![]() |
|
serwer dla dwóch graczy lub do trzech - Wersja do druku +- OpenTTD #Polska - Polskie forum gry OpenTTD [ARCHIWUM] (https://forum.openttd.pl) +-- Dział: OpenTTD (https://forum.openttd.pl/forumdisplay.php?fid=1) +--- Dział: Pomoc (https://forum.openttd.pl/forumdisplay.php?fid=41) +--- Wątek: serwer dla dwóch graczy lub do trzech (/showthread.php?tid=1501) |
serwer dla dwóch graczy lub do trzech - przemus79 - 18-02-2014 witam chciałem grac z dwóch lub trzech graczom, wchodziłem do gry wieloosobowy i dodaj serwer wpisałem mój adres ip i uruchom serwer , a serwer pokazuje wyłączony. Nie wiem jak robić żeby uda grac z dwóch lub trzech.... mam wersję 1.3.3. RE: serwer dla dwóch graczy lub do trzech - Damgam - 18-02-2014 u dołu przy wieloosobowym masz ''Uruchom Serwer''. zanim wyjdziesz z gry zrób save a gdy wejdziesz następny raz musisz uruchomić nowy serwer ale z zapisanego savea ![]() Opcja Dodaj Serwer sprawia że na swojej liście serwerów możesz umieścić np.serwer znajomego. po jego ''dodaniu" bedziesz widział czy jest włączony czy nie a bez dodania po prostu go nie bedzie sory że troche chaotycznie ale dopiero wstałem po nieprzespanej nocy
RE: serwer dla dwóch graczy lub do trzech - Mouse - 18-02-2014 Chcesz grać po lanie, czy wanie? jakie systemy? jakie łącza? Nic nie podałeś... RE: serwer dla dwóch graczy lub do trzech - przemus79 - 18-02-2014 oki.... to internet z UPC 30mb/s,a system Windows XP
RE: serwer dla dwóch graczy lub do trzech - Mouse - 18-02-2014 domyślam się, że przez internet. Masz stałe zewnętrzne IP, czy jesteś za routerem? Jeśli za routerem to szukaj na forum "hamachi", "serwer openttd", "stawianie serwera"... W skrócie: jeśli żaden z Was nie ma wystawionego IP na zewnątrz to musicie zrobić między sobą sieć wirtualną - do tego potrzebujecie program typu hamachi. Jak już zestawicie połączenie to jeden stawia serwer i podaje jego IP innym i klienci się dołączają. Druga opcja jest taka, żeby przekierować na routerze porty TCP i UDP na Twój wewnętrzny IP i podać klientom zewnętrzny IP. RE: serwer dla dwóch graczy lub do trzech - przemus79 - 19-02-2014 jest połączone z routerem (UPC technicolor)... ja jeszcze nie zrobiłem z dwóch graczy bo koleś nie zrobił ale kiedyś zrobię i dam ci znać jak będzie wyglądało połączeniu czyli IP...
