OpenTTD #Polska - Polskie forum gry OpenTTD [ARCHIWUM]
POJAZDY Polish Road Set - Wersja do druku

+- OpenTTD #Polska - Polskie forum gry OpenTTD [ARCHIWUM] (https://forum.openttd.pl)
+-- Dział: OpenTTD (https://forum.openttd.pl/forumdisplay.php?fid=1)
+--- Dział: Dodatki (https://forum.openttd.pl/forumdisplay.php?fid=27)
+--- Wątek: POJAZDY Polish Road Set (/showthread.php?tid=976)

Strony: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20

RE: Polish Road Set - DzikiJeż - 13-11-2013

Tutaj też cisza^^

RE: Polish Road Set - p0358 - 13-11-2013

(13-11-2013, 11:39)DzikiJeż napisał(a): Tutaj też cisza^^

Niestety Sad Musicie mi wybaczyć opóźnienia przy przepisywaniu Polish Road Setu. Mam naprawdę mało czasu, ledwo wystarcza na naukę, której w tym roku jest dosyć dużo... Jednak kiedy udaje mi się znaleźć wolną chwilę, zawsze coś tam piszę w kodzie... Więc kiedy udostępnię wersję do testów? Nie wiem. Na pewno nie w tym tygodniu, za dużo nauki. Sad (jak to dobrze, że są jeszcze weekendy)

Więc jeszcze raz przepraszam Was za opóźnienia, postaram się przepisać set jak najszybciej.

p0358

RE: Polish Road Set - p0358 - 13-11-2013

(30-10-2013, 20:56)KOZACKI BOHUN napisał(a): Czy w planach jest stworzenie naczep i ciężarówek do przewozu poczty? Myślę że za skąpo jest jeśli pocztę można przewozić tylko furgonetkami.

Na razie w planach nie ma, ale jeśliby Sojita zrobił grafiki, to dla mnie nie ma problemu.

RE: Polish Road Set - DzikiJeż - 13-11-2013

p0358 wybaczamySmile Nauka najważniejszaSmile

RE: Polish Road Set - Koucz - 26-11-2013

A ja jak zwykle mam problem. Mianowicie mam Polish Road Set v5. W grze rok 1951 i nie mam dostępnego żadnego pojazdu Sad

Sprawdzałem nawet w grze z włączonym tylko tym dodatkiem i nic. Nawet w 1970r nic nie mam.

RE: Polish Road Set - McZapkie - 13-01-2014

Czy dało by się dorzucić do setu jakieś dorożki/fury konne, aby dało się czymkolwiek jeździć w początku okresu międzywojennego?
Przydałyby się też autobusy przebudowywalne (czyli klasa passangers a nie towar passangers), z wyjątkiem tych stricte miejskich - Jelcz, Ikarus, Solaris itp.,
bo nie ma jak turystów wozić.

Może te 1 i 2 konne z eGRVTS, o ile prawa autorskie pozwalają?

Obecnie muszę do polskiego setu dołączać eGRVTS, a to mi spamuje jakimiś angielskimi badziewiami listę taboru.

RE: Polish Road Set - Damgam - 13-01-2014

egrvts 2 ma opcję odhaczenia zbędnych pojazdów. możesz mieć tylko konne Smile

RE: Polish Road Set - McZapkie - 14-01-2014

(13-01-2014, 15:29)Damgam napisał(a): egrvts 2 ma opcję odhaczenia zbędnych pojazdów. możesz mieć tylko konne Smile
Szczerze powiedziawszy nie wiem jak się to robi, a ponadto te dorożki z eGRVTS są z roku 1700, więc w latach międzywojennych są kompletnie bezużyteczne - bo natychmiast spada im reliability do 0% i non stop leci z nich dym.

To bez sensu - przecież trakcja konna jest co prawda wolna, ale bardziej niezawodna niż motorowa, zwłaszcza ta dawna.
Powiadają, że jak auto nawali to stoi, a jak koń to idzie dalej Wink

Nie umiem wygrzebać parametrów z GRF i nie wiem co trzeba by poprawić aby tak szybko i aż do zera nie spadała niezawodność.

A jak nie konie, to przynajmniej coś wcześniejszego niż Ursus AW, może
http://www.kmk.krakow.pl/benz_gaggenau.html ?

RE: Polish Road Set - McZapkie - 04-02-2014

Używałem eGRVTS, eGRVTSv2 jest faktycznie lepszy i da się wyłączyć inne auta niz dorożki, dorożki tez mają lepsze parametry żywotności.
Ale odkryłem przy okazji jedną rzecz - bez eGRVTS i innych tego typu, polski set w ogóle nie działa - nie da się zbudować depo.
Czy wy też tak macie, czy ja coś źle robię?

RE: Polish Road Set - Sojita - 04-02-2014

(04-02-2014, 00:32)McZapkie napisał(a): Używałem eGRVTS, eGRVTSv2 jest faktycznie lepszy i da się wyłączyć inne auta niz dorożki, dorożki tez mają lepsze parametry żywotności.
Ale odkryłem przy okazji jedną rzecz - bez eGRVTS i innych tego typu, polski set w ogóle nie działa - nie da się zbudować depo.
Czy wy też tak macie, czy ja coś źle robię?

