![]() |
|
Gra wieloosobowa, własny serwer problem - Wersja do druku +- OpenTTD #Polska - Polskie forum gry OpenTTD [ARCHIWUM] (https://forum.openttd.pl) +-- Dział: OpenTTD (https://forum.openttd.pl/forumdisplay.php?fid=1) +--- Dział: Pomoc (https://forum.openttd.pl/forumdisplay.php?fid=41) +--- Wątek: Gra wieloosobowa, własny serwer problem (/showthread.php?tid=1078) |
Gra wieloosobowa, własny serwer problem - Czohracz - 07-07-2012 Witam Forumowiczów, założyłem konto, ponieważ mam problem taki jak w temacie. Najpierw napiszę, co wiem o swoim łączu i ottd... Internet mobilny z orange- na pokapoka.pl przy rozłączeniu i połączeniu pokazuje mi inne IP, co znaczy, że pewnie mam zmienne. Nie wiem, jaki mam upload na tym necie. firewall przy włączeniu gry wieloosobowej zapytał mnie o zezwolenie połączenia dla Open TTD, więc mu zezwoliłem na sieci prywatne. Windows 7, 64 bit Wersja ottd 1.1.5 32 bit, jednak się włącza, grać nie próbowałem, bo dopiero co zainstalowałem. Kolega ma windowsa 7 32 bit, ottd to samo, net też mobilny ale z t-mobile chyba, pewnie też ma tam zmienne IP. No i problem zaczyna się w miejscu, kiedy chcę zagrać, jak zwykle zresztą, kiedy gram z kimś online przez hamachi albo i bez niego, nieważne. Kolega uparł się, że hamachi nie zainstaluje, bo nawet po usunięciu zostawia po sobie ślad i po prostu tego nie lubi. Próbowaliśmy więc postawić własny serwer dla dwóch osób. Ani ja nie widziałem jego serwera, ani on mojego jak stawiałem. W związku z tym rodzi się pytanie- w jaki sposób, bez użycia hamachi, możemy sobie we 2 w to zagrać? Jakieś pomysły? Jeśli już ktoś podejmie się zadania tłumaczenia, to proszę dosyć jasno i najlepiej krok po kroku, bo nie znam się na tych wszystkich portach i rzeczach z tym związanych. ;p Z góry dziękuję za odpowiedzi, liczę na pomocne, pozdrawiam.
RE: Gra wieloosobowa, własny serwer problem - Pawilonek - 08-07-2012 Bez hamachi to któryś z was musi mieć zewnętrzy adres ip. Jak to sprawdzić? Np. wchodzisz na wspomnianą przez ciebie stronę: pokapoka.pl i w wierszu poleceń (start -> cmd) wpisujesz ipconfig i szukasz czegoś takiego: Adres IPv4. . . . . . . . . . . . . : XXX.XXX.XXX.XXX I sprawdzasz czy w obu miejscach masz takie samo ip. RE: Gra wieloosobowa, własny serwer problem - Czohracz - 08-07-2012 (08-07-2012, 06:39)Pawilonek napisał(a): Bez hamachi to któryś z was musi mieć zewnętrzy adres ip. Jak to sprawdzić? Np. wchodzisz na wspomnianą przez ciebie stronę: pokapoka.pl i w wierszu poleceń (start -> cmd) wpisujesz ipconfig i szukasz czegoś takiego: No to tak, zrobiłem tak, jak powiedziałeś. W ipconfigu w "dziale" Karta PPP Orange Free mam taki sam adres IPv4 jak na pokapoka. Przy hamachi mam inny, ale tam to się chyba ręcznie ustawiało jakoś i ustawiałem chyba na potrzeby internetu domowego, nieważne. Co dalej? RE: Gra wieloosobowa, własny serwer problem - Mouse - 09-07-2012 Przeciez napisal ze maja oboje jakies 3g. Na tym czarno widze lacznosc... nawet jak masz zmienne ip to pogracie, ale tylko 1 partyjke. Postaw serwer i podaj koledze ip. Jak serwer nie pojawi sie na liscie to niech wyszuka go po ip w liscie serwerow openttd. Btw oboje mozecie sie dolaczyc do innego serwera online? RE: Gra wieloosobowa, własny serwer problem - Czohracz - 09-07-2012 Masz na myśli wyszukanie za pomocą "Dodaj serwer" ? Bo tylko tam widzę jako takie wyszukiwanie. Jeśli