RE: serwer dla dwóch graczy lub do trzech - przemus79 - 22-02-2014 nie udało się połączyć z jednego lub dwóch graczy... bo u niej pokazuje ze mam wyłączony serwer
RE: serwer dla dwóch graczy lub do trzech - Mouse - 22-02-2014 Chyba się wezmę i napisze tutorial step-by-step uruchamiania serwera... wracając do problemu. Nic nie rozumiem z Twojego posta http://openttd-polska.pl/Temat-serwer-dla-dw%C3%B3ch-graczy-lub-do-trzech?pid=14262#pid14262 Potrzebujemy informacji, czy masz zmienne IP od dostawcy, czy stałe. czy masz dostep do panelu routera, czy nie. Czy masz zewnętrzne IP, czy nie (wnioskuję, że jednak nie). PS, chyba każdy jest połączony z routerem, tylko ten router nie wiadomo jak jest skonfigurowany... RE: serwer dla dwóch graczy lub do trzech - przemus79 - 22-02-2014 Zrobiłem menu "Start" » Akcesoria » Wiersz polecenia,wpisałem "ipconfig", wciskałem Enter i pokazuje konfiguracji IP komputera. okazało mam inny adres IP.a wcześniej sprawdziłem o speedtest.pl i pokazuje adres IP jest inny i nie wiem który mój adres IP..... komputer jest połączony do routera a adres na stałe od 8 lat. RE: serwer dla dwóch graczy lub do trzech - przemus79 - 22-02-2014 mój adres IP to zewnętrzne 89.77.... a router to wewnętrzne 192.168.... RE: serwer dla dwóch graczy lub do trzech - pAter - 23-02-2014 @przemus79: najprościej będzie jak Ty i Twoi koledzy ściągniecie sobie Hamachi (wersja Unmanaged). W prostych słowach - jest to taki program, który tworzy sieć, taką jakbyście podłączyli swoje komputery do jednego routera. Dzięki temu nie musisz grzebać w ustawieniach routera, nie musisz podawać kolegom swojego IP. Po zainstalowaniu i uruchomieniu programu każdy z Was musi się podłączyć (taki duży przycisk w okienku programu ). Następnie jedna osoba (np. Ty) tworzy sieć: w okienku Hamachi klikasz "Sieć">"Utwórz nową sieć...". Wpisujesz nazwę i hasło - podajesz je swoim kolegom, a oni klikają "Sieć">"Dołącz do istniejącej sieci..." i te dane tam wpisują.Teraz wystarczy włączyć grę i utworzyć serwer, ale tam gdzie jest "Połączenie" wybierasz "LAN/Internet" (w wersji OpenTTD 1.4.0 jest inaczej przetłumaczone: "Reklamowany - Nie"). Jak utworzysz serwer to Twoi koledzy nad listą serwerów muszą wybrać "LAN", kliknąć na dole "Znajdź serwery" i już na liście powinien im się pokazać Twój serwer. RE: serwer dla dwóch graczy lub do trzech - przemus79 - 23-02-2014 zainstalowałem Hamachi (wersja Unmanaged),zrobiłem nową sieci.... a kolegę dałem nazwę i hasła a u niej pokazuje komunikat: ( Błąd "Sieć nie istnieje" ) a mój nick to przemus79 RE: serwer dla dwóch graczy lub do trzech - pAter - 23-02-2014 (23-02-2014, 02:12)przemus79 napisał(a): zainstalowałem Hamachi (wersja Unmanaged),zrobiłem nową sieci.... a kolegę dałem nazwę i hasła a u niej pokazuje komunikat: ( Błąd "Sieć nie istnieje" ) a mój nick to przemus79 Podałeś mu nazwę sieci czy swój nick? Podaj mu nazwę sieci, musi być dokładna - np. wielkość liter ma znaczenie.
RE: serwer dla dwóch graczy lub do trzech - przemus79 - 23-02-2014 ID sieci: Przemus79 chce z ktoś was ma Hamachi dołącz z mnie,bo nie wiem czy działa moje siec jako sprawdzenie,bo u koleś nie działa pokazuje sieci nie istnieje .... ale nie wiem czy u koleś musi mieć własny ID sieci,jeżeli tak to przekaże mu... RE: serwer dla dwóch graczy lub do trzech - przemus79 - 25-02-2014 cały czas coś nie gra z hamachi.... wciaż pokazuje "sieci nie istnieje" podawałem adres sieci i hasło.... wczesniej załozyłem własnie id sieci:TTDtransport. naprawde nie wiem co z Hamachi.... chciałem z was cos mam o Hamachi... RE: serwer dla dwóch graczy lub do trzech - Sander - 26-02-2014 Czy tylko ja mam problem ze zrozumieniem dwóch powyższych postów? RE: serwer dla dwóch graczy lub do trzech - shoter - 26-02-2014 [Obrazek: q2N6wGj.png] Nie tylko ty masz problem .Autorze tematu : Staraj się pisać bardziej zrozumiale. Twoje ostatnie 2 posty powodują że prawdopodbnie nikt nie jest w stanie ci pomóc bo nikt nie wie z czym masz w tej chwili problem. Edit : Musisz stworzyć sieć hamachi o danym id i haśle po czym podać je koledze. Jeśli jesteś pewny że już jesteś w tej sieci to nie powinno być żadnego problemu z tym żeby twój kolega dołączył do ciebie. |