OpenTTD #Polska - Polskie forum gry OpenTTD [ARCHIWUM]
KOLEJ Polish PKP Set v2.0 - Wersja do druku

+- OpenTTD #Polska - Polskie forum gry OpenTTD [ARCHIWUM] (https://forum.openttd.pl)
+-- Dział: OpenTTD (https://forum.openttd.pl/forumdisplay.php?fid=1)
+--- Dział: Dodatki (https://forum.openttd.pl/forumdisplay.php?fid=27)
+--- Wątek: KOLEJ Polish PKP Set v2.0 (/showthread.php?tid=953)

RE: Polish PKP Set v2.0 - Walter Novotny - 17-07-2014

Tak Sad
W malowaniu PTK i DB.

RE: Polish PKP Set v2.0 - Damgam - 17-07-2014

Następnym razem podpisuj oobrazki Smile

RE: Polish PKP Set v2.0 - TadeuszD - 17-07-2014

(17-07-2014, 20:54)Walter Novotny napisał(a): ...PTK i DB.

No ale to już typowi "prywaciarze". Nawet nie spółki wydzielone z PKP. Sad

Oj! Widzę, że muszę zweryfikować te malowania. Wink
PKP IC, PKP Cargo, PKP Przewozy Regionalne - OK. Koleje Mazowieckie - od biedy też OK, gdyż przynajmniej były spółką z udziałem PKP PR.
Ale wszelkie CTL-e, PTK i inne to już nie PKP, tylko prywatni przewoźnicy, nie mający nic wspólnego z PKP. Sad
Podobnie zresztą Koleje Dolnośląskie i Koleje Śląskie - to spółki samorządów województw, w dużej mierze konkurujące z PKP... Sad

RE: Polish PKP Set v2.0 - Walter Novotny - 17-07-2014

Smiley6 [Obrazek: 92445044340047869906.png]
Teraz ciężko spotkać ET21 w innych malowaniach. U mnie praktycznie codziennie widzę jeden z tych czterech wariantów. Zieloną to chyba kiedyś raz widziałem.

Tak jest bliżej prawdy:
(17-07-2014, 21:42)TadeuszD napisał(a): Przewozy Regionalne ... to spółka samorządów województw, w dużej mierze konkurująca z PKP... Sad

RE: Polish PKP Set v2.0 - TadeuszD - 17-07-2014

(17-07-2014, 22:22)Walter Novotny napisał(a): Teraz ciężko spotkać ET21 w innych malowaniach...

Bo te zielone PKP-owskie stacjonują głównie na Śląsku. I do tej pory nie dorobiły się żadnego współczesnego malowania PKP.

RE: Polish PKP Set v2.0 - Economicus - 17-07-2014

Tadeusz czyli nie ma co liczyc na malowanie EN57 w barwach KD w secie ??

RE: Polish PKP Set v2.0 - TadeuszD - 18-07-2014

(17-07-2014, 22:22)Walter Novotny napisał(a): Tak jest bliżej prawdy:
(17-07-2014, 21:42)TadeuszD napisał(a): Przewozy Regionalne ... to spółka samorządów województw, w dużej mierze konkurująca z PKP... Sad

Niemniej historycznie rzecz biorąc, jest to spółka wydzielona z PKP SA. Po PKP przejęła tabor i infrastrukturę, a jej zasięg jest z założenia ogólnokrajowy. Należy więc ją traktować jako bezpośredniego spadkobiercę "narodowego" przewoźnika. Wink
Kwestie prywatnych przewoźników wyjaśniłem na PW. To nieco bardziej złożony temat.

RE: Polish PKP Set v2.0 - McZapkie - 18-07-2014

Nie wiem, czy konieczne jest kurczowe trzymanie się spółek wywodzących się z PKP, mimo tytułu setu.
To może w przyszłości ograniczać możliwości setu Wink
Mnie np. na liniach niezelektryfikowanych bardzo brakuje EMD 66.
Używam zamiast tego SU46 (podobnie jak PKP Cargo), ale trochę słaba.

