![]() |
|
KOLEJ Polish PKP Set v2.0 - Wersja do druku +- OpenTTD #Polska - Polskie forum gry OpenTTD [ARCHIWUM] (https://forum.openttd.pl) +-- Dział: OpenTTD (https://forum.openttd.pl/forumdisplay.php?fid=1) +--- Dział: Dodatki (https://forum.openttd.pl/forumdisplay.php?fid=27) +--- Wątek: KOLEJ Polish PKP Set v2.0 (/showthread.php?tid=953) Strony:
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
32
33
34
35
36
37
38
39
40
41
42
43
44
45
46
47
48
49
50
51
52
53
54
55
56
57
58
59
60
61
62
63
64
65
66
67
68
69
70
71
72
73
74
75
76
77
78
79
80
81
82
83
84
85
86
87
88
89
90
91
92
93
94
95
96
97
98
99
100
101
102
103
104
105
106
107
108
109
110
111
112
113
114
115
116
117
118
119
120
121
|
RE: Polish PKP Set v2.0 - TadeuszD - 03-12-2015 OK. Nadam restauracyjnym nastepujące typy ogrzewania: - WR4u - własne (nie wliczane do zużycia) - Bautzen60 - parowo-elektryczne - Bautzen89 - elektryczne @101ksl: OK, narysuj 20R, Ma długość ok. 12m, więc powinna być na szablonie 8/8. Kolorystyka niech będzie jak na zdjęciu: http://wolf.ict.pwr.wroc.pl/ksk/tabor_ksk/Cysterna_20R_565471_RRh_11-11-2011.jpg Oprócz tego przydałaby się też mniejsza, ale za to szybsza (100km/h) cysterna na produkty szybciej 'psujące się'. Sądząc po konstrukcji podwozia i literce 's' w oznaczeniu, to ta 230R na zdjęciu by się nadawała: http://wolf.ict.pwr.wroc.pl/ksk/tabor_ksk/Cysterna_230R_22510020396-1_Uhs_Rh_12-04-2013.jpg Do wagonów osobowych wrócimy, jak będzie już równowaga w ilości wagonów osobowych i towarowych. @LaChupacabra: OK, niech będzie bardziej 'normalny' komfort. Ale nie szedłbym w empiryczne wyznaczanie tej wartości. W oknie zakupu podawane są wartości teoretyczne. A co wyjdzie w praktyce, to zależy od wielu warunków. RE: Polish PKP Set v2.0 - Lw25 - 03-12-2015 Na pewno autokar nie powinien mieć wyższego komfortu od pociągu. Swoją drogą, jeśli będzie ED250, może wtedy przydałoby się urealnić prędkości Z1 FPSu i Husarza (z tego co pamiętam, na 3 kV więcej niż 200 nie wyciągnie). RE: Polish PKP Set v2.0 - McZapkie - 03-12-2015 Cysterna 230R miała, według katalogu z 1973, prędkość 80 km/h, być może potem ją upgradowali do 100. Chyba lepsza będzie 203R, była ona produkowana w kilku wersjach, do kwasów, fenolów, olejów, np.: http://dolny-slask.org.pl/3653538,foto.html?idEntity=3653013 Produkowana od 1962, Vmax 100km/h, pojemność 20 m3, masa własna 10t, długość 10m. Moim zdaniem przydałyby się 2 rodzaje cystern. Pojemniejsze dla ropy i benzyny, z możliwością autorefitu, oraz mniej pojemne dla dowolnego rodzaju płynu, ale z refitem tylko w szopie. Dla pierwszej grupy proponowałbym: cysterna przedwojenna RRh, coś w tym rodzaju: http://forum.modelarstwo.info/attachments/ka011p-jpg.328848/ wyżej wymieniona 20R 445R Zans, od 1988, http://www.dcc24.eu/category/image-galleries/galeria-modeli/wagon-cysterna-zans-biurotykawilk-model-76387 nie znam parametrów ale pojemność chyba 94 m3, a druga grupa to istniejące już cysterny + wyżej wymieniona 203R. RE: Polish PKP Set v2.0 - LaChupacabra - 03-12-2015 (03-12-2015, 12:06)TadeuszD napisał(a): @LaChupacabra: OK, niech będzie bardziej 'normalny' komfort. Ale nie szedłbym w empiryczne wyznaczanie tej wartości.Wcale nie musi być empiryczne, jak już, to lepiej aby było obliczone ze wzoru. Nieznałem go ani parametrów pojazdów więc zrobiłem testy, by to sprawdzić. No i wydaje mi się, że te różnice po tych np. 150 dniach dobrze określały parametry "komfortu" jak i "trwałości towaru" (chyba najlepsze określenie). Dla trwałości towaru maksymalną wartością mogłoby być 100%. Wtedy np. standardowa trwałość dla żywności wynosiłaby ok.64% (wyliczyłem z wykresu). Natomiast jeśli modyfikacja wyniosłaby x2 trwałość wzrosłaby do ok.87%. Można ewentualnie pomyśleć o wartości dodanej, wtedy byłoby to +36%. McZapkie napisał(a):Zaskoczył mnie wynik dla Solarisa 15 (szkoda że nie sprawdziłeś U18 dla powrówniania z Ikarusem), wynika z tego że bonus za klime i niskopodłogowość jest za wysoki,Urbino 18 miał taki sam wynik co "15-ka". Jedynie najmniejszy Solaris miał nieco wyższy, w sumie standardowy komfort. Według mnie po tych 150 dniach nie powinny mieć większych stawek niż 60 max 70% standardowych. W przeciwnym razie nie będzie się opłacało używanie podmiejskich ani dalekobieżnych. Niskopodłogowość jak dla mnie nie ma prawie żadnego znaczenia dla komfortu. Najbardziej istotna jest dostępność miejsc siedzących i ich jakość/rodzaj, dalej jest hałas pojazdu i jego stabilność/zawieszenie - te element odróżniają nowe autobusy od starych a także miejskie od dalekobieżnych. Fajnie gdyby komfort malał wraz z wiekiem pojazdu, ale nie bardziej niż do np. 70% wartości początkowej. McZapkie napisał(a):Tak więc używanie spadku stawki po 150 dniach nie jest miarodajne gdy w grę wchodzą różne towary, do tego dochodzą newgrfy które modyfikują spadek stawkiCo do innych setów, modyfikacje są dla nich identyczne, zaś różnice w stawkach raczej nie byłyby jakoś specjalnie większe. W przypadku dodatków jedynie modyfikujących tempo spadku, różnice byłyby identyczne. Tu nie chodzi o wykazanie ile dokładnie zarobisz, ale tylko o nieco bardziej precyzyjne niż w przypadku zbyt ogólnych określeń słownych i możliwie miarodajne pokazanie różnicy w komforcie i tego jaki ma wpływ. Przyznasz chyba, że parametry na poziomie ~147% i ~157% byłyby bardziej miarodajne niż np. 282% i 700%. Ewentualnie widzę jeszcze jedną możliwość. Aby procenty wyciągnąć z podwójnie spierwiastkowanych modyfikatorów (tych dodatnich), co dawałoby taki efekt: 1.0 - 100%, 2,82 - 129%, 7.0 - 162%. Wagony restauracyjne mogłyby mieć uśrednioną wartość dodaną +22%, co wynika z tego: ^^1.5=1.1 ^^3,32=1,35 (1,1+1,35)/2=1,225. Trwałość towaru również mogłaby być wartością dodaną np. 2.0 - +18%. Chyba nawet to by było najlepsze rozwiązanie(?). Lw25 napisał(a):Na pewno autokar nie powinien mieć wyższego komfortu od pociągu.No nie wiem, ja tam często wolałem jeździć autobusem niż pociągiem Co innego wybieranie się na drugi kraniec polski stojąc całą drogę w miejskim autobusie. Ale stania w ED72 też nie uznałbym za bardziej komfortowe. Oj, masz to poczucie humoru Tadeusz
RE: Polish PKP Set v2.0 - Lw25 - 04-12-2015 Cytat:No nie wiem, ja tam często wolałem jeździć autobusem niż pociągiemSmile Co innego wybieranie się na drugi kraniec polski stojąc całą drogę w miejskim autobusie. Ale stania w ED72 też nie uznałbym za bardziej komfortowe. Tylko, że tutaj zakładamy tylko miejsca siedzace. A wtedy pociąg dalekobieżny sam z siebie jest wygodniejszy, można wstać, przejść się, rozprostowac nogi, toaleta jest większa, nie ma obowiązkowych pasów, etc. Swoją drogą, ED72 też miały przedział barowy, więc im też trzeba dać bonus za to. RE: Polish PKP Set v2.0 - LaChupacabra - 04-12-2015 (04-12-2015, 17:35)Lw25 napisał(a): Tylko, że tutaj zakładamy tylko miejsca siedzace.No właśnie w tym sęk, że nie. ED72 ma ich 237, zaś w grze jest to 336. Tak więc prawie 1/3 to miejsca stojące. To samo jest w przypadku pozostałych EZT. Nigdzie jednak nie są to pełne ładowności. Dla przykładu w EN 71 ponoć można było upchnąć 888 osób w tym 288 na siedzenia, a w grze tylko 364. RE: Polish PKP Set v2.0 - 101ksl - 04-12-2015 A jak w godzinach szczytu z Dworca Wileńskiego odjeżdżają trzy składy EN57, to jestem pewien, że jest w nich grubo ponad 1000 osób. W secie jest 265, w rzeczywistości 188 siedzących (nie licząc wersji po przeróżnych modernizacjach), łącznie podobno około 650 (na jeden skład!). I w sumie nie wiem, dlaczego Tadeusz przyjął akurat takie wartości... RE: Polish PKP Set v2.0 - Walter