tak, to próbowaliśmy to, poczytałem trochę tutaj po forum zanim napisałem. ;p No i w ten sposób nic nie znajduje, w sensie, że pokazuje coś w stylu, że serwer jest offline, czy coś takiego. Jeśli to nie o to chodziło, to nie mogę tam znaleźć innej opcji wyszukiwania po IP. Tak, próbowaliśmy na Leon's open ttd server, czy jakoś tak i tam szło. I tylko w ten sposób nam się udało. A, jeśli to ma znaczenie to odblokowałem tylko port 3979 bodajże. W instrukcji znalazłem jeszcze 2 porty do odblokowania, ale były tam dopiski o jakichś warunkach, na jakich mam to odblokować, a nie wiedziałem o co kaman, więc nie odblokowywałem. RE: Gra wieloosobowa, własny serwer problem - Mouse - 10-07-2012 Port ustaw w konfiguracji na 3979 w sekcji [network] connect_to_ip=twoje_ip:port Odblokuj 3979 (już o zrobiłeś, ja bym na Twoim miejscu wyłączył całego firewalla do testów). Podczas tworzenia gry sieciowej wybierasz "internet"? RE: Gra wieloosobowa, własny serwer problem - Czohracz - 12-07-2012 Tak, odblokowałem z poziomu zapory w windowsie. A jak ustawić te rzeczy, o których Ty mówisz to nie mam zielonego pojęcia... Szukałem w opcjach TTD i w wieloosobowej i nigdzie czegoś takiego nie widziałem. Chyba, że miałeś na myśli dodaj serwer-> tam "IP moje lub kolegi port :3979" i w ten sposób? tak, jak stawiam, wybieram internet. RE: Gra wieloosobowa, własny serwer problem - Pawilonek - 13-07-2012 Moje dokumenty -> OpenTTD -> openttd.cfg I otwierasz ten pliczek w notatniku. W nim szukasz to co napisał Mouse. RE: Gra wieloosobowa, własny serwer problem - Czohracz - 14-07-2012 Czy kolega musi również ustawić w ten sposób moje IP? I zapewne za każdym razem będziemy musieli wpisywać nowe, to pewnie nie będzie stanowiło problemu. ![]() A korzystając z okazji- na singlu próbowałem postawić na morzu platformy wiertnicze. Parę mi się udało, ale nie dało rady tak gęsto jak np tutaj: http://jajozglowy.pl/poradniki-solucje/transport-tycoon-openttd/galeria tam troszkę niżej. Wie ktoś, co może być tego przyczyną? Pojawiało się coś o niewłaściwej parceli. I przy okazji, jak ustawić budowę stacji tak, aby wybudowane stacje/przystanki nie przylegając do siebie, należały do jednej stacji? Zawsze jak robiłem rozleglejszą stację, to musiałem ze sobą łączyć poszczególne przystanki i wygląda to mniej więcej tak: [Obrazek: beztytuuuuxx.th.jpg] [Obrazek: beztytuudwgb.th.jpg] Co jest, nie oszukujmy się, dosyć kosztowne. RE: Gra wieloosobowa, własny serwer problem - Mouse - 14-07-2012 Milion myśli na minutę... 1. Postaw u siebie serwer: Gra wieloosobowa -> uruchom serwer. 2. Wypełniasz: -nazwa gry -Połączenie: internet(publiczny) -język: dowolny -hasło (lub nie) -ustaw limity ilości klientów itd. -nowa gra -> stwórz 3. W firewall dajesz zezwalaj na dostęp jeśli wyskoczy (najlepiej wyłącz całkiem). 4. U siebie odpalasz 2 klienta i szukasz swojego serwera na liście. 4a. Jeśli jest to po prawej będzie pisał jego adres IP. 4b. Jeśli nie ma to wróć do pkt. 2 i wybierz w połączeniu lan/internet. 5. Podajesz adres IP zewnętrzny klientowi. 6. Klient wyszukuje serwer i się dołącza. Ja nie mogę tego sprawdzić, ponieważ jestem za NAT'em... Co do innych kwestii to załóż nowy temat. Nie poruszaj wszystkiego w jednym. O stacjach są nawet poradniki... Co do platform to szukaj czegoś w stylu budowanie wiele fabryk w mieście (jest na to jakaś opcja w konfiguracji). |