OpenTTD #Polska - Polskie forum gry OpenTTD [ARCHIWUM]
KOLEJ Polish PKP Set v2.0 - Wersja do druku

+- OpenTTD #Polska - Polskie forum gry OpenTTD [ARCHIWUM] (https://forum.openttd.pl)
+-- Dział: OpenTTD (https://forum.openttd.pl/forumdisplay.php?fid=1)
+--- Dział: Dodatki (https://forum.openttd.pl/forumdisplay.php?fid=27)
+--- Wątek: KOLEJ Polish PKP Set v2.0 (/showthread.php?tid=953)

RE: Polish PKP Set v2.0 - 101ksl - 21-07-2016

(21-07-2016, 11:52)TadeuszD napisał(a): @LaChupacabra, 101ksl:
Robienie dwóch Bautzenów trochę mija się z celem. Może faktycznie zrobić osobno Bautzen i 407A? Ktoś jest chętny do narysowania 407A we wszystkich 16 rzutach?

Jeśli chodzi o wagony pasażerskie, to ja bardzo chętnie, jak zawsze. Już rozgrzewam paluszki, jak wrócę z pracy to do niego usiądę Big Grin

EDIT: Ale malowanie intercity dla Bautzena niech zostanie, możesz ustawić po prostu zmianę po którymś roku. A jak chcesz, to mogę jeszcze zrobić "papugę" Tongue

RE: Polish PKP Set v2.0 - Hunter3000 - 21-07-2016

(21-07-2016, 11:52)TadeuszD napisał(a):
(20-07-2016, 12:24)Hunter3000 napisał(a): Co do SP32 to tutaj jest GFX:

Przejrzałem sprite'y SP32 i niestety są w nich błędy. Widoki '\' oraz '/' są zwykłymi lustrzanymi odbiciami, więc nie zachowują światłocienia (w OTTD światło świeci z kierunku godziny 4-tej). W dodatku część z tych widoków dla jazdy "przodem" jest ciemniejsza od tych dla jazdy "tyłem". Rzutom bocznym '_' też przydałaby się korekta, bo cień kabiny jest raz z lewej, raz z prawej strony. Pewnie też robiłeś lustrzane odbicia... Wink
Możesz to jeszcze poprawić?

Źródeł na razie nie zaktualizuję, bo cała moja infrastruktura wraz z serwerem NAS leży jeszcze w kartonach...

@LaChupacabra, 101ksl:
Robienie dwóch Bautzenów trochę mija się z celem. Może faktycznie zrobić osobno Bautzen i 407A? Ktoś jest chętny do narysowania 407A we wszystkich 16 rzutach?
Zauważyłem to później w grze, ale jak wspomniałem robiłem to dla siebie więc jak ktoś ma ochotę i czas może poprawić, mi nie przeszkadza bo nie do końca ogarniam robienie tych światłocieni Wink

RE: Polish PKP Set v2.0 - gustlik - 23-07-2016

Przejazd techniczny przez Bydgoszcz. ETR610 w standardzie 2cc.

RE: Polish PKP Set v2.0 - EBartosz - 24-07-2016

(15-11-2011, 00:19)TadeuszD napisał(a): Polish PKP Set 2.0

Dodatek dostępny on-line: TAK
Aktualna wersja: 2.0.11
Główny koordynator projektu: TadeuszD
Licencja: GPL

Jak można ściągnąć ten dodatek?
Smiley57

RE: Polish PKP Set v2.0 - Nadświetlny - 24-07-2016

Klikasz przycisk "sprawdź dodatki online" i w filtrze (w prawym górnym rogu) piszesz ową nazwę.

RE: Polish PKP Set v2.0 - SmokHaosu - 24-07-2016

Chciałbym spytać tak na marginesie. Zdaje się we wcześniejszej wersji setu były maszyny których obecnie nie ma. Choćby FLIRT Kolei Mazowieckich i chyba jakiś diesel w malowaniu LOTOSu. Wydaje mi się czy było to celowe uszczuplenie setu?

RE: Polish PKP Set v2.0 - jakubg1 - 25-07-2016

(24-07-2016, 21:12)SmokHaosu napisał(a): Chciałbym spytać tak na marginesie. Zdaje się we wcześniejszej wersji setu były maszyny których obecnie nie ma. Choćby FLIRT Kolei Mazowieckich i chyba jakiś diesel w malowaniu LOTOSu. Wydaje mi się czy było to celowe uszczuplenie setu?

