![]() |
|
KOLEJ Polish PKP Set v2.0 - Wersja do druku +- OpenTTD #Polska - Polskie forum gry OpenTTD [ARCHIWUM] (https://forum.openttd.pl) +-- Dział: OpenTTD (https://forum.openttd.pl/forumdisplay.php?fid=1) +--- Dział: Dodatki (https://forum.openttd.pl/forumdisplay.php?fid=27) +--- Wątek: KOLEJ Polish PKP Set v2.0 (/showthread.php?tid=953) Strony:
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
32
33
34
35
36
37
38
39
40
41
42
43
44
45
46
47
48
49
50
51
52
53
54
55
56
57
58
59
60
61
62
63
64
65
66
67
68
69
70
71
72
73
74
75
76
77
78
79
80
81
82
83
84
85
86
87
88
89
90
91
92
93
94
95
96
97
98
99
100
101
102
103
104
105
106
107
108
109
110
111
112
113
114
115
116
117
118
119
120
121
|
RE: Polish PKP Set v2.0 - TadeuszD - 16-12-2011 (16-12-2011, 16:43)Czajnikowiec napisał(a): A czy mógłbym już coś narysować, czy jeszcze nie? Tylko jeśli tak, to musze wiedzieć jakiego szablonu użyć żeby znowu nie wyszło źle. Oczywiście. Jeśli chcesz, możesz np. kontynuować prace nad EN76. Ale ostrzegam, jestem wymagający, więc będę się czepiać... ![]() Z linku poniżej pobierz szablon: http://openttd-polska.pl/newgrf/lib/exe/fetch.php/polish_pkp_set:gfx:template10_9.png Na dłuższym szablonie (10/8) narysuj człon krańcowy, zaś na krótszym - środkowy. Strzałka oznacza przód. Orientacja członów musi być taka, jakbyś rysował człony 1 i 3. Z tego, co pamiętam, to EN76 jest symetryczny, tak więc pozostałe dwa człony (2 i 4) powstaną poprzez odwrócenie członów 1 i 3. Rysując, używaj wyłącznie palety kolorów, która już jest "wgrana" razem z szablonem. Wszystkie rysunki GRF-a muszą być bowiem w tej samej palecie. Pamiętaj, że kolory o indeksach 00h oraz FFh maja szczególne znaczenie - mogą być stosowane tylko do tła. Pamiętaj też o odpowiednim światłocieniu. Jakbyś miał wątpliwości, jak narysować pewne rzeczy, to możesz pooglądać inne gotowe rysunki, przygotowane na potrzeby PKP Set'u: http://openttd-polska.pl/newgrf/doku.php/polish_pkp_set:code#pliki_graficzne_gfx ufff.. to już chyba wszystkie porady... Powodzenia w rysowaniu!
RE: Polish PKP Set v2.0 - Czajnikowiec - 17-12-2011 Cytat:Rysując, używaj wyłącznie palety kolorów, która już jest "wgrana" razem z szablonem. Wszystkie rysunki GRF-a muszą być bowiem w tej samej palecie. Pamiętaj, że kolory o indeksach 00h oraz FFh maja szczególne znaczenie - mogą być stosowane tylko do tła.Ja używam programu do rysowania Sprite Maker, i tam mam palete DOS'owską. Czy taka pasuje? Bo w sumie nie rozumiem o jakiej palecie wgranej z szablonej mówisz. [Obrazek: Dospal.png] Myślałem, żeby te lokomotywy które głównie są zielone z żółtym czołem, żeby właśnie ten zielony kolor mógł zostać zastąpiony na inny. Bo od kiedy wielu przewoźników ma lokomotywy byłego PKP, to one się odróżniają, a tak to w ttd każda firma miała by takie same kolory lokomotywy... A co do tej poszerzonej listy lokomotyw, to dobry pomysł czy raczej nie? RE: Polish PKP Set v2.0 - niemiec - 17-12-2011 Z tymi malowaniami to jeden wielki cyrk jest. Było zielone, potem, kiedy wszystkie lokomotywy należały do PKP Cargo zaczęto malować na czerwono. Następnie po kolejnym podziale, IC miało tzw. "denaturaty", a PR "budynie". Teraz PR maluje na czerwono - czarno, IC na niebiesko i Cargo też na niebiesko. Chociaż coraz więcej lokomotyw pozostaje w starym zielonym malowaniu po NR. Ja jestem za niezmieniającym się malowaniem. Lokomotywy często miały swoje charakterystyczne malowanie. Co do listy. Myślę, że warto byłoby rozbudować gamę lokomotyw towarowych. E6ACT jak najbardziej, ale ET05 to stare czechosłowackie lokomotywy. Podajże ten sam rocznik, co EP05. RE: Polish PKP Set v2.0 - TadeuszD - 17-12-2011 @czajnikowiec: Chodziło mi o to, że wszystkie wykonane przeze mnie rysunki PNG są już właśnie w palecie DOS i ta paleta jest już zapisana wraz z rysunkiem. Co do programu, to chyba chodziło Ci o Sprite Editor'a. Osobiście nie używam go, gdyż ten program jest dla mnie... za prymitywny. Poza tym, Sprite Editor obsługuje wyłącznie windowsowe bitmapy... Tak więc nawet nie otworzysz nim udostępnionego szablonu PNG... Jeśli mogę coś poradzić, to lepiej rysuj sprite'y pod GIMP-em lub innym bardziej zaawansowanym edytorem grafiki rastrowej.