OpenTTD #Polska - Polskie forum gry OpenTTD [ARCHIWUM]
KOLEJ Polish PKP Set v2.0 - Wersja do druku

+- OpenTTD #Polska - Polskie forum gry OpenTTD [ARCHIWUM] (https://forum.openttd.pl)
+-- Dział: OpenTTD (https://forum.openttd.pl/forumdisplay.php?fid=1)
+--- Dział: Dodatki (https://forum.openttd.pl/forumdisplay.php?fid=27)
+--- Wątek: KOLEJ Polish PKP Set v2.0 (/showthread.php?tid=953)

RE: Polish PKP Set v2.0 - TadeuszD - 27-12-2011

To, o czy piszecie, można zrealizować na kilka sposobów. Tyle, że każde z dostępnych rozwiązań ma swoje ograniczenia...Sad

Opcja kupowania osobno członów krańcowych i środkowych będzie co prawda uwzględniała koszt zakupu każdego kolejnego członu, ale będzie za to niezgodna z rzeczywistością, mało intuicyjna, a w dodatku trudna do zaprogramowania - trzeba bowiem zablokować budowanie składów o wszystkich niedozwolonych kombinacjach taboru.
Druga opcja, czyli uzyskanie różnej ilości członów przez refit w zajezdni, jest proste w obsłudze i łatwiejsze w oprogramowaniu, ale za to nie pozwala na uwzględnianie kosztów takiego refitu - będzie on zawsze bezpłatny. Można za to zmieniać np. koszty rocznego utrzymania takiego zrefitowanego zestawu.
Trzecia opcja to zaprojektowanie kilku osobnych pojazdów, każdy o innej ilości członów. Taka opcja jest chyba najbardziej zgodna z rzeczywistością (wszelkie przebudowy są robione u producenta, a nie samodzielnie), lecz tutaj na odmianę ograniczeniem jest maksymalna ilość pojazdów wieloczłonowych, które jest w stanie poprawnie obsłużyć OTTD.

Osobiście skłaniam się do opcji 2. Jest ona najbardziej elastyczna. W ten sposób można choćby zrealizować przebudowę wagonów między 1 i 2 klasą, uzyskać zmianę kolorystyki pojazdów czy nawet zmienić ilość członów pojazdu.

@Trojanin:
Aż sprawdziłem. Słownik Ortograficzny PWN podaje: "UWAGA: Dopuszczalna jest oboczność pisowni w wyrazach: pospieszny i pośpieszny, spieszny i śpieszny, spieszyć się i śpieszyć się.".

RE: Polish PKP Set v2.0 - robert051 - 27-12-2011

Co do Elfa i Flirta to dał bym oba z tą różnicą że Flirt był by drogi a nie zawodny a Elf odwrotnie.
Tylko co do przebudowy Elfów to co z pojemnością??
W końcu 27WE czyli Elf 6-członowy wyprodukowany dla SKM Warszawa ma większość siedzeń w układzie metra a co za tym idzie i większą pojemność na wagon niż EN76 czyli Elf 3-członowy wyprodukowany m.in. dla Kolei Mazowieckich.

RE: Polish PKP Set v2.0 - wib_wk - 30-12-2011

Wagony PKP nie są kompatybilne z OpenGFX_Trains, są kilka pikseli wyżej.
Czy ktoś oprócz mnie bawi się tym setem?

RE: Polish PKP Set v2.0 - TadeuszD - 30-12-2011

(30-12-2011, 00:02)wib_wk napisał(a): Wagony PKP nie są kompatybilne z OpenGFX_Trains, są kilka pikseli wyżej.

Pozycjonowałem swoje wagony PKP względem oryginalnego zestawu OpenGFX oraz OpenGFX+. Cały zestaw można na szczęście łatwo przesunąć pixel w górę lub dół. Ale skoro każdy inny set kolejowy jest inaczej wypozycjonowany, to nigdy nie uda się zgrać wszystkich razem....Sad
Możesz pokazać jakieś screeny?

RE: Polish PKP Set v2.0 - TadeuszD - 03-01-2012

Kolejna wersja "nightly":
http://www.modelarstwott.pl/files/ottd/pkp-2.0.1.grf

W stosunku do poprzedniej wersji doszło parę lokomotyw:
  • EP01 (EL100),
  • Ty2,
  • SM42
Wprowadziłem też lekki tuning istniejących lokomotyw. Tp4, choć powolna, jest teraz wyraźnie mniej awaryjna niż inne lokomotywy (wymaga serwisu 3x rzadziej niż zwykle). Podobnie postąpiłem z Ty2, która wymaga serwisu 2x rzadziej niż normalnie. Dla odmiany EP01 zaprogramowałem jako ekonomiczną w eksploatacji, lecz jej współczynnik awaryjności zwiększyłem o 25% w stosunku do innych lokomotyw (wiadomo, nowa technologia, jeszcze nie do końca dopracowana Wink, szczególnie w 1934 roku.. ).

