OpenTTD #Polska - Polskie forum gry OpenTTD [ARCHIWUM]
Kultura graczy - Wersja do druku

+- OpenTTD #Polska - Polskie forum gry OpenTTD [ARCHIWUM] (https://forum.openttd.pl)
+-- Dział: OpenTTD (https://forum.openttd.pl/forumdisplay.php?fid=1)
+--- Dział: Dyskusje ogólne (https://forum.openttd.pl/forumdisplay.php?fid=4)
+--- Wątek: Kultura graczy (/showthread.php?tid=1368)

Kultura graczy - Sander - 02-09-2013

Jak zapewne niektorzy pamietaja - dosc niedawno poruszalem ten temat na shoutcie. Oczywiscie w wiekszosci "aktywnych" uzytkownikow forum ten temat niedotyczy jako ze posiadaja dostep do konsoli servera Wink Jednakze sadze poziom kultury rozgrywki w ciagu ostatnich "lat" drastycznie spada. I nie pisze tego od tak sobie bo czesto to sie odbija na mnie - tylko jak sam wczoraj zauwazylem to zajebiscie zniecheca do dalszego grania tudzież powrotu na serwer - skoro zawsze mozna pojsc na taki gdzie ktos z obslugi istnieje i mozna zlozyc "zażalenie" i delikwenta wydziedziczyc. Jako ze sam temat kultury "rozgrywki" jest poruszany w ciagu jednego dnia bylem w stanie zaobserwowac najgorsze zachowania i praktyki.

1. Podłączanie się pod przedsiębiorstwa i miasta
2. Chamówa przy budowaniu stacji/torów poprzez "blokowanie"
3. Celowe wprowadzanie w błąd początkujacych graczy

(4.) Kolejna rzecza ktora wg mnie zasługuje na głębsze przeanalizowanie jest posiadanie przez 1 gracza ~5 firm - oczywiscie chodzi tu o firmy dzieki ktorym uzyskuje przewage nad innymi graczami - wczoraj akurat rekordzista chyba z 7 zalozyl do utworzenia jednej lini.

I teraz najlepsze z najlepszych - zrobilem sobie mala przerwe w graniu - mniej lub wiecej przymusowo dzieki mojej ukochanej i ogladalismy film - mniejsza o wiekszosc ile trwał. Ale w czasie tego jednego filmu jeden gracz w stylu "random" pozbyl mnie 200 pojazdów - nie mowie jakie to ogolnie mialo konsekencje dla firmy bo nie grałem na rekord itp. I to jest temat ktory mnie najbardziej wkurwia bo wlasciwie nie mozna z tym zrobic. Najciekawsze jest to ze to bylo 3 podejscie (3-ciego gracza) Wczesniej bylo 2-ch ale mniej inwazyjnych.
Jako ciekawostke :

http://img835.imageshack.us/img835/2711/di9w.png

I teraz pytanie oprocz samej kwestii siedzenia jednego z adminow 24h/d (haha?) moze sa jakies inne rozwiazania chociaz czesciowe? Votekick moze? Powiedzcie co sadzicie w ogole w tym temacie Smile

RE: Kultura graczy - Pawilonek - 02-09-2013

Pomysł w votowaniem może i by był fajny ale pewnie nikt z nas nie był by w stanie czegoś takiego napisać.

Swego czasu na prochy.tk była możliwość zgłaszania wykroczeń. Jak ktoś napisał tam wiadomość to każdy admin i moderator dostawał wiadomość i szybko się ktoś pojawiał. Tylko, że praktycznie nikt z tego nie korzystał i po jakimś czasie był tylko spam. Można by spróbować to przywrócić, z capthą, żeby spamu nie było. Tongue

RE: Kultura graczy - Sander - 02-09-2013

Captha (?) jesli chodzi o spam to tez niewiele da Smile skoro juz downloadery potrafia czytac capthe to boty tym bardziej. Ale sama idea mi sie podoba. Nie wiem czy "wam" zalezy na kazdym graczu ktory czesciej przebywa - ja mimo takich głąbów z pewnoscia innego serwera szukac nie bede Smile ale chociazby wczoraj jakis tam koles o ile na poczatku mu sie podobalo to juz pod wieczor mial dosc i poszedl w dluga ;x

co do samego votowania to bardziej bym z drugiej strony sie martwil o samych 'zainteresowanych' - bo przeciez z zazdrosci jakiegos top #1 tez mozna kopnac tym sposobem Wink

RE: Kultura graczy - pAter - 02-09-2013

@Sander:
1. Nie wszystkie boty potrafią czytać CAPTCHA, dlatego warto takie zabezpieczenie wdrożyć. Odetnie się w ten sposób większość botów.
2. Kolejne zabezpieczenie to validacja poprzez e-mail - znowu odcinamy część botów.
3. http://www.stopforumspam.com/ - każdy może zgłosić spammera, w każdej chwili można sprawdzić ile razy został zgłoszony dany e-mail lub IP. Jeśli podepnie się ich API pod formularz, to automatycznie będzie można blokować spam w przypadku wykrycia IP zgłoszonego x razy.

