OpenTTD #Polska - Polskie forum gry OpenTTD [ARCHIWUM]
NewGRF - Wersja do druku

+- OpenTTD #Polska - Polskie forum gry OpenTTD [ARCHIWUM] (https://forum.openttd.pl)
+-- Dział: OpenTTD (https://forum.openttd.pl/forumdisplay.php?fid=1)
+--- Dział: Pomoc (https://forum.openttd.pl/forumdisplay.php?fid=41)
+--- Wątek: NewGRF (/showthread.php?tid=1048)

NewGRF - tomasz - 17-04-2012

Witam,

gra na OpenTTD do dnia wczorajszego nie sprawiała mi żadnych problemów.

Wczoraj wszystko się wywróciło do góry nogami.

Czy ktoś jest w stanie mi powiedzieć, albo przeprowadzić przez proces podpięcia NewGRF.

Wersja najnowsza.

Oczywiście są pobrane - ale dalej już z nimi nic nie mogę zrobić.

Macie jakieś pomysły - a może coś źle robię. Może jest jakiś ustawienie, check box o którym nie pamiętam ?

RE: NewGRF - niemiec - 17-04-2012

Jeśli pobierałeś GRFy z jakieś strony, to wrzuć je do katalogu data lub content_download/data. Jeśli pobierałeś z gry, będą one automatycznie w tym drugim katalogu. W menu głównym masz takie coś jak: "Ustawienia NewGRF". U góry jest lista obecnych aktywnych NewGRF (tych w grze singleplayer), a poniżej listę wszystkich. Zaznaczasz, co chcesz. Następnie Dodaj i Zastosuj zmiany.

RE: NewGRF - tomasz - 17-04-2012

(17-04-2012, 19:55)niemiec napisał(a): Jeśli pobierałeś GRFy z jakieś strony, to wrzuć je do katalogu data lub content_download/data. Jeśli pobierałeś z gry, będą one automatycznie w tym drugim katalogu. W menu głównym masz takie coś jak: "Ustawienia NewGRF". U góry jest lista obecnych aktywnych NewGRF (tych w grze singleplayer), a poniżej listę wszystkich. Zaznaczasz, co chcesz. Następnie Dodaj i Zastosuj zmiany.

właśnie tu jest problem
tyle to i ja wiem
ale dlaczego gdy wchodzę do gry, albo robię nową od zera to nie mogę podpiąć żadnego ?
tu jest problem

a nadmieniając - zostały pobrane zaraz po instalacji.

Wchodzę do nowej gry, i klikam na NewGRF i w aktywnych jest czarny ekran.
Wychodzę z gry i wchodzę do menu głównego - są.
Co jest.
Tu jest jakiś błąd logiczny.

RE: NewGRF - qamil - 17-04-2012

http://openttd-polska.pl/Temat-Mapa-Polski-2048x2048?pid=9205#pid9205

Pytanie tylko, czy jest sens dodawać NewGRF do już zaczętej gry? Najlepiej wróć do głównego menu, tam dodaj wszystkie grafiki, kliknij "zastosuj zmiany" lub coś podobnego (ważne, [przynajmniej dawniej] przy zamykaniu tego okienka krzyżykiem grafiki się nie dodawały), wtedy stwórz nową mapę. Jeśli mimo to nie działa, musiałbyś podesłać fragment openttd.cfg, ale który dokładnie to nie wiem - nie mam Opena na dysku. Spróbuj zrobić tak jak napisałem, ewentualnie podeślij screena z ustawieniami NewGRF.

RE: NewGRF - tomasz - 18-04-2012

Jest sens Smile
Gorzej że są w głównym menu, ale w grze nowo zaczynanej lub mapie, lub zaczętej nie mogę nic dodać, zmienić ustawić. Widzę tylko dodatki do pobrania. Ale wszystkie są pobrane.
Wszedłem teraz - i potwierdzam w głównym menu wszystkie dodatki są w okienku aktywne dodatki... . Mogę je przesuwać i t d. Wchodzę do gry - brak aktywnych.
Teraz są problemy przy stwarzaniu nowej gry. Wywala aplikację.

Poddaję się. Usunę wszystko na temat gry z kompa i zacznę od nowa. Może tu jest problem - np przeszkadza coś z dawnej wersji, albo jakiś inny błąd. To musi działać.

RE: NewGRF - niemiec - 18-04-2012

Przestaje Cię rozumieć. Chcesz dodać GRF podczas gry? Nie da się. Po ustawieniu GRF sprawdziłeś czy działają podczas gry, czy tylko od razu otwierałeś okienko? Jakie to GRF?

RE: NewGRF - tomasz - 21-04-2012

Ok. z tego co widzę nie mieliście styczności z taką sytuacją.
Funkcja NewGRF jest martwa. Tyle. Odinstaluję i zacznę od nowa. Trudno.
Gdy tworzę nową nie mogę ich dodać. Gdy gram nie mogę ich dodać.
Stara wersja była o wiele płynniejsza. W każdej chwili można było coś dodać i odjąć.
Jak się nie uda to wracam do starej wersji.

RE: NewGRF - Rysh - 21-04-2012

(21-04-2012, 10:37)tomasz napisał(a): Ok. z tego co widzę nie mieliście styczności z taką sytuacją.
Funkcja NewGRF jest martwa. Tyle. Odinstaluję i zacznę od nowa. Trudno.
Gdy tworzę nową nie mogę ich dodać. Gdy gram nie mogę ich dodać.
Stara wersja była o wiele płynniejsza. W każdej chwili można było coś dodać i odjąć.
Jak się nie uda to wracam do starej wersji.
Panowie i Panie z OpenTTD Team, widocznie zrezygnowali z tej opcji ze względu, że opcja ta była bardzo problematyczna. Jeśli coś Ci nie będzie działało tak jak należy na poprzedniej wersji to od razu mówię, żebyś nie przychodził na forum bo nikt Ci nie pomoże.

Pozdrawiam i zamykam.