00)Damgam napisał(a): Czy dałoby rade (w przyszłości) dorobić do pociągów efekty dźwiękowe...?

Tak, jest to możliwe. Obecnie PKP Set wykorzystuje domyślny zestaw dźwięków, ale można użyć swoje własne. Jest tylko sporo obostrzeń dotyczących dźwięków - sample muszą być 8-bitowe i nie dłuższe niż 64kB. No i lista momentów, kiedy mogą być one odtworzone jest ściśle określona - http://newgrf-specs.tt-wiki.net/wiki/NML:Vehicles#Sound_events

Mialem na mysli dzwiek gdy pociąg jedzie Wink

(31-03-2014, 18:01)Damgam napisał(a): Mialem na mysli dzwiek gdy pociąg jedzie Wink

W przypadku parowozów dałoby się uzyskać efekt symulujący odgłosy pracy tłoków. Jednak dźwięk ten byłby bardzo powtarzalny i monotonny, bez tych wszystkich niuansów akustycznych typowych dla np. jazdy pod pełną parą lub na luzie. Na dłuższą metę byłby wręcz nużący, szczególnie jak po planszy jeździ 100 takich pociągów... Sad

RE: Polish PKP Set v2.0 - TadeuszD - 08-04-2014

Nawiązując do pytań Damgam-a, pozbierałem swoje różne eksperymenty nad udźwiękowieniem GRF-ów i stworzyłem z nich oraz na bazie Pt31 mały dodatek - jest to lokomotywa wydająca z siebie różne dźwięki w zależności od prędkości. Dodatek można pobrać z https://dev.openttdcoop.org/attachments/download/5961/sound-engine.grf

RE: Polish PKP Set v2.0 - Damgam - 08-04-2014

Az jutro sprawdze Big Grin
Co do dźwieków to mozna by zrobic parametr włącz/wyłącz.

Edit: Właśnie o coś takiego mi chodziło Smile

RE: Polish PKP Set v2.0 - TadeuszD - 15-04-2014

Wersja 2.0.9 trafiła do 'Dodatków online'.
Osoby, które wcześniej korzystały z wersji testowych (oznaczonych jako RC), powinny je usunąć z dysku w przypadku wystąpienia konfliktów wersji.

RE: Polish PKP Set v2.0 - McZapkie - 17-04-2014

(28-03-2014, 10:57)TadeuszD napisał(a): Eksperymentalny chrakter setu bierze się z tego, że dla składu Tp4 + Wddo/Wddoh działa mechanizm obniżania kosztów utrzymania lokomotywy, gdy pociąg stoi lub gdy jedzie pusty.
Z tego co widzę, to nie zależy to od wagonów, tylko od lokomotywy.
Szczerze powiedziawszy w PKP-secie (w porównaniu do 2cctrains) koszty utrzymania są tak małe, w porównaniu z zarobkami, że takie fiuczery są niezauważalne - czy coś kosztuje 1000 czy 200 funtów rocznie - jeśli roczny zarobek jest 10 albo nawet (dla późniejszych lokomotyw) 50x większy.
Zrobiłem sobie takie zestawienie:
https://docs.google.com/spreadsheets/d/1UuAZGvmrNmlQByNomVQdKxZJ8UZzoGtPTJhCL3VuOXI/edit?usp=sharing
gdzie w kolumnie N pokazane, ile razy większy jest roczny zarobek od kosztów utrzymania lokomotywy (wagonów nie liczyłem bo do tej pory były prawie darmo),
w kolumnie O to samo ale doliczając koszty amortyzacji zakupu lokomotywy.
Wiem że można dać mnożniki kosztów, ale to nie tędy droga.

Przy okazji -w kolumnie R proponuję formułę na wyliczanie running cost na podstawie mocy i kwadratu prędkości. W sumie dla większości podobne, ale do tych poprzednich wartości z v. 2.08.

Co mi jednak przyszło do głowy patrząc na koszty węglarek Wddoh - przecież running cost całego pociągu powinno zależeć od ilości wagonów!
Czyli wystarczy:
1. podwyższyć running_cost wagonów, aby lok luzem istotnie różnił się od lok+długi skład
2. w przypadku wagonów towarowych, można te koszty uzależnić od tego, czy jedzie czy stoi, oraz od tego czy ładowny czy próżny (w przypadku wagonów pasażerskich koszty mogą być stałe bo trzeba opłacić obsługę).
Tylko nie wiem, czy punkt 2 jest możliwy dla wagonów, czy tylko dla lok prowadzącego.