Przy okazji - jest i moduł do MyBB Stopforumspam.com, jeśli admin ma jakieś problemy ze spam-kontami na tym forum Wink

Co do votów - to mogłoby być problematyczne właśnie w przypadku jakichś trolli, którzy kickowaliby dobrych graczy. Lepsza byłaby komenda do zgłaszania nadużyć - zamiast kicka, leciałoby szybkie powiadomienie do adminów na e-mail/jabber/rss/gg.

RE: Kultura graczy - storm - 13-09-2013

Podepnę się pod wątek.
Zacznę od tego, że nie grywam często - od czasu do czasu. gram _po swojemu_, czyli może czasami wbrew podręcznikom i kursom jakie piszą inni, jeśli chodzi o stacje, torowiska, sygnalizacje. Jak coś nie działa to sobie siedzę i patrzę i poprawiam. Mniejsza.
W dniu wczorajszym siedziałem na Polska OpenTTD PKP, utworzyłem kompanię pod nazwą NKKKK i sobie pogrywałem od zera do miliona. Początki były trudne, rozwinięcie jeszcze trudniejsze, momentami moje 4 pociągi wożące węgielek robiły co chciały, ale wreszcie zaczęło to działać i przynosić zysk. Zająłem się rozwijaniem sieci pasażerskiej. 2-3 proste linie i wreszcie dłuuuuga trasa. W międzyczasie transfer... I jeszcze drugi, aby dłuuuugi pociąg miał skąd brać pasażerów Wink W tym momencie przypomniałem sobie, że skoro mi się tak to ładnie rozwija, to jednak mimo wszystko założę hasło. I je założyłem właśnie w tym momencie.
Po chwili grałem dalej, zacząłem dodawać 2 pociąg do tej dłuuuugiej linii, zauważyłem, że stację muszę przerobić. Ja patrzę... A tam coś się... CHWILA? Przecież na transferze jeździł EN71... A tu nagle na MOJEJ TRASIE widzę..... coś żółtego z 3 wagonikami a la bpdn... WTF?! Zatrzymałem pociąg, skierowałem go do depotu, a on... Zmienia rozkaz samoistnie?! Eeee?
Przez dalsze kilka minut próbowałem bezskutecznie skontaktować się z tym kimś, kto rządził się w mojej grze. Po chwili przypomniałem sobie gdzie to się sprawdza, kliknąłem na listę graczy i zobaczyłem klienta "oto" podpiętego do mnie. Kolejne 2-3 minuty spędziłem pisząc do niego po polsku i angielsku, aby się rozłączył z mojego konta - bezskutecznie. Wreszcie zacząłem mu psuć zabawę moimi pociągami i tym co robił - zmieniał moje ustawienia sygnalizacji, dojazdy do stacji i wreszcie to co mnie najbardziej wnerwiło - gość pozmieniał wszystkie lokomotywki w pociągach na jakieś badziewiaste EP05 kompletnie nie mając pojęcia o tym, że nie liczy się sama uzyskiwana prędkość, ale.... uciąg!!! Na co mi prędkość 160 km/h, skoro pociąg ciągnie węglarki, które mają max 101 czy 110 km/h?! Po co mi fundować tam rzęcha za 45-50 tysięcy, jak mogę wsadzić byczka za 3x tysięcy, który będzie miał większy uciąg?! Rozumiem, że żólty kolorek ładniejszy niż niebieski czy zielony zdechły, ale tu się nie gra na kolorki i liczby w prędkości tylko efekty ekonomiczne!!!

Po rozwaleniu całej linii w jakiej się gość pastwił i transferów do niej - gość mi odpisał, że robię problemy. I się rozłączył. A mnie odeszła ochota do dalszej gry.

Bo co miałem innego zrobić w tej sytuacji? Oddać swoją kompanię jakiemuś leszczowi, który nie umie zacząć własnej i musi sie bawić cudzymi? Który nie umie się spytać nawet czy wolno? Sprawdzić, czy nikogo nie ma na danym koncie, zanim nie zacznie grać???

