![]() |
|
KOLEJ Polish PKP Set v2.0 - Wersja do druku +- OpenTTD #Polska - Polskie forum gry OpenTTD [ARCHIWUM] (https://forum.openttd.pl) +-- Dział: OpenTTD (https://forum.openttd.pl/forumdisplay.php?fid=1) +--- Dział: Dodatki (https://forum.openttd.pl/forumdisplay.php?fid=27) +--- Wątek: KOLEJ Polish PKP Set v2.0 (/showthread.php?tid=953) Strony:
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
32
33
34
35
36
37
38
39
40
41
42
43
44
45
46
47
48
49
50
51
52
53
54
55
56
57
58
59
60
61
62
63
64
65
66
67
68
69
70
71
72
73
74
75
76
77
78
79
80
81
82
83
84
85
86
87
88
89
90
91
92
93
94
95
96
97
98
99
100
101
102
103
104
105
106
107
108
109
110
111
112
113
114
115
116
117
118
119
120
121
|
RE: Polish PKP Set v2.0 - Walter Novotny - 04-02-2015 (04-02-2015, 01:39)KJ(KeyJey)[PL] napisał(a): ... Jakby ktoś się uparł to wszystko oprócz płynów (ewentualnie pasażerów i poczty) mógłby wozić eaosami. Tylko chyba nie chodzi o to aby był jedyny słuszny typ wagonu. W przyszłości jeśli ruszy set uzupełniający to będzie można w nim uzależnić kolory wagonów (jeśli jest taka możliwość) od lokomotywy. Wagony ciągnięte przez FPL miałyby piękną zieloną barwę. Kryte plandeką wagony DB Schenker Polska ciągnięte również przez Class66 (albo ET21/Vectron) byłyby czerwone itd. Jest jeszcze parę modeli wagonów, które można by dodać ale trzeba się zastanowić co one wnoszą i dlaczego ktoś miałby je kupować. Ciekawe są wagony Simms (425s) i Sggos (624z). RE: Polish PKP Set v2.0 - TadeuszD - 04-02-2015 (04-02-2015, 01:39)KJ(KeyJey)[PL] napisał(a): ...czy myślicie może nad stworzeniem zróżnicowanego widoku załadunku wagonów przemysłowych, mam na myśli np. drewno. czy przewóz mógłby się odbywać nie tylko balami, ale np. mieszanką? W późniejszych latach gry jest to możliwe, natomiast ku temu trzeba wybierać różne wagony, spowalniające całość składu lecącego po magistrali. Dodatkowe sprite'y z widokami innych postaci ładunków są oczywiście możliwe. Kwestia czasu na ich narysowanie... Zróżnicowanie ładunku zrobiłbym jednak losowe, podobnie jak obecnie zachowują się kontenery, a nie jako opcję przebudowy. Cytat:Jakby ktoś się uparł to wszystko oprócz płynów (ewentualnie pasażerów i poczty) mógłby wozić eaosami. To jest akurat efekt zamierzony. Eaos ma przynajmniej tę zaletę, że widać, co w nim jedzie. Osobiście bardziej martwi mnie monokultura wagonów krytych, kiedy to wszystkie składy wiozące od zboża aż po towary, wyglądają dokładnie tak samo.Taki Simms mógłby posłużyć do przełamania monokultury Habbins'ów, które w późniejszych czasach wożą prawie wszystko. Można by wyłączyć stal z Habbins'a udostępniając w zamian Simms'a. Zawsze to jakaś odmiana. RE: Polish PKP Set v2.0 - McZapkie - 04-02-2015 Generalnie dobrze mieć zarówno wagony bardziej uniwersalne jak i bardziej specjalistyczne. Bardziej uniwersalne po to, aby móc robić refit/autorefit, a bardziej uniwersalne po to, aby zablokować autorefit. Przykładowo wagony kryte wożą zboże, żywiec i towary. Na pewnej stacji jest dużo zboża i żywca, oraz trochę transferowanych towarów. Robię autorefit, aby w pełni wykorzystać wszystkie wagony, ale w tym momencie dwa pierwsze towary zapełniają