![]() |
|
POJAZDY Polish Road Set - Wersja do druku +- OpenTTD #Polska - Polskie forum gry OpenTTD [ARCHIWUM] (https://forum.openttd.pl) +-- Dział: OpenTTD (https://forum.openttd.pl/forumdisplay.php?fid=1) +--- Dział: Dodatki (https://forum.openttd.pl/forumdisplay.php?fid=27) +--- Wątek: POJAZDY Polish Road Set (/showthread.php?tid=976) |
RE: Polish Road Set - MPK Lublin - 07-05-2014 Istnieje taki set wg którego zamiast trakcji tramwajowej jest trolejbusowa. RE: Polish Road Set - Damgam - 08-05-2014 Tja. ale z tego co sie orientuję to nie działał on na wersji openttd 1.2.0+. wiem bo mi wszystkie savy wtedy urąbało i pokazywało ze dodatek niekompatybilny z werją gry.
RE: Polish Road Set - Daniel94 - 08-05-2014 Panowie a tak sobie pomyślałem czy by nie dało zrobić odrębny dodatek z Trolejbusami + Autobus? Bo sądze że gracz by miał 2 różne dodatki Trolejbus + Autobus albo Tramwaj + Autobus . Co myślicie o tym ? RE: Polish Road Set - Sojita - 09-05-2014 Nie wiem jak z nowszymi wersjami OTTD ale z czego mi wiadomo sety z trolejbusami działają tak że trolejbusy to technicznie tramwaje, a set zmienia dodatkowo wygląd trakcji tramwajowej na trolejbusową. Więc myślę że używanie setu z trolejbusami i tramwajami sprawiłby że mielibyśmy albo tylko trakcję tramwajową albo trolejbusową po której mogłyby jeździć zarówno tramwaje jak i trolejbusy. Ja w moim road secie i secie tramwajów zdecydowałem się na tramwaje, bo po prostu obecnie jest ich w Polsce dużo więcej niż trolejbusów (trajtki mamy w 3 miastach). RE: Polish Road Set - MPK Lublin - 09-05-2014 Le jakby przygotować w przyszłości mapę Lublina to...
RE: Polish Road Set - Sander - 10-05-2014 (09-05-2014, 21:40)MPK Lublin napisał(a): Le jakby przygotować w przyszłości mapę Lublina to... nie RE: Polish Road Set - Buli - 12-05-2014 witam , prosze o wytłumaczenie mi jak wdrążyć w życie tramwaje , co trzeba ściągnać ? RE: Polish Road Set - Sojita - 12-05-2014 (12-05-2014, 11:48)Buli napisał(a): witam , prosze o wytłumaczenie mi jak wdrążyć w życie tramwaje , co trzeba ściągnać ? Tramwaje to osobny GRF do ściągnięcia tutaj: http://openttd-polska.pl/Temat-Pojazdy-Ma%C5%82y-set-polskich-tramwaj%C3%B3w RE: Polish Road Set - Sojita - 14-05-2014 Z racji wyręczenia mnie z poprawy setu tramwajów wpadłem na pomysł by poprawić moje autobusy. Mianowicie - dostosować czas załadunku/rozładunku pasażerów do ilości drzwi i typu autobusu (miejski/dalekobieżny) i przystosować je dla każdego klimatu nie tylko umiarkowanego. Dodatkowo chciałbym dodać jakieś autokary bo w secie są tylko 2 - autosan H9 (który jest też autobusem miejskim) i nowoczesny autokar Autosan A1010T tak aby z prawie każdym nowym autobusem miejskim był jakiś dalekobieżny (mniej pojemny ale szybszy). Przy czym zaznaczam - na razie byłby to set samych autobusów/autokarów niezależny od mojego Road setu. RE: Polish Road Set - Daniel94 - 16-05-2014 A czy niedało by rade zrobić taką opcje że np. H9 ustawić na miejski/dalekobieżny czyli że po mieście max 40-50km/h a dalekobieżnie do 70km/h? Bo w Gdyni Trolejbusy z nowszych modeli wycisną max 60-70km/h a Autobusy np. Napędzany Gazem Ziemnym MERCEDES O530G C2 jedzie z prędkością 60 km/h.Czy dało by rade coś takiego zrobić ? RE: Polish Road Set - Sojita - 16-05-2014 (16-05-2014, 14:32)Daniel94 napisał(a): A czy niedało by rade zrobić taką opcje że np. H9 ustawić na miejski/dalekobieżny czyli że po mieście max 40-50km/h a dalekobieżnie do 70km/h? Bo w Gdyni Trolejbusy z nowszych modeli wycisną max 60-70km/h a Autobusy np. Napędzany Gazem Ziemnym MERCEDES O530G C2 jedzie z prędkością 60 km/h.Czy dało by rade coś takiego zrobić ?Niestety nie w GRF Makerze. Każdy pojazd musi mieć stałe parametry więc o przebudowie na inną wersję która będzie szybsza/bardziej pojemna nie ma mowy. Więc muszę po prostu dorobić parę autokarów do istniejących już autobusów miejskich. Ale prosił bym o sugestie typowo polskich pojazdów. RE: Polish Road Set - MPK Lublin - 17-05-2014 Wpadłem na taki pomysł, że brakuje w secie... CIĄGNIKÓW ROLNICZYCH. Np Ursus C360: TRWAŁY(np żywotność aż 30 lat jak statki) mógłby wieźć(przebudowany): zboże i żywiec, ale także i ludzi w wersji z przyczepką lecz ten na ludzi byłby trwały do 7 lat i tylko przez np 10 lat dostępny. Co do autobusów to brakuje mi najbardziej... tradycyjnych OGÓRKÓW czyli Jelczy 043/272 mex. Jeśli chodzi o przerabianie miejski/dalekobieżny - np autosan H9, to[o ile możliwe]: miejski mieści tylko ludzi międzymiastowy/dalekobieżny mieści ludzi i