Novotny - 04-12-2015 (04-12-2015, 21:57)101ksl napisał(a): A jak w godzinach szczytu z Dworca Wileńskiego odjeżdżają trzy składy EN57, to jestem pewien, że jest w nich grubo ponad 1000 osób. W secie jest 265, w rzeczywistości 188 siedzących (nie licząc wersji po przeróżnych modernizacjach), łącznie podobno około 650 (na jeden skład!). I w sumie nie wiem, dlaczego Tadeusz przyjął akurat takie wartości... Ciekawe byłoby jakby się dało przerzucać pasażerów na bardzo małe odległości wioząc 650 osób na skład przy odpowiednio niskiej jakości przewozu dla tych stojących. Czy dałoby się to tak zbalansować aby istniała możliwość budowy SKM, tramwaje zabierają 210 i 225 pasażerów w secie drogowym. Oczywiście powinna być dostępna opcja ze sztucznym ograniczeniem zapełnienia do wartości takich jak aktualnie. Hmm może to otworzyłoby ciekawe możliwości z osobami stojącymi w pociągach dalekobieżnych. RE: Polish PKP Set v2.0 - McZapkie - 04-12-2015 Może zrobić refit na pasażerów: tylko siedzące, standardowy ciut obniżony komfort, oraz 'śledzie' - siedzący+stojący, obniżony komfort jak dla poltrams/polroad. Przy cargodist robi się czasem taki ścisk, że się przepustowość kończy a nie zawsze da się rozszerzyć stacje/linie. Jak jest za dużo pasażerów, to rating spada i pasażerowie są 'usuwani', co oznacza duże straty (jeśli się przesiadali). Lepiej ich dowieźć z małą stratą niż w ogóle. RE: Polish PKP Set v2.0 - LaChupacabra - 05-12-2015 O tym samym myślałem. Dla EN71 mogłoby to być coś w ten deseń: -Pasażerowie - tylko miejsca siedzące: 288 -Pasażerowie - miejsca siedzące: 288 + stojące: 300 (komfort:-10%) -Pasażerowie - miejsca siedzące: 288 + stojące: 600 (komfort:-20%) (Łączna ładowność zawsze jest podawana na dole okna przebudowy) Komfortem bazowym mogłoby być wtedy 100%, czyli bez modyfikacji, albo odwrotnie np.80% i ulegałby on zwiększeniu. Problemem mogłaby być jednak wymiana składów na nowe, tak jak to obecnie jest z wymianą wagonów 1-szej klasy, czy w przypadku ciężarówek Polroad'u. Ręczna wymiana kilkudziesięciu, czy nawet kilkuset składów byłaby koszmarem, zwłaszcza jeśli jeździły one w sztywno ustalonym rozkładzie. Jeśli nie da się przypisać odpowiedniej wymiany np. z najbardziej pojemnej wersji na najbardziej pojemną itp. to lepiej sobie darować taką opcję. Ewentualnie można by było wtedy pomyśleć o uzależnieniu poziomu komfortu od aktualnego załadunku. RE: Polish PKP Set v2.0 - TadeuszD - 05-12-2015 Pojemności w PKP secie są zwykle liczone jako: ilość miejsc siedzących + (w podmiejskich) 8-10 osób stojących w przedsionkach + (wyjątkowo) dodatkowe 2-3 osoby stojące w przejściach. Czyli generalnie tyle, ile da się zmieścić przy zachowaniu akceptowalnego komfortu. Dalekobieżne oczywiście mają tylko ilość miejsc siedzących. Technicznie dałoby się zrobić możliwość przepełniania wagonów pasażerskich, ale na pewno nie w postaci opcji refitu w warsztatach - ta opcja jest już wykorzystana w inny sposób, np. do przebudowy 1/2 klasa, zmiany wersji malowania EN57, długości Bipy, itp. Musiałby to być nowy parametr NewGRF, ustawiany przed rozpoczęciem gry i dotyczyć globalnie całego setu, ewentualnie z podziałem na podmiejskie/dalekobieżne. Edit Na https://dev.openttdcoop.org/projects/pkpset/files wrzuciłem rozwojową wersję PKP setu z restauracyjnymi. RE: Polish PKP Set v2.0 - McZapkie - 06-12-2015 (05-12-2015, 00:36)TadeuszD napisał(a): ... nie w postaci opcji refitu w warsztatach - ta opcja jest już wykorzystana w inny sposób, np. do przebudowy 1/2 klasa, zmiany wersji malowania EN57, długości Bipy, itp.No właśnie, z tą Bipą jest problem przy autozamianie - zarówno z normalnych na Bipę, jak i z Bipy na Bdhpun. A nie dało by się budować Bipy z członów końcowych i pośrednich (coś jak elektriczki w xussr)? Oczywiście