OpenTTD #Polska - Polskie forum gry OpenTTD [ARCHIWUM]
KOLEJ Polish PKP Set v2.0 - Wersja do druku

+- OpenTTD #Polska - Polskie forum gry OpenTTD [ARCHIWUM] (https://forum.openttd.pl)
+-- Dział: OpenTTD (https://forum.openttd.pl/forumdisplay.php?fid=1)
+--- Dział: Dodatki (https://forum.openttd.pl/forumdisplay.php?fid=27)
+--- Wątek: KOLEJ Polish PKP Set v2.0 (/showthread.php?tid=953)

RE: Polish PKP Set v2.0 - Walter Novotny - 05-10-2014

[Obrazek: 487en57_wlkp_tn.jpg]
Co mieszkańcy Wielkopolski sądzą o takim malowaniu? Czy dobrze odtworzony został jego urok?

RE: Polish PKP Set v2.0 - McZapkie - 08-10-2014

Słuchajcie, mam prośbę, zwłaszcza do adminów serwerów: jeśli używacie PKP set, wpiszcie w konsoli
debug_level desync=2
i po chwili przeszukcje plik save/autosave/commands-out.log na okoliczność napisów typu
cache mismatch
Nie wiem czy to u mnie takie bugi są (w efekcie na serwerze wywala ludzi z komunikatem desync error)
czy ogólny problem.
Bez PKP set tych komunikatów nie ma.

RE: Polish PKP Set v2.0 - Mouse - 09-10-2014

Moge spróbować, ale nie gwarantuję, że bedzie serwer działał z debugiem, ponieważ wycinamy to w AP z powodu problemów :/
Sprawdze i dam znać.

RE: Polish PKP Set v2.0 - Mouse - 09-10-2014

OK, działa. Czy chcesz, aby wysyłać Ci to okresowo? Jeśli tak, to jak często?

RE: Polish PKP Set v2.0 - KOZACKI BOHUN - 15-10-2014

Jako, że nie mam za wielkiego pojęcia o tworzeniu GRF mam może głupie pytanie. Czy jeżeli w przyszłości ktoś wpadnie na pomysł zwiększenia rozdzielczości setu do 64 bitów czy trzeba będzie także zmieniać coś poza grafikami?

RE: Polish PKP Set v2.0 - Walter Novotny - 15-10-2014

(15-10-2014, 11:40)KOZACKI BOHUN napisał(a): Jako, że nie mam za wielkiego pojęcia o tworzeniu GRF mam może głupie pytanie. Czy jeżeli w przyszłości ktoś wpadnie na pomysł zwiększenia rozdzielczości setu do 64 bitów czy trzeba będzie także zmieniać coś poza grafikami?
Podpisuję się obiema rękami, że jestem przeciwny zwiększaniu rozdzielczości grafik.

Czy jest ktoś chętny do pomocy w kodowaniu Polish PKP Set v2.0 Extension Pack?
Dorysowanie malowań prywatnych przewoźników towarowych i pasażerskich to raczej nie problem. Nie potrafię jednak zakodować tego jako grf a fajnie byłoby zrobić takie rozszerzenie kompatybilne z setem bazowym.

RE: Polish PKP Set v2.0 - TadeuszD - 15-10-2014

Po dłuzszej przerwie znowu wróciłem do PKP Setu. Tym razem przebudowałem set w zakresie wcześniejszych lat. Z najważniejszych zmian:

- ostatecznie zrezygnowałem z parowozu pośpiesznego Pm36. Ta lokomotywa po prostu nie pasuje do idei systematycznego rozwoju taboru z biegiem gry. Służyłaby głównie do cheat'owania...
- zamiast Pm36 będzie TKh1 - mały i tani tendrzak do transportu na niewielkie odległości.
- w związku z eliminacją Pm36 ograniczyłem limity prędkości przedwojennych wagonów pospiesznych do 120km/h. Teraz, żeby skorzystać z EP05/09 trzeba będzie zainwestować także w lepsze wagony.
- uzupełniłem braki w ciągłości niektórych typów wagonów - dodałem "kowbojki" oraz pocztowy Gmw od McZapkie, dorysowałem przedwojenny pośpieszny austriackiej konstrukcji Bhxz (100km/h).
- zmiany dotknęły także wagony towarowe. Usunąłem z setu platformę Pddk30, a zamiast niej stworzyłem całą serię platform dwuosiowych: przedwojenne Pdk31 i Pdkh31 (80km/h), potem Kbkks (100km/h) oraz współczesną Kgns (120km/h). Ta zmiana z jednej strony ułatwi refit pociągów na przestrzeni lat, a z drugiej strony zrównoważy dochody z transportu drewna na początku gry, gdyż Pddk30 była zbyt pojemna i szybka.

