OpenTTD #Polska - Polskie forum gry OpenTTD [ARCHIWUM]
POJAZDY Polish Road Set - Wersja do druku

+- OpenTTD #Polska - Polskie forum gry OpenTTD [ARCHIWUM] (https://forum.openttd.pl)
+-- Dział: OpenTTD (https://forum.openttd.pl/forumdisplay.php?fid=1)
+--- Dział: Dodatki (https://forum.openttd.pl/forumdisplay.php?fid=27)
+--- Wątek: POJAZDY Polish Road Set (/showthread.php?tid=976)

Strony: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20

RE: Polish Road Set - p0358 - 03-07-2013

(03-07-2013, 09:21)TadeuszD napisał(a):
(02-07-2013, 18:07)Rysh napisał(a): Czyli wystarczy dopisać kilka linijek?

To nie takie proste. GRFMaker generuje kod zgodny ze starą wersją GRF, która ma wiele ograniczeń i po prostu nie obsługuje pewnych funkcji.
Aby włączyć te funkcje i pozbyć się ograniczeń, trzeba najpierw cały kod przerobić na wersję zgodną ze specyfikacją GRFv8. A to jest rzeźba straszliwa, szczególnie że NFO to rodzaj assemblera, kompletnie nieczytelnego. Ja się na to nie piszę...
Prościej napisać ten set od początku. Smiley24

Słyszałem kiedyś o NFO2HTML, na jakimś forum...

RE: Polish Road Set - Ziomo105 - 06-07-2013

Grajac wczoraj na multi zobaczylem cos takiego: http://postimg.org/image/wxflwi393/ . Wyglada to tak, jakby obie czesci Ikarusa 280 zostaly wcisniete w siebie. Jakby co zrobilem save. #EDIT_1: Link http://chomikuj.pl/Ziomo105 plik jest w folderze "Dokumenty". #EDIT_2: Wyslanie do zajezdni pomoglo. Wyglada normalnie, ale co spowodowalo ten blad? Smiley33

RE: Polish Road Set - p0358 - 06-07-2013

(06-07-2013, 11:56)Ziomo105 napisał(a): Grajac wczoraj na multi zobaczylem cos takiego: http://postimg.org/image/wxflwi393/ . Wyglada to, tak jakby obie czesci Ikarusa 280 zostaly wcisniete w siebie. Jakby co zrobilem save.

Możesz spróbować wysłać go do zajezdni i puścić jeszcze raz (widziałem, że obok taki sam autobus działa poprawnie), jak nie pomoże... to cóż, GRFMaker to dość stare narzędzie i ja bym ten set przepisał pod NML na miejscu Sojity, wszystko by działało. (mogę Ci Sojita wytłumaczyć jak zacząć Big Grin)

RE: Polish Road Set - Sojita - 06-07-2013

Błąd złączonego przegubu się zdarza, podobnie jak zdarza się że tir ma naczepę przed sobą. Zauważyłem że takie coś może się zdarzyć gdy pojazd zawraca o 180' szczególnie kilka razy pod rząd. Działa to trochę jakby wrzucić pojazd do wirówki... Ale problem jest sporadyczny bo mało gdzie pojazdy dwuczłonowe muszą zawracać o 180 no i naprawić jest łatwo - wysłać do zajezdni bo wtedy pojazdom resetuje się pozycjonowanie.

RE: Polish Road Set - p0358 - 12-07-2013

Podbijam temat, ponieważ chcę nieco odświeżyć ten set, tzn. zrobić wersję 2, tak jak w przypadku PKP Setu. Chciałabym miedzy innymi przepisać go pod (P)NML i dodać jakieś pojazdy. Co o tym myślicie? Kto jest za? Kto jest chętny do pomocy?

RE: Polish Road Set - pAter - 12-07-2013

(12-07-2013, 19:38)p0358 napisał(a): Podbijam temat, ponieważ chcę nieco odświeżyć ten set, tzn. zrobić wersję 2, tak jak w przypadku PKP Setu. Chciałabym miedzy innymi przepisać go pod (P)NML i dodać jakieś pojazdy. Co o tym myślicie? Kto jest za? Kto jest chętny do pomocy?

Może zapytaj twórców czy się na to zgadzają i ewentualnie to Ty pomóż im Wink

RE: Polish Road Set - p0358 - 12-07-2013

No troszkę się źle wyraziłem może, jeśli Sojita nie będzie miał nic przeciwko to pomogę mu przepisać set z czyjaś pomocą jeśli ktoś do niej będzie chętny.

RE: Polish Road Set - Rysh - 12-07-2013

Jeżeli jest na GPL to chyba nie wymaga zgody autora (chociaż zawsze lepiej zapytać), aby był również później wydany na GPL.

RE: Polish Road Set - Daniel94 - 24-07-2013

A dałoby rade żeby Polish Road Set mógł przewozić wszystkie rodzaje towarów z dodatku FIRS? bo kumpel ma serwer a się załamał gdyż nie można było na maszyny czy na paliwo przebudować jakiś dowolny pojazd :<

RE: Polish Road Set - p0358 - 24-07-2013

Można, ale na razie nie mam sił tego przepisywać pod NML, a Sojity od dawna nie ma...