W secie nigdy nie było tych pojazdów. Flirt nie został nawet narysowany, a diesel w malowaniu LOTOS (BR285) jest w wersji Huntera (tej dla "zabawy").
Należy pamiętać, że set PKP 2.0 nie ma nic wspólnego (jeśli się mylę proszę poprawić) z setem PKP 1.x jeśli chodzi o pojazdy i grafiki.

RE: Polish PKP Set v2.0 - gustlik - 25-07-2016

(25-07-2016, 09:14)jakubg1 napisał(a):
(24-07-2016, 21:12)SmokHaosu napisał(a): Chciałbym spytać tak na marginesie. Zdaje się we wcześniejszej wersji setu były maszyny których obecnie nie ma. Choćby FLIRT Kolei Mazowieckich i chyba jakiś diesel w malowaniu LOTOSu. Wydaje mi się czy było to celowe uszczuplenie setu?

W secie nigdy nie było tych pojazdów. Flirt nie został nawet narysowany, a diesel w malowaniu LOTOS (BR285) jest w wersji Huntera (tej dla "zabawy").
Należy pamiętać, że set PKP 2.0 nie ma nic wspólnego (jeśli się mylę proszę poprawić) z setem PKP 1.x jeśli chodzi o pojazdy i grafiki.

W PKP Set składu "Flirt" nie było, ale znajdował się w innym dodatku – tym od Sojity.
http://openttd-polska.pl/Thread-Kolej-Polski-set-kolejowy-Sojity

Był on uzupełnieniem wspomnianego PKP Set 1.6.

Poprawka.
W PKP Set 1.6 był "Flirt". Sprawdziłem dane na forum, ten EZT jest na liście taboru. Swoją drogą tamten dodatek był inny niż obecny PKP Set 2.0. Rysunki taboru były mniejsze.

RE: Polish PKP Set v2.0 - SmokHaosu - 25-07-2016

Dzięki. Nie wiedziałem, że to były osobne projekty.

RE: Polish PKP Set v2.0 - Kacper9 - 26-07-2016

A mi się wydaje, że 1.6 i 2.0 PKP set to po prostu koljna aktualizacja, a nie osobny projekt Wink

RE: Polish PKP Set v2.0 - bartek - 26-07-2016

Taka moja pierwsza próba rysowania; bazowałem na oryginalnych sprite TadeuszaD. Jak oceniacie?

I jeszcze kilka rzutów.

RE: Polish PKP Set v2.0 - 101ksl - 27-07-2016

A cóż to takiego? Wygląda bardzo podobnie do wagonu Pdn...

RE: Polish PKP Set v2.0 - bartek - 27-07-2016

Część spriteów x2 dla 101c czyli Pdn.

RE: Polish PKP Set v2.0 - TadeuszD - 27-07-2016

(27-07-2016, 11:20)bartek napisał(a): Część spriteów x2 dla 101c czyli Pdn.

Tak gwoli ścisłości, to w PKP Secie narysowany jest dokładnie wagon 304C, ale to drobiazg... Wink
Odnośnie sprite'ów 2X, to niestety nie wystarczy przeskalować sprite'y 1X na 2X i domalować kilka szczegółów. Aby zrobić dobry rysunek 2X musisz ponownie przeliczyć położenie wszystkich okien i drzwi oraz ich rozmiar (te w 1X są zafałszowane). Najlepiej jakbyś miał jakiś schemat oryginału. To samo dotyczy wywietrzników, elementów podwozia itp. Zauważ też, że rzuty | oraz \ i / w 2X są krótsze po 1px z każdej strony względem analogicznych widoków 1X (z powodów technicznych sprite'y 1X jeżdżą "na styk").

Twoje rysunki mają zmienioną kolorystykę, szczególnie dachu, co wymaga poprawy. Te trzy pasy na dachu też wyglądają dziwnie - taki "chwyt" uchodzi w 1X, ale w 2X już nie, pochylenie dachu trzeba więc odwzorować inaczej. Dodatkowo w tej skali można by się też pokusić o charakterystyczne ryfle na dachu...
Generalnie, zabrałeś się za jeden z trudniejszych wagonów, właśnie przez ten dach. Wink Mimo to czekam na efekty. Smile

P.S.
A może by ktoś poprawił sprite'y SP32 Hunter'a3000, żeby miały prawidłowy światłocień?

