OpenTTD #Polska - Polskie forum gry OpenTTD [ARCHIWUM]
Problem z ładowaniem serwera - Wersja do druku

+- OpenTTD #Polska - Polskie forum gry OpenTTD [ARCHIWUM] (https://forum.openttd.pl)
+-- Dział: OpenTTD (https://forum.openttd.pl/forumdisplay.php?fid=1)
+--- Dział: Pomoc (https://forum.openttd.pl/forumdisplay.php?fid=41)
+--- Wątek: Problem z ładowaniem serwera (/showthread.php?tid=1339)

Strony: 1 2

Problem z ładowaniem serwera - Kanciasty - 01-08-2013

Witam,
Jak ustawiam serwer w OTTD wersja 1.3.2. na mapie 512x512 to wszystko jest w porządku, kolega może się bez problemu dołączyć do serwera i można grać. Natomiast gdy chcemy większą mapą np 1024x1024 to już jest problem.

Jak ja stawiam serwer to koledze wyskakuje błąd połączenia z powodu limitu czasowego i nie można dołączyć do gry.
Sytuacja jest taka sama gdy kolega stawia serwer a ja próbuję dołączyć.
Próbowaliśmy kilka wersji Hamachi, oraz Easy VPN.
Próbowałem zmieniać w pliku konfiguracyjnym dotyczącym serwera ustawiają większe czasy oczekiwania. Niestety nic nie pomogło.

Zwracam się do was z prośbą, czy moglibyście podpowiedzieć co zrobić by móc pograć na serwerze o większej mapie niż 512x512
Pozdrawiam, Kuba

RE: Problem z ładowaniem serwera - Mouse - 02-08-2013

pause_on_join = true
max_init_time = 200
max_join_time = 600
max_download_time = 1500
max_lag_time = 600 - z tym bedzie Wam szarpac gra

Oraz oczywiście jakość połączenia Panowie.

RE: Problem z ładowaniem serwera - p0358 - 04-08-2013

Pewnie macie jakiegoś cholernie wolnego neta, w ogóle odradzam VPN przy grach, bo to ma tendencję do sporego spowalniania...

RE: Problem z ładowaniem serwera - Kanciasty - 04-08-2013

Ja mam neta 6mb, kolega 30. Problem jest taki że mapa ładuje się do pewnego momentu a następnie rozłącza połączenie z serwerem. Dzisiaj wróciłem z weekendu i spróbuję w ustawieniach serwera wpisać te linijki podane.
Hamachi przestaliśmy używać bo nie mogliśmy nawiązać tunelu bezpośredniego na nowszej i na starszej wersji.

RE: Problem z ładowaniem serwera - p0358 - 04-08-2013

Hmm... to bardziej zależy od uploadu, może niech kolega hostuje? Wink Tak czy tak ustawienia Mouse'a powinny rozwiązać problem.

RE: Problem z ładowaniem serwera - Mouse - 04-08-2013

Jak zrywa podczas ściągania mapy to zwiększ max_join_time, max_download_time i pause on join włącz obowiązkowo.

Co do Hamachi (nie mogliśmy nawiązać tunelu bezpośredniego) to pewnie przez to, że router/firewall blokuje Ci/Wam połączenia na którychś portach.

RE: Problem z ładowaniem serwera - Kanciasty - 05-08-2013

Próbowaliśmy też się się zamieniać hostami i dalej ten sam błąd.
W czerwonej ramce wyskakuje napis "Połączenie zostało przerwane w grze sieciowej"
Wyłączyliśmy także zaporę systemową. Kombinowałem też z różnymi czasami dołączania i ściągania mapy. Jak mapa zajmuje około 1,30Mb to ściąganie staje w okolicach 1,10Mb.
Pauza na dołączaniu nowego użytkownika jest włączona.
Przeglądając tematy inne to porty w ustawieniach serwera są dobre (3979)

RE: Problem z ładowaniem serwera - Pioter - 04-11-2013

(02-08-2013, 11:48)Mouse napisał(a): pause_on_join = true
max_init_time = 200
max_join_time = 600
max_download_time = 1500
max_lag_time = 600 - z tym bedzie Wam szarpac gra

Oraz oczywiście jakość połączenia Panowie.

W wersji 1,3,2 pokazuje error - brak takiego polecenia. Może coś źle robię? Poproszę o pomoc.

