OpenTTD #Polska - Polskie forum gry OpenTTD [ARCHIWUM]
KOLEJ Polish PKP Set v2.0 - Wersja do druku

+- OpenTTD #Polska - Polskie forum gry OpenTTD [ARCHIWUM] (https://forum.openttd.pl)
+-- Dział: OpenTTD (https://forum.openttd.pl/forumdisplay.php?fid=1)
+--- Dział: Dodatki (https://forum.openttd.pl/forumdisplay.php?fid=27)
+--- Wątek: KOLEJ Polish PKP Set v2.0 (/showthread.php?tid=953)

RE: Polish PKP Set v2.0 - McZapkie - 10-09-2015

Cytat:Choć z drugiej strony ich malowanie (najprawdopodobniej granatowy ze złotymi wykończeniami) byłyby ciekawym akcentem w PKP Secie
No właśnie o to mi chodzi - aby wagony restauracyjne łatwo było odróżnić od tej brunatnej masy zwykłych 'klas'.
Po wojnie CIWL też jeździł, zapewne nie te HCP ale w rozkładzie były w pociągach międzynarodowych.

(10-09-2015, 20:16)101ksl napisał(a): Bautzen89 (WRdmnu) mógłby wyglądać mniej więcej tak:
A dałbyś radę narysować jego pierwsze malowanie czerwone warsu?

RE: Polish PKP Set v2.0 - 101ksl - 10-09-2015

(10-09-2015, 21:30)McZapkie napisał(a): A dałbyś radę narysować jego pierwsze malowanie czerwone warsu?

Pewnie, ale to zajmie trochę czasu. Wagon ma
długość 26,4 m, więc konieczne jest narysowanie tych skrętów "pośrednich". BTW, mam kończyć to malowanie z IC? Może być ono kolejną wersją WRdmnu, tak jak zielona 111A z setu zastępuje w latach 90-tych oliwkową.

RE: Polish PKP Set v2.0 - 101ksl - 10-09-2015

Propozycja wagonu restauracyjnego Bautzen89 (WRdun) w malowaniu WARS:

RE: Polish PKP Set v2.0 - TadeuszD - 11-09-2015

(10-09-2015, 20:16)101ksl napisał(a): Bautzen89 (WRdmnu) mógłby wyglądać mniej więcej tak:

Ech.. Znowu wychodzicie przed szereg. Wink Bautzen89 nie pasuje do powyższej układanki. Jest za długi i zbyt powolny jak na lata swojej produkcji (tylko 160km/h). Podobny wagon, ale krótszy (standardu Y) potrzebny jest znacznie wcześniej. Dlatego skłaniam się raczej do Bautzen60 w PKP Secie.
No chyba, żeby podrasować Bautzena89 sztucznie na 200km/h, jako uzupełnienie dla wagonów IC A/Bdhmnu. Wtedy jego czerwone malowanie nie będzie nawet potrzebne.
Wolałbym jednak uniknąć sytuacji, w której egzotyczne wagony restauracyjne będą 'spamowały' menu zakupu swą przesadną liczebnością....

Edit:
BTW: W którym roku wprowadzono czerwone malowanie restauracyjnych na PKP? Kojarzę dopiero lata 70-80. Wcześniej były malowane klasycznie - na ciemno oliwkowy z jasnym napisem "WARS".

RE: Polish PKP Set v2.0 - 101ksl - 11-09-2015

Tadeusz, uważam, że przesadzasz z tą powściągliwością. Set cierpi na niedobór wagonów, szczególnie współczesnych. Bautzen89 jeździ w PKP cały czas, występuje nawet w kilku wersjach. Ciągle można też spotkać 113A, więc nie rozumiem, dlaczego bez przerwy mówisz o nadmiarze. Jeśli chodzi o nieszczęsnego Bautzena, jego wersja IC może być dostępna jako przebudowa WARSa. Nie rozumiem też, dlaczego w secie dostępny jest tylko jeden wagon sypialny, na dodatek także w malowaniu WARSa. Przecież łatwo narysować wagony kuszetki, nowsze sypialki, Kiepury, czy też BWE.

Ale to oczywiście tylko moje zdanie, nie jestem moderatorem projektu.