pocztę, np 10 poczty i ludzi tyle ile zwykły - 10. RE: Polish Road Set - Damgam - 17-05-2014 Wykonalne... ale nie w Programie którym posługuje sie sojita (GRFMaker) RE: Polish Road Set - Sojita - 28-05-2014 Zrobiłem ten obiecany set autobusów (w tym 4 autokary), zawiera dodatkowe pojazdy, nieco inne parametry niż dotychczas i co najważniejsze - zmienioną szybkość ładowania pasażerów - im więcej drzwi tym szybciej + małe wariacje jakie to drzwi i za iloma drzwiami jest niska podłoga. Dodatkowo są dostępne nie tylko w klimacie umiarkowanym ale też w zimowym i pustynnym. Lista autobusów: [Obrazek: ofgbr9qrcf1rdomfg.jpg] Link do GRF (testowego, mogę to potem zmodyfikować zgodnie z życzeniami) z tymi autobusami: http://www.mediafire.com/download/a0vgzxz3n8by30v/PolishBusV2w.GRF RE: Polish Road Set - Damgam - 28-05-2014 Piękne brakuje mi tylko opcji wyłączenia Company Colour albo zrobienia losowego CC jak w eGRVTS 2.0
RE: Polish Road Set - colt - 02-07-2014 Taki tam bug ;] [Obrazek: o01itk.png] RE: Polish Road Set - McZapkie - 20-11-2014 Przy współpracy z Sojitą powstaje nowy plroad set w wersji NML. Na razie jest kilka pojazdów, pełna obsługa klas ładunków. Niestety z niezrozumiałych dla mnie przyczyn nie mogę tu włożyć obrazka, nawet z zewnętrznego serwera. RE: Polish Road Set - FrontierPharmacist - 20-11-2014 Trzymam kciuki. Pytanie za 100 punktów: w którym roku będa pojawiać się pierwsze pojazdy? Dobrze by było aby set pasował do pkpsetu i umożliwiał grę już od 1918, chociaż oczywiście w tych latach trudno mówić o typowo polskiej motoryzacji... RE: Polish Road Set - McZapkie - 22-11-2014 (20-11-2014, 16:30)FrontierPharmacist napisał(a): w którym roku będa pojawiać się pierwsze pojazdy?Docelowo od zawsze, gdy się dorobi konie, które były podstawą naszej przedwojennej motoryzacji. Co prawda konne pojazdy są dostępne w eGRVTS2, ale są tam pewne problemy: 1. ładowność - 8t to za dużo i konie nie są w stanie wyjechać pod górkę przy realistycznych ustawieniach (zreszta podobne problemy są z ciężarówkami z tego setu, źle dobrana moc do ładowności). 2. wszystkie pojazdy są "articulated" - ładnie do wygląda ale żaden pojazd konny nie może korzystać z "zatoczek", nie mogą też wyprzedać. Ja proponuję zrobić konne pojazdy jednoczłonowe, z wyjątkiem ciężkich lor wielokonnych, które mogą (i muszą) być 2-członowe. Cały dokument opisujący obecne i planowane pojazdy znajduje się tutaj: https://docs.google.com/spreadsheets/d/1vm-ZbabqpF1wlDnAUlkPcQEdopxEVl0zxI7dAkWIk-c/edit?usp=sharing na pierwszej zakładce rzeczywiste parametry, na drugiej w wersji dla openttd (będzie to jeszcze poprawiane). Dla małych pojazdów ładowność danego towaru zależy od dopuszczalnej ładowności w tonach, czyli jak dopuszczalna ładowność wynosi 10 t to można załadować 10 t węgla, 15000l paliwa, 20 skrzyń towarów, 40 paczek poczty itp. (każdy towar ma swoją masę jednostkową). W przypadku ciągników siodłowych które mają b. dużą ładowność, ilość jest przeliczana standardowo (według przeliczników objętościowych a nie masowych). Ponieważ rzeczywiste ładowności są bardzo małe (taki Ursus A miał 2.5 t), więc zastosowałem parametr umożliwiający zmianę tej ładowność 1x, 2x i 3x względem rzeczywistej - 2x jest opcjonalnie. Nie ma co przesadzać z ładownością bo będzie tak jak w eGRVTS - trudność z wyjechaniem pod górkę. Ponadto małe auta co prawda wezmą mało towarów masowych, ale dzięki przelicznikowi masowemu będą miały całkiem sporą ładowność drobnicy. Tak zresztą było w rzeczywistości - do czasu pojawienia się współczesnych tzw. "TIR"ów żadne STARy nie stanowiły dla kolei konkurencji w przewozach masowych, a raczej uzupełnienie (feeder system)., natomiast były coraz większą konkurencją w przewozach drobnicy. O, widzę że już wchodzą obrazki: [Obrazek: polroad-snapshot1.png] RE: Polish Road Set - gustlik - 29-11-2014 Mam pytanie, czy przewidujecie również obecność w secie dodatkowego autobusu międzymiastowego w postaci Autosana H10-10.02 np. od 2000 roku, a kilka lat później obok Solbusa również Autosana A1010T, który w obecnym secie już się znajduje? Pytam, bo obecny set drogowy posiada braki we współczesnym taborze międzymiastowym. Gdyby zastosować taki podział, jak proponujecie i pojawienie się między Autosanem H9, a A1010T również wspomnianego przeze mnie Autosana H10, to w grze pojawiłby się autobus do obsługi linii średniego zasięgu. Wówczas, w Waszym nowym secie Jelcz T120 służyłby na trasach dalekobieżnych, a Autosan H9 na krótkich trasach międzymiastowych. |