ze switchami canattachwagon i startstop kontrolującymi dołączanie członów i ich kolejność (pytanie czy to się da zrobić idiotensicher, bez blokady dołączania innych wagonów). Wtedy można by zrobić ten refit z normalnej pojemności na 'śledzie' dla piętrusów (a także boczniaków) dostępny dla desperatów. Przełącznik globalny nie jest dobry, bo nie każda relacja potrzebuje taka pojemność. RE: Polish PKP Set v2.0 - LaChupacabra - 06-12-2015 W ostateczności też byłaby to opcja warta dodania. Choć taka możliwość wyboru w trakcie gry byłaby znacznie lepsza, o ile oczywiście byłaby wszędzie wykonalna. W przypadku wagonów dalekobieżnych nie widzę żadnych przeciwwskazań - tam po prostu byłaby to trzecia opcja np."2 klasa z miejscami stojącymi". W przypadku EZT'ów wybór malowania można by było przenieść o opcji wyboru koloru wagonów, to nawet myślę, że byłoby lepsze rozwiązanie. Natomiast co do wagonów Bhp, mogłyby być kupowane jako pojedyncze człony - grafika byłaby dobierana w zależności od ich ilości w składzie. Składy z pojedynczymi członami ani z rozdzielonymi nie mogłyby wyjechać z warsztatów. Można nawet dobrać grafiki do okna przebudowy aby sugerowały konieczność dołączenia drugiego członu / zmiany układu. Podobnie jest to rozwiązane w Japan Trains set z tym, że dotyczy składów Shikansen i dedykowanych im uniwersalnych wagonów (xUSSR nie jest tutaj najlepszym przykładem). A tak przy okazji, przebudowa tych wagonów ma pewien bug - 4 członowa wersja kosztuje 44k zł, przebudowa do 2 członowej daje zwrot 7k zł po czym można ją sprzedać za cenę tej pierwszej. Trochę to przypomina machlojki na zwrocie VAT'u
RE: Polish PKP Set v2.0 - TadeuszD - 06-12-2015 Pomysł ze składaniem Bipy z pojedynczych członów jest tak niedorzeczny, że nawet nie będę komentował... ![]() Ewentualnie, jeśli kogoś bardzo drażnią wynikające z przebudowy nieścisłości, jak np. wspomniane 'machlojki' finansowe, to można przerobić Bipę na 3 osobne wagony o sztywno określonych długościach: 4, 3 lub 2 człony do wyboru. Wtedy zwolnioną opcję przebudowy Bipy można by wykorzystać w przyszłości do przemalowywania jej na 'jajecznicę' lub kolory analogiczne do Bdhpumn. Przepełniane pasażerów nie powinno być powiązane z refitem wagonu, bo niby dlaczego w jednym z wagonów w składzie mogłoby się zmieścić np. 160 pasażerów (po reficie), podczas gdy w pozostałych, identycznych - tylko po 80? To jest wbrew logice. Nie mówiąc już o masakrze, wynikającej z zarządzania tym na poziomie pojedynczego wagonu... RE: Polish PKP Set v2.0 - 101ksl - 06-12-2015 Dobra, odpuśćmy sobie to modyfikowanie pojemności, bo się zaraz pogubimy i nie odnajdziemy. Co do Bhp, może zmiana na jajecznicę w określonym roku? A potem jeszcze niebiesko-żółte malowanie PR. RE: Polish PKP Set v2.0 - McZapkie - 07-12-2015 (06-12-2015, 17:45)TadeuszD napisał(a): Przepełniane pasażerów nie powinno być powiązane z refitem wagonu, bo niby dlaczego w jednym z wagonów w składzie mogłoby się zmieścić np. 160 pasażerów (po reficie), podczas gdy w pozostałych, identycznych - tylko po 80?A czyż tak nie jest? Ten sam typ wagon w pociągu kwalifikowanym IC ma dostępne tylko miejsca siedzące, a w pociągu TLK zapchany po dach. Nie wiem co niedorzecznego jest w zestawianiu Bipy z pojedynczych członów. Było by to bardzo wygodne przy autozamianie na Bdhpun. RE: Polish PKP Set v2.0 - Lw25 - 07-12-2015 Cytat:A czyż tak nie jest? Ten sam typ wagon w pociągu kwalifikowanym IC ma dostępne tylko miejsca siedzące, a w pociągu TLK zapchany po dach.IC jest tym samym co TLK, tylko na taborze z klimatyzacją, zbiornikiem na fekalia i z (zazwyczaj) gniazdkami. Ja bym odpuścił te zabawy z pojemnością i po prostu ustawił tym dalekobieżnym autobusom niższy komfort (od tego się zaczęła dyskusja o pojemności).