RE: Polish PKP Set v2.0 - McZapkie - 11-09-2015

Dach powinien być raczej szary niż żółty.
(11-09-2015, 10:39)TadeuszD napisał(a): Bautzen89 nie pasuje do powyższej układanki. Jest za długi i zbyt powolny jak na lata swojej produkcji (tylko 160km/h).
Dlaczego? Skoro WARS ma polepszać przychód, to w ramach dobrego balansu dobrze jak będzie miał vmax mniejszą niż najszybsze wagony pasażerskie.
Wtedy będzie wybór - puścić skład wolniejszy o lepszym przychodzie czy szybszy bez Warsu (zwłaszcza że pocztowe też są o mniejszej vmax).

Moim zdaniem będzie OK, jak do lat 80 będą restauracyjne z vmax 120,
potem 160, a od 2010 również 407A 200km/h.

RE: Polish PKP Set v2.0 - TadeuszD - 11-09-2015

(11-09-2015, 10:53)101ksl napisał(a): Tadeusz, uważam, że przesadzasz z tą powściągliwością. Set cierpi na niedobór wagonów, szczególnie współczesnych.

Tu pozwolę się nie zgodzić. Wink
Współczesny tabor w PKP Secie jest całkiem nieźle odwzorowany w porównaniu z np. taborem przedwojennym. Może nie wiecie o tym, ale przykładowo takich węglarek dwuosiowych było do 1950r. eksploatowanych na PKP co najmniej kilkanaście typów różnej konstrukcji i pochodzenia. W PKP Secie jest straszna bieda - tylko 1 odpowiednik. Wagonów osobowych też było lekko licząc kilkadziesiąt typów (w tym niemieckich, austriackich, włoskich, francuskich, itp.), a w PKP Secie są dostępne raptem 3 typy...
W tym kontekście niekontrolowane mnożenie współczesnego taboru na wiele typów i podtypów, prawie niczym nie różniących się od siebie parametrami, jest zachwianiem obecnej równowagi w secie. Chcąc zachować tę równowagę, trzeba by za każdy współczesny pojazd dodawać także jakiś pojazd historyczny. Wink

Wracając do restauracyjnych - jeśli miałyby one robić za 'booster' dla wolniejszych składów, to 407A trochę traci sens, gdyż swym malowaniem jest wyraźnie dostosowany do wagonów 158A/159A, które w PKP Secie są podrasowane do 230km/h. A do 'boost-owania' wolniejszych IC-ków faktycznie wystarczy Bautzen89 zmodernizowany na 200km/h i w malowaniu IC.

RE: Polish PKP Set v2.0 - McZapkie - 11-09-2015

(11-09-2015, 12:32)TadeuszD napisał(a): Współczesny tabor w PKP Secie jest całkiem nieźle odwzorowany w porównaniu z np. taborem przedwojennym.
Z tym się całkowicie zgadzam (nie żeby odwzorowywać wszystko bo to bez sensu, ale brakuje pojazdów umożliwiających później odpowiednią autozamianę).
Ale ewentualna (nie przesadzona) redundancja współczensych pojazdów nie jest taka zła.
W miarę jak gra się rozkręca i jest coraz więcej pociągów i linii, wygodnie jest móc budować różnie wyglądające ale o podobnych parametrach pociągi, aby je łatwo odróżnić potem.

(11-09-2015, 12:32)TadeuszD napisał(a): A do 'boost-owania' wolniejszych IC-ków faktycznie wystarczy Bautzen89 zmodernizowany na 200km/h i w malowaniu IC.
Też tak uważam. Ten upgrade można by robić przez refit.
A czerwone malowanie pasuje do Warsów sypialnych, które też mają vmax 160.

RE: Polish PKP Set v2.0 - 101ksl - 11-09-2015

Ok, dostosuję się, nie będę się kłócić w urodziny Tongue Kokretne instrukcje proszę, co rysować, w jakiej wersji itd.

