![]() |
|
INNE Dyskusja dotycząca przyszłości Polish Set - Wersja do druku +- OpenTTD #Polska - Polskie forum gry OpenTTD [ARCHIWUM] (https://forum.openttd.pl) +-- Dział: OpenTTD (https://forum.openttd.pl/forumdisplay.php?fid=1) +--- Dział: Dodatki (https://forum.openttd.pl/forumdisplay.php?fid=27) +--- Wątek: INNE Dyskusja dotycząca przyszłości Polish Set (/showthread.php?tid=1334) Strony:
1
2
|
Dyskusja dotycząca przyszłości Polish Set - Zozo - 23-07-2013 (23-07-2013, 12:19)TadeuszD napisał(a): Ale to już jest na tyle duży "service-pack", że powinien zaczekać do wersji np. 2.1 Albo "Polish Industry Rail - Trains" bo nie każdy maniakalnie wozi tylko towary olewając pasażerów (piszę o sobie) i nie potrzebuje anglików, epok, itp., tak jak nie każdy maniakalnie wozi przede wszystkim pasażerów (piszę o kimś innym).Mnie się marzy przede wszystkim: "Polish Industry Rail - Stations" "Polish Industry Rail - Signal" "Polish Industry Rail - Waypoints" "Polish Industry Rail - Factories" Kto to zakoduje, bo ja tak ładnie rysuję...Pozdrawiam RE: Polish PKP Set v2.0 - TadeuszD - 23-07-2013 (23-07-2013, 13:34)Zozo napisał(a): Mnie się marzy przede wszystkim: Wybrałes sobie najtrudniejsze w realizacji marzenia. ![]() Signals - w miare proste... Stations+Waypoints - wymagany koder NFO i dużo czasu na zabawę... Factories - WTF! Chcesz, żeby ktoś napisał ci kolejnego FIRS-a lub ECS-a? RE: Polish PKP Set v2.0 - Zozo - 23-07-2013 (23-07-2013, 15:50)TadeuszD napisał(a): Signals - w miare proste... No, no... kiedy podesłać grafiki ? (23-07-2013, 15:50)TadeuszD napisał(a): Factories - WTF! Chcesz, żeby ktoś napisał ci kolejnego FIRS-a lub ECS-a FIRS-a nie znam, ECS - mógły być lepszy. Kolej - to przedewszystkim przewozy masowe, zamiast paru przetworzonych, których udział w przewozach jest niewielki, wolałbym piasek, żwir, kamień, wapień, produkty naftowe, TIRy, bimodale, betony, stale (produkty), węgiel (przerobiony), co tam jeszcze. Jak się znajdzie koder - to zapewniam komplet grafik i dość rozbudowany (w sporej części rozpisany) algorytm. To ostatnie oczywiście podwieszę na forum do dyskusji, ale wtedy - gdy będzie po co (koder). Pozdrawiam Niewykluczone, że podeślę Ci niektóre "przemysłowe" grafiki do wykorzystania jako "scenerie", w tym nowym projekcie - zanim znajdzie się taki, co wymyśli jak z nich zrobić "fabryki". RE: Polish PKP Set v2.0 - p0358 - 23-07-2013 Stacje i waypointy można wykonać w NML-u (ale tylko podmiana grafik). RE: Polish PKP Set v2.0 - Zozo - 23-07-2013 No, o to mi właśnie chodzi - potrafisz ? bo ja tylko grafikuję i znam siem na kolejkach 1:1. RE: Polish PKP Set v2.0 - TadeuszD - 23-07-2013 Może stawiam sobie za wysoko poprzeczkę, ale dla mnie zwykła podmiana grafik to za mało....
