![]() |
|
Problem - Tartak nie odbiera drewna - Wersja do druku +- OpenTTD #Polska - Polskie forum gry OpenTTD [ARCHIWUM] (https://forum.openttd.pl) +-- Dział: OpenTTD (https://forum.openttd.pl/forumdisplay.php?fid=1) +--- Dział: Pomoc (https://forum.openttd.pl/forumdisplay.php?fid=41) +--- Wątek: Problem - Tartak nie odbiera drewna (/showthread.php?tid=1076) |
Problem - Tartak nie odbiera drewna - yanc - 04-07-2012 Cześć Mam poważny problem - zbudowałem sobie sieć dostawczą drewna do tartaku (zwoże drewno z 6 lasów, każdy obsługuje jeden pociąg) na początku wszystko działa OK, ale po kilku minutach gry staje się rzecz następująca: 1. pociągi z drewnem dojeżdzają do stacji i rozładowują drewno inkasując gotówkę 2. drewno gromadzi się na stacji (stacja pokazuje że akceptuje drewno) 3. tartak nie produkuje towarów 4. pociąg odbierający produkty z tartaku stoi i nie może się załadować 5. tartak wykazuje produkcję za zeszły miesiąc - 0 6. konkurencja nie ma żadnych stacji w pobliżu, w związku z czym nikt na pewno tego towaru mi nie podbiera Mam najnowszą wersję OpenTTD pobraną 2 lipca + paczki GFX, SFX. Nie mam zainstalowanych żadnych dodatkowych rozszerzeń. Proszę o pomoc w rozwiązaniu problemu. Pozdrawiam Yanc RE: Problem - Tartak nie odbiera drewna - Pawilonek - 04-07-2012 Całkiem możliwe, że przez przypadek ustawiłeś sobie przeładunek/transfer, pieniądze które zarabia pociąg pokazują się wtedy na żółto, spróbuj zmienić rozkazy. Jednak jeżeli to nie pomoże wrzuć save bo nie mam innych pomysłów co może być przyczyną tego problemu. RE: Problem - Tartak nie odbiera drewna - Minio - 21-09-2015 A jaśniej można? Gdzie ta opcja w jakim menu? RE: Problem - Tartak nie odbiera drewna - Kacper9 - 21-09-2015 Tam gdzie tworzysz polecenia dla pociągu (idź do itp) np: Idź do Legionowo górne (przeładuj i pozostaw pusty) [dalszy koniec] A teraz jak powinno być: 1. Idź do Legionowo górne [dalszy koniec] 2. Idź do Legionowo Górne (rozładuj i pozostaw pusty) [Dalszy koniec] Nazwa stacji (Legionowo Górne) jest przykładem. RE: Problem - Tartak nie odbiera drewna - Sander - 22-09-2015 Najlepiej wrzuc screena, mamy XXI wiek RE: Problem - Tartak nie odbiera drewna - Manekrod - 06-12-2015 Mam dokładnie ten sam problem, a nawet większy. Oprócz tartaku również fabryka odbierająca stal nie produkuje żadnych towarów. Z tym, że drewno się kumuluje w stacji przy tartaku a na stacji przy fabryce stal z czasem znika, a towarów jak nie było tak nie ma w obu przypadkach. RE: Problem - Tartak nie odbiera drewna - seriously - 07-12-2015 Pokaz polecenia pociagu z drewnem a nie tamtego. Po co nam tamten, skoro produkcja w tartaku to i tak zero. Ide o zaklad ze ma wbity transfer, usun w nim stacje obok tartaku, dodaj ja jeszcze raz i nie zmieniaj zadnych opcji dot rozladunku. RE: Problem - Tartak nie odbiera drewna - TadeuszD - 07-12-2015 Manekrod: Najlepiej by było, gdybyś wrzucił save'a tej gry, bo z Twojego opisu i obrazka to takie gdybanie...
RE: Problem - Tartak nie odbiera drewna - Manekrod - 07-12-2015 Dzięki za odpowiedzi. Z obrazka nie wynika jedna rzecz. Na nim widać fabrykę i tartak ale nie o ten tartak mi chodzi. Ten nie produkujący jest po drugiej stronie mapy. Na tym obrazku nie produkuje fabryka. Próbowałem różne ustawienia poleceń wcześniej, wróciłem do tych na których wcześniej fabryka produkowała (tartaku nie zdążyłem sprawdzić bo nie produkował w ogóle). RE: Problem - Tartak nie odbiera drewna - pAter - 07-12-2015 Standardowy błąd - użyłeś polecenia przeładunku, co używane jest wyłącznie do transferu ładunku, a nie do rozładunku do przedsiębiorstwa. [Obrazek: 1DvXBQCm.png] Fabryka towarów nie produkuje, bo stal wylądowała na stacji, a nie w fabryce. Przy poleceniu końcowym nie musisz klikać w dodatkowe opcje - nie musisz mu kazać rozładować i pozostawiać pustego (zrobi to domyślnie). PS. Była na forum dyskusja o tym, jak powinno to być przetłumaczone. Jako gracz, który został zmylony tłumaczeniem, mógłbyś wyrazić swoje osobiste zdanie - które wyrażenie byłoby dla ciebie najbardziej zrozumiałe: http://openttd-polska.pl/Temat-ProbLem-z-towarami--1834?pid=19355#pid19355 RE: Problem - Tartak nie odbiera drewna - Manekrod - 07-12-2015 Super dziękuję za pomoc. Na drugi raz będę się pilnował z poleceniami. Kombinowałem z opcjami zamiast pozostawić domyślną wartość. |