RE: Polish PKP Set v2.0 - wib_wk - 07-01-2012

(30-12-2011, 13:19)TadeuszD napisał(a):
(30-12-2011, 00:02)wib_wk napisał(a): Wagony PKP nie są kompatybilne z OpenGFX_Trains, są kilka pikseli wyżej.

Pozycjonowałem swoje wagony PKP względem oryginalnego zestawu OpenGFX oraz OpenGFX+. Cały zestaw można na szczęście łatwo przesunąć pixel w górę lub dół.

To faktycznie trochę bardziej złożone, wygląda na to że główny błąd tkwi w secie OpenGFX, tamtejsze wagony też z niektórymi lokomotywami łączą się na złych wysokościach, problem w tym że niektóre wagony PKP (chyba głównie "pullmany") mają większe odchyłki.

RE: Polish PKP Set v2.0 - TadeuszD - 07-01-2012

(07-01-2012, 01:12)wib_wk napisał(a): To faktycznie trochę bardziej złożone, wygląda na to że główny błąd tkwi w secie OpenGFX, tamtejsze wagony też z niektórymi lokomotywami łączą się na złych wysokościach, problem w tym że niektóre wagony PKP (chyba głównie "pullmany") mają większe odchyłki.

Na początek mała poprawka. Na OpenGFX wzorowałem się tylko podczas tworzenia moich pierwszych pojazdów. Dość szybko zorientowałem się jednak, że to niezbyt dobry pomysł, dlatego cały PKP Set wypozycjonowałem już zgodnie z OpenGFX+.

Natomiast jeśli chodzi o samo pozycjonowanie, to na ten temat można by napisać cały doktorat...Big Grin
Nie ma bowiem jakichś odgórnie narzuconych zasad rysowania, dlatego każdy artysta grafik może mieć (i najczęściej ma) własną wizję wyglądu pojazdów i ich umieszczenia na torze lub drodze. Z tego powodu właściwe wypozycjonowanie taboru to kwestia wielu kompromisów... Poniżej dwa przykłady ukazujące różnice między setami. Dla ułatwienia obrysowałem teoretyczne kształty wagonów:

1. Połączenie wagonów OpenGFX+ oraz taboru PKP. Poza różnicą w wysokości (pullmany PKP są o 1 pixel wyższe) wagony stoją jeden za drugim oraz na tym samym poziomie. Mimo tego wagony OpenGFX optycznie wydają sie stać niżej, gdyż ich podwozia są narysowane w kolorze jasnoszarym, zlewającym się z kolorem szyn. Natomiast wagony PKP mają podwozie ciemnoszare lub czarne:

[Obrazek: 352OpenGFX_PKP.png]

2. A tutaj połączenie PKP z Japan Train Set'em. Jak widać, Japan Set jest przesunięty nieco w lewo, przez co wagony nachodzą na siebie oraz leżą jakby o 0,5 pixel'a wyżej nad torami. Ponadto grafik, który rysował japońskie wagony, skrócił je o 1 pixel z każdej strony, przez co efekt przesunięcia jest dodatkowo wzmocniony:

[Obrazek: 714Japan_PKP.png]

Dla mnie najlepszym wyznacznikiem poprawności wypozycjonowania wagonów jest porównanie, gdzie stoi czoło pociągu w trakcie załadunku/wyładunku na stacji. W przypadku PKP Set'u czoło lokomotywy leży dokładnie w osi symetrii "kafelka" stacji (niebieska linia). Teoretycznie można by przesunąć pojazdy jeszcze o jeden pixel do przodu, żeby dotykały czerwonej linii krawędzi kafelka, ale wtedy może stworzyć się dodatkowe przesunięcie względem innych setów kolejowych:

[Obrazek: 238Station.png]

Jak widać - nie da się dogodzić każdemu. Zawsze będzie jakaś rozbieżność z jakimś setem. Poza tym, czy ktokolwiek obecnie grywa jednocześnie kilkoma setami naraz? Jeśli tak, to w przypadku wyjątkowo rażących rozbieżności poproszę o screena. Bo wtedy można próbować dopasować PKP Set do tych najczęściej stosowanych innych setów.

RE: Polish PKP Set v2.0 - TadeuszD - 10-01-2012

Kolejna wersja "nightly" (choć w zasadzie powinienem na nią mówić "weekly"Wink):

W stosunku do poprzedniej wersji doszły zaledwie 3 lokomotywy:
  • Ty23,
  • OKl27,
  • TKt48
Prace wciąż posuwają się do przodu, choć może nieco wolniej niż zamierzałem. Na razie usiłuję skończyć pełen park lokomotyw. Wagony zostawiam sobie na deser, bo z nimi to będzie jazda, szczególnie z dopasowaniem ich do FIRSa i innych dodatków przemysłowych...