@Niemiec: ET05 i EP05 (zmodyfikowana EU05) to wręcz ta sama lokomotywa, tylko ze zmienionym przełożeniem. Wizualnie niczym zasadniczym się nie różnią. Jeśli chodzi o dodanie kolejnych lokomotyw, to powoli kończą mi się indeksy w OTTD... Na dziś zostało mi jeszcze tylko 18 wolnych slotów dla lokomotyw i wagonów dłuższych od 8/8. Musze więc oszczędnie gospodarować. DRAGON'a przyznaję, fajnie byłoby jeszcze zrobić. Podobają mi się też futurystyczne pomysły z innego forum: http://www.skyscrapercity.com/showpost.php?p=83437745&postcount=264 Alternatywą może być jeszcze rezygnacja z niektórych mniej popularnych parowozów... RE: Polish PKP Set v2.0 - Czajnikowiec - 17-12-2011 Ja mam Photoshopa na komputerze, ale nie ma w nim palety DOSowskiej, ale nie mam też widoku który kolor do czego służy, a tak mam w Sprite editorze. ( np które kolory służą do kolorów firmy itd ) Czyli nie dodajemy wogule żadnego paska z kolorem firmy w żadnej lokomotywie? RE: Polish PKP Set v2.0 - TadeuszD - 17-12-2011 No to skoro masz Photoshop'a, to nie powinienes mieć żadnego problemu. Wystarczy, że wczytasz ten podany przeze mnie plik szablonu do Photoshopa. Program powinien sam wykryć, że rysunek był wykonany w palecie, a nie w trybie RGB. Potem wystarczy, że znajdziesz jakieś okienko lub narzędzie, które wyświetli Ci tę paletę. U mnie pod GIMPem wygląda to następująco: ![]() Jak się przyjrzysz, to zobaczysz, że jest to dokładnie paleta DOS. Teraz wystarczy tylko klikać poszczególne kolory i rysować. A przeznaczenia poszczególnych kolorów łatwo się nauczyć - wystarczy uważać z czterema ostatnimi rzędami palety. W ostateczności zawsze można spoglądać na "ściągawkę", którą sam zamieściłeś. RE: Polish PKP Set v2.0 - Czajnikowiec - 20-12-2011 No to udało mi się zrobić takie coś: RE: Polish PKP Set v2.0 - niemiec - 20-12-2011 Czemu człon na ukos (pozycja: \ ) jest szary, a nie biały? RE: Polish PKP Set v2.0 - Czajnikowiec - 20-12-2011 Bo jest najbardziej zasłonięty, nie pada na niego tyle światła, co na człon / . Jak Tadeusz powiedział że światło pada z prawej, z góry to tak starałem się zrobić. RE: Polish PKP Set v2.0 - TadeuszD - 21-12-2011 Wygląda nieźle. ![]() Ja dla właściwego zobrazowania światłocienia używam kolorów o trzech różnych poziomach jasności dla poszczególnych ustawień taboru (\ _ /). W Twoim przypadku można by to środkowe ustawienie (człon _ ) nieznacznie przyciemnić, żeby miało jasność pośrednią między ustawieniem \ i /. Dziś już nic nie zaprogramuję, ale jak uda mi się puścić już ten pociąg po torach, to chyba trzeba będzie jeszcze coś poprawić przy gumach, łączących człony, bo są chyba odwrotnie narysowane... RE: Polish PKP Set v2.0 - Czajnikowiec - 21-12-2011 Poprawiłem cieniowanie, trochę rozjaśniłem człony \ więc teraz wydaje mi sie ok. Nie wiem o co chodzi że te gumy są źle narysowane RE: Polish PKP Set v2.0 - TadeuszD - 22-12-2011 Święta idą, więc czasu na zabawę coraz mniej. Niemniej udało mi się skompilować następną wersję PKP Setu:http://modelarstwott.pl/files/ottd/PKP-2.0.1.grf Oprócz wspomnianej wcześniej ET22 doszło też trochę wagonów osobowych, dzięki czemu gotowy jest już prawie cały ich zestaw od "boczniaków" z 1918r. aż do współczesnych IC. Gotowe są już też wagony pocztowe. GRF jest całkowicie na nowo przeorganizowany, dlatego