Przy okazji zrobiłem coś w rodzaju obrazkowej "helpy" do PKP Setu, info-grafikę przedstawiającą typy wagonów z ich właściwościami (na razie tylko osobowe):
http://dev.openttdcoop.org/attachments/download/6723/Infographics-PKPset-wagons1.png
Co o tym sądzicie?

P.S.
Odnośnie rozszerzenia rozdzielczości grafik do 32bpp, to z tego co się orientuję, większości osób jest na "nie" Wink Poza tym, jest to masa roboty. Trzeba by zatrudnić jakiegoś speca od modelowania 3D. A z drugiej strony - dopieszczone grafiki wyglądają trochę karykaturalnie w zestawieniu z mocno uproszczoną mechaniką gry - pociągi przemieszają się przecież skokowo, co 4 pixele i zakręcają o 45 stopni... Wink

RE: Polish PKP Set v2.0 - KOZACKI BOHUN - 16-10-2014

Rzeczywiście Pm 36 psuła zabawę gdy ktoś podpinał ją pod składy z węglem. Może warto dodać ją w dodatkowym secie uzupełniającym razem z drezyną.

RE: Polish PKP Set v2.0 - FrontierPharmacist - 16-10-2014

Plansza z rodzajami wagonów bardzo fajna i daje poczucie profesjonalizmu setu Smile

Ja mam trzy pytania:
1. Czy da się coś zrobić, żeby podczas globalnego zastępowania wagonów zachowywały one ustawioną klasę, czy jest to kwestia kodu samego OTTD?
2. Czy będzie zapowiadany wcześniej Bdhpumn?
3. Czy wybierasz się w grudniu do Radomia na Fremo? Smile

RE: Polish PKP Set v2.0 - Bronisław - 16-10-2014

I dobrze że ładownoś pocztowych wagonów powiększyłeś.

RE: Polish PKP Set v2.0 - lukasypl - 16-10-2014

Nie wiem, jak ta grafika ma się do poprawionej wersji setu, ale "ryflaczki" mają Vmax=120, zaś "bonanzy" przez jakiś czas miały Vmax=140. Nie śmiem za to wspominać o Bipach, których Vmax kiedyś wynosiła... 100. Jak zaczęto dopuszczać je do prędkości o 20 kph wyższej, to połowa kolei śmiała się, że "jedynkę z przodu to chyba ktoś przez pomyłkę dopisał" Wink Jeszcze taka ciekawostka, a nuż kogoś zainteresuje - swego czasu m.in. pociąg pospieszny z Raciborza do Ełku (późniejsza "Pogoria") w sezonie letnim kursował na Bipach. Dodatek 2B stanowił wówczas, że "w przypadku zestawiania pociągu z wagonów serii Bipa Vmax=100".

RE: Polish PKP Set v2.0 - TadeuszD - 16-10-2014

(16-10-2014, 14:14)FrontierPharmacist napisał(a): 1. Czy da się coś zrobić, żeby podczas globalnego zastępowania wagonów zachowywały one ustawioną klasę, czy jest to kwestia kodu samego OTTD?
2. Czy będzie zapowiadany wcześniej Bdhpumn?
3. Czy wybierasz się w grudniu do Radomia na Fremo? Smile

1. Tak, w nowszej wersji setu w połączeniu z nowszym OTTD jest tak, że klasa przenosi się między wagonami które mają identyczny układ klas, czyli ABhxz > ABdnu oraz ABdhmnu > AB9mnopuz.
2. Tak, będzie. Nawet Walter już wstępnie narysował ten wagon, ale jeszcze nie oprogramowałem go.
3. Tak. Wink

Cytat:jak ta grafika ma się do poprawionej wersji setu, ale "ryflaczki" mają Vmax=120, zaś "bonanzy" przez jakiś czas miały Vmax=140.