RE: Polish PKP Set v2.0 - Walter Novotny - 18-07-2014

(18-07-2014, 13:19)McZapkie napisał(a): Nie wiem, czy konieczne jest kurczowe trzymanie się spółek wywodzących się z PKP, mimo tytułu setu.
To może w przyszłości ograniczać możliwości setu Wink
Mnie np. na liniach niezelektryfikowanych bardzo brakuje EMD 66.
Używam zamiast tego SU46 (podobnie jak PKP Cargo), ale trochę słaba.
U mnie na bocznicy stoi taka 66.
Ja osobiście bym chciał aby set był "kolorowy" i aby każdy mógł znaleźć w nim coś ze swojej okolicy. Wydaje mi się, że dzięki temu można by się lepiej wczuć. Według OpenTTD wiki w grze mogą być wręcz kosmiczne ilości malowań i rodzajów lokomotyw. Kiedyś kolej w Polsce = PKP teraz już coraz większą rolę odgrywają prywaciarze. Jednak nie mi tu decydować, ja jestem zaledwie jednym z ponad tysiąca użytkowników.

ST44
[Obrazek: 79159228723047369325.png]

poprawiłem drobne błędy w ET22

RE: Polish PKP Set v2.0 - qamil - 18-07-2014

Również nie trzymałbym się klasycznego PKP - jeśli jakaś lokomotywa ze współczesnych, nie pkp-owskich spółek jest często spotykana lub z jakiegoś innego powodu warta dodania, nie ma powodu żeby ją odrzucać. Podobnie z malowaniami, nikomu nie wadzą, a w oknie refitu (w końcu w ten sposób będą one wybierane, czy jakoś inaczej?) dodać w opisie nazwę spółki która tak pomalowała loka.
Co do ET21, to poza malowaniem zielonym jeździ jeszcze jeden w "klasycznym", i nadal ciągnie pociągi towarowe: http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/d/da/Et21-57.jpg

RE: Polish PKP Set v2.0 - Walter Novotny - 18-07-2014

Su46
[Obrazek: 25759250199486936518.png]

Fajnie byłoby zobaczyć jakąś nową lokomotywę spalinową. Na przykład TRAXX F140 DE, typ BR285 PL w malowaniu Lotos.

RE: Polish PKP Set v2.0 - lukasypl - 18-07-2014

Dla mnie te wszystkie dywagacje i ostrzenie ząbków są trochę bez sensu. Nie chcę tu robić za adwokata, ale przecież już dawno zostało napisane, co będzie w secie i dlaczego nie będzie tego, czego nie będzie. Lista "to do" jest dostępna w sieci i można zobaczyć, co tam jeszcze się pojawi Wink

RE: Polish PKP Set v2.0 - TadeuszD - 20-07-2014

McZapkie i inni... napisał(a):Nie wiem, czy konieczne jest kurczowe trzymanie się spółek wywodzących się z PKP, mimo tytułu setu.

W mojej opinii, "prywaciarze" to nie tylko inne malowanie. Technicznie, powinny to być odrębne lokomotywy i wagony, z własnymi oznaczeniami. Do tego cała logika zabraniająca łączenie taboru PKP i prywatnego - bo prędzej Słońce zgaśnie, niż PKP pociągnie skład prywatny lub odwrotnie...
Zamykam więc temat przewoźników prywatnych, przynajmniej do czasu, kiedy uda mi się wymyślić jakieś racjonalne rozwiązanie. (EOT)

Tymczasem, pokonując niespodziewane problemy, udało mi się oprogramować EN57/71 tak, aby woził pocztę oraz korzystał z różnych malowań.
Domyślnym malowaniem jest "malowanie zależne od roku". Generuje ono losowo historyczne malowania zgodne z następującymi okresami czasu:
1957 - 1990: tylko klasyczne,
1991 - 1996: klasyczne lub pomarańczowe
od 1997: dostępne wszystkie malowania uniwersalne
Gracz może w oknie przebudowy wymusić inne malowanie, jeśli losowe mu się nie podoba...