RE: Polish PKP Set v2.0 - wib_wk - 10-01-2012

(10-01-2012, 00:57)TadeuszD napisał(a): ... Wagony zostawiam sobie na deser.....

No nie do końca, węglarki mają teraz "budkę" tylko na końcu składu przez co składy mają inną długość, trochę jednak w wagonach grzebałeś. Wink

RE: Polish PKP Set v2.0 - TadeuszD - 10-01-2012

Hmm... Nic nie grzebałem... Rolleyes
U mnie budki są na swoim miejscu, czyli w co drugim wagonie tego samego typu:

[Obrazek: 331Budki.png]

RE: Polish PKP Set v2.0 - wib_wk - 11-01-2012

Ok. Sprawdzę w nowej grze, na zasejwowanej po wgraniu nowej wersji PKP stwierdził że długość pociągów się zmieniła a na oglądzie wszystkich utworzonych budki były tylko na ostatnich. Wink

RE: Polish PKP Set v2.0 - TadeuszD - 11-01-2012

No to chyba wszystko jasne. Tak jak ostrzegałem wcześniej, generalnie każda kolejna robocza wersja tego GRF-a jest niekompatybilna z poprzednią, szczególnie jeśli dochodzą w niej nowe pojazdy. Aż dziwne, że odpalenie starego save'a z nowym GRFem nie "wykrzaczyło" Ci całego OTTD... Wink
W przyszłości będę więc podbijał w GRFie numer wersji i zabezpieczał przed uruchomieniem go ze starymi save'ami... Big Grin

RE: Polish PKP Set v2.0 - TadeuszD - 13-01-2012

Wczoraj skończyłem rozrysowywać ST43.
Z początku narysowałem ją z żółtymi czołami, ale teraz naszły mnie wątpliwości. Żółte czoła, choć bardzo charakterystyczne, były stosowane w sumie przez relatywnie krótki okres czasu (1989 - 2002r.). Czy uważacie za ciekawe/rozsądne* automatyczne przemalowywanie lokomotyw na żółto, a potem z powrotem na zielono, podczas serwisów w zajezdni w podanych wyżej latach?
Opcja taka wydaje mi się interesująca, tyle że wtedy powinno się także konsekwentnie uwzględnić inne późniejsze schematy malowania lokomotyw (PKP CARGO, IC, PR). A to już może wprowadzić nieco zamieszania, gdy nagle lokomotywy gracza zaczną samodzielnie zmieniać barwy...

* - niepotrzebne skreślić.

RE: Polish PKP Set v2.0 - Sojita - 13-01-2012

Samodzielna zmiana barw to może przesada choć ciekawy pomysł.
Ja bym zrobił aby lokomotywa miała na stałe malowanie zależne od roku tej zakupu.
Tj kupujemy ST43 w latach 1989-2002 - ma żółte czoło, po tych latach zakupiony ST43 ma już inne barwy.

RE: Polish PKP Set v2.0 - TadeuszD - 14-01-2012

Kolejna wersja "nightly" PKP Setu:

W tej wersji doszły dwie kolejne lokomotywy:
  • EP02
  • ST43 (kupione po 1989r. w wersji z żółtym czołem)

RE: Polish PKP Set v2.0 - TadeuszD - 15-01-2012

Przez weekend dorobiłem jeszcze ST44.
Duecik ST43 i ST44 prezentuje się następująco Smile :

[Obrazek: 963ST43_44.png]

RE: Polish PKP Set v2.0 - niemiec - 15-01-2012

Właściwie poza drobnymi szczegółami nie różnią się niczym.

RE: Polish PKP Set v2.0 - TadeuszD - 15-01-2012

(15-01-2012, 20:48)niemiec napisał(a): Właściwie poza drobnymi szczegółami nie różnią się niczym.

Niestety, w tej skali to trudno pokazać coś więcej. Sad
Choć mimo wszystko wydawało mi się, że Gagarina z wielkim tłumikiem na dachu to ciężko pomylić z czymkolwiek innym... Wink

RE: Polish PKP Set v2.0 - Edik - 16-01-2012

Jakiś czas temu udało mi się wykonać "nawet" ładną grafikę do EN57. Jeżeli się spodoba, to jest do waszej dyspozycji. Pozdrawiam.
[Obrazek: EN57.PNG]

RE: Polish PKP Set v2.0 - UAZownik - 16-01-2012

Projekt zapowiada się świetnie, powodzenia w dalszych pracach Big Grin

Hmm, a tak od siebie, to może niegłupim pomysłem byłoby dodanie do setu wąskotorówek, np Px48, Lxd2 czy Mbxd2. Fajnie by wyglądała np. taka kolejka folwarczna z farmy do fabryki lub lokalna linia pomiędzy małymi wioskami Smile