całkowicie pociąg, towary zostają na stacji - a co gorsza, po pewnym czasie jeśli żaden pociąg ich nie podejmie, to cargodist usuwa link transferu. Dlatego bardzo się cieszę że wapniarki/gruszki mogą też wozić towary - dorzucam do Gagsów 1-2 takie wagony i mam zapewniony dowóz, rating i link. A i skład bardziej charakternie wygląda. PS. znalazłem bug, ale nie jestem pewien czy ma on związek z PKP (np. ogrzewanie) czy generalnie z openttd. Jak w składzie jest parowóz na przyprzęgu, przykładowo pociąg 7: http://149.156.194.203/~mczapkie/Train/tmp/tt/download/pl2048/Mctest23.zip to pierwsza lokomotywa nie chce się odnowić. RE: Polish PKP Set v2.0 - TadeuszD - 04-02-2015 (04-02-2015, 14:08)McZapkie napisał(a): PS. znalazłem bug, ale nie jestem pewien czy ma on związek z PKP (np. ogrzewanie) czy generalnie z openttd. Nie udało mi się odpalić poprawnie save'a, ale coś tam obejrzałem. Wiek 31 lat świadczy, ze powodem jest tekatka, której w 1990r. nie udało się już odnowić (znika ok. 1989r.). Widocznie OTTD zabezpiecza przez takim cheat'owaniem i wiek pociągu odpowiada wiekowi najstarszej lokomotywy, a nie tylko pierwszej. Rozdziel je na dwa pociągi albo zrób replace do jakiejś spalinówki, to zobaczysz, co było przyczyną.
RE: Polish PKP Set v2.0 - saunter - 05-02-2015 Tak swoją drogą, Tadeusz, rozmyślałeś nad Elfem, Dartem i Pendolino? Zakładając że i Dart i Pendolino kiedyś się pojawią, każdy z nich powinien zająć jakąś niszę w secie. Obecnie Elf jest jakiś taki nijaki, ni to dalekobieżny EZT, ni to podmiejski następca EN71. Ja proponuje żeby Elfowi obniżyć stawkę za przewóz pasażerów na duże odległości, Dartowi (jeśli się pojawi, powinien bo będzie przecież jeździł w barwach PKPIC) nie ruszać tej stawki, a z Pendolino zrobić super wykokszony pojazd, który będzie drogi, całkiem awaryjny i z wysokimi kosztami ale z podbitą stawką
RE: Polish PKP Set v2.0 - Rysh - 05-02-2015 Jestem za wprowadzeniem Pendolino do setu, ale...
RE: Polish PKP Set v2.0 - TadeuszD - 06-02-2015 (05-02-2015, 19:07)saunter napisał(a): ...Obecnie Elf jest jakiś taki nijaki, ni to dalekobieżny EZT, ni to podmiejski następca EN71. Ja proponuje żeby Elfowi obniżyć stawkę za przewóz pasażerów na duże odległości, Dartowi (jeśli się pojawi, powinien bo będzie przecież jeździł w barwach PKPIC) nie ruszać tej stawki, a z Pendolino zrobić super wykokszony pojazd... Ta część setu jeszcze nie jest w pełni skończona. Na razie Elf jest pojazdem "do wszystkiego" Ale gdy pojawią się dalekobieżne ED74, Pendolino (i zapewne też Dart), to Elf trafi w niszę pociągów podmiejskich. RE: Polish PKP Set v2.0 - gustlik - 07-02-2015 W sprawie kolei wysokich prędkości, które w PKP Set będą reprezentować składy ED250 i Pesa "Dart", zgadzam się, co do potrzeby podniesienia ceny zakupu składów oraz ich kosztów utrzymania. Jestem przeciw podniesieniu poziomu awaryjności, gdyż w dalekiej trasie pociąg będzie zatrzymywał się w polu. Budowanie ZNTK co kilka pól jest bez sensu, a pewnie byłoby konieczne przy takim ustawieniu. Poza tym, podobnie, jak w rzeczywistości, składy te powinny być przeznaczone do obsługi tras dalekobieżnych, a co za tym idzie, dobrze, gdyby