EDIT: Nie zauważyłem, że był około godziny 1... Jeśli się więc Sojita zgodzi i będzie chciał to mogę go przepisać (oraz nauczyć podstaw NML-a, jeśli chce). O tyle łatwiej, że można np. takiego Stara S200, czy jak mu tam zamiast 5 pojazdów z różnymi przyczepami 1 przebudowywalny.

RE: Polish Road Set - Daniel94 - 25-07-2013

A ja coś wymyśliłem panowie czy np. nie dałoby rade podesłać pojazdy które często widujemy (chodzi też o komunikacje) napisać Dane tego pojazdu i wstawić na forum bo był też temat "Projekt poznańskie Tramwaje" To nie dałoby rade wrzucić na 1 "kupe" te Pojazdy?

RE: Polish Road Set - p0358 - 25-07-2013

Da radę, ale da Vinci nie jestem i tak ładnie jak inni nie rysuję, za to lepiej koduję. (i dobrze mi to idzie) Z grafikami jest jeszcze jeden problem - trzeba je zakodować; nietrudne, ale żmudne. Osobiście zrobiłbym dla tramwajów osobny set. Można byłoby zrobić w nich "reklamy" innych setów i dodać promocyjne pojazdy, gdy się używa wszystkich polskich setów.

RE: Polish Road Set - Daniel94 - 25-07-2013

Jeżeli chodzi o rysowanie to w sensie przez jakiś program?Bo ogólnie chciałem wam pomóc i się nauczyć kodowania itd ale powiedzmy mózg mi wysiadł jak zobaczyłem co trzeba robić

Samo kodowanie grafik jest nietrudne, może napiszę jakiś mini-tutorial... Program, hmm... W teorii GRFMaker to robi automatycznie, ale czy można to wyeksportować to zobaczę potem.

RE: Polish Road Set - TadeuszD - 25-07-2013

(25-07-2013, 11:05)p0358 napisał(a): ...może napiszę jakiś mini-tutorial...

http://openttd-polska.pl/Temat-Kolej-M%C3%B3j-pierwszy-NewGRF-drezyna-WM-15A
http://openttd-polska.pl/Temat-Kolej-M%C3%B3j-drugi-NewGRF-parow%C3%B3z-Pt31 Wink

Uległy już drobnej deaktualizacji, ale zasada działania wciąż ta sama. Samochody robi się bardzo podobnie.

No tak Smile GRFMaker zlepia wszystkie grafiki do jednego pliku, co utrudnia trochę sprawę. Gdyby Sojita podesłał grafiki, każdą z osobna, to dwa szablony by pewnie wystarczyły...

RE: Polish Road Set - Rysh - 25-07-2013

(24-07-2013, 14:08)p0358 napisał(a): Można, ale na razie nie mam sił tego przepisywać pod NML, a Sojity od dawna nie ma...
Wczoraj 01:52 - pisz PW najlepiej.

(25-07-2013, 22:50)Rysh napisał(a):
(24-07-2013, 14:08)p0358 napisał(a): Można, ale na razie nie mam sił tego przepisywać pod NML, a Sojity od dawna nie ma...
Wczoraj 01:52 - pisz PW najlepiej.

Pisałem mu kilka PW, ale nie odpisał.

RE: Polish Road Set - TadeuszD - 26-07-2013

(25-07-2013, 22:58)p0358 napisał(a): Pisałem mu kilka PW, ale nie odpisał.

Nie naciskajcie tak, bo się chłopak zamknie w sobie. Wink Weźcie pod uwagę, że zamierzacie przeprowadzić "sekcję zwłok" jego pierwszego "dziecka". To nigdy nie jest miłe dla autora...Smiley13

RE: Polish Road Set - Sojita - 27-07-2013

To tak...
- Przepisanie setu pod coś co ułatwi mu rozbudowę:
Jestem za, udostępnię wszystkie sprity a nawet jeśli będzie trzeba narysuję kolejne.
- 5 różnych pojazdów zamiast jednego przebudowywanego:
Specjalnie tak zrobiłem zakładając że to zupełnie inne typy pojazdu ale jak się nie podoba można zmienić.
To nie ograniczenie GRF Makera - moje tiry można przebudować na każdy towar.
- Dodanie nowych pojazdów:
Chętnie, sam nie dodałem bo zabrakło mi pomysłów (a dodawanie czegoś co różni się tylko trochę wprowadza tylko chaos) chyba że jakiś Kamaz będący pomiędzy zwykłą ciężarówką a tirem. Albo więcej autokarów.
- Obsługa FIRS - jak najbardziej! Sam zrobiłem ją tylko dla tirów z powodu... Lenistwa, w GRF Makerze takie dostosowanie wszystkiego to sporo roboty niestety.
- I tu prośba jeśli można, bardzo bym chciał aby przepisany set zawierał również tramwaje.
Powiedzmy z 4 rodzaje w wersji pojedynczej i z doczepą (w sumie 8). Sam narysuję sprity tym tramwajom aby nie odstawały graficznie od reszty setu. Nawet gdzieś mam zalążek Konstala 105N.

Podsumowując: Jeśli ktoś może z tego setu zrobić coś lepszego w lepszy sposób, służę spritami :p