![]() |
|
Problem z multiplayer - Wersja do druku +- OpenTTD #Polska - Polskie forum gry OpenTTD [ARCHIWUM] (https://forum.openttd.pl) +-- Dział: OpenTTD (https://forum.openttd.pl/forumdisplay.php?fid=1) +--- Dział: Pomoc (https://forum.openttd.pl/forumdisplay.php?fid=41) +--- Wątek: Problem z multiplayer (/showthread.php?tid=1180) |
Problem z multiplayer - Glowacki - 15-11-2012 Witam. Mam następujący problem: gdy naciskam Gra Wieloosobowa to nie pokazują mi się żadne serwery. Typ połączenia jest ustawiony na internet, odświeżam za pomocą przycisku Znajdź Serwery. Próbowałem również kopiować adresy IP serwerów z listy serwerów, ale to również nie podziałało. Odblokowałem porty, firewalla też. Używam windows 7, 64 bit. Z góry dziękuję za pomoc. RE: Problem z multiplayer - niemiec - 15-11-2012 Odblokowując porty dopuściłeś Opena do połączenia? TCP i UTC w obie strony? Dla pewności warto spróbować z wyłączonym firewallem. Nikt przez ten czas Ci się nie wkradnie do kompa. RE: Problem z multiplayer - Glowacki - 15-11-2012 (15-11-2012, 00:22)niemiec napisał(a): Odblokowując porty dopuściłeś Opena do połączenia? TCP i UTC w obie strony? Dla pewności warto spróbować z wyłączonym firewallem. Nikt przez ten czas Ci się nie wkradnie do kompa. Co masz na myśli pisząc "dopuścić do połączenia"? Po prostu wyłączyłem zaporę Windows i firewalla na komputerze oraz odblokowałem porty TCP i UDP w routerze. Przed chwilą sprawdzałem czy gra działa na innym komputerze w tej samej sieci i działa. Problem więc leży gdzieś w moim komputerze. RE: Problem z multiplayer - Glowacki - 17-11-2012 Dalej potrzebuję pomocy ;/ RE: Problem z multiplayer - Malix - 20-11-2012 A masz może antywirusa jakiegoś? RE: Problem z multiplayer - Glowacki - 20-11-2012 (20-11-2012, 00:29)Malix napisał(a): A masz może antywirusa jakiegoś? Nie RE: Problem z multiplayer - Mouse - 20-11-2012 Mi pomogło ustawienie sieci jako sieci domowej. Inne sieci blokują porty (same od siebie). Ps. Port rozgłaszania i sprawdzania serwerów jest inny niż do rozgrywki. Porty są opisane gdzieś na Wiki. RE: Problem z multiplayer - Glowacki - 20-11-2012 (20-11-2012, 22:44)Mouse napisał(a): Mi pomogło ustawienie sieci jako sieci domowej. Inne sieci blokują porty (same od siebie). Sieć mam ustawioną jako domową. Natomiast porty w routerze nie są przeszkodą, bo na innym komputerze w tej samej sieci gra działa. OpenTTD jako aplikacja jest dodany do wyjątków zapory systemu Windows. Swoją drogą zaporę dla pewności wyłączam. RE: Problem z multiplayer - Mouse - 22-11-2012 Przed chwilą ściągnąłem na służbowego lapka klienta i grafiki, odpaliłem z firewallem. Znajduje serwery bez problemu, podłączyć się mogę. Musisz szukać co Ci blokuje. To już kwestia indywidualna. RE: Problem z multiplayer - showman - 23-11-2012 Oooo... Jak Mouse zainstalował grę u siebie to już naprawdę mocna sprawa...
RE: Problem z multiplayer - Glowacki - 23-11-2012 (22-11-2012, 23:52)Mouse napisał(a): Przed chwilą ściągnąłem na służbowego lapka klienta i grafiki, odpaliłem z firewallem. Znajduje serwery bez problemu, podłączyć się mogę. Musisz szukać co Ci blokuje. To już kwestia indywidualna. Heh, no ja wiem, że to odosobniony przypadek. Problem w tym, że nie potrafię sobie z nim poradzić, dlatego tutaj piszę. RE: Problem z multiplayer - EL_Fuego PL - 23-11-2012 coś mi sie zdaje ze jak postawi system od nowa problem zniknie, inaczej to szukanie igły ..... RE: Problem z multiplayer - niemiec - 23-11-2012 Równie dobrze można spróbować korzystać z innego firewalla, skoro Windowsowy jest uparty. RE: Problem z multiplayer - EL_Fuego PL - 23-11-2012 (23-11-2012, 20:58)niemiec napisał(a): Równie dobrze można spróbować korzystać z innego firewalla, skoro Windowsowy jest uparty. masz racje choć te friwele których do tej pory używałem pytały sie czy udostępnić aplikacji możliwość łączenia , po odpowiedzi na tak nie było problemu , myśle ze to moze być coś innego, pytanie tylko co RE: Problem z multiplayer - Filipos66 - 15-02-2014 Witam, Skorzystam z utworzonego tematu, żeby nie śmiecić. Mam pytanie odnośnie serwera. Udało nam się postawić( mi i koledze) serwer. Wszystko było wporządku, mogliśmy normalnie grać, kiedy musieliśmy skończyć grać to stwierdziliśmy, żeby zapisać grę na wszelki wypadek. Po wyjściu z gry nasz serwer zniknął, tego się spodziewaliśmy czyli wszystko ok. Jednak potem chcieliśmy grać dalej w to co wcześniej osiągnęliśmy. Wiec tak jak postawiliśmy wcześniej serwer to host postawił ten serwer na save'ie, który zrobiliśmy. Jednak mimo tego co, że serwer jest, to nie ma tego co osiągneliśmy wcześniej, żadnych firm itd. Wie może ktoś co mogło być tego przyczyną, czy nie można stawiać serwera na save'ie żeby działał? z góry dzięki za odpowiedzi
RE: Problem z multiplayer - niemiec - 16-02-2014 Jesteście pewni, że save się wczytał? Można go uruchomić przez rcona. Znając komendy ls i cd trzeba go odszukać w katalogu Opena. Następnie rcon [hasło] load [nazwa pliku save].sav. RE: Problem z multiplayer - Filipos66 - 17-02-2014 Dziękuję bardzo za poradę ale już udało nam się znaleźć rozwiązanie problemu i wszystko działa jak należy.
RE: Problem z multiplayer - pAter - 17-02-2014 (17-02-2014, 21:27)Filipos66 napisał(a): Dziękuję bardzo za poradę No... to jakie było rozwiązanie? |