RE: Polish PKP Set v2.0 - TadeuszD - 14-09-2015

Przemyślałem jeszcze temat restauracyjnych. Po zastanowieniu się wychodzi mi w miarę optymalny zestaw:
1934-1965: WR4u-34, Vmax=120km/h,
1960-1990: Bautzen60, Vmax=140(160)km/h,
1989-end: Bautzen89, Vmax=160(200)km/h
W nawiasach podałem możliwość podrasowania prędkości. Ta przed nawiasem to oryginalna. Nie wiem, czy taki zestaw ma sens, bo jak znam życie, to pewnie i tak wszyscy śmigają składami z EP05 lub EP09 na 160km/h, więc spowalnianie ich restauracyjnymi mija się z celem. A pod koniec gry i tak wymieniają pociągi na AB9mnopuz z Husarzem i żadne restauracyjne nie są wtedy potrzebne. Bruździ mi też trochę długość Bautzena89, która plasuje go w grupie najdłuższych wagonów w secie...
Pozostaje jeszcze kwestia wagonu 113A, który oryginalnie był wagonem barowym z przedziałami pasażerskimi. Ewentualnie można by go dodać niezależnie od powyższej grupy wagonów, jako wagon z capacity > 0, ale z mniejszym bonusem dla pozostałych wagonów. Ale to już inna bajka.

RE: Polish PKP Set v2.0 - McZapkie - 14-09-2015

Moim zdaniem ma to sens, z prędkościami rzeczywistymi (z możliwościa upgrade Bautzena na 200).
Przy stosowaniu nutrack nie wszystkie linie opłaca się przebudowywać na hi-speed więc takie wolniejsze restauracyjne i sypialne sie przydają.

RE: Polish PKP Set v2.0 - 101ksl - 14-09-2015

@Tadeusz: jak widać na screenie, gdy gram w OpenTTD, robię zawsze ładny podział na kategorie pociągów (przewoźników), staram się też tworzyć realne składy (szczególnie w TLK i EIC - na podstawie danych o zestawieniach pociągów dostępnych na stronie InterCity). Używam najczęściej siódemek, rzadziej dziewiątek i Husarzy, wszystko po to, aby było jak najbardziej "po polsku". Dlatego też brakuje mi wagonów restauracyjnych, barowych i sypialnych Tongue

Moim zdaniem to, co zaproponowałeś jest dobrym rozwiązaniem, dodanie barowego to też fajny pomysł. Znacznie by to wszystko urozmaiciło rozgrywkę.

BTW: jak wyglądał Bautzen60? Nie mogę nigdzie znaleźć o nim danych...

RE: Polish PKP Set v2.0 - gustlik - 14-09-2015

"101ksl", krótkie pytanie dot. Twojej listy pociągów. Zwróciłem uwagę na skład o nazwie "KM 4". Ma nr 21 na opublikowanej liście. Jak dla mnie to czeski EZT 440. Jest w dodatku z czeskim taborem. Problem w tym, że malowanie niezbyt się zgadza. Mam rację? Jeśli nie, to z jakiego dodatku pochodzi?

RE: Polish PKP Set v2.0 - 101ksl - 15-09-2015

@gustlik, masz oczywiście rację. Koleje Mazowieckie dysponują takimi pociągami, jak m.in. EN57, Elf, Impuls, Flirt czy też Twindexx. W secie jest tylko Kibel i Elf, więc dla większej różnorodności, postanowiłem użyć czegoś podobnego - stąd wybór 440. Do wyboru było malowanie CD lub też CC, więc zielone CC wygląda mniej więcej jak malowanie KM Wink

Używam też w grze innych czeskich pociągów: przydaje się Pesa Link II, 163 oraz wagony EuroCity. Wszystko to pochodzi z dodatku CD Set, dostępnego w dodatkach online.

RE: Polish PKP Set v2.0 - TadeuszD - 15-09-2015

(14-09-2015, 20:15)McZapkie napisał(a): Moim zdaniem ma to sens, z prędkościami rzeczywistymi (z możliwościa upgrade Bautzena na 200).

No dobra, skoro sami chcecie takie "ślimaki"... Sad
W takim razie będą potrzebne rysunki:
1) WR4u-34: szablon 11/8, malowanie oliwkowe,
2) Bautzen60: szablon 11/8, malowanie czerwone (*),
3) Bautzen89: szablon 12/8, malowanie czerwone (lepsze nowsze – szary dach i kremowe drzwi) + PKP IC,

(*) W latach 60-tych wszystkie wagony były ciemno-oliwkowe, również sypialne i restauracyjne. Ale skoro sypialny WLAB w PKP secie ma kolor granatowy, to Bautzen60 też można nadać późniejsze, za to bardziej odróżniające malowanie, czyli czerwone. Tak będzie bardziej "player-friendly". Wink Choć podejrzewam, że w rzeczywistości nigdy go nie otrzymał, bo ten typ nie „dożył” tych czasów.
Link do wątku dot. wagonów Bautzen60 podałem w swoim poście z 10.09.