istniało ustawienie dotyczące zysków (które już działa w wypadku niektórych wagonów i składów PKP Set–u). Chodzi mi o zasadę wagonów InterCity – im dalsza trasa, tym wyższy zysk z przewozu pasażerów. Tak samo powinno być w składach "Dart" i ED250. Sam zysk też powinien być wyższy niż w klasycznych składach InterCity (lokomotywa+wagony), w końcu to klasa wyższa – Express InterCity Premium. Mam pytanie w innym temacie, czy PKP Set 2.0.11 jest już gotowy do publikacji na serwerach OpenTTD Polska? RE: Polish PKP Set v2.0 - Lw25 - 08-02-2015 Dzień dobry wszystkim! Na początek, chciałbym pochwalić ten wspaniały mod, kupa dobrej roboty. Gratuluję autorom cierpliwości, widziałem wiele projektów, które padły, a tutaj mamy rozwinięty, skomplikowany mod made in Poland. Brawo. Teraz kilka uwag. Po pierwsze, nie nazwałbym ED74 dalekobieżnym EZT, ta awaryjna (większość stoi w krzakach, a PKP IC i tak ma ogromne problemy z wystawieniem odpowiedniej ilości składów, TLK Kinga np. powinna mieć 2xED74, jeździ jedna Edyta lub wagony). Realnie jest to skład regionalny i raczej nie jest potrzebny, skoro jest Elf. Po drugie, była tutaj dyskusja nad następcą Bohuna, odrzucono Twindexxy, jako wagony wyprodukowane w Niemczech i używane w Kolejach Mazowieckich. Sugerowałby jednak przedyskutowanie dodania innych, jeszcze nie dostarczonych składów piętrowych KM... produkcji polskiej. Pesa ma w tym roku dostarczyć KM lokomotywy, wagony środkowe i sterownicze. Po trzecie, nie dawałbym Pendolino niskiej sprawności, a raczej wręcz przeciwnie. Te składy 17 lat ma serwisować producent. Po czwarte, po zaktualizowaniu PKP Setu do najnowszej wersji (tej do ręcznego pobrania), nie chcą mi działać Polish Roads i GRF na budynki. Zastanawiam się czym to mkże być spowodowane. Z poprzednim 2.0.11 działały bez zarzutu. RE: Polish PKP Set v2.0 - wib_wk - 09-02-2015 (08-02-2015, 23:46)Lw25 napisał(a): Po czwarte, po zaktualizowaniu PKP Setu do najnowszej wersji (tej do ręcznego pobrania), nie chcą mi działać Polish Roads i GRF na budynki. Zastanawiam się czym to mkże być spowodowane. Z poprzednim 2.0.11 działały bez zarzutu. U mnie z tym samym zestawem działa dobrze, jedyny bug to zdarza się nie pełna lista dostępnych pojazdów w oknie "dostępne lokomotywy". Około 1970-90. W oknie wymiany wybór jest pełen. RE: Polish PKP Set v2.0 - TadeuszD - 09-02-2015 Dzięki za uznanie. ![]() (08-02-2015, 23:46)Lw25 napisał(a): ...nie nazwałbym ED74 dalekobieżnym EZT, ta awaryjna (większość stoi w krzakach, a PKP IC i tak ma ogromne problemy z wystawieniem odpowiedniej ilości składów... ED74 trafiła do setu trochę na zasadzie "na bezrybiu i rak ryba". Pomiędzy ED72 i Pendolino nie ma żadnego sensownego pojazdu, który by spełniał rolę dalekobieżnego EZT. Edyty zostały więc podciągnięte do tej roli ze względu na obecność 1 klasy. Cytat:Po drugie, była tutaj dyskusja nad następcą Bohuna, odrzucono Twindexxy, jako wagony wyprodukowane w Niemczech i używane w Kolejach Mazowieckich. Sugerowałby jednak przedyskutowanie dodania innych, jeszcze nie dostarczonych składów piętrowych KM... produkcji polskiej. Pesa ma w tym roku dostarczyć KM lokomotywy, wagony środkowe