RE: Kultura graczy - showman - 13-09-2013

No coz, musisz pamietac aby zawsze zakladac sobie haslo na firme, wtedy unikniesz takich sytuacji. Natomiast jesli juz faktycznie zapomnisz a ktos wejdzie Ci do firmy postaraj sie napisac do ktoregos z Adminow serwera, lista jest dostepna na serwerze, akurat na PKP bardzo czesto ktorys z nas bywa wiec wtedy bedzie odrazu interweniowal.

RE: Kultura graczy - pAter - 13-09-2013

@storm: witamy w internecie. Niestety, lepiej zapobiegać takim sytuacjom - przy następnym wpisywaniu hasła na jakimś serwerze kliknij "Hasło domyślne". Od teraz na jakikolwiek serwer byś nie wszedł to po założeniu firmy od razu ustawi się to domyślne hasło.

RE: Kultura graczy - Sander - 13-09-2013

Efekty pojscia do pracy Smile Nie zebym przykladal do tego jakas specjalna uwage, ale sam fakt Smile

[Obrazek: 7f45.png]

RE: Kultura graczy - EL_Fuego PL - 13-09-2013

bzdet jak trase źle zbudowałem też miwałem takie komunikaty , popracuj nad tym

RE: Kultura graczy - Sander - 14-09-2013

(13-09-2013, 22:28)EL_Fuego PL napisał(a): bzdet jak trase źle zbudowałem też miwałem takie komunikaty , popracuj nad tym

wat?

RE: Kultura graczy - storm - 14-09-2013

Kolejne pytania, bo nie wiem.
Jeszcze jedna gra na PKP, oczywiście już z hasłem i w ogóle bezpiecznie Wink
1. Miasto, już powiększone - po jednej jego stronie stacja pasażerska i nie tylko, po drugiej stronie... Da się dopiąć coś jeszcze. Dopiąłem się, postawiłem swoją stację pasażersko-mailową. Czy tak można, czy też miasto jest "przejęte" przez jednego właściciela i się nie dopinać? (Miasto 51 tysięcy, więc spore i obszary stacji się nie dotykają nawet)
2. Miasto 2 tysiące. Obok stacja na którą dojeżdżają pociągi z Goodsami, stacja przedłużona do środka miasta. Dostawiłem swoją pasażerską z boku miasta - i znowu - czy mogłem? Czy nie powinienem?
3. Demolka mapy - czy demolowanie jeziorek i rzek jest dopuszczalne w większej ilości, czy staramy się nie powodować, aby po naszej działalnosci Tatry były synonimem nizin? Wink

RE: Kultura graczy - niemiec - 14-09-2013

Miasta nie są własnościowe. Każdy może się dołączyć, lecz w granicach zdrowego rozsądku i normalnej konkurencji - bez blokowania siebie nawzajem. Każdy z nas stosuje niepisaną zasadę nie do cudzych miast. Najlepiej zapytać.

Demolka dla swoich potrzeb jest dozwolona. Równanie dużej części mapy lub topienie nie.

RE: Kultura graczy - Sander - 15-09-2013

Osobiscie uwazam ze podlaczanie sie pod "czyjeś" miasto jest dosc bezczelnym zabiegem z tego wzgledu ze co by nie bylo - na brak miast narzekac nie mozna - a druga kwestia ze jednak wyhodowanie takiego 50k+ miasta to troche czasu trzeba poswiecic - niekiedy - a wrecz bardzo czesto samym wlasnym kosztem (pocztowe ciezarowki itp zazwyczaj generuja strate)

RE: Kultura graczy - EL_Fuego PL - 15-09-2013

owszem miast jest dużo ale nie wszystkei sie nadają do rozbudowy, zawsze szuka sie tego odpowiedniego , a tych na mapie bywa tylko kilka, nie nalezy sie dziwić ze ktoś inny równierz się podłącza tymbardziej ze regulamin na to pozwala, a skoro pozwala to po co ta polemika

RE: Kultura graczy - Sander - 16-09-2013

Wytrzeźwiej czlowieku. To po co w ogole rozmawiac? Usumy forum, wrzucmy regulamin na 1 stronie i heja o/

RE: Kultura graczy - TadeuszD - 16-09-2013

(15-09-2013, 19:43)Sander napisał(a): Osobiscie uwazam ze podlaczanie sie pod "czyjeś" miasto jest dość bezczelnym zabiegem...