RE: Polish PKP Set v2.0 - Walter Novotny - 15-09-2015

(28-08-2015, 22:37)TadeuszD napisał(a): Co do klasy EIP, to trudność w korzystaniu z 'pierdolino' chciałbym oddać nie poprzez wymaganą wielkość stacji, ale raczej poprzez odpowiednio zaniżony 'komfort' podróży, odwrotnie jak w jedynkach czy sypialnych. Ten zaniżony komfort po częsci odpowiada rzeczywistości (ciasne wnętrza, wąskie fotele, brak miejsca na bagaż podręczny w części wagonów, porażka w postaci przedziału barowego), ale też symulowałby skargi i odszkodowania dla pasażerów, gdy pociąg dojedzie do celu po zbyt długim czasie. W końcu 250km/h zobowiązuje...
Miałem w ostatnim miesiącu przyjemność jechać ICE1 ICE3 jak i EIP. W ED250 siedziałem przy oknie w miejscu o niższym suficie. W moim odczuciu wnętrze nie było ciasne a fotele były lepiej wyprofilowane niż w ICE3. Walizka zmieściła się na półce nad głową (nie brałem całego dorobku życia). Oświetlenie jest dużo lepiej rozmieszczone. Przejście środkiem jest jasne i nie ma tutaj tego idiotycznego światła nad głową świecącego w szybę. W EIP jest jeden darmowy napój gdzie w ICE jest płatny. Właśnie w EIP jest wagon barowy, który powinien dawać przewagę nad składami bez wagonu barowego/restauracyjnego. Podróż EIP była moim zdaniem najprzyjemniejsza.
Ja bym chciał zwiększyć koszty eksploatacji spowodowane dużą ilością personelu pokładowego: kelnerzy i pracownicy baru, serwis sprzątający itp.

Dla chcących pomóc w rysowaniu ED250

Wracając do warsów to Bautzen60 to duży napis WARS i pasek pod oknami chyba byłyby wystarczającym wyróżnikiem?

RE: Polish PKP Set v2.0 - TadeuszD - 15-09-2015

(15-09-2015, 16:14)Walter Novotny napisał(a): Wracając do warsów to Bautzen60 to duży napis WARS i pasek pod oknami chyba byłyby wystarczającym wyróżnikiem?

To malowanie przewidziałem dla wcześniejszego typu wagonu restauracyjnego. Link do zdjęcia podawałem wcześniej:
http://forum.modelarstwo.info/attachments/dwa-warsy-jpg.48610/
Niewłaściwe malowanie przyjęte dla Bautzena60 to konsekwencja przedłużenia jego "czasu życia" aż do 1990r. kiedy to czerwone malowanie było już typowe.

RE: Polish PKP Set v2.0 - Walter Novotny - 15-09-2015

A dlaczego by nie wprowadzić wagonu
gosa76?
On idealnie wypełniłby tak dużą przestrzeń czasową i pasowałby kolorystycznie.
Dawałby większy bonus i byłby tańszy w eksploatacji.

RE: Polish PKP Set v2.0 - McZapkie - 16-09-2015

Problem w tym, że Gosa miała vmax 120, a Bautzen 140, więc byłby to krok w tył.
Ale w sumie kto powiedział że ma być monotonicznie? A na liniach niezelektryfikowanych szybciej niż 120 i tak się nie pojedzie.

RE: Polish PKP Set v2.0 - TadeuszD - 16-09-2015

(15-09-2015, 23:28)Walter Novotny napisał(a): A dlaczego by nie wprowadzić wagonu gosa76?

Nie, choćby z tego powodu, że nie ma sensu wstawiać do setu pojazdów "żyjących" krócej niż 20 lat. Nie ma chyba nic bardziej irytującego, niż komunikat OTTD "Nie można sklonować pociągu. Pojazd niedostępny." Sad Nie ma też sensu wstawiać do setu aż 5(!) wagonów gastronomicznych, czyli więcej niż wszystkich wagonów pocztowych razem wziętych (vide moje dywagacje nt. zbalansowania setu).

Wagon restauracyjny planowany jako dostępny w epoce 1960-1990 należy rozumieć jako efekt połączenia lepszych cech wagonów Bautzen60 i GOSA76 (parametry, malowanie) oraz dostosowania ich do realiów gry (czas dostępności).