i sterownicze. Wyjaśnię po raz kolejny. Polskie, niemieckie - to nie ma większego znaczenia. Bipy były przecież z Goerlitz a są w PKP Secie. Tu chodzi o to, że tabor KM jest taborem niezależnego operatora - unikalnym i całkowicie odrębnym od reszty, z własną logiką, itp. Z technicznego punktu widzenia powinien być więc odrębnym setem, dogrywanym jako rozszerzenie obecnego setu.Co do Pendolino, to do symulacji jego "problemów wieku niemowlęcego" powinien wystarczyć wbudowany w OTTD mechanizm. Przecież gra sama automatycznie ustawia obniżoną sprawność przez 1-3 lat od wdrożenia każdego nowego pojazdu. Dopiero po tym czasie sprawność rośnie do poziomu normalnego. Cytat:po zaktualizowaniu PKP Setu do najnowszej wersji (tej do ręcznego pobrania), nie chcą mi działać Polish Roads i GRF na budynki. Zastanawiam się czym to mkże być spowodowane. Z poprzednim 2.0.11 działały bez zarzutu. Jeśli zaktualizowałeś PKP set na istniejącym save'ie to efekt będzie nieprzewidywalny. Kolejne wersje z reguły nie są ze sobą kompatybilne. RE: Polish PKP Set v2.0 - Lw25 - 09-02-2015 TadeuszD napisał(a):Wyjaśnię po raz kolejny. Wink Polskie, niemieckie - to nie ma większego znaczenia. Bipy były przecież z Goerlitz a są w PKP Secie. Tu chodzi o to, że tabor KM jest taborem niezależnego operatora - unikalnym i całkowicie odrębnym od reszty, z własną logiką, itp. Z technicznego punktu widzenia powinien być więc odrębnym setem, dogrywanym jako rozszerzenie obecnego setu.Ja przeczytałem ten wątek, więc wiem o tym stanowisku, aczkolwiek uważam, że pierwsze wagony piętrowe polskiej produkcji to na tyle duże nowum, że można przedyskutować tę kwestię. Cytat:Jeśli zaktualizowałeś PKP set na istniejącym save'ie to efekt będzie nieprzewidywalny. Kolejne wersje z reguły nie są ze sobą kompatybilne. Przyznam, że bawiłem się w żonglowanie GRFami (piękny surrealizm wychodzi w przypadku PKP Setu), aczkolwiek problem wystąpił na nowym save'ie. RE: Polish PKP Set v2.0 - TadeuszD - 10-02-2015 Polish PKP Set 2.0.11 jest już dostępny w Dodatkach Online. Zaktualizowałem również infografiki przedstawiające dostępny w secie tabor: https://dev.openttdcoop.org/projects/pkpset/wiki/Wiki RE: Polish PKP Set v2.0 - Rysh - 10-02-2015 (10-02-2015, 11:59)TadeuszD napisał(a): Polish PKP Set 2.0.11 jest już dostępny w Dodatkach Online.Zamieściłem informacje w 1 poście, aby ludzie nie szukali po 100 stronach downloadu. Jeśli chcesz, mogę zmienić że będziesz właścicielem pierwszego posta i ewentualnie modyfikował wg uznania. RE: Polish PKP Set v2.0 - KJ(KeyJey)[PL] - 11-02-2015 Mały fail wyszedł od 1920 roku przez ok. 30 lat gry jest brak bardziej pojemnych wagonów przemysłowych. Przy większych magistralach tworzy się niebotyczna nadwyżka na stacji załadunkowej + transfer. Rozwijanie w tym momencie większej magistrali traci sens przy łączonej np. drewno i węgiel bo nawet przy wielu klonach składów nie daję pożądanego rezultatu (czyli odbiór + wzrost raitingu stacji) Przy magistrali monolitycznej też podobny schemat ma miejsce co mnie zaskoczyło (przebudowałem trasę łączoną z węglem i drewnem oddzielając jedno od drugiego torami 2x2) Podsumowując moim zdaniem