OpenTTD #Polska - Polskie forum gry OpenTTD [ARCHIWUM]
POJAZDY projekt POLSKIE DROGI - Wersja do druku

+- OpenTTD #Polska - Polskie forum gry OpenTTD [ARCHIWUM] (https://forum.openttd.pl)
+-- Dział: OpenTTD (https://forum.openttd.pl/forumdisplay.php?fid=1)
+--- Dział: Dodatki (https://forum.openttd.pl/forumdisplay.php?fid=27)
+--- Wątek: POJAZDY projekt POLSKIE DROGI (/showthread.php?tid=672)

Strony: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15

RE: projekt POLSKIE DROGI - KOZACKI BOHUN - 27-01-2011

sorry siedziałem na uczelni a tamte monitory to szkoda gadaćSmile tak ten zielony jest okSmile maszyny budowlane i rolne rewelacyjnie wyszłySmile

RE: projekt POLSKIE DROGI - EL_Fuego PL - 27-01-2011

(26-01-2011, 23:51)KOZACKI BOHUN napisał(a): mało tego! ja trochę już wygrałem w opena i nigdy nie zdarzyło mi się żeby padał deszcz więc buda niepotrzebnaSmile

ta w openie jedyne co pada to czasem firmy Big Grin

RE: projekt POLSKIE DROGI - Czajnikowiec - 27-01-2011

Kamaz węgiel boksyt ruda kamienie piasek glina
[Obrazek: 221kamaz.bmp]
[Obrazek: 736kamaz2.bmp]

RE: projekt POLSKIE DROGI - bvader95 - 27-01-2011

Ikarus 260 (a przynajmniej mam taką nadzieję)
[Obrazek: 560ikarus260.bmp]

Nie wygląda jak 260, i czemu ma kolorowe kółka? Wink

[Obrazek: 232Miechucino_Transport_6.png]
To Ikarus 260 z Ikarus Setu, wyjęty z użyciem programu GRFCodec

a przepraszam zwracam honor Wink

Myślałem nad tym że możnaby narysować tramwaje. Np Konstale czy nowsze jakies, musze zobaczyc jakie są. Smile Kozacki jeśli Cie to interesuje, zrób listę. Wink

Ciężko oddać coś co ledwo istnieje... Ikarus 280 i cała reszta będzie jak wrócę z brykietem :/ bo w domu zimno się robi.

http://pl.wikipedia.org/wiki/Tramwaje#Wsp.C3.B3.C5.82czesne_sieci_tramwajowe_w_Polsce

http://pl.wikipedia.org/wiki/Portal:Komunikacja_tramwajowa

RE: projekt POLSKIE DROGI - Rysh - 27-01-2011

Czajnikowiec, podobają mi się Twoje grafiki.

Dziękuję za uznanie Wink

ta 260 mało jak 260 wygląda:/ to coś z dachu trzeba usunąć i poprawić skrzydłowość drzwi. Tutaj są pojedyncze a realnie podwójne. A ta druga 260 z setu czym się różni? może tamta lepsza? Ten to jakaś wersja chyba turystyczna:/

Zrób podwójne drzwi przy takiej rozdzielczości, żeby nie zajmowały 2/3 autobusu. Sprawdziłem: drugie 260 wygląda tak samo, tylko nie ma tego czegoś na dachu.

więc ten drugi 260 będzie lepszy a drzwi jednak przydałoby się zrobić nieco większe

Przykro mi nie da sie zmiescic cztero członowych drzwi na 8 pixelach miejsca. Ja bym zmienił malowanie autobusu żeby odpowiadało kolorom firmy.
Bartek dałoby się żebyś wysłał mi na maila sprity tego autobusu w formacie .BMP? Wiem, mogę sobie ściągnąć to zdjęcie które pokazałeś na forum, ale znając moje doświadczenie w programach graficznych, plik może nie zostać odczytany prawidłowo, bla bla nie wiecie o co chodzi.. Moge o to Cie prosić?

Wyślij maila na PW (tj. w prywatnej wiadomości)

RE: projekt POLSKIE DROGI - KOZACKI BOHUN - 28-01-2011

W mojej wizji Ikarus 260 wyglądałby takSmile
[Obrazek: nowyobrazmapybitowej4.png]

Coś żeby koderowi się nie nudziłoSmile Oto lista wozów konnych które można przenieść żywce z eGRVTS z propozycjami polskich nazw:
[Obrazek: nowyobrazmapybitowej4.png]

Co do reszty ładunków trzeba będzie wozy narysować od nowa, w szczególności dla maszyn rolniczych, budowlanych i ogólnie maszyn bo chyba w tamtych czasach nie mieli koparek na platformachSmile

Przysiądę zaraz też do seta Ikarusa i pewnie jutro wrzucę listę autobusów które pojawią się u nasSmile

Aha jeszcze jedno - Czajnikowiec rysując Kamaza sugerowałeś się GRF węgierskim? Wiem że ciężko w tak małej rozdzielczości narysować dokładnie ciężarówkę ale może oni wpadli na jakiś pomysł by było je łatwiej odróżnićSmile

RE: projekt POLSKIE DROGI - Czajnikowiec - 28-01-2011

Cytat:Aha jeszcze jedno - Czajnikowiec rysując Kamaza sugerowałeś się GRF węgierskim? Wiem że ciężko w tak małej rozdzielczości narysować dokładnie ciężarówkę ale może oni wpadli na jakiś pomysł by było je łatwiej odróżnić

W tym węgierskim secie, jest większa różnorodność, u nas za czasow prl'u większosc pojazdów była robiona "na masówkę" i nie dbano o design. To co różni Kamaza 5511 od Tatry 815 to że w kamazie reflektory są o pixel wyżej, to samo w przypadku jelcza i stara... niestety nie umiem lepiej tego odwzorować, starałem się zobaczyć jak oni to robią, żeby rozróżnić, ale chyba tylko zacznę rysować w niektórych kierunkowskazy, dla rozróżnienia.

Całkiem nieźle ten ikarus wygląda, tylko poobcinałbym po jednym pixelu z każdej strony żeby drzwi nie były większe od strefy pasażerskiej. Smile

Hej proszę Was spróbujcie coś narysować. Ferie się kończą, więc już nie będę tak sypał 7 grafikami dziennie.. jutro postaram się zrobić temat na forum opisujący jak rysowac... jezeli chcecie.. Wink

RE: projekt POLSKIE DROGI - bvader95 - 28-01-2011

Farciarz... Ja zaczyna m w drugiej połowie lutego. I tak zrobiłeś dość sporo dla setu, i jedna grafika dziennie starczy Smile

tak rozumiem właśnie że ciężko narysować tak by się odróżniały:/ Co do Ikarusa to jasne możesz trochę poprzycinać te drzwiSmile dziś wrzucę listę Ikarusów do przerzucenia i zabiorę się za okres międzywojenny.

ok więc wg zapowiedzi lista Ikarusów które jeździły po Polsce:
[Obrazek: ikarus.png]

Z okresu międzywojennego interesują nas tylko 3 ciężarówki:
Spa 25c
Opel Blitz
Zis 5