Możesz wytłumaczyć, czego w takim razie oczekujesz od rozgrywki ONLINE?
Wydawało mi się, że rozgrywki sieciowe są właśnie po to, aby umożliwić pełną INTERAKCJĘ między graczami. Jeśli każdy gracz będzie zmuszony do siedzenia tylko w swoim kącie mapy, bo za samo zbliżenie się do miasta/fabryki/torów innego gracza będzie groził ban, to czym będzie się różniła taka rozgrywka online od kilku równolegle prowadzonych rozgrywek na singlu?

Wg mnie, jeśli ktoś jest w stanie lepiej/szybciej/wydajniej transportować jakiś ładunek, to nie powinien być blokowany zbyt restrykcyjnymi punktami regulaminu. Powinna to regulować ekonomia - tak jak w rzeczywistości - prężniejsze firmy wykańczają słabsze... Wink

RE: Kultura graczy - Alkomat - 16-09-2013

(15-09-2013, 19:43)Sander napisał(a): Osobiscie uwazam ze podlaczanie sie pod "czyjeś" miasto jest dosc bezczelnym zabiegem z tego wzgledu ze co by nie bylo - na brak miast narzekac nie mozna - a druga kwestia ze jednak wyhodowanie takiego 50k+ miasta to troche czasu trzeba poswiecic - niekiedy - a wrecz bardzo czesto samym wlasnym kosztem (pocztowe ciezarowki itp zazwyczaj generuja strate)
Ja tam do obcych miast się nie wtrącam, jednak....
Typowe miasto 50k+ to jedna stacja, która nie pokrywa nawet 20% powierzchni miasta w dodatku z beznadziejną oceną efektywności.
Jeśli twoje stacje nie pokrywają dużej części miasta, to ja się nie dziwie że ktoś zainteresuje się tymi pozostałymi 80% miasta, które są wolne.

Co do rozbudowy miast. Takie miasto 50k to się buduje samo, ja nie widzę w czym leży problem, nakłady na samochody do rozwoju miasta i budowa dróg są minimalne, a czas potrzebny do ich zbudowania to naprawdę nic.

P.S. Ja nadmierny rozwój miasta, ponad własne potrzeby uznał bym za rzecz bardzo nie kulturalną. Takie miasto jednak zajmuje dużo miejsca, a parę takich miast może być już dużym utrudnieniem dla innych graczy.

RE: Kultura graczy - EL_Fuego PL - 16-09-2013

(16-09-2013, 10:26)Sander napisał(a): Wytrzeźwiej czlowieku. To po co w ogole rozmawiac? Usumy forum, wrzucmy regulamin na 1 stronie i heja o/

no właśnie trzeźwo myślę , jak to sobie wyobrażasz trzech adminów będzie miało dyżury po 8 h żeby można było kulturalnie grać, są 4 serwery podziel to przez liczbę adminów i masz wynik, my też pracujemy mamy dom i rodziny itd. nie wątpię ze to jest problem i borykamy się z nim od dawna , tylko trzeba ociupine realizmu do tego dodać , jak jesteśmy on line to reagujemy, a jak masz ochotę zmieniać regulamin to nie w tym wątku

RE: Kultura graczy - Mouse - 16-09-2013

Ta rozmowa nie ma sensu...
TadeuszD ma rację, jest online, jest impreza.
Cytat:zajmowania miasta już prowadzonego przez daną firmę bez zgody danego gracza - w przypadku typu rozgrywki, który wyklucza konkurencję (np. CityDomination) (upomnienie, wykluczenie z dalszej gry)

Nie mamy CityDomination, a rozbudowywanie miast jako cel gry odbywa się tylko na turniejach. Głównie chodzi o to, że gracz nie może Ci podpierdzielać towaru wyprodukowanego przez Ciebie albo klonować/kopiowac Twoich linii (te same stacje początkowe i końcowe).

Tak czytam Twoje posty i myślę sobie, że nie bardzo lubisz się dzielić, ale w rozgrywce online występuje dobrowolność wyboru miast, o ile ktoś Tobie w RAŻĄCY sposób nie przeszkadza - czyli blokuje, buduje stacje przy Twojej stacji lub przykładowo nie zostawia miejsca/ nie chce przesunąć lekko torów, czy wybudować/umożliwić Ci budowę wiaduktu.

Jeśli masz jakiś konkretny przypadek, że ktoś utrudnia życie to pisz PW/shout/gtalk, czy jaki tam kontakt masz do nas i będziemy reagować.

Zamykam.

RE: Kultura graczy - Rysh - 17-09-2013

(02-09-2013, 13:12)Pawilonek napisał(a): Pomysł w votowaniem może i by był fajny ale pewnie nikt z nas nie był by w stanie czegoś takiego napisać.

http://openttd.btpro.nl/index.php/forum/5-announcements-information/111-triggers-description-and-usage