Przy okazji duże podziękowania dla lukasypl za wykład z historii malowania jednostek. Wink

Plik do testowania można pobrać z linku: https://dev.openttdcoop.org/attachments/download/6286/pkp-set-2.0.11.grf
Oczywiście, jest to tylko wersja robocza setu. Logika oraz lista dostępnych malowań może ulegać zmianie.

RE: Polish PKP Set v2.0 - UAZownik - 20-07-2014

Zgłaszam małego buga - nie da się zmienić malowania EN57/71 na KM, pomimo tego że reszta działa bez zarzutu. Oczywiście wszystko testowane w latach 1997+

Tylko czy 1997 to nie trochę za wcześnie na malowanie SPOT (wiśniowe)? Na dobrą sprawę weszły one cirka 10 lat później. Teoretycznie w latach 2010+ powinno być ono wraz z malowaniem KM jedynym dostępnym. choć to tylko moje luźne dewiacje... Wink

RE: Polish PKP Set v2.0 - Economicus - 20-07-2014

u mnie to samo brak malowania KM i szkoda ze nadal brak malowania KD

RE: Polish PKP Set v2.0 - TadeuszD - 20-07-2014

(20-07-2014, 11:02)UAZownik napisał(a): Zgłaszam małego buga...
Tylko czy 1997 to nie trochę za wcześnie na malowanie SPOT (wiśniowe)? Na dobrą sprawę weszły one cirka 10 lat później.

Błąd poprawiłem. Co do dat progowych, to jak pisałem, są do dyskusji. SPOT faktycznie pojawił się dopiero w 2001, więc mogę ustawić drugą datę nieco później niż 1997.

Dodatkowo oprogramowałem już też EU07, żeby korzystała z malowań Waltera. Tutaj logika jest również trochę skomplikowana. Podstawowym malowaniem jest "malowanie zgodne z ładunkiem":
do 2000: malowanie klasyczne (zielone, po 1989 z żółtymi czołami)
od 2001:
PKP IC, gdy skład zawiera wagony IC
PKP PR, gdy skład zawiera wagony osobowe, inne niż IC
PKP Cargo, gdy skład zawiera wagony towarowe
Dodatkowo od 2012 malowanie PKP PR oprócz "budyniu" może losowo zamienić się we współczesne granatowo-biało-czerwone.

Oprócz tego gracz może wymusić wybrane malowanie, gdy to automatyczne mu nie odpowiada.

[Obrazek: 283EU07_livery.png]

Nowsza wersję można pobrać z http://dev.openttdcoop.org/attachments/download/6294/pkp-set-2.0.11.grf

RE: Polish PKP Set v2.0 - Walter Novotny - 20-07-2014

Mechanizm dobrze działa. Gdy damy wagon towarowy i osobowy to jest zielona a w normalniejszych konfiguracjach przybiera odpowiednie barwy. Losowanie dla PR też działa.
To właśnie pokazuje jak ogromny potencjał ma OpenTTD.
Dobra robota Tadeusz.

Zglaszam blad w tej kompilacji ktora jest na serwerze nie ma EU07 ale za to dziala poprawnie malowanie w EN57

Niech ktos potwierdzi jesli ma ten sam problem

RE: Polish PKP Set v2.0 - Walter Novotny - 20-07-2014

(20-07-2014, 16:37)Economicus napisał(a): Zglaszam blad w tej kompilacji ktora jest na serwerze nie ma EU07 ale za to dziala poprawnie malowanie w EN57

Niech ktos potwierdzi jesli ma ten sam problem
Ta wersja w najnowszym poście różni się od tej wyżej. Musisz pobrać tę najnowszą wersję. Numer ma taki sam, bo to i tak jest jeszcze nieoficjalna wersja.

Co sądzicie o SM42 w malowaniach PKP Cargo i PKP IC
[Obrazek: 53979451505572814192.png]

Walter miales racje ....... zreszta jak zawsze Smile