jest za niska ładowność wagonów przemysłowych czy nie dało by się jej jakoś zwiększyć? RE: Polish PKP Set v2.0 - TadeuszD - 11-02-2015 (11-02-2015, 01:55)KJ(KeyJey)[PL] napisał(a): Mały fail wyszedł od 1920 roku przez ok. 30 lat gry jest brak bardziej pojemnych wagonów przemysłowych. Przy większych magistralach tworzy się niebotyczna nadwyżka na stacji załadunkowej + transfer. Większe zmiany objęły jedynie platformy. Te obecnie dostępne na początku gry mają mniejszą ładowność (18t.) oraz budki hamulcowe. Ale to była celowa zmiana, gdyż do tej pory transport drewna był wyraźnie uprzywilejowany. Wszyscy rzucali się na lasy, bo z racji pojemniejszego wagonu masowy przewóz drewna gwarantował większe zyski niż innych surowców. Teraz możliwości są moim zdaniem bardziej wyrównane. ![]() Jedyne trudności mogą pojawić się przy transporcie stali, która w standardowej hucie jest produkowana w większych ilościach niż w innych setach (FIRS i ECS). Tego nie dało się idealnie zrównoważyć. Z drugiej strony, zauważyłem, że używałeś wyłącznie platform z budkami. Gdybyś użył tylko tyle platform z budkami, ile potrzeba, to starczyłoby miejsca na przynajmniej jeszcze jeden wagon.
RE: Polish PKP Set v2.0 - KJ(KeyJey)[PL] - 11-02-2015 (11-02-2015, 13:12)TadeuszD napisał(a): Z drugiej strony, zauważyłem, że używałeś wyłącznie platform z budkami. Gdybyś użył tylko tyle platform z budkami, ile potrzeba, to starczyłoby miejsca na przynajmniej jeszcze jeden wagon. Hm czyli już wiem, że lepiej stawiać na monolit niż łączoną magistralę przynajmniej na początku gry Spoko dzięki za info Tadeusz spróbuje inaczej to rozegrać z wagonami
RE: Polish PKP Set v2.0 - qamil - 12-02-2015 Denerwuje mnie jedna rzecz przy Bhp przebudowanym na trzyczłonowy - mam pociąg zajmujący 10 kratek, lokomotywa, 2xBhp czteroczłowowy i jeden trzyczłonowy, przy klonowaniu pociągu wywala błąd "pociąg zbyt długi", i nie można go w ten sposób skopiować - trzeba budować od nowa i przebudować jeden wagon RE: Polish PKP Set v2.0 - MPK Lublin - 12-02-2015 To złóż skład SU42/3 czł/3 czł/3 czł. Serio daje radę, sprawdziłem wczoraj, na MIJANKACH( nie żadna magistrala) ze stacjami 1-peronowymi na trasie ŁÓDŹ-POZNAŃ. Na 8 takich składów 15 mln zł zysku na rok. RE: Polish PKP Set v2.0 - TadeuszD - 13-02-2015 (12-02-2015, 16:54)qamil napisał(a): Denerwuje mnie jedna rzecz przy Bhp przebudowanym na trzyczłonowy - mam pociąg zajmujący 10 kratek, lokomotywa, 2xBhp czteroczłowowy i jeden trzyczłonowy, przy klonowaniu pociągu wywala błąd "pociąg zbyt długi", i nie można go w ten sposób skopiować - trzeba budować od nowa i przebudować jeden wagon No cóż... Taka przypadłość OTTD. Podobnie jak problem z auto-odnową 'kibli' wożących pocztę. ![]() Teoretycznie jestem w stanie usunąć w PKP Secie przyczynę występowania tego błędu. Wystarczy zmienić kolejność opcji przebudowy Bhp. Ale wtedy piętrus będzie się zawsze kupował jako 2-członowy i w większości przypadków będzie wymagał dodatkowej przebudowy na dłuższy model. Byłoby to więc dość upierdliwe... i niezgodne z rzeczywistością. ![]() Obejściem powyższego problemu jest np. zwiększenie sobie w ustawieniach max. długości pociągu. |