OpenTTD #Polska - Polskie forum gry OpenTTD [ARCHIWUM]
cargo distribution - Wersja do druku

+- OpenTTD #Polska - Polskie forum gry OpenTTD [ARCHIWUM] (https://forum.openttd.pl)
+-- Dział: OpenTTD (https://forum.openttd.pl/forumdisplay.php?fid=1)
+--- Dział: Dyskusje ogólne (https://forum.openttd.pl/forumdisplay.php?fid=4)
+--- Wątek: cargo distribution (/showthread.php?tid=1466)

cargo distribution - zafart - 24-12-2013

Zainstalowałem sobie dodatek cargo distribution, fajna rzecz ale mam jedno pytanie Smile. Może opiszę sprawę, będzie bardziej zrozumiała.
W uproszczeniu - mam 3 miasta A B i C. Z miasta A do B jeździ jeden pociąg a z miasta B do C drugi. Pociąg z miasta A zabiera również pasażerów do miasta C (z przesiadką w B i dalej drugim pociągiem). Czy można wyłączyć jakoś opcję takich transferów?Chciałbym żeby dany pociąg zabierał pasażerów TYLKO tam gdzie on jedzie.

RE: cargo distribution - Mouse - 24-12-2013

Na tym polega cargodist. Pytaj Niemca o zmianę współczynnika transferu.

RE: cargo distribution - niemiec - 24-12-2013

Cargo Distribution właśnie na tym polega, że pasażerowie jeżdżą do różnych miast w Twojej sieci połączeń. Jeśli chcesz, aby pasażerowie jeździli tylko tam, gdzie jeździ Twój pociąg, graj w oryginalnego Opena.

RE: cargo distribution - zafart - 24-12-2013

Nie do końca mogę się zgodzić Smile. Jeśli z miasta A jeżdżą też inne pociągi do innych miast to pasażerowie oczekujący w A wciąż mają wybór gdzie jechać ale tylko w obrębie kursów pociągów z miasta A. Chodzi mi o to, że zauważyłem, że teraz do obsługi np. 16 miast potrzeba mniej pociągów niż w zwykłym openie i zabawa robi się mniej fajna. Ale z drugiej strony oczywiście super rozwiązanie, że pasażerowie "mają wolę dokąd chcą jechać". Czy ktoś wie jak to obejść? Smile Jakimś rozwiązaniem jest stosowanie tylko połączeń bezpośrednich łączących tylko dwa miasta, ale to jeszcze nie to Smile

W gruncie rzeczy mogę nawet zrobić jeden pociąg z kursem po wszystkich miastach i wystarczy

RE: cargo distribution - showman - 24-12-2013

Gra na tym dodatku polega wlasnie na tym co niemiec napisal, pasazerowie chcia jechac do wybranego miasta juz w momencie rozpoczecia podrozy i nie masz na to wplywu, musisz ich zawiezc tam gdzie oni chca. Oczywiscie cel do ktorego chca jechac jest w jakis sposob zkomunikowany z miejscem rozpoczecia podrozy moze to byc polaczenie bezposrednia ale rownie dobrze moga tam byc jakies przesiadki. Najlepiej wlacz sobie wykresy natezenia poszczegolnych linii i bedziesz widzial gdzie brakuje srodkow trasnsportu a gdzie jest ich nadmiar.

Jesli chcesz sobie ulatwiac robiac jeden pociag z kursem po wszystkich miastach to moim zdaniem bez sensu jest gra na cargodist...

No właśnie nie chcę sobie ułatwiać ale teoretycznie istnieje taka możliwość

RE: cargo distribution - Polo_Crafter - 24-12-2013

(24-12-2013, 13:24)showman napisał(a): Jesli chcesz sobie ulatwiac robiac jeden pociag z kursem po wszystkich miastach to moim zdaniem bez sensu jest gra na cargodist...

O to przecież chodzi w cargodist! Trzeba wyważyć gdzie puścić skład długi i szybki, gdzie krótkie, ile ich trzeba mieć, żeby się nie zapchało. Stacje trzeba projektować przelotowe z dwóch stron (czasami). Węzły przesiadkowe - głowić się jak to zaprojektować...

Ułatwieniem (czy raczej pójściem na łatwiznę), nazwałbym to, gdy ktoś puszcza pociągi tylko między dwoma miastami i w ten sposób tworzy sieć A <-> B <-> C itd...

RE: cargo distribution - Mouse - 24-12-2013

(24-12-2013, 13:05)zafart napisał(a): W gruncie rzeczy mogę nawet zrobić jeden pociąg z kursem po wszystkich miastach i wystarczy

Widać, że nigdy PKP'em nie jechałeś... Smiley36
Jak puścisz jedną linię na 5 stacji to na drugiej skład będzie pełny i uwierz mi, nie pomogą dodatkowe składy...

No może z tym jednym pociągiem to faktycznie przesada, ale można połączyć wszystkie miasta "w kółeczko", puścić 5 składów i jakoś by szło Smile. W początkowym okresie gry coś takiego by wystarczyło.

A mam jeszcze jedno pytanie, tak mi wpadło do głowy - jeśli jadą pasażerowie z miasta A do D ale bez bezpośredniego połączenia, muszą się przesiąść w B lub C, załóżmy że zarówno z B jak i z C jest połączenie do D, to w którym mieście się przesiądą? W tym które jest bliżej D czy jak?

RE: cargo distribution - Polo_Crafter - 24-12-2013

Wszystko zależy od tego, jak pojemne i jak często jeżdżą tam składy. Ja tak robię i jest dobrze, tylko trzeba patrzeć, aby na linii miasta były mniej więcej tego samego rozmiaru i obserwować cargoflow Smile