Dzięki za uwagę. To pomyłka. Faktycznie te wagony tyle mają w secie. Co do Bipy, to wziąłem Vmax z Wikipedii. I myślę, że na potrzeby PKP setu może już zostać te 120km/h. Wink

RE: Polish PKP Set v2.0 - niemiec - 17-10-2014

Super sprawa z infografiką! Można Ci jakoś pomóc w dalszym jej tworzeniu?

RE: Polish PKP Set v2.0 - FrontierPharmacist - 17-10-2014

(16-10-2014, 21:30)TadeuszD napisał(a): 1. Tak, w nowszej wersji setu w połączeniu z nowszym OTTD jest tak, że klasa przenosi się między wagonami które mają identyczny układ klas, czyli ABhxz > ABdnu oraz ABdhmnu > AB9mnopuz.
A ABdnu > ABdhmnu? To chyba najczęstszy przypadek bo w tej epoce ma się już dużo tych wagonów. Rozumiem, że problem polega na tym, że ABdhmnu nie ma klasy 1/2. A czy nie da się zrobić, żeby 1/2 było zastępowane po prostu przez 2?

RE: Polish PKP Set v2.0 - TadeuszD - 17-10-2014

(17-10-2014, 09:02)FrontierPharmacist napisał(a): A ABdnu > ABdhmnu? [...] A czy nie da się zrobić, żeby 1/2 było zastępowane po prostu przez 2?

ABdnu i ABdhmnu mają różną długość. Zwykle wymagają więc ręcznej ingerencji. Dlatego nie przywiązywałem większej wagi do kompatybilności klas.

@niemiec: Dzięki, ale tę info-grafikę wysmarowałem pod Inkscape'm w nieco ponad 1h. Więc ogarniam temat... Wink

RE: Polish PKP Set v2.0 - TadeuszD - 19-10-2014

Poprawiona infografika dla osobowych:
http://dev.openttdcoop.org/attachments/download/6755/Infographics-PKPset-wagons1.png
I analogiczna dla wagonów towarowych:
http://dev.openttdcoop.org/attachments/download/6756/Infographics-PKPset-wagons2.png

RE: Polish PKP Set v2.0 - FrontierPharmacist - 21-10-2014

Czy wagon Hbbins ma jakieś ukryte zalety w stosunku do Gagsa? Bo na pierwszy rzut oka to przy podobnym koszcie i identycznej prędkości max oferuje o połowę mniejszą ładowność...

RE: Polish PKP Set v2.0 - mr_tom - 21-10-2014

(21-10-2014, 13:11)FrontierPharmacist napisał(a): Czy wagon Hbbins ma jakieś ukryte zalety w stosunku do Gagsa? Bo na pierwszy rzut oka to przy podobnym koszcie i identycznej prędkości max oferuje o połowę mniejszą ładowność...

Hbbins to chyba bardziej w miejsce Gbs`a niż Gags`a.

RE: Polish PKP Set v2.0 - qamil - 21-10-2014

Tak - w secie, w przeciwieństwie do infografiki, Hbbins i Habbins mają prędkości max 120km/h (chyba, że coś się zmieniło w najnowszych wersjach). No i fajnie by było dodać do infografiki długości poszczególnych składów w skali opena Smile

RE: Polish PKP Set v2.0 - TadeuszD - 21-10-2014

W infografice jest faktycznie błąd. Hbbins i Habbins mają Vmax=120km/h.
Inna sprawa, że przy okazji wyszedł błąd w secie - ceny tych wagonów były wyliczone jak dla 100km/h. Wink

Dodatkowo wagony serii "G" i "H" różnią się możliwością przewożenia niektórych ładunków. Przykładowo, wagony 'G' umożliwiają przewóz zboża, pszenicy, kukurydzy i żywca, zaś wagony 'H' przyjmują stal (metal) i miedź.