Jest tak pewnie dlatego że w obecnej wersji setu pierwszy pojazd jest dostępny dopiero 1927 roku bo to rok powstania Ursusa A który jest pierwszym pojazdem tego setu.
Więc skoro nie ma żadnych pojazdów do kupienia - nie ma po co budować depo (dlatego gra to uniemożliwia do czasu udostępnienia się jakiś pojazdów)

RE: Polish Road Set - McZapkie - 05-02-2014

To wiadomo. Ale w 1950 nadal nic nie ma. Mam wersję 5.

RE: Polish Road Set - Sojita - 05-02-2014

A w jakim klimacie grasz? Bo ta wersja setu jest dostosowana tylko do towarów klimatu umiarkowanego.

Dlatego powinien być przepisany. Dla najnowszego OTTD, GRF Maker w którym set jest zrobiony jest przestarzały.

RE: Polish Road Set - McZapkie - 05-02-2014

A, to by wyjaśniało. Był arctic. Szkoda że set nie jest w NLM.

RE: Polish Road Set - McZapkie - 12-04-2014

W secie jest chyba błąd - w każdym razie ten sam błąd jest w trawmajach - nie była zdefiniowana prędkość ładowania, przez co domyślnie jest mała i taka sama dla wszystkich wartość 5.
Więc jak jest pojazd dwuczłonowy o dużej pojemności, to się rozładowuje bardzo wolno,
tak jakby wszyscy przez jedne drzwi tylko przechodzili.
Tramwaje właśnie poprawiam metodą back-enginering (bez tramwajów straszna bieda w cargodist),
ale jakby ktoś miał działające pod grfmakerem pliki źródłowe lst do samochodów...

PS. jak idzie przepisywanie na NML? Bo dla FIRS i ECS to ten set jest niezbyt użyteczny. Od biedy można go uzupełniać LongVehicles,
tam przynajmniej nazwy są swojskie w odróżnieniu od eGRVTS, tyle że to stary brzydki (na łukach drogi) set.

RE: Polish Road Set - Daniel94 - 03-05-2014

Czy nadal można dodawać dodatkowe autobusy ? Bo jeżeli tak to może dodajmy autobusy takie jak : Bajader , Brockway Lux , Saurer BLDPL 3 i 4 , Büssing N.A.G typ 30 , Büssing 400 , Büssing-NAG Trambusse 4500 ?

RE: Polish Road Set - McZapkie - 05-05-2014

Widzę że kolega z Gdyni.
Bussing i Leyland można by dodać, gdyby je ktoś narysował, tym bardziej że w innych miastach też kursowały. Bajader jest zbyt egzotyczny i za bardzo pojemny na te czasy.

A w ogóle czy zajmuje się ktoś przepisywaniem tego setu na NML?
Obecnie jest on kompletnie nieprzydatny w przypadku FIRS.

RE: Polish Road Set - Sojita - 06-05-2014

Zgadza się. Bardziej pojemne pojazdy ładują się zbyt wolno. Już pierwszy autobus przegubowy powinien mieć przyśpieszone ładowanie. Tramwaje tym bardziej. Mogę to zmodyfikować ale nie wiem czy jest sens skoro powstaje set 2.0 który będzie obsługiwał też FIRS (nie tylko tirami jak jedna wersja setu obecnego).
Nowe pojazdy też dałoby się dodać ale nie trolejbusy (chyba że jako zwykłe autobusy).
Niestety GRF Maker jest przestarzały ktoś powinien przenieść ten set pod NML i rozbudować.
Chętnie stworzę dodatkowe sprity dla nowej wersji.

RE: Polish Road Set - lordvjadropl - 06-05-2014

Zaraz zaraz, a nie można by było dodać trolejbusów jako tramwaje? Jakiś set już tak to rozwiązał, ale nie pamiętam nazwy.

Mój kandydat do dodania- Przemyski Otokar http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/d/de/Przemyśl%2C_Jagiellońska%2C_autobus_Otokar.jpg

RE: Polish Road Set - McZapkie - 06-05-2014

(06-05-2014, 01:07)Sojita napisał(a): Zgadza się. Bardziej pojemne pojazdy ładują się zbyt wolno. Już pierwszy autobus przegubowy powinien mieć przyśpieszone ładowanie. Tramwaje tym bardziej.
Tramwaje zmodyfikowałem, pisałem o tym w wątku tramwajowym.
Przyjąłem prosty model: loading_speed = 2x ilosc_skrzydel_drzwi + %niskopodłogowości/10
Można też to zastosować do autobusów - automatycznie rozróżni to też miejskie od dalekobieżnych (które są na ogół szybsze, można też im dać bonus dłuższego cargo_aging).
(06-05-2014, 01:07)Sojita napisał(a): ...powstaje set 2.0 który będzie obsługiwał też FIRS (nie tylko tirami jak jedna wersja setu obecnego).
Niestety GRF Maker jest przestarzały ktoś powinien przenieść ten set pod NML i rozbudować.
No właśnie - pytanie do p0358 - jaki jest stan zaawansowania setu pod NML?
Czy sprawa jest aktualna?

RE: Polish Road Set - Daniel94 - 07-05-2014

(06-05-2014, 08:37)lordvjadropl napisał(a): Zaraz zaraz, a nie można by było dodać trolejbusów jako tramwaje? Jakiś set już tak to rozwiązał, ale nie pamiętam nazwy.

Mój kandydat do dodania- Przemyski Otokar http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/d/de/Przemyśl%2C_Jagiellońska%2C_autobus_Otokar.jpg

X.X Nie porównaj Trolejbusu z Tramwajem to są całkiem 2 różne pojazdy komunikacyjne... Nie cierpie jak ktoś tak porównuje....