RE: Problem z ładowaniem serwera - niemiec - 04-11-2013

Jeśli chcesz to zmieniać przez konsole w grze, musisz chyba dodać przedrostek "network.". To, co Mysza napisał najlepiej poszukać w configu.

RE: Problem z ładowaniem serwera - Pioter - 04-11-2013

(04-11-2013, 17:42)niemiec napisał(a): Jeśli chcesz to zmieniać przez konsole w grze, musisz chyba dodać przedrostek "network.". To, co Mysza napisał najlepiej poszukać w configu.

Nie mogę tego znaleźć w configu. Gdzie mam dodać ten przedrostek?

RE: Problem z ładowaniem serwera - Mouse - 04-11-2013

Obadaj tutaj:
http://wiki.openttd.org/Openttd.cfg#.5Bnetwork.5D
Wejdź najlepiej do cfg i to po prostu zmień. Jak nie masz takich opcji to je dopisz z ręki. Pamiętaj, że cfg możesz mieć w 2 miejscach. Pod Windowsem w folderze z grą i w Dokumentach.
Pod Linuchem w folderze z grą lub w $HOME/.openttd chyba

Jak chcesz zmieniać z rcona to:
rcon hasło "max_join_time = XXX, gdzie XXX to Twoja wartość.
Aby zobaczyć jaka wartość jet aktualnie to wpisz rcon hasło "max_join_time
Aktualnie chyba obsługiwane są max_join_time i pause_on_join, reszta jest "deprecated", czyli wycofana.

RE: Problem z ładowaniem serwera - Pioter - 05-11-2013

Niestety, brak poprawy, zapomniałem dodac że problem wystepuje tylko przy najwiekszej mapie - 2048x2048

RE: Problem z ładowaniem serwera - pAter - 05-11-2013

(05-11-2013, 10:57)Pioter napisał(a): Niestety, brak poprawy, zapomniałem dodac że problem wystepuje tylko przy najwiekszej mapie - 2048x2048

W openttd.cfg ustaw te wartości na jakieś bardzo duże (32000 to chyba największe):

Kod:
max_init_time = 10000
max_join_time = 32000
max_download_time = 32000
max_lag_time = 32000

Na standardowych ustawieniach, przy dużej mapie to i na LANie mój brat nie mógł się nawet połączyć. Skoro i tak gracie we dwóch to spokojnie możesz ustawić te wartości na 32000. Ja mam ustawione tak jak powyżej i nawet mój kumpel, który od zawsze miał problemy z grą na moim hoście (rozłączało go kilka razy w ciągu godziny), przy tych ustawieniach nareszcie mógł z nami grać.

Ufff zadziałało, ale dopiero po ustawieniu max_download_time= 64000.
Dzięki serdecznie wszystkimSmile

RE: Problem z ładowaniem serwera - Mouse - 05-11-2013

Fajne masz łącze skoro z taką wartością dopiero chodzi. Na naszych serwerach są standardowe wartości chyba i nie ma to znaczenia większego nawet przy 600 pojazdach i 12 graczach...

Łącze to standardowe 50Mbps, u Braciaka 50km dalej 10Mbps. Testowałem na różne sposoby i dopiero przy ww wartościach zadziałało.

RE: Problem z ładowaniem serwera - showman - 05-11-2013

50Mbps to jest wartosc maksymalna na download a tutaj istotna wartoscia bedzie upload Twojego lacza, gdyz jezeli on chce sie polaczyc to musi od Ciebie pobrac mape...

RE: Problem z ładowaniem serwera - pAter - 05-11-2013

(05-11-2013, 17:09)Mouse napisał(a): Fajne masz łącze skoro z taką wartością dopiero chodzi. Na naszych serwerach są standardowe wartości chyba i nie ma to znaczenia większego nawet przy 600 pojazdach i 12 graczach...

Ale to nie jest wyłącznie kwestia łącza, bo również sprzęt ma na to wpływ.

Sprzęt to I5-3570K + 16GB RAM + SSD Intel 520 i Wingroza 7 64bit. W obydwu to samo. to musi być coś innego, może ustawienia sieci, ale nie w grze.

RE: Problem z ładowaniem serwera - Sander - 05-11-2013

I karta sieciowa intela? Centrino przypadkiem?