RE: Polish PKP Set v2.0 - TadeuszD - 18-04-2014

(17-04-2014, 20:18)McZapkie napisał(a): Szczerze powiedziawszy w PKP-secie (w porównaniu do 2cctrains) koszty utrzymania są tak małe, w porównaniu z zarobkami, że takie fiuczery są niezauważalne...
Wiem że można dać mnożniki kosztów, ale to nie tędy droga.

Jeszcze się taki nie urodził, co by każdemu dogodził... Smiley16
To jest gra. Zadaniem gracza jest zarabianie pieniędzy i inwestowanie ich w dalszy rozwój sieci transportowej, a tego nie da się robić nieustannie walcząc z deficytem finansowym. Smiley57
Dla tych, którzy lubią grać na granicy opłacalności i składać przez 10 lat kasę na kolejny pociąg, są właśnie ustawienia zwiększające 8x wszystkie ceny i koszty eksploatacji.

RE: Polish PKP Set v2.0 - niemiec - 18-04-2014

PKP zaktualizowany na serwerach, na których występował.

RE: Polish PKP Set v2.0 - McZapkie - 18-04-2014

(18-04-2014, 16:59)TadeuszD napisał(a): Dla tych, którzy lubią grać na granicy opłacalności i składać przez 10 lat kasę na kolejny pociąg, są właśnie ustawienia zwiększające 8x wszystkie ceny i koszty eksploatacji.
No właśnie, dlatego napisałem, że nie tędy droga.
Mnożniki kosztów podwyższają równo wszystkie koszty, a tu chodzi o to, aby były bardziej zbalansowane.
Tzn. aby czymś się różniły koszty krótkiego i długiego pociągu.
Zazwyczaj zaczyna się z krótkimi i z małą ilością pieniędzy.
Później pieniądze przybywają szybciej niż ktoś jest w stanie je wydać.
Ponadto chodziło mi o to, że jakiekolwiek bajery typu zmniejszone koszty przy postoju, a także jakiekolwiek różnicowanie tych kosztów
i zastanawianie się, czy mają być proporcjonalne do prędkości czy mocy, nie mają kompletnie żadnego znaczenia,
gdy koszty są nie 8x, ale wręcz 100x mniejsze niż zarobek. Równie dobrze mogłyby być równe zero.
A skoro koszty nie mają znaczenia, to cały set lokomotyw nie ma znaczenia innego oprócz "eyecandy".

RE: Polish PKP Set v2.0 - McZapkie - 19-04-2014

(18-04-2014, 17:05)niemiec napisał(a): PKP zaktualizowany na serwerach, na których występował.
Obawiam się, że mapie Polski nie wyszło to na dobre, zrobiły się desync errors.
Spróbujcie otworzyć, podmienić newgrf i zapisać scn w wersji, w której była mapa stworzona (np. 1.3.3 zamiast 1.4.0).
Z doświadczenia wiem, że jednoczesna zmiana newgrf i wersji openttd najbardziej miesza.
Jeśli to nie pomoże, trzeba będzie zrobić rollback do 2.08.

RE: Polish PKP Set v2.0 - TadeuszD - 20-04-2014

(18-04-2014, 18:36)McZapkie napisał(a): Mnożniki kosztów podwyższają równo wszystkie koszty, a tu chodzi o to, aby były bardziej zbalansowane.

Co konkretnie rozumiesz pod pojęciem "bardziej zbalansowane"?
Patrząc na realia, koszt eksploatacji wagonu (rewizja raz na kilka lat) jest znikomy w porównaniu z kosztami utrzymania lokomotywy (paliwo, obsługa, całe zaplecze techniczne, naprawy i remonty). W PKP Secie różnica w kosztach utrzymania lokomotyw i wagonów sięga 25 - 50 razy, co moim zdaniem odpowiada orientacyjnie rzeczywistości. Ale jeśli ktoś ma jakieś inne, konkretne wyliczenia, to chętnie się z nimi zapoznam...