RE: Polish PKP Set v2.0 - TadeuszD - 07-12-2015 (07-12-2015, 02:09)McZapkie napisał(a): A czyż tak nie jest? Ten sam typ wagon w pociągu kwalifikowanym IC ma dostępne tylko miejsca siedzące, a w pociągu TLK zapchany po dach. Ale jak sam zauważyłeś - zależy to od klasy całego pociągu, a nie od pojedynczego wagonu. Sytuacja, w której w jednym pociągu możesz mieć te same wagony ale z różnym współczynnikiem 'upchania', będzie mało realna* i w dodatku bardzo uciążliwa w zarządzaniu. Zauważ też, że problem z przeładowaniem ruchu pasażerskiego jest mocno związany z użytym setem budynków. Weźmy na przykład TTRS, w którym przeciętne miasteczko już na 'dzień dobry' ma populację >5000 mieszkańców. Korzystając z realistycznych setów pojazdów trudno obsłużyć generowane tam potoki podróżnych. Wtedy faktycznie przydałaby się opcja zwiększenia ładowności nawet kosztem komfortu. Ale do tego wystarczyłaby jakaś opcja na poziomie całego setu. * - istniały TLK z jednym wagonem dostępnym w ramach rezerwacji, ale jak był tłum, to w tym wagonie też ludzie stali w korytarzu upchani jak sardynki... RE: Polish PKP Set v2.0 - LaChupacabra - 08-12-2015 (06-12-2015, 17:45)TadeuszD napisał(a): Ewentualnie, jeśli kogoś bardzo drażnią wynikające z przebudowy nieścisłości...Wydaje mi się, że nie zdajesz sobie sprawy z powagi sytuacji... ![]() A po dwóch latach wybudowałem sobie całkiem sporą wyspę (13x13). Można ją jeszcze przez chwilę podziwiać na mapie Polski.TadeuszD napisał(a):Sytuacja, w której w jednym pociągu możesz mieć te same wagony ale z różnym współczynnikiem 'upchania', będzie mało realnaTe bardziej zatłoczone, to przedziały dla niepalących. No nie powiesz, że to nielogiczne ![]() TadeuszD napisał(a):w dodatku bardzo uciążliwa w zarządzaniuNo teraz to walnąłeś niedorzeczność . A co niby jest teraz? Masz 2 lub 3 opcje. Co byłoby takiego strasznego gdyby dodać jeszcze jedną? Wiadomo, w 1-szej klasie miejsc stojących nie będzie. Co innego gdyby to była jakaś "podprzebudowa", jak w Polroadzie, ale o takiej opcji przecież nie mówimy.
RE: Polish PKP Set v2.0 - TadeuszD - 08-12-2015 (08-12-2015, 21:58)LaChupacabra napisał(a): Wydaje mi się, że nie zdajesz sobie sprawy z powagi sytuacji... No może masz rację. Testowo poklikałem sobie przez 5 minut "kup-przebuduj-sprzedaj" i przez ten czas zarobiłem na czysto ponad 250.000zł. ![]() Rozwiązaniem może być takie zaniżenie zysku z przebudowy na krótszą Bipę, żeby nie opłacało się marnować na to czasu... Ale chyba faktycznie lepiej będzie zrobić 3 osobne Bipy o różnej długości. Będzie to nawet bardziej spójne, bo przykładowo EN57 i 71 kupuje się osobno, a nie przebudowuje na krótszą lub dłuższą wersję. |