RE: Dyskusja dotycząca przyszłości Polish Set - Rysh - 23-07-2013 Oddzieliłem, aby nie mieszało się, i tak tam jest już dużo stron tematu. Nazwę wątku dałem wymyśloną na szybko, w razie czego można zmienić edytując 1 posta
RE: Dyskusja dotycząca przyszłości Polish Set - p0358 - 23-07-2013 Potrafię, Zozo. (zresztą Tadeusz pewnie też potrafi) RE: Dyskusja dotycząca przyszłości Polish Set - TadeuszD - 23-07-2013 (23-07-2013, 18:07)Zozo napisał(a): FIRS-a nie znam, [...] No to tym bardziej powinieneś zainteresować się FIRSem. Tam są właśnie głównie jakieś wapna, piaski, kamienie. Produktów przetworzonych jest tam relatywnie niewiele... ![]() Tworzenie setów industrialnych nie jest proste, gdyż nie wystarczy zrobić jedną fabryczkę i już. Taki set powinien obsługiwać pełen łańcuch przetwarzania surowców i towarów wraz z całą logiką. Napisanie niepełnego setu, który podmienia np. tylko jeden "towar" zwykle kończy się porażką, gdyż OTTD obsługuje "na sztywno" tylko 32 sloty towarów, więc prawdopodobieństwo kolizji z innym setem jest praktycznie... 100%. Nie bez powodu na przestrzeni tylu lat powstały zaledwie 2 sety industrialne...
RE: Dyskusja dotycząca przyszłości Polish Set - Rysh - 24-07-2013 Nikt też chyba nie mówi że jest to niewykonalne, oczywiście jeśli będzie jakaś logika w tym wszystkim - wtedy będzie można się za grafiki i powoli kodować. RE: Dyskusja dotycząca przyszłości Polish Set - Sojita - 24-07-2013 Co do stacji - sama podmiana grafik to faktycznie za mało szczególnie gdy mamy choćby takie "new stations", bardzo fajny GRF ze stacjami osobowymi, możemy sobie ustawiać czyste perony, zadaszone, ławeczki, hale, przejścia nadziemne, podziemne, są budynki dworcowe, widać jak dużo pasażerów jest na stacji. Biorąc pod uwagę jakość PKP 2.0, polski set stacji powinien co najmniej dorównywać takiemu "new stations" RE: Dyskusja dotycząca przyszłości Polish Set - Zozo - 24-07-2013 Polecam "Manual Industries II" - w zasadzie zaspakaja to moje potrzeby, jeśli chodzi o same stacje. Dodałbym jednak parę polskich akcentów do tego setu RE: Dyskusja dotycząca przyszłości Polish Set - Damgam - 16-10-2013 Manual industries II O_o a co to? RE: Dyskusja dotycząca przyszłości Polish Set - Sander - 16-10-2013 Mysle ze polska wersja "firsa" itp nie ma racji bytu - sorry ale tak naprawde bedzie wielki ch.. do wozenia oprocz tego sygnały - nie wiem jaka jest roznica ale to troche chyba tez strata czasu stacje - calkowicie za zrobic jakies glosowanie na najlepsze dworce i walnac 5-6 roznych (wiecej tez raczej nie ma sensu) ale tak jak napisal Soj - to juz lepiej new stations wziac i cieszyc oko. A waypointow nie uzywam wiec mi to wsio
RE: Dyskusja dotycząca przyszłości Polish Set - Economicus - 16-10-2013 jestem za stacjami i tak jak Sander i Sojita RE: Dyskusja dotycząca przyszłości Polish Set - DzikiJeż - 17-10-2013 Ja też jestem za stacjami Sygnały też miło by było zobaczyć swojskie
RE: Dyskusja dotycząca przyszłości Polish Set - Daniel94 - 17-10-2013 To ja myśle panowie może te co były odremontowane na Euro 2012? Gdynia,Warszawa,Kraków? RE: Dyskusja dotycząca przyszłości Polish Set - KOZACKI BOHUN - 17-10-2013 Jeżeli chodzi o sygnalizatory mnie osobiście drażnią bo stawiam je co jedną kratkę a gra tego wymaga jeżeli mamy sporo składów. Można byłoby stworzyć surrealistyczne sygnalizatory, które ułatwiałyby grę nie szpecąc krajobrazu w znaczny sposób i nie zasłaniając pociągów. Taki projekt na szybko: [Obrazek: 7wz7.png] Takie sygnalizatory nie rzucałyby się w oczy a działałyby tak samo ja zwykłe. Zmieniłbym jedynie grafiki sygnalizatorów jednokierunkowych tak by zasłaniały jak najmniej, pozostałe mogą być bez zmian RE: Dyskusja dotycząca przyszłości Polish Set - Damgam - 18-10-2013 A może te jednokierunkowe zrobić wogóle niiewidoczne ? RE: Dyskusja dotycząca przyszłości Polish Set - DzikiJeż - 18-10-2013 Tak a później postawisz i za jakiś czas będziesz się zastanawiał czy tu są jakieś światła czy nie XD |