RE: Polish PKP Set v2.0 - bartek - 27-07-2016

Rysowałem według tych zdjęć. W nazwie pliku było "101c" wiec ten zrobiłem, gdybyś nazywał pliki zgodnie z rzeczywistością, ułatwiłoby to sprawę. Nie rozumiem o co Ci chodzi z tymi "trzema pasami". Teraz znalazłem schemat 304c i widzę ze jednak trochę się różni. Template musiałem sam narysować z 8/8 x1 gdyż nie znalazłem żadnego x2 ani dłuższego niż 8/8. Narysowałbyś gdzie należy go obciąć?

Kolejna wersja w załączniku.

RE: Polish PKP Set v2.0 - TadeuszD - 28-07-2016

(27-07-2016, 17:59)bartek napisał(a): Nie rozumiem o co Ci chodzi z tymi "trzema pasami". Teraz znalazłem schemat 304c i widzę ze jednak trochę się różni. Template musiałem sam narysować z 8/8 x1 gdyż nie znalazłem żadnego x2 ani dłuższego niż 8/8. Narysowałbyś gdzie należy go obciąć?

Template'y są tam, gdzie inne rysunki: https://dev.openttdcoop.org/projects/pkpset/repository/entry/gfx/template12_11-x2.png Nie jestem w stanie narysować Ci teraz, jak uciąć sprite'y, ale jak porównasz wagony towarowe, np. Gbs i Kddet z odpowiednimi template'ami X2, to zobaczysz, na czym to polega.
Pisząc o pasach miałem na myśli ten ciemniejszy i jaśniejszy pas na końcach dachu wagonu. To tak nie wygląda. Poza tym te skosy dachu są tej samej wielkości i nie takie strome ( http://flickrhivemind.net/Tags/ambulans,pdn ). Same ryfle byłyby OK, ale sprawiły, że cały dach zrobił się ciemniejszy o cały ton. Więc jeszcze popracuj nad nimi. Wink

RE: Polish PKP Set v2.0 - lukasypl - 01-08-2016

(27-07-2016, 17:59)bartek napisał(a): Rysowałem według tych zdjęć. W nazwie pliku było "101c"

7 lat temu poziom mojej wiedzy był na niższym poziomie, niż jest teraz, stąd paczkę ze zdjęciami błędnie nazwałem 101C, zamiast - jak powinno być - 304C. To są dwa podobne wagony, jednak różnią się szczegółami. Człowiek całe życie się uczy Wink

RE: Polish PKP Set v2.0 - gustlik - 11-08-2016

Realizuję projekt ETR610 w wersji 2cc (8/8), ma być tymczasowym zapełnieniem luki w PKP Set – inaczej EZT obok PKP Set. Obecnie brakuje jeszcze 8 rzutów, reszta jest gotowa (wymaga sprawdzenia), kodujący jest.

Zależy mi na stworzeniu tymczasowego EZT, aby rozgrywka była ciekawsza. Owszem, polskie dodatki powinny być jednolite, ale ostatecznie to tylko gra – służy dobrej zabawie (czytając opinie dot. UFO zwątpiłem) i pewne odstępstwa można tolerować – oczywiście tymczasowo. Zależy mi, aby była to wspólna praca – efekty będą szybciej, poza tym nie każdy potrafi i ma możliwości, aby wykonywać wszystko w zakresie tworzenia dodatków. Ja zacząłem rysować, zapraszam do wspólnego działania. Jeśli zajmiemy się tym w większym zespole, to można zakończyć prace nawet w tym tygodniu ...

RE: Polish PKP Set v2.0 - Hunter3000 - 12-08-2016

Jak ja wspomniałem, może wprawy w rysowaniu nowych grafik nie mam, ale mogę na "zastępstwo" zakodować nowe rzeczy, puki co jest jedynie SA139 jako "zastępczy" z nowszych SZT, więc każda pomoc się liczy Wink

RE: Polish PKP Set v2.0 - 101ksl - 20-10-2016

Jak się podoba Vectron (EU46) PKP Cargo? Smile

Tutaj przejeżdża przez Barłogi...

A tutaj właśnie przejechał przez p.o. Kornelin i jedzie do Sochaczewa Smile