Druga sprawa - w oryginalnym zestawie pociągów TTD w ogóle nie ma kosztów utrzymania wagonów, a możliwośc ustawiania tych kosztów dla wagonów w NewGRF wyglada trochę jak "skutek uboczny", szczególnie gdy się patrzy na nazwy zmiennych i parametrów. Pomimo, że feature ten jest wykorzystywany przez autorów wielu setów, to w PKP Secie podszedłem do tego tematu raczej ostrożnie...

A trzecia kwestia, chyba najważniejsza - czy komukolwiek z pozostałych graczy przeszkadzają obecne koszty utrzymania i czuje potrzebę ich zwiększenia i/lub innego zbalansowania?

RE: Polish PKP Set v2.0 - McZapkie - 21-04-2014

(20-04-2014, 16:07)TadeuszD napisał(a):
(18-04-2014, 18:36)McZapkie napisał(a): Mnożniki kosztów podwyższają równo wszystkie koszty, a tu chodzi o to, aby były bardziej zbalansowane.
Patrząc na realia, koszt eksploatacji wagonu (rewizja raz na kilka lat) jest znikomy w porównaniu z kosztami utrzymania lokomotywy (paliwo, obsługa, całe zaplecze techniczne, naprawy i remonty).
I tu właśnie tkwi cały sęk - wagon nie jeździ sam, tylko ciągnie go lokomotywa.
Stąd pomysł na koszt eksploatacji wagonów, aby koszt całego pociągu zależał od jego długości, to chyba logiczne.

Cytat:Co konkretnie rozumiesz pod pojęciem "bardziej zbalansowane"?
O to co powyżej - aby nie było aż tak drastycznych różnic między początkiem rozgrywki a dalszą częścią.
Na początku jest trudno i trzeba ciułać grosze na infrastrukturę i tabor, a potem nie wiadomo co z kasą zrobić.
Zwiększenie basecostów tylko pogarsza sprawę - na początku nie da się grać, ale jak się uda, to potem i tak nie wiadomo co z kasą zrobić.

Cytat:W PKP Secie różnica w kosztach utrzymania lokomotyw i wagonów sięga 25 - 50 razy, co moim zdaniem odpowiada orientacyjnie rzeczywistości. Ale jeśli ktoś ma jakieś inne, konkretne wyliczenia, to chętnie się z nimi zapoznam...
Te wszystkie koszty nie mają większego znaczenia, patrz załącznik -
roczny koszt eksploatacji 50x mniejszy niż zarobek? Koszt zakupu zwraca się po roku? sandbox mode...

Stąd propozycja, aby wagony brały konkretny udział w koszcie eksploatacji.

Proponuję jeden wspólny model dla wszystkich pojazdów, po prostu:
Kod:
running_cost_factor = mass * Vmax * Vmax /20000 + constcost
gdzie constcost to koszty stałe eksploatacji: 20 dla parowozów, 16 dla innych lokomotyw, 1..2 dla towarowych, 5...6 dla pasażerskich (oraz +4 za budkę).

Uzasadnienie wzoru jest dwojakie:
1. fizyka: płacimy za mV^2 /2
2. 2x szybszy pociąg to ponad 4x większy zarobek, większa masa wagonu to większy zarobek (w przypadku lokomotywy - większa siła pociągowa)

Szczegółowe wyliczenia tutaj:
https://docs.google.com/spreadsheets/d/1UuAZGvmrNmlQByNomVQdKxZJ8UZzoGtPTJhCL3VuOXI/edit?usp=sharing
podałem też przykłady dla różnych składów, i tak skład podobny z przykładu powyżej kosztowałby rocznie 6000 funtów
- co nadal jest znacznie mniejsze niż zarobek, ale przynajmniej podobny rząd wielkości.
Co ważne, gdyby pasażerów było za mało, to skład można skrócić i płacić mniej.

Przy takich kosztach jest w ogóle sens zastanawiać się, jaki tabor kupić.
Można też wtedy myśleć o fiuczerach typu mniejsze koszty przy zatrzymaniu
(ale powinno to oczywiście działać też na wagony).

Ale najważniejsze jest - jak ktoś chce grać w trybie HARD, to podwyższając mnożniki kosztów, nie zarżnie gry na dzień dobry - bo będzie szansa dopasować skład i koszty do potrzeb i zarobków.