jest w 100% niekompatybilny z poprzednią wersją. Po podmianie pliku .GRF stare save'y gier, zawierających ten set, będą się niestety nadawać wyłącznie do kosza... Na szczęście tak ekstremalnych zmian już więcej nie będę musiał wprowadzać. RE: Polish PKP Set v2.0 - wib_wk - 22-12-2011 Węglarka Wddo/h ma zamienione pusty/pełny, testowałem na: paleta Windows. RE: Polish PKP Set v2.0 - TadeuszD - 22-12-2011 Znaczy, że jak kupujesz węglarkę w zajezdni, to jest od razu pełna np. węgla? ![]() GRF jest stworzony w palecie DOS. Przestawienie palety na Win może dać dziwne efekty, jak np. zafałszowane kolory towarów itp.. Może to jest powodem? RE: Polish PKP Set v2.0 - wib_wk - 22-12-2011 Ok. Ale paleta DOS służy tak naprawdę do obsługi innych platform, sety pod Windowsy powinny automatycznie przechodzić przy instalacji na paletę Windowsową, nie wiem jak zaburza mój zestaw bo i FIRS jest r.2655 i OTTD r.23578 ale to w zasadzie nie powinno mieć wpływu a węglarki kupuję już "pełne". P.S. Dopiero chwilę potestowałem w roku 1919. Fajnie by było gdyby wagony z "budkami hamulcowego" instalowały się tylko na końcu składu, jest to realne do zrobienia? RE: Polish PKP Set v2.0 - robert051 - 22-12-2011 Czemu tylko na końcu składu?? Co już w środku wagony mają być nie hamowne?? Przypominam że w tych czasach coś takiego jak hamulec zespolony nie istniało i każdy musiał być używany ręcznie. RE: Polish PKP Set v2.0 - TadeuszD - 22-12-2011 @wib_wk: Obie palety są w OTTD traktowane dokładnie tak samo, niezależnie od platformy. Ale z tego co piszesz wynika, że jest to jednak jakiś bug. Sprawdzę tą węglarkę z FIRS'em. Aaa! W ustawieniach OTTD jest jeszcze taka opcja "zezwalaj na wiele zestawów GRF", która mocno wpływa na działanie dodatków.Co do budek hamulcowych, to na razie są wstawiane automatycznie w co 2 wagonie. Ideałem byłoby rozmieszczać je losowo lub pseudo-losowo, ale jeszcze nie wpadłem na żaden sensowny pomysł, jak to zrobić. To co jest, mnie też nie zadowala, bo wagony w "magiczny sposób" otrzymują lub tracą te budki... RE: Polish PKP Set v2.0 - Czajnikowiec - 22-12-2011 U mnie problem z tą węglarką nie występuje. A tak to wszystko poza tym wygląda ładnie. Czy mógłbym narysować coś kolejnego? I wtedy to na jakim szablonie? Albo najlepiej podzielić pracę na nas dwóch na przykład i będę wiedział co zrobić kolejnego i na jakim szablonie
RE: Polish PKP Set v2.0 - wib_wk - 22-12-2011 (22-12-2011, 19:39)Czajnikowiec napisał(a): U mnie problem z tą węglarką nie występuje. Sorry, u mnie już też nie, to była wina wczorajszej wersji FIRS, dzisiejsza już ten bug usunęła (r.2656), ponieważ to pierwszy raz się zdarzyło nie przyszło mi do głowy że tam coś nabałaganili. RE: Polish PKP Set v2.0 - TadeuszD - 23-12-2011 Ale żeście mnie nastraszyli tą węglarką! Niepotrzebnie straciłem godzinę na przetrząsanie netu w poszukiwaniu potencjalnych przyczyn... ![]() Dzisiaj w nocy zdążyłem jeszcze zakodować FLIRT'a od Czajnikowca. Poniżej pierwsze screen'y: ![]() Na mój gust trzeba jeszcze poprawić w nim podział na człony (wygląda, jakby był tylko 2-członowy) oraz poprawić okna, szczególnie w rzucie skośnym. W starym secie okna były malowane kolorami z zakresu 16-23 lub 128-135. Ja też używam te kolory, więc dobrze byłoby to również ujednolicić. Widać też, że Czjnikowiec narysował FLIRT'a w kolorach "firmowych", a nie oryginalnych. Zostawiamy to tak? No i w następnym etapie trzeba narysowac FLIRT'a z otwartymi drzwiami, żeby pasażerowie mogli do niego wsiadać. ![]() Za przykład może posłużyć np. mój 152A/154A: http://openttd-polska.pl/newgrf/lib/exe/fetch.php/polish_pkp_set:gfx:152a-154a.png Set z FLIRT-em (pojawia się w 2010r.) można pobrać z poniższego linku: www.modelarstwott.pl/files/ottd/pkp-2.0.1.grf |