OpenTTD #Polska - Polskie forum gry OpenTTD [ARCHIWUM]
Pory roku - Wersja do druku

+- OpenTTD #Polska - Polskie forum gry OpenTTD [ARCHIWUM] (https://forum.openttd.pl)
+-- Dział: OpenTTD (https://forum.openttd.pl/forumdisplay.php?fid=1)
+--- Dział: Dyskusje ogólne (https://forum.openttd.pl/forumdisplay.php?fid=4)
+--- Wątek: Pory roku (/showthread.php?tid=1463)

Pory roku - DzikiJeż - 19-12-2013

Ja również jestem ciekaw: jak to zmiennych pór roku? i też bym prosił o jakąś odpowiedźSmile a co do budynków zapowiada się naprawdę bardzo fajnieSmile Jeszcze tylko dorzucić jakieś remizy strażackie poczty itp i było by luks Smile

RE: Projekt polskie budynki - Damgam - 19-12-2013

Opengfx + landspace lub jeszcze jakis był

RE: Projekt polskie budynki - TadeuszD - 19-12-2013

(19-12-2013, 08:04)Damgam napisał(a): ...jeszcze jakis był

Snowline Mod

(19-12-2013, 11:13)TadeuszD napisał(a):
(19-12-2013, 08:04)Damgam napisał(a): ...jeszcze jakis był

Snowline Mod
O właśnie Big Grin

RE: Projekt polskie budynki - DzikiJeż - 19-12-2013

I rozumiem, że ten snowline mod sprawia, że w zimę jest śnieg?

RE: Projekt polskie budynki - Polo_Crafter - 19-12-2013

Ustalasz na jakiej wysokości ma być śnieg 1 lipca i 1 stycznia. A potem on zmienia się chyba co miesiąc stopniowo. Niby nic nie zmienia, ale przyjemny bajer Smile

"Niby nic nie zmienia"

A zmienia sporo.
jak jest śnieg w centrum to potrzebna jest żywność
a jak śniega nima to ni trzeba Wink

RE: Projekt polskie budynki - TadeuszD - 20-12-2013

(19-12-2013, 22:20)Damgam napisał(a): ...jak jest śnieg w centrum to potrzebna jest żywność, a jak śniega nima to ni trzeba Wink

Nie, no... To już byłaby perwersja. Musiałbyś wtedy 2x w roku zmieniać pojazdom rozkłady jazdy (*). 33
Standardowo budynki mają stałe zapotrzebowanie zależne tylko od klimatu.

EDIT:
(*) Ewentualnie można rozpisać rozkład jazdy na cały rok, używając funkcji 'timetable', ale tu i tak trzeba korygować datę początkową dla każdego pojazdu osobno...

RE: Projekt polskie budynki - Petr CZ - 20-12-2013

(19-12-2013, 18:29)Polo_Crafter napisał(a): Ustalasz na jakiej wysokości ma być śnieg 1 lipca i 1 stycznia. A potem on zmienia się chyba co miesiąc stopniowo. Niby nic nie zmienia, ale przyjemny bajer Smile

---------------------------------------------------------------------------------------------------------
No pokud bude sníh moc nízko, mohl by být problém s farmami. Ve sněhu nedělají farmy. A farmy jsou třeba k budování měst.

RE: Projekt polskie budynki - TadeuszD - 20-12-2013

(20-12-2013, 12:04)Petr CZ napisał(a): ...mohl by být problém s farmami. Ve sněhu nedělají farmy.

Problem z farmami jest dość specyficzny. W klasycznej grze, gdy ustawimy najniższy dostępny poziom śniegu, to farmy wogóle się nie budują i wtedy jest problem z łańcuchem przetwarzania.
Ale przy włączonym NewGRF, który modyfikuje granicę śniegu, farmy budują się wszędzie, nawet w wysokich górach. W miarę przesuwania się granicy śniegu pojawiają się lub znikają pola uprawne wokół farmy, ale sama farma produkuje surowce dalej:

[Obrazek: 148Slartston_Transport_27.png]

[Obrazek: 924Slartston_Transport_29.png]

RE: Pory roku - Damgam - 22-12-2013

(19-12-2013, 22:20)Damgam napisał(a): "Niby nic nie zmienia"

A zmienia sporo.
jak jest śnieg w centrum to potrzebna jest żywność
a jak śniega nima to ni trzeba Wink

miałem na myśli że żywność jest potrzebna do rozwoju miasta zimą a latem nie Wink

RE: Pory roku - TadeuszD - 22-12-2013

(22-12-2013, 10:30)Damgam napisał(a): miałem na myśli że żywność jest potrzebna do rozwoju miasta zimą a latem nie Wink

To fakt. W oknie miasta pojawia się informacja, że "żywność wymagane zimą", ale na szczęście nie ma to wpływu na akceptację towarów przez stacje i przystanki w danym mieście. Żywność można dostarczać również w lecie. Wink

RE: Pory roku - Damgam - 22-12-2013

Wiem ze mozna Smile